konsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło(...)pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny) 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż
Niedzielny kucharzmgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść
Even Better FoodUwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini - słodka beza, aksamitny krem i przełamujący słodycz sos malinowy, przygotowany jak frużelina. Identycznie przygotowuję klasyczną dużą Pavlovą z przepisu znajdującym się na stronie Moje Wypieki - na zdjęciach pod mini wersją, z tym samym kremem i owocami. Polecam serdecznie :) Klasyczna(...)białek (około 5 szt, po 40 g każde) 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny szczypta soli Sos malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem
Kocham..lubię..gotuję..mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść
Even Better Foodskładników. Zapraszam na kurczaka Mei Fun. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Makaron ✅ 300 g makaronu ryżowego cienkiego i suszonego ✅ 2 łyżeczki oleju roślinnego ✅ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Kurczak ✅ 3 piersi z kurczaka pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżka wody ✅ 2 łyżeczki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżeczki wina Shaoxing lub sherry ✅ 1 łyżeczka białego(...)marchewki pokrojone w cienkie paseczki ✅ 0/5 kapusta białej pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 łodygi szczypiorku pokrojonego na kawałki ✅ 3-5 łyżki oleju roślinnego ✅ 2-3 łyżki sosu sojowego ✅ 1-2 łyżeczki oleju sezamowego ✅ 1 łyżeczka białego pieprzu ✅ Sól 🛠️ Przygotowanie Pamiętaj, aby wszystko mieć przygotowane wcześniej, w sensie pokrojone. 🛠️ Makaron włóż do miski, wlej wódę, tak by go przykryć, dodaj
RafalCookpasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun , który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość na ten pasztet. Sos Pierun(...)inne możecie kupić Tutaj . Polecam Wam te sosy jak i super deski do sosów nie tylko do swojej kuchni ale także na prezent. Każdy sos jest ładnie zapakowany i deski też. Tak więc jeśli szukacie już prezentów na zbliżające się Święta to warto pomyśleć o takim prezencie dla wielbicieli bardzo ostrych smaków i wielbicieli gotowania. Na pewno będą zadowoleni. Pasztet
Ewa w kuchniWegetariańskie Mapo Tofu (麻 婆 豆腐) czym jest, popularne chińskie danie z prowincji Syczuan. Składa się z tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i jaskrawoczerwonej zawiesiny, opartej na douban, sfermentowanej paście z bobu i chili i douchi, sfermentowanej czarnej fasoli, a także z mięsem mielonym, najczęściej wieprzowym lub wołowym. Istnieją odmiany z innymi składnikami, takimi jak grzyby, orzechy(...)Faceta w Kuchni. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 4 łyżki oleju roślinnego ✅ 3-5 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 3 zabki czosnku drobno pokrojonego ✅ 100 ml sosu ze sfermentowanej czarnej fasoli ✅ 1-2 papryczki chili drobno pokrojone ✅ 300 g grzybów shiitake pokrojonych w paski ✅ 100 ml pikantnego sosu z czernej fasoli ✅ 3-5 łyżek oleju chili
RafalCookSukiyaki -don. Gyunabe to danie z gotowanej wołowiny, które powstało w Jokohamie po tym, jak miejski port został otwarty dla obcokrajowców. Danie składa się z wołowiny gotowanej z sosem sojowym, mirin i zieloną cebulą podawanej z makaronem soba. Danie było sprzedawane na ulicznych straganach i ostatecznie było również sprzedawane w sieciowych restauracjach gyu-nabe, takich jak Iroha, w latach osiemdziesiątych(...)wieku. Sukiyaki-don to zupa podawana z cienko pokrojoną wołowiną, gotowaną na wolnym ogniu z warzywami w garnku z mieszanką sosu sojowego, mirinu i cukru. Sukiyaki-don to jedna ze starszych potraw w Japonii, a preferencje dotyczące jej przyrządzania są różne w regionach Kanto i Kansai.Gdzieś po drodze ktoś połączył różne elementy tych potraw, aby stworzyć Gyudon. Także data
RafalCookmasowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego(...)kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości i odcedzamy zachowując wodę
Trzeci talerzidą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru woda łyżka masła 100ml ciepłego mleka Zaczynamy od przygotowania jabłek – jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę
Smaczna StronaJeśli chodzi o dodatki, to u mnie było: szynka+pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane cienką warstwą sosu ciasto. Następnie rozkładam cienkie plasterki mięsa, pieczarki, paprykę(...)Pizza domowa ciasto: 500 g mąki typu 00 10 g świeżych drożdży 250 - 300 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru Pizza domowa sos: 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli
Kuchcik gotujevotes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę(...)śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą nabrać dziwnego smaku) Mięso oczyść z błon i pokrój w średnio-grube plastry, każdy rozbij tłuczkiem
Ogrodnik w podróżyjędrne. Moda na przygotowywanie domowych przetworów zatacza coraz szersze kręgi i sprawia, że ludzie chętnie sięgają też po mniej tradycyjne przepisy. Wielką popularnością cieszą się w ostatnich latach choćby sosy typu chutney. Co to takiego? To aromatyczne, gęste sosy, które łączą pikantność przypraw, z kwaskowatością i lekką nutą słodyczy owoców. Z czego można zrobić chutney? Możliwości jest naprawdę wiele. Powiem(...)wręcz, że w zasadzie ogranicza nas wyobraźnia i kulinarna odwaga. W sosie chutney mogą się bowiem znaleźć owoce (świeże lub suszone), karmelizowana cebula oraz rozmaite, aromatyczne przyprawy. Ciekawym pomysłem jest chutney z mango z dodatkiem cebuli, imbiru, cynamonu i rodzynek. Jak go przyrządzić? Nic prostszego. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę i imbir szklimy na oliwie, dodajemy przyprawy
Obiad gotowykukurydza z puszki czerwona fasola z puszki 300 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach 4 jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach sos 4-5 łyżek majonezu 200 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis W miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, sos doprawiamy solą oraz(...)zbyt małe. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na mniejsze części. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Pokrojonego brokuła wrzucamy na dno szklanej miski. Na warstwie brokuła rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Kolejną warstwą sałatki jest odsączona z zalewy kukurydza oraz czerwona fasola. Na fasoli rozprowadzamy pozostały sos. Na warstwie sosu umieszczamy ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach jajka
Smakowite DaniaWystarczy pół godziny, aby przygotować całą patelnię makaronu z tym pysznym kremowym sosem z suszonymi pomidorami i kurczakiem. Przepis na makaron w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i kurczakiem Składniki: średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 5-6 suszonych pomidorów w oliwie, 200 ml śmietanki kremówki 36 proc., 100 ml mleka, pół łyżki mąki pszennej, garść(...)startego parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 250 gramów makaronu z pszenicy durum. Jak zrobić makaron w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i kurczakiem? Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz solą i zostaw na kila minut. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z pomidorów. Wrzuć kurczaka
Kulinarna Polska