sosy - 72734 przepisów (strona:554/4849)

Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym 94

Dziś mam dla Was inspirację na prosty, szybki i bezmięsny obiad. Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym. Zaskoczeniem może być fakt, że do przygotowania tego dania nie użyłam sera, tylko płatki drożdżowe nieaktywne. Uwielbiam z nich korzystać w kuchni, bo nadają daniom fajny, serowy smak, a jednocześnie podkreślają aksamitną konsystencję sosu. Poniższe danie polecam przygotować od razu(...)pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Następnie dodaj śmietankę oraz płatki drożdżowe. Dolej także około 1/3 szklanki wody aby konsystencja sosu stała się bardziej płynna. Wszystko wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. Gotowy sos podawaj z makaronem posypując na wierzchu nasionami słonecznika. Danie serwuj ze świeżym

Natka Pietruszki
Wołowina z brokułami 122

danie, które gorąco polecamy! Zapraszamy na przepis! Wołowina z brokułami Składniki : mięso wołowe, najlepiej polędwica: ok. 300 g brokuł: 1 szt. czosnek: 2 ząbki szalotka: 1 szt. sos sojowy: 1 – 2 łyżeczki sos ostrygowy: 2 łyżki świeżo starty imbir: 1 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz do smaku skrobia kukurydziana: 1 łyżeczka soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki wino ryżowe (lub inne(...)łyżka olej rzepakowy do smażenia: 1 łyżka świeża kolendra do dekoracji   Wołowina z brokułami Przygotowanie: Wołowinę dobrze umyj i pokrój na kawałki, a następnie przełóż do miski. Wymieszaj sos sojowy, czarny pieprz, wino ryżowe, sodę i skrobię kukurydzianą. Dodaj do wołowiny, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 20 – 30 minut. W czasie, gdy wołowina się marynuje, brokuł podziel

Kuchnia Na Wypasie
Skrzydełka kurczaka pomarańczowo-imbirowe 118

cytrusami (piszę oczywiście o obecnym sezonie zimowym). Przeleciałam moje wieloletnie notatki, poszperałam w internecie i trafiłam na stronę przepisy.pl . Natrafiłam na parę ciekawych przepisów, między innymi na kurczaka w sosie pomarańczowym. O tak, wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Pomarańcze i kurczak. Moja pierwsza myśl – połączenie pomarańczy z imbirem. Ten zawsze idealnie komponuje się z cytrusami. Moja druga myśl(...)niewielu dodatków. Chciałam, żeby to było coś więcej. Jednocześnie nie chciałam przeginać z ilością składników, żeby nikogo nie zniechęcać do tej potrawy. Do marynaty i jednocześnie glazury dodałam czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i chili. A, właśnie… na początku chciałam zrobić jedynie marynatę. Skrzydełka miały w niej swoje odleżeć. Potem miałam je upiec i już. Jednak milion razy przygotowywałam

Kardamonovy
Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie 127

używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można z niego uformować roladki z ratatouille lub mięsem mielonym, na sosie pomidorowym i zapiekance beszamelowej lub zrobić z niego bardzo zdrową lasagne z plasterkami wędzonego łososia i kozim serem. Jest również doskonałym nadzieniem do kanapek i może być krojona do dań(...)możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille. Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu trendowi

ProstePesto.pl
Makaron ryżowy ze schabem i warzywami 116

oszuka moje bebechy. Troszeczkę. Wracając do samego przepisu, wyszedł fajnie. Już wielokrotnie dodawałam schab do tego typu potraw i zawsze to wszystko dobrze grało. Przy okazji, jeżeli nie macie sosu rybnego, po prostu go pomińcie. Ja w sumie też nigdy nie miałam go w swojej kuchni, wylądował w niej po prostu z czystej ciekawości. Miałam go, więc dodałam. Warzywa? Właściwie(...)plastrów schabu (około 500 g) 1 mała czerwona papryka 1 duży ogórek gruntowy garść obranych orzechów ziemnych duża garść kiełek 1 cebula 1 czerwona chili 1 marchewka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego marynata do mięsa: 1 dymka pokrojona w plasterki (biała i zielona część) 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka

Kardamonovy
Kurczak korma z dynią 129

Kurczak korma z dynią to rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny obiad w stylu orientalnym. Delikatne mięso i słodko-pikantny sos na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie. Kurczak korma z dynią – pomysł na szybki obiad rodem z Indii Są dni, kiedy obiad musi być „na już”. Na takie właśnie okazje idealny jest kurczak korma . Sycący, pełen aromatu(...)niezwykle prosty w przygotowaniu, skradnie serce domowników. W Indiach korma to danie, w którym mięso lub warzywa dusi się w sosie na bazie ghee – indyjskiego masła klarowanego, jogurtu, wywaru i przypraw. Z mięs najpopularniejsze są jagnięcina , kurczak i wołowina . Wśród warzyw najczęściej spotykane są cebula, pietruszka i szpinak. Korma może być ostra, lekko pikantna czy nawet lekko słodka

Na-talerzu.pl
Chrupiące nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce 253

tylko na obiad. Takie chrupiące kawałki kurczaka bardzo często też goszczą u mnie na przyjęciach. Panowie zajadają się nimi też często podczas meczów. Wystarczy podać do nuggetsów zestaw domowych sosów i pyszne danie gotowe. Dziś mam dla Was prosty przepis na domowe nuggetsy z kurczaka. Na moim blogu znajdzie już kurczaka w panierce na bazie mąki kukurydzianej. Tym razem coś(...)Takie domowe nuggetsy z kurczaka pasują właściwie do wszystkiego. Można je podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków i zestawu surówek. Świetnie też smakują jako dodatek do pieczonych ziemniaczków lub domowych sosów czosnkowych. Ja najczęściej podaję je właśnie w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego, ziemniaczków i zestawu surówek. U mnie noże zwieger zawsze w użyciu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez zestawu

Słodkie okruszki
Amatriciana – Matriciana 130

Amatriciana – Matriciana włoskie danie z dwoma nazwami 😉 Amatriciana-Matriciana dwie nazwy ❓ Tak, ponieważ ten sos swoją nazwę otrzymał na cześć miasta Amatrice, położonego na jednym z 7 wzgórz Rzymu. Natomiast w samym Rzymie ten sos nosi nazwę Matriciana. Amartincini jest uważany za jeden z rzymskich sosów, zwanych-święta trójca Rzymskich makaronów-obok Carbonary i Cacio e Pepe. Powstał prawdopodobnie(...)XVII wieku, gdzie do już istniejącego sosu – Gricia-dodano pomidory. Pierwszy przepis na Amartincini został opublikowany w 1790 roku w książce kucharskiej-L’Apicio Moderno przez znanego włoskiego kucharza i pisarza Francesco Leonardi. Danie stało się bardzo popularne w całych Włoszech i można by powiedzieć nawet kultowe. Do tego stopnia, że pojawiło się także w kilku filmach takich

RafalCook