Makaron ze szparagami i łososiem w kremowym sosie śmietanowym. Na pierwszy rzut oka potrawa może wydawać się pracochłonna, ale w istocie jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Zielone szparagi, warzywa o delikatnym smaku świetnie komponują się z łososiem, kurczakiemi, ryżem i makaronem. Wszystkie składniki potrawy zachowują swój smak ponieważ nie są zbyt długo gotowane. Danie możesz podać w nieco pikantniejszej(...)będzie ładnie pachnieć, ale jeszcze nie będzie się rumienić. Dolać wino, zwiększyć ogień, aby zredukować ilość wina o połowę. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić powstały sos solą i czarnym pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać do sosu kawałki łososia i pozostawić pod przykryciem. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Makaron gotować w osolonym wrzątku
Codziennik KuchennyUdka z kurczaka z Tagliatelle Potrawka z delikatnego mięsa z udek w bardzo aromatycznym sosie, podana z Taglitelle. Czas przygotowania 30 minut 5 porcji Składniki na marynatę mięsa: · 5 udek z kurczaka · 6 łyżek sosu sojowego jasnego · Pieprz(...)pęczka zielonej cebuli · Kawałek korzenia imbiru · 3 ząbki czosnku · 6 łyżek sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka miodu · 1 łyżka skrobi ziemniaczanej · 1 łyżkę oliwy
Kulinarna Chwilaprzykład czerwoną pastę curry. Przepis na Makaron razowy z szybkim pesto bazyliowym Składniki (4 porcje) 200g makaronu ryżowego 1 podwójna pierś z kurczaka szczypiorek 2 dymki 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 30g orzeszków ziemnych kiełki fasoli mung 2 jajka odrobina oleju do smażenia 2 ząbki czosnku(...)posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. W tym czasie przygotowujemy makaron – gotujemy go 6-7 minut. Jak kurczak będzie już miękki i usmażony, na patelnie dodajemy sos sojowy, sos rybny. Całość mieszamy, wbijamy jajka, mieszamy i na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, dodajemy szczypiorek i smażymy wszystko ok. 2 minut. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Schab z ryżem Jaśminowym białym BIO Polskie Młyny Potrawka z delikatnego mięsa ze schabu w bardzo aromatycznym sosie, podana z ryżem Polskie Młyny. Ryż to cenne i bogate źródło składników odżywczych, delikatnym jaśminowym aromatem, doskonały jest do potraw tradycyjnych jak zarazem egzotycznych. Składniki na marynatę mięsa(...)schabu · 6 łyżek sosu sojowego jasnego · Pieprz · Sól
Kulinarna Chwilasztuki: ciasto: 500g mąki włoskiej do pizzy typ 00 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 2 kulki mozzarelli 2 garście rukoli 100g pomidorków(...)rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, potem wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem przygotowujemy sos do pizzy. Najpierw na oliwie podsmażamy passatę pomidorową, dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Do zimnego piekarnika wkładamy kamień do pieczenia pizzy, rozgrzewamy go 30 min w 220 stopniach
Dorota SmakujeBardzo ciekawa i niebanalna propozycja obiadowa. Mielone kuleczki z mieszanego mięsa z czerwoną cebulą karmelizowaną w miodzie pod pierzynką z makaronu penne i sosu pomidorowego, smaku dopełnia chrupiąca warstwa serowa. Pyszny sycący jednodaniowy obiad z piekarnika. Bardzo polecam. Skusicie się ? Nam bardzo smakowało ! Składniki na 4 duże porcje/ 30 dag makaronu penne(...)mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 1 duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu wielokwiatowego Sól do smaku Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 mięsiste świeże pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 15 dag startego
Wanilia i Kardamonpyszne śniadanie to jest to czego o poranku mi najbardziej potrzeba. Nic tak nie dodaje energii jak słodkości, a do tego kubek gorącej kawy. Te tosty francuskie z chałwowym sosem to jest śniadanie któremu nie sposób się oprzeć. Sami przyznajcie – połączenie gorących, pachnących kardamonem kawałków chałki, kremowego sosu chałwowego, chrupiących pistacji i soczystych pestek granatu – no ciężko odmówić(...)śniadania. Składniki (na 2 porcje): 6 kromek chałki drożdżowej 200ml mleka 1 jajko łyżeczka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu około 2 łyżki masła Na sos chałwowy: 1 łyżka tahini 2 łyżki wody 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub do smaku Do podania: pestki granatu orzechy pistacjowe Do głębokiego talerza
Smaczna StronaKurczak w sosie koperkowym z szybkowaru – danie w 15 minut! Uwielbiam mój szybkowar, ze względu na czas, jaki pozwala mi zaoszczędzić w kuchni i w życiu. Niesamowite jak w krótki czasie możemy mieć smaczny i zdrowy obiad przygotowany z prostych produktów, od podstaw. Tym razem zapraszam was do wypróbowania przepisu na pałki kurczaka w sosie koperkowym – naprawdę super(...)smaczne! Idealne do podania z ryżem, kaszą czy ziemniakami, nawet z makaronem spoko. PRZEPIS KURCZAK W SOSIE KOPERKOWYM Składniki: 6 pałek kurczaka 200 ml mleka 2 cebule 1 mały pęczek koperku 1 łyżka mąki sól pieprz Jak zrobić kurczaka w sosie koperkowym: Najpierw cebule obieramy, kroimy w półplastry i wrzucamy na dno garnka szybkowaru. Następnie cebulę posypujemy mąką. Teraz wlewamy
Dorota Smakujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapsalon XXL Kapsalon to danie, które łączy w sobie wszystko to co najlepsze. Soczyste mięso w przyprawie gyros, pyszne frytki, świeże warzywa i domowy sos czosnkowy. Danie to wywodzi się z Holandii i uważane jest za mocno kaloryczne. Nic dziwnego, smażone mięso, do tego frytki, również smażone na głębokim tłuszczu i sos majonezowy to tak zwana(...)można przygotować w nieco odchudzonej wersji, dzięki czemu będzie on mniej kaloryczny, nieco lżejszy, ale równie smaczny. Wystarczy przygotować mięso na niewielkiej ilości tłuszczu, frytki upiec w piekarniku a sos przygotować na bazie jogurtu naturalnego. Domowy kapsalon to bardzo smaczne danie, które cieszy się ostatnim czasie dużą popularnością także i w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ łączy ono w sobie
Przepiski.plzrobić, aby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste? Przede wszystkim krótka obróbka termiczna! Wystarczy je obsmażyć i do piekarnika na 15 minut. Odpowiednio doprawiony sos także zrobi robotę. Świetnie sprawdzi się grzybowy (np. borowikowy, kurkowy, pieczarkowy) czy z nutą alkoholu (np. koniakowy). Ja tym razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny(...)suszonych pomidorów), przyprawy (u mnie sól, papryka słodka, granulowany czosnek) mieszamy i wstawiamy na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy sos – suszone pomidory rozdrabniamy w malakserze lub blenderze (ewentualnie siekamy drobno nożem i rozcieramy). Dodajemy śmietankę, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki tymianku, rozmarynu czy czosnku niedźwiedziego
Poezja smakumięsa): 3 łyżki miodu wielokwiatowego na grilla firmy Huzar ok. 50ml jasnego piwa (można użyć ulubionego rodzaju) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego ulubione przyprawy i zioła np. mieszanka do mięs na grilla Ta słodko-słona marynata świetnie sprawdzi się w przypadku kiełbasy, ale także karczku, kurczaka i innych mięs. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie w małym(...)jeśli macie mniej czasu to wystarczą 2-3h przed grillowaniem. Dzięki dodatkowi piwa mięso lekko kruszeje i nabiera ciekawego aromatu, im ciemniejsze piwo tym głębszy aromat. Sos sojowy zapewnia słony smak, a miód wspaniale go równoważy i sprawia, że skórka mięs na pewno pięknie się przypiecze i lekko skarmelizuje. Możecie użyć ulubionych przypraw jak chilli czy papryka słodka
Cooking MonsterSezon czosnek niedźwiedzi w pełni, wiele osób hoduje go w swoich ogródkach. Dzisiaj przepis dla tych, którzy szukają pomysłu na jego wykorzystanie. Pyszne szaszłyki z polędwicy wieprzowej z sosem Chimichurri. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej sól i pieprz do smaku 1 lyzka sosu Chimichurri z czosnku niedźwiedziego Przepis na moim kanale YT 3 większe szalotki kilka pomidorków koktajlowych Zapraszam również(...)umyć, osuszyć i oczyścić z twardych błonek. Tak przygotowane mięso pokroić na dwucentymetrowe plastry. Polędwicę przyprawić sola i pieprzem do smaku, po obu stronach. Do miski dodać 1 łyżkę sosu i przyprawiane plastry mięsa. Sos dobrze wmasować w mięso. Miseczkę przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na noc. Zamarynowana polędwicę wyjąć z lodówki i nadziewać
Pani M - kuchnia smakowitaSzparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone Szparagi, kocham – zielone w każdej postaci. A postaci może być kilka – były już pieczone , w cieście , grillowane – a dzisiaj podałam je w sosie ! W sosie z mascarpone w towarzystwie suszonych pomidorów. ( Jak wybrać dobre szparagi, jak się za nie zabrać – możesz przeczytać tutaj ) Danie szybkie do przygotowanie(...)smaczne i znikające w sekundę. Co ja Ci będę więcej opowiadać, musisz je zrobić i kropka. Szparagi – spaghetti w kremowym sosie ( dla 5 dorosłych osób ) paczka makaronu spaghetti ( u nas kolorowy ) – ugotowany al dente 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 gr zielonych szparagów 200 gr mascarpone 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
Kuchnia na wzgórzuGołąbki bez zawijania z młodej kapusty pieczone w sosie pomidorowym to bardzo szybki do zrobienia przepis na smaczny i lekki obiad dla całej rodziny. Są szybsze do zrobienia niż tradycyjne gołąbki, gdyż nie trzeba parzyć kapusty, ani zawijać farszu w jej liście, a jak dla mnie są równie smaczne. Można się na nie pokusić nawet będąc na diecie redukcyjnej, gdyż(...)około 18 sztuk): główka młodej kapusty (dałam stożkową o wadze 1 kg) 100 g kaszy jaglanej 800 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka sól, pieprz, czosnek suszony Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej szklanka wody 2 łyżki słodkiego sosu chili (można pominąć) sól, pieprz Przygotowanie Kapustę dzielimy na 8 części i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do miski
e-PrzepisyKulinarnepowiedzieć pastę do chleba. Niewiele w niej składników, ale maksimum smaku – do kurczaka wystarczy dodać żurawinę, selera i orzechy włoskie, aby doznać rozkoszy w gębie. Do tego prosty sos – składniki do znalezienia w każdej lodówce. Nic tylko przygotować i próbować. Składniki (na 4-5 porcji): 2 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego mięsa z kurczaka – użyłam z podudzia szklanka(...)pokrojonego na drobno selera naciowego 3/4 szklanki obranych orzechów włoskich 1/2 szklanki żurawiny Na sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki soku z cytryny ząbek czosnku płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki lub łyżka świeżej, drobno posiekanej sól i pieprz do smaku Przygotowujemy sos – do dużej miski przekładamy majonez, śmietanę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy
Smaczna Strona