sosy - 72234 przepisów (strona:546/4816)

Szparagi z jajkiem w koszulce 123

dzisiejszą kolację powstał właściwie podczas zakupów. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie robiłam szparagów a bardzo je lubię. Połączenie z wędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie. Dla 2 osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2  żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka(...)wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki. Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki

Smaki Przyprawy i Kolory
Sajgonki po polsku 328

organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka(...)świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej

Kuchnia w czekoladzie
Sos beszamelowy ( beszamel) 108

Sos beszamelowy jest to rodzaj sosu ( zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil. Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania:  Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie(...)garnuszku (rondelku) roztopić masło. 2. Na roztopione masło wsypać mąkę. 3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać mleko. 4. Dodać cytrynę i przyprawy do smaku. Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy. Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem

W kuchni u Moniki
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 160

smaków orientalnych. Według gustu – może być łagodne, ostre lub bardzo ostre. Zaletą dań tego typu jest szybkość ich przygotowania i możliwość indywidualnego doboru składników. Wołowina stir fry w sosie teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wołowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę

mojewypiekiinietylko
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 222

zawsze można zastąpić innymi warzywami :) Teraz np. brokułem :) Na blogu jest już jeden przepis z udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej(...)kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM RYŻEM przepis autorski // 1 porcja ~1/2 kostki tempehu, ok. 100-120g ~4-5 łyzek sosu sojowego (w wersji BG tamari) ~100ml wody ~2 łyżki oleju arachidowego (lub innego) ~duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę ~pieprz ziołowy Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy

chili & sugar
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 204

Jajka po benedyktyńsku to jedna z klasyk śniadaniowych. Pysznych klasyk śniadaniowych, dodajmy. W zasadzie nie jest to danie skomplikowane. Może poza sosem holenderskim, który wymaga nieco uwagi. Warto jednak spróbować ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Składniki do jajek po benedyktyńsku: - 8 plastrów bekonu - 4 krążki wycięte z tostów - 4 jajka - ocet - sos holenderski (przepis niżej) Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:  Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy. Wrzucamy jajko

Życie zamknięte w smaku
Lasagne 168

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty(...)pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 147

zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 10 łyżek sosu pomidorowego - sól, pieprz, chili, oregano, bazylia - 50 g sera żółtego Składniki na 3-4 porcji. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody, lekko solimy(...)drobno posiekany. Do tego dodajemy mięso mielone i dusimy. Jak mięso będzie już gotowe to przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch

Kuchenne Wariacje
Sos pomidorowy do słoików 105

Sezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych(...)marchew. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić pomidory, paprykę i chili. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodać rozdrobnione listki oregano. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 138

Dzisiaj na obiad danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania.  Tofu w sosie kokosowym z warzywami Przepis na 3-4 porcje  Potrzebujemy: 180 g tofu(...)minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście

Bananowe Pole
Kalafiorowe kulki z sosem curry 197

Kalafiorowe kulki z sosem curry Pyszne i chrupiące . Doskonałe na obiad , lub na zimno do chrupania zamiast chipsów . Moje zostały wykonane z kalafiorka , który się nieco rozpędził w rośnięciu i dojrzał , zanim ja go dojrzałam Cóż na smak to wpływu nie miało , dzieciaki chrupały , aż im się uszka trzęsły . W upalne lato , takie jakim raczymy się od paru dni , raczymy(...)dręczymy … taki lekki , bezmięsny obiad jest w sam raz . Składniki : 1 kalafior 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz masło do smażenia sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska

Ogrodnik w podróży
Sos beszamelowy 160

Sos beszamelowy Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka(...)zarumienić. Zestawić z ognia, wlewać stopniowo zimne mleko i bardzo szybko mieszać. Nie doprowadzić by powstały kluski. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stosować do dań gdy sos jeszcze jest ciepły, później mocno zgęstnieje, a na powierzchni utworzy się nieapetyczny, ciemniejszy kożuch. Smacznego

na moim stole...
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 148

restauracji trafiłam przed 19-stą, więc mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami(...)które wyglądały i smakowały jak groszek cukrowy. Pierwszy raz jadłam tę roślinę, więc nie mam pewności, co to było, bo jednak z groszku cukrowego zjadam tylko strączki. Smak sosu, który wtedy jadłam wciąż mam na języku. To było niebo w gębie, naprawdę. Żałuję bardzo, że w mojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza razowa z tuńczykiem 144

wyręczył robot :) Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni. Dodatki do pizzy: puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli  Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy(...)puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz

Moja Galeria Smaku
Stir fry z kaczką i mango 122

Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;)  Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może(...)tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam  Sos śliwkowy: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego sok z 1/2 limonki 1/4 ostrej papryki pieprz Wszystkie składniki na sos śliwkowy wymieszać. Mango

Moja Galeria Smaku