sosy - 72234 przepisów (strona:548/4816)

Sos pieczarkowo-koperkowy 185

Popularność mojego sosu pieczarkowego na blogu jest nie do przebicia. W statystykach jest to najczęściej poszukiwany przepis na blogu, najchętniej komentowany i z przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula(...)całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sos czosnkowy 149

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy.  Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji(...)jogurt, dodajemy majonez.  2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, dokładamy do jogurtu z majonezem. Ilość dodanego czosnku dobieramy do własnych gustów smakowych.  3. Na koniec do sosu dodajemy pieprz, słoik zakręcamy i potrząsając nim mieszamy jego zawartość (jest to świetny sposób na poradzenie sobie z grudkami powstałymi z majonezu). 4. Gotowy sos wstawiamy do lodówki, aby się

Kuchenne aromaty
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej 144

sera - 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki) - 50 ml wody - 1 woreczek ryżu - Vegeta/ do smaku - pieprz, sól Ryba w sosie śmietanowo koperkowym: - 4 kostki mrożonego mintaja/ polecam produkt z Biedronki, 6 kostek za ok. 9,98pln i tylko 5% glazury - sos winiary "pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym(...)wody - 200 ml śmietany 12 voltowej - bułka tarta - sezam 4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany. Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25-30minut w piekarniku 180stopni z termoobiegiem lub 200stopni bez termo. Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą

upichcona
Cycki po hindusku w mleczku kokosowym z sosem mango-chutney 236

Chyba już nawet pisałam, że kuchnia indyjska bardzo miło łechta moje podniebienie. A dziś w ramach dalszego eksperymentowania ze smakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku(...)kurczaka skąpaną w mleczku kokosowym z dodatkiem mango-chutney oraz przypraw. Co nam trzeba: 0,5kg piersi z kurczaka puszka mleczka kokosowego mieszkanka przypraw curry kurkuma 3 ząbki czosnku sos mango-chutney ryż basmati lub jaśminowy Cycki podsmażamy na patelni. Równolegle na palniku obok do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz

upichcona
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 128

dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać

Plate of Joy
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 247

lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie(...)filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra

Ostra na Słodko
Pulpety w sosie koperkowym 150

ziarnistego Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min ) Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka(...)ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :) Składniki na sos: pęczek koperku około 2 łyżek mąki sól, pieprz, maggi masło klarowane Jeśli sos po dołożeniu pulpetów byłby za mało gęsty można zrobić jeszcze tzw."zatrzepkę" na wodzie i dolać, chwilę

Proste Potrawy
Oszukana waniliowa panna cotta z sosem z rabarbaru 126

Klasyczna panna cotta to deser z podgrzewanej śmietany. Dla mnie ten włoski deser jest zbyt mdły, nawet jeśli doda się do niego wyraźny w smaku sos ze świeżych malin, truskawek czy rabarbaru. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam lata temu przepis zaproponowany przez Annę Olson, kanadyjską mistrzynię cukiernictwa prowadzącą program "Na słodko". Jej wersja panna cotty jest kwaskowata w smaku i mniej(...)naczyń przelać masę śmietanową. Odstawić do ostygnięcia, a potem przykryć folią spożywczą (żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Przygotować sos. Sos 6 łodyg rabarbaru cukier woda Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na drobno. Przełożyć do rondla. Wlać niewielką ilość wody (żeby przykryć rabarbar). Gotować do miękkości. Dodać kilka łyżek cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Quesadillas 183

czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli Przygotowanie:  Przygotowujemy sos jogurtowy. Do 250 g jogurtu dodajemy łyżkę(...)wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano oraz bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku, tak aby przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce.   Mięso mielone podsmażamy na łyżce  oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy  oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę

Taste Therapy
Pyszny sos pomidorowy – zrób go sam! 203

Sos pomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym koncentratem. Tym czasem przyrządzenie przepysznej passaty di pomodoro to nic trudnego, a jej walory smakowe i koszt wytworzenia rekompensują poświęcony czas. Czego potrzeba? Oczywiście dobrych pomidorów. We Włoszech za perfekcyjne uchodzą(...)sarnese-nocerino. Przyjmuje się, że ich pierwsze ziarno trafiło do Kampanii w drugiej połowie XVIII wieku, jako dar króla Peru dla króla Neapolu. Dalsza historia jest tak oczywista jak sos na pizzy. Jak przyrządzić? Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, ale możemy to zrobić jeżeli wolimy sos bardziej klarowny. Pomidory

Bon Ton Italia
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 167

tyle. Panika mnie ogarnia. Dobrze. Wyżaliłam się. Teraz pora na przepis. Składniki (na 3 średnio żarłoczne osoby): 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego  1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili  Zioła do marynaty Składniki na sos: spora(...)garść suszonych grzybów 100 ml gęstej śmietany 18% 1 drobiowa kostka rosołowa  woda 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao - Tao 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka drobniutko posiekanej cebuli mąka do zagęszczenia Grzybki z zeszłorocznych zbiorów Przygotowanie: Umyte mięso marynuję w ten sposób jak "zmarnowany schabik" (post z 6 czerwca) przez całą noc. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażam króciutko

Kuchnia po mojemu
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 138

których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki  - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć z zamrażalnika odpowiednie mięso. Powstał z niego pyszny sos mięsny i nie tylko dla całej rodzinki, ale o bonusach później. Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie(...)Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka  (do obtoczenia mięsa) szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Umyte

Kuchnia po mojemu
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 142

gości w naszym domu. Staram się planować posiłki, czasem wenę pozostawiam Mężowi i jakoś to się kręci. Całkiem smacznie w sumie. Oto propozycja, która może uratować Wasze menu. Warzywny sos na mięsie, który można podać na wiele różnych sposobów. Składniki: 1/3 szyi indyczej ok 3/4  litra wody 1/2 papryki żołtej 1/2 papryki czerwonej kilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej(...)obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą

Kuchnia po mojemu
Sos musztardowy na białym winie 171

Sos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub  domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki mleka(...)dolewamy wino i mieszamy rózgą,  a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był za gęsty dolewamy do niego odrobinę mleka. Do sosu dodajemy musztardę i przyprawy. Mieszamy i podajemy na ciepło

Kulinarne przygody Gatity