sosy - 72234 przepisów (strona:575/4816)

Panna cotta 83

panna cottę . Ten mleczny deser zachwyca smakiem i prostotą wykonania, a jedynym utrudnieniem do rozkoszowania się nim jest wyjęcie go z kokilki. Nasza panna cotta podana została z sosem malinowym i przyozdobiona listkiem świeżej mięty, jak pewnie się domyślacie, zbyt długo nie postała w lodówce. Składniki na panna cottę Panna cotta: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml mleka(...)łyżki cukru 1 / 2 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny Sos malinowy: 200 g malin (mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Panna cotta: Połówkę laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, aby jej nie przegotować

niecodziennikpary
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem 76

szybsza wersja naszego poprzedniego przepis na słodko-kwaśnego kurczaka . Ponieważ był to przepis dość czasochłonny i pracochłonny, a my lubimy takie smaki, zrobiliśmy szybszą wersję kurczaka w słodko-kwaśnym sosie . Z wyjątkiem podsmażenia kurczaka i papryki resztę składników wrzuca się do garnka i po kilkudziesięciu minutach można podać smaczny, kolorowy i aromatyczny obiad. Składniki na kurczaka słodko-kwaśnego z ananasem(...)bambusa 1 / 2 słoiczka marynowanego imbiru 10 suszonych grzybków mun 1 puszka pomidorów w puszcze (w kawałkach) 4 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia

niecodziennikpary
Pieczona goleń wołowa 95

jałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych dodatkach, zaś miękkość pieczonej goleni wołowej wynikała z pieczenia jej w woreczku. Podczas pieczenia powstał pyszny sos, jednak nie był zbyt fotogeniczny i nie załapał się na zdjęcie. Udostępnij Pieczona goleń wołowa – składniki 2 plastry goleni wołowej z kością 2 duże cebule 2 szklanki wytrawnego czerwonego(...)instrukcją na opakowaniu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 2,5-3 godziny . Po upieczeniu mięsa woreczki ostrożnie otworzyć, wyjąć golenie wołowe, a sos wraz z cebulą przelać do garnka (liście, ziele angielskie oraz jałowiec wyjąć) i zblendować. Postawić na ogniu, gotować bez przykrycia przez 10-15 minut, aby zredukować sos. W razie potrzeby doprawić

niecodziennikpary
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 101

mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka(...)poparzyć parą. Ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie, co pozwoli na przyrumienienie się mięsa. Po upieczeniu golonki z indyka wyjąć z rękawa, do garnka zlać powstały podczas pieczenia sos, wyjąć z niego liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego i jałowca. Sos zblendować, postawić na średnim ogniu, gotować do momentu zgęstnienia. Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone

niecodziennikpary
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami 87

Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami Patrząc na regał w mojej kuchni, ciężko nie zauważyć wielu rodzai makaronów. Do dzisiejszego dania użyłem makaronu, którego nazwy nawet nie będę się trudził wypowiadać ani przepisywać, ale… możesz użyć dowolnego jaki masz, ponieważ tutaj sos jest najważniejszy i to on robi robotę. Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami(...)szybkie danie, które po prostu wymiata! Makaron w sosie pomidorowym… a może w jakimś innym sosie? Na blogu mam kilka bardzo fajnych propozycji na makarony. Ostatnio przygotowałem makaron z boczniakami , który okazał się być hiciorem. Poza tym gorąco polecam wegańskie spaghetti bolognese , makaron z groszkiem czy sałatkę makaronową . Jeśli lubisz zielone warzywa, to makaron ze szpinakiem i brokułami

Blendman
Kurczak w porach w wolnowarze 96

wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze. Sos doprawiałam bardzo ostrą angielską musztardą. Jeżeli takiej nie macie lub nie lubicie, można użyć musztardy Dijon. W trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto więc podać mięso z puree ziemniaczanym(...)Kurczak w porach w wolnowarze - przepis składniki 450 g udek kurczaka, bez kości 200 g porów ( białe części) 1 cebula 3 ząbki  czosnku ok 100 g pieczarek sos 60 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g majonezu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej ( lub do smaku) dodatkowo pieprz sól olej do smażenia przygotowanie

Stare Gary
Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym 111

Azjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej(...)duża 1 por biała część 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 papryczki chili żółtej natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku  2 łyżki mąki ziemniaczanej sos: 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu winnego  2 łyżki sosu terijaki 3 cm korzenia imbiru 30 ml wody Składniki: Makaron zalewam wrzącą wodą

wesoła kuchnia
Chrupiąca Tortilla z kurczakiem i marynowanymi warzywami 81

Szybka przekąska, która z pewnością ucieszy dużych i małych głodomorów. Doskonale smakuje na ciepło podana w towarzystwie sosu czosnkowego , pomidorowego lub słodko kwaśnego. Zapraszam do przepisu:) Składniki 2 piersi z kurczaka czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona w słupki mango pokrojone w słupki 1 awokado pokrojone w słupki sól, pieprz Marynata do warzyw 4 łyżki sosu klonowego 2 łyżki słodkiego(...)chilli sok z 1 limonki 1 łyżka świeżego startego imbiru cynamon szczypta dodatkowo 4 placki tortilla i ulubione sosy 1 rozkłócone jajko olej Piersi z kurczaka przekroić w połowie aby były cieńsze, lekko rozbić. Kiedy mamy mniejsze filety to muszą być 4 i tylko rozbić na płaskie kotlety. Posypać solą i pieprzem wstawić do lodówki. Przygotować marynatę z podanych składników

gotuj ze mną
Naleśnik z jajkiem i serem w środku 95

cóż,takie życie,ale mam za to dla Was przepis na pysznego naleśnika z jajkiem i serem żółtym w środku.Bardzo ciekawe połączenie,a do tego sałatka i sos czosnkowy, którego akurat nie ma na zdjęciu, no niestety ale zapomniałam do zdjęcia polać naleśnika sosem.Pomysł na takiego naleśnika znalazłam u Moniki Gastrofilki .Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmiku Moniki(...)szkl.wody 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz : żółty ser jajko  opcjonalne inne dodatki wg własnych upodobań inne sery, wędliny, itp Sałatka: pomidor ogórek papryka sos "Wspaniały" sos czosnkowy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.  [Do naczynia miksującego włożyć masło,roztopić  2 min/70°C/obr. 2. Dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować  20 s/obr

Moje domowe kucharzenie
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 87

Wersja prosta tego dania zakłada użycie gotowych tortilli, przygotowanie pasty fasolowej i salsy pomidorowej oraz usmażenie jajek. Ja jednak pokusiłam się o wersję na bogato i zrobiłam dodatkowo paprykowy sos na ciepło oraz usmażyłam domowe tortille .  Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku Składniki (na 2 porcje): 2 placki tortilli 2 duże mięsiste pomidory 1 czerwona papryka 1 papryczka chili(...)oliwa sól pieprz kumin papryka słodka wędzona sok z cytryny natka pietruszki i kolendry (opcjonalnie) Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połowę odłożyć do przygotowania sosu paprykowego na ciepło. czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. kilka gałązek pietruszki (i kolendry - jeśli lubimy) posiekać. Awokado pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę i awokado dodać do pomidora

Obiad gotowy
Indyjskie pierożki 88

Takie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Masa musi być gładka. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty(...)Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie sosu raita, patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż stanie się lekko brązowa wtedy dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać mięso mielone, wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym 74

Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym Soczyste fileciki z białej rybki, w pysznej, rumianej panierce, zanurzone w kremowym sosie szpinakowym. Obiad palce lizać!     Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp. 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chilli sól, pieprz olej do smażenia 200g szpinaku(...)jeżeli używamy mrożonego to należy go najpierw rozmrozić) i całość smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając *** *** Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez chwilę, aż sos zgęstnieje *** *** Do sosu szpinakowego przekładamy podsmażone wcześniej filety i wszystko razem podgrzewamy przez chwilę *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI

Blog z Apetytem
Spaghetti bolognese z tofu 78

spaghetti, zaleca się ok. 80 – 100 g suchego makaronu na osobę 300 g tofu naturalnego 4 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki sproszkowanego czosnku łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy pomidory w puszce szklanka passaty pomidorowej średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Zacznijmy od tofu: na początek wyjmij je z opakowania, połóż na papierowym(...)wody. Pozostaw je na chwilę. W tym czasie w miseczce wymieszaj przyprawy: płatki drożdżowe, wędzoną paprykę oraz sproszkowany czosnek. Do większej miski rozkrusz tofu, dodaj do niego przyprawy oraz sos sojowy i oliwę. Całość wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej tofu. Powinno być bardzo spieczone. U mnie zajęło to ok. 7 minut. Gotowe tofu odstaw

365 dni dookoła kuchni
Gołąbki na parze w sałacie rzymskiej 121

łyżeczki papryki czerwonej wędzonej sol, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 jajko 2 łyżki mąki migdałowej 2 sałaty rzymskie duże 1/3 szklanki ryżu białego sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml passaty pomidorowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy Gołąbki: Pierś(...)przestygną owijam nimi gołąbki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję liśc laurowy, ziele angielskie. Układam sitko do gotowania na parze. Gołąbki gotuję na parze na wolnym ogniu około 10 minut. Sos: Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję passatę pomidorową i przesmażam. Dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, paprykę, chili. Sos miksuję blenderem. Gołąbki podaję z sosem. Można

wesoła kuchnia