wodą – albo bulionem, jeśli masz – i śmietaną i musztardą, a na koniec zagęść mąką ziemniaczaną. Nie dodawaj jej za dużo, bo mąka jest już w panierce i sos przed zagęszczeniem nie jest aż tak rzadki. No i tyle. Warzywne klopsiki, powtórzymy po raz kolejny, są pyszne, a przy tym łatwe do zrobienia. Klopsiki doskonal smakują z pure(...)pieczarek 1 mała cebula 1 starty ząbek czosnku Duża szczypta kminu rzymskiego Szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Sos 1/2 szklanki śmietany (150-200 g) 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej – sarepskiej, dijon) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę. Pieczarki obierz
Niedzielny kucharzpokrytych mięsem shawarma i posypanej serem Gouda. Kapsalon zapieka się następnie w piekarniku. Na koniec pokrywa się zapiekankę warstwą sałaty lodowej, można dodać świeżego ogórka lub pomidora. Całość wieńczy sos czosnkowy. Dodatkiem jest również sos sambal. Kapsalon w oryginalnej wersji podawany jest w jednorazowej aluminiowej tacy, w której mieści się jedna porcja tego niderlandzkiego fast food. Przepis na kapsalon(...)Kapsalon to idealny model połącznia wielu kultur w jednym daniu. Domowy kapsalon jest wersją o nieco mniejszej kaloryczności. Obniżymy ją jeszcze, jeśli do zapiekanki dodamy frytki z piekarnika, a sos czosnkowy przygotujemy tylko na bazie jogurtu naturalnego. Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy! Kapsalon – niderlandzki kebab Składniki: pierś z kurczaka: ok 0,5 kg ziemniaki
Kuchnia Na WypasieDziś mam dla Was przepis na makaron z mielonym mięsem indyczym w pomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych sposobów(...)potasu, fosforu oraz cynku. Mięso z indyka ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Na bazie mięsa i pasty z przetartych pomidorów powstał przepyszny i gęsty sos, do niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje : 500 g mięsa z piersi indyka 700 ml passaty
DietologZapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest co prawda błyskawiczna – musimy się trochę nakroić, ale nie ma też w niej nic trudnego. Łatwo ją też odgrzać, jeśli coś zostanie. Możemy także przygotować ją do dwóch dni wcześniej – bez ziemniaczków(...)wrzucamy mięso. Mieszamy, aż zmieni kolor. Wlewamy passatę – do butelki wlewamy trochę wody (mniej niż pół szklanki), płuczemy butelkę i wlewamy wodę do mięsa i warzyw. Dodajemy do sosu dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę tymianku, cynamon, ocet oraz dużą szczyptę soli, cukru oraz pieprzu. Zmniejszamy ogień na mniejszy – tak aby sos “pyrkał” i zostawiamy
Poezja smakumłodą sałatę, szczypiorek i pikantną rzodkiewkę. Wtedy warzywa smakują najlepiej, jednak możesz ją przygotować na okrągło przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałata zielona ze szczypiorkiem i sosem z kwaśnej śmietany 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 misa Przygotowanie 10 min. Gotowanie 0 min. Kalorie 50 kcal Sałatka z zielonej(...)sałaty w sosie śmietanowym, idealna do polskiego obiadu. Chrupiące liście sałaty, zielenina i słodko słona śmietanka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka zielonej sałaty 1 pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 200 g kwaśnej śmietany 18 % zwykły cukier, sól i grubo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Liści sałaty poodrywaj z główki, włóż je do dużej misy lub zlewu i zalej
ProstePesto.plłyżka płatków chili 2 łyżki cukru brązowego lub palmowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka czerwonej pasty miso (możesz dodać klasyczną pastę miso) 1 łyżka sosu sojowego 3 suszone pomidory 1 łyżeczka soli Składniki kalafior: 1 kalafior, pocięty w średniej wielkości różyczki 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy limonki 1 łyżeczka soli Składniki danie(...)pół szklanki zielonej fasolki (możesz użyć mrożonej lub zamienić na mrożony groszek) 200 g ugotowanego ryżu basmati lub ryżu brązowego garść orzechów nerkowca 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu Sriracha 4 łyżki wcześniej przygotowanej pasty nasi goreng Do podania: 1 posiekana dymka pół ogórka szklarniowego pokrojonego w cienkie plasterki sos Sriracha tajska bazylia lub kolendra po 1 jajku sadzonym
nietylkopasta.plduża szalotka • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być suszona) • 1 pełna łyżka masła klarowanego • ¼ szklanki sosu sojowego • przyprawa uniwersalna • pieprz • 1 opakowanie mixu sałat Sposób przygotowania: 1. Na dużej patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę(...)wodę, która częściowo odparuje, nie odlewajcie jej. Doprawić odrobiną (!) przyprawy uniwersalnej i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. 4. Kiedy krewetki się podduszą, co trwa ok. 5 minut, wlać na patelnię sos sojowy. Wymieszać. 5. Zmniejszyć moc palnika, dusić krewetki, aż sos lekko się zredukuje i trochę zgęstnieje. 6. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. 7. Na talerzach
W mojej kuchniKurczak w sosie musztardowym z Mauretanii czyli Maru we-llham Kurczak w sosie musztardowym, czyli Maru we-llham to potrawa, o której chcę dziś opowiedzieć. Jak dobrze wiesz mój wierny czytelniku, zawsze staram się znaleźć ciekawe informacje na temat potrawy, którą gotuję, a także prezentuję. Oczywiście tym razem miało być podobnie, ale trudno jest odszukać ciekawe fakty, ponieważ(...)Bakłażan pokrojony w kostkę 2-3 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki Tapioki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej z orzeszków ziemnych Ryż biały Poniżej dowiesz się jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym Oczywiście musisz rozgrzać wysoką patelnię i wlać olej. Kolejnym krokiem będzie dodanie kurczaka i podsmażenie go. Teraz musisz dodać cebulę, czosnek i chwilę całość gotować, aż cebula zmięknie. Jeszcze
RafalCookswych fanów nie tylko wśród fanów ryb i owoców morza. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Krewetki – 200g – Dorsz polędwica – 350g – Pomidory – 4 sztuki Por – Czosnek – 4 ząbki – Chili – Białe wytrawne wino – 150 ml – Dymka – Masło – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Bazylia tajska pasta – 1 łyżka – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają
globuskulinarnyktórego nie można się oderwać dopóki się nie skończy. Dobrze skomponowane, odpowiednio słodkie, ostre, kwaśne, słone – idealne! INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI(...)Odpowiednio doprawiony – Pyszny i prosty – Nie można się od niego oderwać dopóki się nie skończy ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Łosoś – dwie porcje ok. 300g – Sos teriyaki – 2 łyżki – Sól do smaku – Rukola – duża garść – Oliwa z oliwek – Chili w płatkach – opcjonalnie SALSA Z MANGO – Mango – Limonka – sok z połowy – Czosnek – ząbek – Papryczka chili – Świeża mięta
globuskulinarnyBędąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane(...)sosem. Najlepiej wchodzą mi z ryżem i surówką z kiszonej kapusty . W ogóle od paru tygodni trenuję kiszenie kapusty. No dobra, trenuję to za duże słowo. Tutaj nie ma przecież nic skomplikowanego. Do poszatkowanej kapusty dodaje się sól, ugniata się i odstawia na jakiś czas, żeby zaczęła pracować. Jedyne, czego zawsze się obawiam to to, że kapusta mi spleśnieje
Kardamonovysię kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję je na szczęście coraz rzadziej. Ogólnie chodzi mi o to, że przepadam za śledziami w sosach pomidorowych, z jakimi dodatkami by nie były. W pomorskich dodatkowo bardzo pasuje mi połączenie ryb z rodzynkami. Może chodzi po prostu o słodki dodatek, bo dla mnie kombinacja(...)owoców jest połączeniem idealnym. W oryginalnym przepisie było jeszcze więcej cebuli, ale tę ilość zmniejszyłam. Sos i tak wyszedł na wielkim wypasie i jest go więcej niż samych śledzi (zresztą to widać na zdjęciu). Mi to jednak zupełnie nie przeszkadza, mogłabym jeść go nawet i bez śledzi. Wyszło pysznie. Składniki: 4 solone filety śledziowe 3 średnie cebule 200 g koncentratu
Kardamonovymogę je określić mianem „modern indian food”. Genialne kotleciki, które nie mają w sobie ani grama mąki a jednie ziemniaki, bataty i przyprawy, do tego miętowy sos, granat, świeża kolendra i chlebki chiapati, które w tak prosty sposób zrobicie w domu. W podanej porcji wyjdzie solidny obiad dla 2 osób, obiad idealny jeśli lubicie ciekawe i nowe smaki(...)obiadu bez mięsa. Te kotleciki w połączeniu z dodatkami będą bardzo sycące! Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź
nietylkopasta.pldanie, które można zrobić w 15 minut. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka temperatura pozbawia nieco pieprz ostrości. Całość dodatkowo łagodzi wyrazisty, kremowy sos na bazie koniaku. Czytaj dalej JAK Z RESTAURACJI: Steki z kalafiora Steki z kalafiora… kto raz spróbował będzie chciał jeść je ciągle. Przepyszne danie, bardzo łatwe do przygotowania. Czytaj dalej(...)FAJNA WYŻERKA: Skrzydełka w sosie buffalo Prosty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Do zrobienia w 15 minut
Niedzielny kucharzczęść, rozprowadzić na górze tych 3/4 i w puste miejsce wsypać mąkę. Potem jajka, ewentualnie posolić, choć niekoniecznie, ziemniaki są już solone i taki też na pewno będzie sos, z którymi kluseczki zjemy. Ile jajek? Mój garnek ma 25 centymetrów średnicy, a wysokość warstwy ziemniaków to jakieś 7 centymetrów. Do takiej ilości dwa jajka wystarczą. Wszystko mieszam łyżką(...)już być pszenna mąka. Kule spłaszczam delikatnie i w takich okrągłych placuszkach robię wgłębienie, można omączonym palcem albo odwrócony końcem drewnianej łyżki. Głębsze dziurki lepiej przyjmą sos, właśnie po to one są, żeby zatrzymać więcej pysznego sosu, z którym kluski podajemy. Wcześniej trzeba je naturalnie ugotować. Wrzucać partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotowac kilka minut po wpłynięciu
I tu będę miała takie te