sosy - 72234 przepisów (strona:563/4816)

Wołowina po Japońsku czyli Gyudon Faceta w Kuchni 104

Sukiyaki -don. Gyunabe to danie z gotowanej wołowiny, które powstało w Jokohamie po tym, jak miejski port został otwarty dla obcokrajowców. Danie składa się z wołowiny gotowanej z sosem sojowym, mirin i zieloną cebulą podawanej z makaronem soba. Danie było sprzedawane na ulicznych straganach i ostatecznie było również sprzedawane w sieciowych restauracjach gyu-nabe, takich jak Iroha, w latach osiemdziesiątych(...)wieku. Sukiyaki-don to zupa podawana z cienko pokrojoną wołowiną, gotowaną na wolnym ogniu z warzywami w garnku z mieszanką sosu sojowego, mirinu i cukru. Sukiyaki-don to jedna ze starszych potraw w Japonii, a preferencje dotyczące jej przyrządzania są różne w regionach Kanto i Kansai.Gdzieś po drodze ktoś połączył różne elementy tych potraw, aby stworzyć Gyudon. Także data

RafalCook
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 106

masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego(...)kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości i odcedzamy zachowując wodę

Trzeci talerz
Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 122

idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru woda łyżka masła 100ml ciepłego mleka   Zaczynamy od przygotowania jabłek – jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę

Smaczna Strona
Pizza domowa - ciasto i dodatki 75

Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było:  szynka+pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane cienką warstwą sosu ciasto. Następnie rozkładam cienkie plasterki mięsa, pieczarki, paprykę(...)Pizza domowa ciasto: 500 g mąki typu 00 10 g świeżych drożdży 250 - 300 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru Pizza domowa sos: 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli

Kuchcik gotuje
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 95

votes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę(...)śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą nabrać dziwnego smaku) Mięso oczyść z błon i pokrój w średnio-grube plastry, każdy rozbij tłuczkiem

Ogrodnik w podróży
Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody 89

jędrne. Moda na przygotowywanie domowych przetworów zatacza coraz szersze kręgi i sprawia, że ludzie chętnie sięgają też po mniej tradycyjne przepisy. Wielką popularnością cieszą się w ostatnich latach choćby sosy typu chutney. Co to takiego? To aromatyczne, gęste sosy, które łączą pikantność przypraw, z kwaskowatością i lekką nutą słodyczy owoców. Z czego można zrobić chutney? Możliwości jest naprawdę wiele. Powiem(...)wręcz, że w zasadzie ogranicza nas wyobraźnia i kulinarna odwaga. W sosie chutney mogą się bowiem znaleźć owoce (świeże lub suszone), karmelizowana cebula oraz rozmaite, aromatyczne przyprawy. Ciekawym pomysłem jest chutney z mango z dodatkiem cebuli, imbiru, cynamonu i rodzynek. Jak go przyrządzić? Nic prostszego. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę i imbir szklimy na oliwie, dodajemy przyprawy

Obiad gotowy
Sałatka warstwowa z brokułem + film 70

kukurydza z puszki czerwona fasola z puszki 300 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach 4 jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach sos 4-5 łyżek majonezu 200 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis W miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, sos doprawiamy solą oraz(...)zbyt małe. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na mniejsze części. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Pokrojonego brokuła wrzucamy na dno szklanej miski. Na warstwie brokuła rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Kolejną warstwą sałatki jest odsączona z zalewy kukurydza oraz czerwona fasola. Na fasoli rozprowadzamy pozostały sos. Na warstwie sosu umieszczamy ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach jajka

Smakowite Dania
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i suszonymi pomidorami. PRZEPIS 80

Wystarczy pół godziny, aby przygotować całą patelnię makaronu z tym pysznym kremowym sosem z suszonymi pomidorami i kurczakiem. Przepis na makaron w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i kurczakiem Składniki: średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 5-6 suszonych pomidorów w oliwie, 200 ml śmietanki kremówki 36 proc., 100 ml mleka, pół łyżki mąki pszennej, garść(...)startego parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 250 gramów makaronu z pszenicy durum. Jak zrobić makaron w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i kurczakiem? Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz solą i zostaw na kila minut. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z pomidorów. Wrzuć kurczaka

Kulinarna Polska
Aromatyczne, błyskawiczne teriyaki 109

przy tym grama cukru, który jest dość powszechnie dodawany do kurczaka teriyaki. Tzn. nie ma go w naszej wersji przepisu. W oryginale, który znaleźliśmy na blogu Natashaskitchen.com , wśród składników sosu jest miód. Nie dodaliśmy go, w gruncie rzeczy przez nieuwagę. I okazał się on być zupełnie niepotrzebny. Słodycz i kwaskowatość w jednym zapewnia sok z pomarańczy – to on stanowi(...)pierś Sezam do posypania Siekana natka pietruszki ½ opakowania makaronu ryżowego, udon, soba, ale może być każdy inny – tyle, że te wymienione gotują się 5 minut 1 łyżka oleju Sos Sok z dużej pomarańczy 3 łyki sosu sojowego Tarty imbir – 3-centymetrowy kawałek 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Pokrój mięso w kostkę, dodaj

Niedzielny kucharz
Makaron z Czosnkiem po Chińsku z nutą Włoską Faceta w Kuchni 81

Chiny 🇮🇹 – Włochy ✅ Składniki ✅ 350 g makaronu jajecznego ✅ 8 ząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ 4-5 łodyg szczypiorku pokrojonego w kawałki ✅ 25 g masła ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 1 łyżka cukru ✅ Parmezan 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Rozgrzej Woka wlej oliwę, dodaj masło. 🛠️ Wrzuć czosnek i podsmaż(...)przez chwilę, często mieszając. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, oliwę sezamową, cukier i kubek wody z gotowania makaronu. 🛠️ Kiedy czosnek będzie lekko spieczony, dodaj szczypiorek, wymieszaj, grzej ok. 1 minutę, po czym wrzuć makaron. 🛠️ Mieszaj makaron i grzej go, kolejną minutę. 🛠️ Teraz wlej mieszankę i mieszając cały czas, by sos dobrze odparował i oblepił makaron, gotuj

RafalCook
Makaron z aksamitnym, aromatycznym sosem i kurczakiem 99

votes ) Makaron z aksamitnym, aromatycznym sosem i kurczakiem Makaron, ta potrawa tak weszła w nasze życie, że stała się poniedziałkową tradycją. Mój starszy syn twierdził, tak jak ja, że poniedziałki to najbardziej bolesne dni tygodnia, więc trzeba je uczcić najsmaczniejszym obiadem Wiadomo nie od dzisiaj , że dobre jedzenie, równa się dobry nastrój i zadowolenie. Makaron to jedno z najsmaczniejszych dań(...)wyciśniętym praską czosnkiem i słodką papryką. Następnie wlej pomidory z puszki, miód, śmietanę, sól do smaku i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko się połączy , a sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli użyłeś kremówki 30 % nie trzeba go dodatkowo zagęszczać mąką, będzie aksamitny bez niej Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.. producent wie co dobre dla jego

Ogrodnik w podróży
Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki 75

Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na burgery! Burgery o tyle fajne, że z mięsa indyczego w wersji pieczonej a nie smażonej. Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi się sos tzatziki, feta, czerwona cebula i kiełki. Przekonajcie się sami jakie to pyszne! Przy podziale na 6 kotletów, jeden to ok. 95kcal(...)pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka soli – ¾ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano – sos Tzatziki – 1 czerwona cebula – 50g fety – 50g kiełków – sałata Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy i umieszczamy w misce

Be Fit Be Strong
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 80

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs. Schab po lasowiacku to miękkie(...)kotlety duszone w towarzystwie suszonych grzybów i cebuli. Smakują wyjątkowo właśnie dzięki grzybom, które oddają im cały swój aromat. Jeśli dodamy prawdziwki, uzyskamy delikatny grzybowy smak i lekko brunatny sos. Z podgrzybkami sos będzie miał ciemnobrązowy kolor, a smak będzie bardziej wyrazisty. Suszone kozaki zabarwią sos na szary kolor, ale w zamian oddadzą mu całą swoją grzybową intensywność. Kotlety

Trzeci talerz
Humus – super prosty przepis 79

domu, kiedy dobrze jest mieć pod ręką coś do przegryzienia. Zrobienie humusu jest proste, trzeba mieć tylko składniki. Wielu domowych kucharzy do zrobieniem humusu własnoręcznie powstrzymuje brak tahinii – sosu, pełniącego kluczową rolę w tej potrawie. Nadaje mu zapach, smak i charakter. Sos można kupić w wyspecjalizowanych sklepach, choć nie tylko, bo jest coraz częściej dostępny w lepiej wyposażonych delikatesach. Można(...)też zrobić w domu, bo to naprawdę super prosta sprawa. Zrobienie domowego sosu tahini jest tak łatwe, że po prostu szkoda gadać – trzeba sos zrobić samemu. Przepis na prosty sos tahini znajdziesz tutaj . Dodajmy, że na Bliskim Wschodzie humus uchodzi za bardzo silny afrodyzjak. W Izraelu humus ma status potrawy kultowej. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: 1 puszka

Niedzielny kucharz