zawiera on mięsa, co idealnie sprawdzi się na danie wegetariańskie. Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, który swoim wyglądem przypomina duże rurki. Najczęściej nadziewa się je mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego lub beszamelowego. Jednak w chwili obecnej mamy wiele różnych odmian. Coraz bardziej popularnym farszem cannelloni staje się szpinak z dodatkiem ricotty. Jest to bardzo szybki i prosty przepis(...)szpinaku 150 g sera ricotta 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano 12 rurek cannelloni 1 jajko 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu Składniki na sos serowy: 100 g startego sera (mozzarelli) 600 ml mleka 2 łyżki mąki Szczypta mielonego białego pieprzu 2 łyżki masła Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu do cannelloni. Do malaksera dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDania z makaronem coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Można je szybko przygotować i nie należą do dań trudnych. W czasie gdy gotujemy makaron można przyrządzić pyszny sos. SKŁADNIKI: paczka makaronu, ja użyłam muszelek 1 średnia pierś z kurczaka 10 dag. chorizo 10 dag. sera żółtego 1 szalotka 1 puszka krojonych pomidorów lub świeżych 1 szklanka bulionu/rosołu 1 łyżka(...)mięso pokroić w kostkę, chorizo w półkola, ser w drobną kostkę, cebulę w piórka, w garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, ugotować makaron aldente, w czasie gotowania makaronu robimy sos, na głebokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i chorizo, przyprawić, dodać cebulę, zeszklić, dodać pomidory, wlać bulion, gotować pod przykryciem 5 min.,następnie odparować sos, ugotowany makaron wkładamy
Kuchnia BeatyRosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej(...)zapiekanki pasterskiej (shepard’s pie), ale też do innych domowych sosów, np. al ragu (to już temat na osobny wpis…). Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy Zapiekankę pasterską można zrobić od podstaw, z surowych warzyw, które następnie długo dusimy. Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj
Niedzielny kucharzsię tylko 3 minuty. Zapraszam Was niżej po ten prosty, ale jakże aromatyczny przepis na makaron udon z kurczakiem i warzywami! Zobacz też: Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Stir fry z kurczakiem Przepis na makaron udon z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi(...)kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka (ewentualnie ulubione zioła) 200 g warzyw mieszanki chińskiej łyżeczka imbiru łyżeczka ostrej papryki szczypta curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć) 200 g makaronu udon natka/szczypiorek do dekoracji łyżka oleju Przepis 1 Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze i równomiernie się usmażyły. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką
Kuchnia BazyliiWarzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm. Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach(...)różyczki, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty, przecedzić. Jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli, szczyptą papryki i pieprzu. Czosnek obrać , drobno posiekać lub przecisnąć, dodać do sosu, wymieszać. W kokilkach układać różyczki kalafiora, brokuła , polać sosem( sosu trochę zostawić do polania warzyw po upieczeniu). Pomidory pokroić w paseczki ułożyć na wierzchu( po kilka paseczków). Cebulę obrać podzielić
gotuj ze mnąDania z 5 składników to: polędwiczki w czosnkowej glazurze, filety francoises w sosie cytrynowym, zielone curry z krewetkami, błyskawiczny ryż z kurczakiem po chińsku, makaron z pieczonym kalafiorem. 5 dań na pięć dni tygodnia, każde maksymalnie z pięciu składników. 3X5:) „The simpler the better” – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są nieskomplikowane, a raczej po prostu proste(...)tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna i wyrazista. Pikantny smak łagodzi mleko kokosowe oraz warzywa. Zobacz przepis Wtorek: Filety francaise w sosie winnym Kurczak po francusku przypomina nieco kurczaka milanese, ale tylko na pozór. Inna jest metoda panierowania, zupełnie niesamowita, bo najpierw idzie mąka, a potem jajko. I na tym koniec. Filety
Niedzielny kucharzSałatka z kozim serem i pomidorkami, oblana delikatnym sosem winegret i posypana orzechami, smakuje wyśmienicie. Przygotowanie dużej miski takiej sałaty zajmuje dosłownie do 15 minut, a jedną porcję zrobicie nawet w pięć. Składników nie musimy specjalnie przygotowywać, ponieważ dodajemy je świeże, nieprzetworzone. Sałatka z kozim serem i pomidorkami jest idealna, jako lekki obiad do pracy, a także sprawdzi się(...)serem i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 100 g rukoli 300 g pomidorków koktajlowych 200 g roladki z sera koziego 2 garście orzechów nerkowca sos: 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli dwie szczypty pieprzu Przepis 1 Rukolę i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Roladkę serową kroimy
Kuchnia BazyliiProsty i szybki przepis na pyszną, aromatyczną pierś z kurczaka. Kruchutkie plastry mięsa zatopione w sosie pomidorowym, o wyraźnej nucie papryki. Ja zblendowałam sos (na potrzeby dzieci 😏), ale polecam zostawić widoczne kawałki papryki w sosie, i oprócz czerwonej użyć także żółtej lub pomarańczowej papryki. Będzie jeszcze smaczniej! Takie danie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie(...)smacznie 😍 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% natka pietruszki olej do smażenia ew. szczypta cukru Wykonanie: Pierś oczyszczamy. Każdą kroimy na podłużne plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką
Walijskie PichcenieTuńczyk w połączeniu z jajkiem świetnie smakuje. Do tego duetu dorzuciłam pomidorki, które nadały koloru sałatce. Całość skopiona pysznym sosem na bazie jogurtu. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju lub sosie własnym 3 jaja ugotowane na twardo ok 20 pomidorków koktajlowych sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku(...)sałatki. Na talerzach rozłożyć porwaną sałatę. Jajka pokroić w ćwiartki a pomidorki przekroić na pół. Na sałacie ułożyć pokrojone składniki. Pomiędzy pomidorki i jajka ułożyć kawałki osączonego tuńczyka. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze do smaku solą, pieprzem i oregano. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać
Monia miesza i gotujeRoladki z bakłażana nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z serem mozzarella i orzeszkami pinii, na gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i czosnkiem. Plastry bakłażana należy wcześniej usmażyć lub zgrillować, aż będą zupełnie miękkie. Gdy ostygną, rozprowadzamy na nich farsz z kaszy jaglanej smażonej z warzywami, a następnie zawijamy i układamy na domowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej(...)łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach 1 kulka białej mozzarelli, odsączonej i pokrojonej w plastry 1 łyżka orzeszków pinii SOS POMIDOROWY 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 łyżki oliwy 1 puszka rozdrobnionych pomidorów sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO: listki bazylii do dekoracji WYKONANIE SOS POMIDOROWY: w rondelku
cool and mintynadal króluje menu grzybowe. Jesień w tym roku łaskawa i ciepła, w lesie nadal pełno grzybów więc korzystamy. Dziś sznycle z szynki w śmietanowym sosie grzybowym. Pyszne, bardzo aromatyczne danie. Szynkę w tym daniu można zamienić na schab. Do podania z ryżem (tak zjedliśmy) albo z ziemniakami i makaronem. Pasuje surówka z marchewki. Szynka w sosie grzybowym Składniki(...)minut aż będą rumiane, posolić, popieprzyć. Jak szynka będzie miękka, wyjąć ją na talerz, z patelni odlać szklankę płynu. Połowę płynu dodać do śmietany i wymieszać, zmiksować na gładki sos. Do sosy przełożyć grzyby, resztą płynu z patelni wypłukać patelnie po grzybach, dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chwilę podgotować, przełożyć mięso i podgrzać. Pasuje natka
Smaczny zeszytbazylii Najwyższa pora na pesto z bazylii Obiecywałam, obiecywałam i wreszcie nadszedł ten moment, kiedy się wywiązuję z obietnicy. Zielone pesto z bazylii to jeden z moich ulubionych sosów. Pasuje niemalże do wszystkiego. Ostatnio miało okazję wystąpić na blogu prawie dwukrotnie pod rząd, chociaż nie jako pierwszoplanowy bohater. Raz jako dodatek do keto placków z cukinii , a drugi raz stanowiło(...)towarzystwo keto kopytek dyniowych . W obu przypadkach sprawdziło się wyśmienicie. A zapewniam, że na tym jego kulinarne zastosowanie się nie kończy… Równie dobrze nada się jako sos do zoodles oraz do steków, a także dressing do sałatek . Raz zrobione wytrzyma dłuższy czas w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, żeby zalać wierzch oliwą . Diabeł tkwi w szczegółach Nie zaskoczę Was chyba jeśli
Modern Cave Girladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLACEK PO ZBÓJNICKU Placek po zbójnicku – to tradycyjny placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, z gęstym i sycącym sosem. Idealne danie na jesienne pochmurne dni. Placek po zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół. Placek po zbójnicku(...)dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie bardzo miękkie. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \ Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Gotowym gulaszem polewamy
Księga-SmakuUwielbiam placki ziemniaczane. Najbardziej takie proste, podane z gęstą, kwaśną śmietaną i oprószoną solą. Ale od czasu do czasu skuszę się na placki podane z jakimś sosem, np. sosem mięsnym. Nie ukrywam, że ta wersja placków wyszła mi pyszna. Spróbujcie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 mała(...)cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 % Na sos: 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy zioła prowansalskie według uznania bazylia suszona według uznania. Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placków: 1. Placki
IzabelawkuchniRavioli z serem kozim w sosie kremowo cytrynowym przygotowałam, gdzie dodatkowo do farszu papryczkę chili, trzy rodzaje pieprzu i kapary dodałam. Przyznam się szczerze, ze przepis ten już dawno napisałam, ale wśród innych gdzieś go zapodziałam. Pamiętam, że ravioli wyszło orzeźwiające, delikatne, ale ostrością zaskakujące. Składniki: ciasto: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko(...)szczypta soli himalajskiej, nadzienie: 110 g roladki koziej naturalnej, szczypta pieprzu kolorowego, szczypta pieprzu cytrynowego, szczypta pieprzu białego, ¼ posiekanej drobno papryczki chili, 1 łyżeczka drobno posiekanych kapary, sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę, skórka otarta z ¼ cytryny, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, 100 ml słodkiej śmietanki
Moniki Smakołyki