sosy - 72734 przepisów (strona:568/4849)

Domowa Musaka 160

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna(...)kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej. Zobacz przepis na: Dorsz zapiekany w porach W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy – roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń). Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 139

pożywna i zdrowa. Polecamy! Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność(...)patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały

Niedzielny kucharz
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM Z CEBULĄ, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 270

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w połączeniu z sosem i kaszą gryczaną. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięsko jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem postawiłam na polędwiczki duszone w sosie własnym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeży koperek. Mięso wytwarza smaczny, naturalny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczkę(...)wieprzową? Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 1 cebula * 1 nie duża marchewka * odrobina posiekanego, świeżego koperku * olej do smażenia * sól, pieprz * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, koperek drobno posiekać. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać

Zrób to smacznie
Włochy - Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku 126

potwierdzona), żeby ją przytoczyć. Co jednak ważne, wegańska carbonara okazuje się być równie smaczna (może nawet smaczniejsza) od jej mięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki(...)obieramy i przekładamy do kielicha blendera. 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4) W międzyczasie na patelni (na tyle dużej, żeby później zmieścił się na niej makaron z sosem) rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy wędzoną paprykę i sól, i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut, rzadko mieszając

Roślinożerni urlopowicze
Polędwiczka wieprzowa z kaszą / Pork tenderloin with groats 127

SONY DSC Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka lat nasze smaki(...)start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie

Martyna Cooks
Pizza z figami / Fig pizza 116

każdy – nie znam osoby, kótra na hasło “Pizza!” mówi “Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks
Burrito “z odzysku” / Resourceful burrito 111

mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska

Martyna Cooks
Tortilla z gyrosem i warzywami 192

więc jeżeli nie macie wyczucia ile której przyprawy dodać, aby uzyskać smak gyrosa, to najlepiej sięgnąć po przyprawę Vegeta Natur do gyrosa . Do tego jeszcze warzywa, tortille i delikatny sos czosnkowy. Właśnie w taki sposób możemy się zajadać gyrosem w zaciszu domowym ;-) Wychodzi on taki pyszny, że ja i mój mąż zjedliśmy po dwie tortille na raz (na obiad). Byłam(...)Vegeta Natur do gyrosa 2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża masłowa 2 duże pomidory 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 5 dużych placków tortilli (u mnie pełnoziarnista) Delikatny sos czosnkowy: 180 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i pokroić

Passions hobbies life
Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado 175

tylko jest pyszne ale też wygląda jak najlepsze danie z restauracji. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Pyszne i piękne. Od razu robi się lepiej. Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie(...)avocado 2-3 porcje Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 1 łyżka oliwy pęczek szparagów 2 garście rukoli 4-6 plastrów łososia wędzonego 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sos: 1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu 1 miękkie avocado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka sobu z cytryny albo limonki sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć

Cooking for Emily
Tofu z makaronem ryżowym i cukinią po tajsku 144

Doszłam do wniosku, że za dużo tutaj słodkości i koniecznie trzeba wzbogacić bloga o przepisy na dania wytrawne. Przed Wami pomysł na makaron ryżowy w lekkim sosie z warzywami i wędzonym tofu usmażonym na złoto .  Serek śmietankowy z powodzeniem możecie zastąpić mleczkiem kokosowym, co z pewnością wzbogaci smak potrawy. Ja korzystałam ze składników, które miałam akurat pod ręką(...)kostki) cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej) cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze) serek śmietankowy/śmietana - 1 łyżka olej rzepakowy - 3 łyżki sos sojowy - 2 łyżki limonka  - 1/2 sztuki  woda - 1/2 szklanki przyprawy - zioła tajskie, sól, pieprz, czosnek] do podania - świeży szczypiorek, drobno kruszone migdały, limonka Tofu kroimy w drobną kosteczkę, marynujemy

Kuchnia Ellie
Gołąbki 123

średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona ( u mnie do smaczku wędzona), suszone pomidory, bazylia - 2 łyżki mąki  na sos - ok. litra wody na sos Kapustę pozbawiamy głąba bez przekrajania jej. Wsadzamy do dużego garnka napełnionego mniej więcej do połowy wodą i zagotowujemy a raczej sparzamy kapustę. Kiedy liście będą(...)dodałam dwa woreczki ale jak lubicie mniej możecie dodać mniej ryżu albo po prostu więcej mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy 3/4 do mięsa- resztę zostawiamy do sosu. Czosnek siekamy i tak samo dodajemy 3/4 do mięsa - resztę do sosu.Doprawiamy mięso do smaku majerankiem, solą, pieprzem, papryką i bazylią oraz suszonymi pomidorami. Mieszamy. Na każdy liść nakładamy garść

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka wiosenna z komosą ryżową 172

obiadowa dla osób odchudzających się. Wegetariańska, bezglutenowa, sycąca i bogata w mnóstwo składników odżywczych i witamin. Zawiera w sobie białko, wit. B, żelazo, potas itd. W zależności od użytych sosów będzie mniej lub bardziej kaloryczna. Ja proponuję dodać tylko sól, pieprz i trochę oliwy. Natomiast Wy możecie dodać takie sosy jakie Wam odpowiadają.  Cała sałatka ma ok. 250kcal(...)sosów) . Przepis jest na minimum dwie osoby ale trzecia też się załapie ;) Sałatka wiosenna - 20 g komosy ryżowej - 1/4 papryki żółtej słodkiej - 1/4 papryki czerwonej słodkiej - 5 pomidorków koktajlowych - pół dużego surowego ogórka - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - garść natki pietruszki - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 łyżka fasoli konserwowej czerwonej Sosy - według uznania Komosę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu

Kuchnia Pełna Emocji