papryki. Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy, ale ja dziś proponuję najpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango. Ten przepis opracowałam sama na podstawie klasycznego przepisu na indyjski chutney mangowy. Sos jest świetny, według mnie smakuje idealnie z łagodnymi serami pleśniowymi jak brie, czy camembert(...)się równie dobrze do mięs i do każdej wędliny. Chociaż tak aromatyczny i wręcz zaskakujący swoim smakiem, absolutnie nie tłumi smaku mięsa ani serów, a łyżka dodana do sosu pieczeniowego czy serowego sosu nada mu niezwykle oryginalnego charakteru. Polecam Wam mój chutney, tym bardziej, że zrobicie go w 20 minut. Notabene ja staram się chutneye gotować czy dusić krótko
Kuchnia Prezydentowejwięcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 1 łyżka mąki Moje danie(...)oliwą i jak się rozgrzeje kładziemy kurczaka i smażymy go po kilka minut z każdej strony aż nabierze lekko brązowego koloru. Jak kurczak nam się smaży to robimy sos pieczarkowy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy stopniowo bulion zrobiony z kostki rosołowej. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki
Kuchenne Wariacjekurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy(...)siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut. W między czasie gotujemy ryż. Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone chili, kilka gałązek natki pietruszki no i na koniec naszą ugotowaną ciecierzycę i przez chwilę ogrzewamy
Kuchenne Wariacjeoboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś(...)świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany 100 g sera żółtego papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa sos: 200 g sera gorgonzola 200 g śmietanki 30% pieprz odrobina mąki ziemniaczanej Pierś z kurczaka kroimy na paski, obtaczamy w papryce i czosnku i obsmażamy na patelni. Często mieszamy żeby
Marder&Marder Manufacturemiodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował do różnych dań, bo po prostu wymiata. Nie wiem jeszcze do czego konkretnie(...)się wszystkiego o mięsie, kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla was pikantny sos chili. Można go na wiele sposobów wykorzystać, do czego tylko chcecie. My go przygotowaliśmy z myślą o kolejnym niedzielnym burgerze. Bo już niedługo, w najbliższą niedzielę, będziemy mieć dla was burgera w stylu Tex-Mex. Ta kuchnia charakteryzuje się nieco większą ostrością potraw, więc sos chili był niezbędny. A powiem, wam szczerze, że wyszedł(...)naprawdę pikantny, prawdziwy ogień. Jeżeli lubicie takie smaki, to ten sos jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko do burgerów można go przecież używać. Nada się równie dobrze do zwykłych kanapek, jak również jako marynata do mięs. 100 g keczupu (z TEGO przepisu) 2 szalotki 1 papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki whisky 25 g brązowego cukru trzcinowego
Marder&Marder ManufactureWśród sosów owocowych zajmuje u mnie miejsce w czołówce, po malinowym i truskawkowym. Ze względu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem(...)moreli – miksujemy blenderem „żyrafą”. Przekładamy na sito, przecieramy. Ponownie przelewamy do rondla. Podgrzewamy, dodajemy 2 kostki lub 1,5 łyżeczki galaretki w proszku. Zdejmujemy z kuchni, mieszamy do rozpuszczenia. Sos morelowy podajemy do dań słodkich, deserów, ale także możemy podać do mięs – drobiu (kurczak, indyk, kaczka), schabu… i nie tylko. Bardzo aromatyczny o intensywnym kolorze, pięknie się skomponuje z każdą
mojewypiekiinietylkoPopularność mojego sosu pieczarkowego na blogu jest nie do przebicia. W statystykach jest to najczęściej poszukiwany przepis na blogu, najchętniej komentowany i z przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula(...)całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego
Kuchnia domowa AniSos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy. Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji(...)jogurt, dodajemy majonez. 2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, dokładamy do jogurtu z majonezem. Ilość dodanego czosnku dobieramy do własnych gustów smakowych. 3. Na koniec do sosu dodajemy pieprz, słoik zakręcamy i potrząsając nim mieszamy jego zawartość (jest to świetny sposób na poradzenie sobie z grudkami powstałymi z majonezu). 4. Gotowy sos wstawiamy do lodówki, aby się
Kuchenne aromatysera - 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki) - 50 ml wody - 1 woreczek ryżu - Vegeta/ do smaku - pieprz, sól Ryba w sosie śmietanowo koperkowym: - 4 kostki mrożonego mintaja/ polecam produkt z Biedronki, 6 kostek za ok. 9,98pln i tylko 5% glazury - sos winiary "pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym(...)wody - 200 ml śmietany 12 voltowej - bułka tarta - sezam 4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany. Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25-30minut w piekarniku 180stopni z termoobiegiem lub 200stopni bez termo. Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą
upichconaChyba już nawet pisałam, że kuchnia indyjska bardzo miło łechta moje podniebienie. A dziś w ramach dalszego eksperymentowania ze smakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku(...)kurczaka skąpaną w mleczku kokosowym z dodatkiem mango-chutney oraz przypraw. Co nam trzeba: 0,5kg piersi z kurczaka puszka mleczka kokosowego mieszkanka przypraw curry kurkuma 3 ząbki czosnku sos mango-chutney ryż basmati lub jaśminowy Cycki podsmażamy na patelni. Równolegle na palniku obok do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz
upichconadawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać
Plate of Joylubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie(...)filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra
Ostra na Słodkoziarnistego Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min ) Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka(...)ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :) Składniki na sos: pęczek koperku około 2 łyżek mąki sól, pieprz, maggi masło klarowane Jeśli sos po dołożeniu pulpetów byłby za mało gęsty można zrobić jeszcze tzw."zatrzepkę" na wodzie i dolać, chwilę
Proste Potrawy