Pokażę Wam jak zrobić swój własny, domowy majonez w kilka minut. W sklepach znajdziemy całą półkę majonezów i możemy wybierać dowoli, ale tylko w wersji domowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas mieszając, do chwili, aż pieczywo się przyrumieni. 4. Powstałe złote grzanki przełożyć do miski i wystudzić. 5. W ten sam sposób zrumienić wierzchy pokrojone na połówki. 6. Przygotować sos: odłożyć 2 ogórki konserwowe (będą potrzebne później) resztę ogórków drobno pokroić i włożyć do miseczki. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup(...)pokroić w kosteczkę. Odłożyć. 8. Przygotować dużą salaterkę. Na dnie umieścić połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa. 9. Na grzanki i mięso umieszczone w misce, wylać połowę sosu. 10. Na sos wyłożyć pokrojonego pomidora i paprykę. 11. Całość przykryć połową pokrojonej sałaty. 12. Na sałacie ułożyć resztę grzanek. Na grzankach pozostałe mięso i wszystko polać resztą sosu
W mojej kuchnijest bardzo uniwersalny – świetnie wchłania smaki dodatków z którymi jest przyrządzany. Jest bezglutenowy. Ja zapraszam Was do wypróbowania pysznego przepisy na ten makaron z warzywami i wieprzowiną, z sosem sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, chili i cynamonu. Pyszny! PRZEPIS GLASS NOODLES Z WARZYWAMI I GRZYBAMI MUN Składniki na glass noodles z warzywami i grzybami mun (4 porcje): 250g glass(...)noodles 30g grzybów mun suszonych 300g surowego boczku olej 1 cebula 2 marchewki 1 papryka 2 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku szczypiorek 150 ml sosu sojowego 2 cm imbiru pół łyżeczki chili sól przyprawa azjatycka pięć smaków 1 łyżeczka cynamonu olej sezamowy Jak zrobić glass noodles z warzywami i grzybami mun: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw cebulę kroimy
Dorota SmakujeWystarczy niewielka ilość składników, by przygotować pyszny aromatyczny sos grzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej(...)ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową
Kulinarny S.O.S.Wystarczy niewielka ilość składników, by przygotować pyszny aromatyczny sos grzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej(...)ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową
Kulinarne S.O.S.Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym to s zybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie i idealnie łączy się z warzywami, w tym lubianą w moim domu kukurydzą oraz aromatycznym, mocno pomidorowym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 500g(...)wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone warzywa
Di gotujeDelikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)bardziej miękkie. SKŁADNIKI / 3-4 porcje GNOCCHI 1 batat (400 g) 250 g ricotty 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola (można dać więcej) sól opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE
cool and mintyświeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 główka kapusty 1 litr bulionu(...)Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym
Tajemnice Smakubiałej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie. Ta surówka jest orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty około(...)suszonych moreli 1 czerwona cebula 10 – 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 – 3 łyżki octu winnego białego sól pęczek szczypiorku Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier
Tajemnice Smakurównież idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z 1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy z oliwy łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie SOS Czosnek obieramy i rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy w miseczce czosnek(...)pozostałe składniki na sos i odstawiamy. SAŁATKA Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Polewamy większą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami
Tajemnice Smakutosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuje! Knedle możemy przygotować z każdego pieczywa. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są takie z mieszanego(...)bułek i chleba na zakwasie. Sos zrobiłam na bazie świeżych podgrzybków, ale poza sezonem możemy użyć pieczarek. Składniki GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki) 1 cebula 30 g masła 100 ml bulionu warzywnego lub wody 100 g mascarpone 1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa KNEDLE SZPINAKOWE
Tajemnice SmakuDziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki(...)kostkę, a w małej miseczce łączymy oliwę, paprykę słodką i chili, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy mięso i odstawiamy. Paprykę pieczoną i marynowaną blendujemy na gładki sos. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. W miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę
Be Fit Be Strongpiekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp. do 180°C i od tego momentu dusimy 40 minut. Na sos potrzebujemy: -cebula 1 szt. -marchewka 100 g -korzeń pietruszki 50 g -przecier pomidorowy ( u mnie własny ) 500 g -olej rzepakowy 1 łyżka -ząbek czosnku -oregano 1 łyzeczka Cebulę kroimy
Kulinarne przemysleniaSałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Kuchnia MagdaLeny