sosy - 72234 przepisów (strona:585/4816)

Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 113

bulionu (warzywnego najlepiej). Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)cebulę i czosnek. Dodać marchew, ziele angielskie i dusić mieszając przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać pomidory, wlać wodę i na niewielkim ogniu i pod przykryciem gotować sos przez kilkanaście minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos przelać do duszących się w piekarniku gołąbków. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka w sosie duszona 109

Karkówka w sosie duszona z papryką i gruszką azjatycką Nashi. Karkówka wieprzowa może być podawana na wiele sposobów, robię z niej kotlety panierowane , piekę w całości, faszeruję boczkiem , czy zapiekam w piekarniku z serem i cebulą . Wszystkie te potrawy są bardzo smaczne, te dania praktycznie robią się same. Składniki na obiad dla 3-4 osób: ok.600 g karkówki wieprzowej(...)wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka (ok. 40 minut). Następnie wkładamy do mięsa paprykę i gruszkę i dusimy dalej do miękkości mięsa, oraz redukcji płynu, ma powstać pyszny sos, papryka i gruszka nie mogą się rozgotować. Karkówkę w pysznym sosie z papryką i gruszką azjatycką Nashi podajemy np. z kaszą bulgur i modrą kapustą . Smacznego. The post Karkówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka po cygańsku 106

się w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna. Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami koniecznie odstawcie(...)łyżeczek kminku mielonego 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki soli  Zamiast wymienionych przypraw może być dobra przyprawa do karkówki. Dodatkowo: mąka pszenna olej do smażenia Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Dijon

Kuchcik gotuje
Karkówka pieczona w musztardzie 113

jeszcze na 20 minut. Jeśli mięso chcemy podać na obiad, kroimy je w plastry grubości 2-3 cm, a na bazie płynu, który wytworzył się podczas pieczenia, można przygotować sos: płyn wlewamy na patelnię, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Łyżkę mąki mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy na patelnię. Dodajemy przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka(...)ostra). Sos gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty i polewamy nim plastry karkówki. [caption id="attachment_8413" align="aligncenter" width="1024"] Karkówka pieczona w musztardzie[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę: Karkówka Kebabowa Z Piekarnika Karkówka W Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką Karkówka Pieczona W Sosie Karkówka W Sosie Ketchupowym Artykuł Karkówka

e-PrzepisyKulinarne
MAKARON Z BROKUŁEM I SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM 79

Makaron z brokułem oraz szpinakiem w sosie serowym, to pyszne danie z sezonowymi warzywami. Idealne na obiad i nie tylko. Do przygotowania dania użyłam makronu kokardki Lubella.                                                           SKŁADNIKI : 250 g makaronu(...)SOS : 1 łyżka masła naturalnego  1 łyżka z czubkiem mąki pszennej  2 szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, gouda 50 g sera gorgonzoli 2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 118

cieście z mąki, wody i jajka, a potem krótko smażone na bardzo gorącym oleju. Powstałe w ten sposób panierowane kąski macza się w wywarze z bulionu dashi, sosu sojowego oraz mirin z dodatkiem drobno startej białej rzodkwi daikon. Obok sushi warto spróbować także sashimi . Potrawa to ukłon w stronę naczelnej zasady japońskich kucharzy, która głosi, że ingerencja człowieka w naturalną(...)gatunku) oraz podane w taki sposób, aby tę smakowitość uwydatnić. Mięso rybie podawane jako sashimi jest nieprzyprawione. Każdy sam podejmuje decyzję, czy będzie je jadł saute , czy z dodatkiem sosu sojowego, chrzanu wasabi, czy też białej rzodkwi daikon pociętej w drobne nitki – ma ona działanie bakteriobójcze i może zapobiegać ewentualnym zatruciom, jakie mogłoby spowodować spożycie surowej ryby. Najprostsze dania

codojedzenia
Sałatka pod figami 98

kukurydzy ugotowanej 100 g łososia wędzonego 100 g sera camembert 10 oliwek zielonych z migdałami 2 łyżki orzechów laskowych prażonych 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czerwonego sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego sól, czosnek granulowany 1/4 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu Sos: Składniki sosu przekładam do słoika i energicznie mieszam aż sos zrobi(...)talerzu. Dodaję kawałki łososia, pokrojony ser camembert, pokrojone oliwki, figi które kroję na ćwiartki. Cebulę kroję w piórka, natkę drobno, kukurydze obkrawam z kolby. Sałatkę posypuję orzechami, polewam sosem, dekoruję  pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Klopsiki w sosie pomidorowym 94

Prosty przepis na klopsiki w sosie pomidorowym. Szybka i łatwa wersja klopsików, z którą poradzą sobie nawet początkujące osoby. Składniki: Klopsiki: 500g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka ) 1 jajko 1 mała namoczona w wodzie, lub mleku kajzerka 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz i sól Sos: 1 cebula 700ml passaty pomidorowej świeżo zmielony pieprz i sól garść świeżo posiekanej(...)formowanie ). Z podanej ilości mięsa powinno wyjść 30 klopsików. Obsmażamy klopsiki z każdej strony, na mocno rozgrzanym smalcu/oleju/oleju kokosowym. Najlepiej zrobić to w głębokiej patelni, żeby zmieścił się jeszcze sos. Jeżeli jednak takiej nie masz, to po obsmażeniu, przełóż klopsiki do garnka. Sos: Cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy do obsmażonych klopsików i całość jeszcze przez chwilę razem podsmażamy. Zalewamy passatą

NiePieprz.pl
ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 102

Zastanawiacie się pewnie co to takiego ta pasta al forno? To zapieczony makaron z sosem bolońskim  i serem. Danie przygotowałam z makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy(...)cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler naciowy pokroić w plastry, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek i na maśle podsmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać wołowinę i podsmażać aż stanie się

Kuchnia w oparach
Szwedzkie klopsiki w sosie pieczeniowym jak köttbullar z Ikea. PRZEPIS 446

mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny sos sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi i odstaw do lodówki. W tym czasie masa stężeje. Zwilżonymi wodą dłońmi(...)papryki w proszku i dokładnie wymieszaj, po czym wlej około 2 szklanek wody, gotuj około 10 minut, następnie wszystko zmiksuj blenderem, ponownie zagotuj, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego. W niepełnej szklance wody rozrób dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopilnuj, aby nie było grudek. Mieszkankę wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, dołóż

Kulinarna Polska
Lasagne 191

doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Pozwolić się mące trochę podsmażyć, ale nie dopuścić do zmiany koloru. Dodawać mleko partiami - po pół szklanki. Po dodaniu mleka mieszać sos w rondelku aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy zgęstnieje dodać kolejną partię mleka. Sos beszamel należy prawie cały czas mieszać aby się nie przypalił. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać(...)180C. Naczynie na lasagne wysmarować cienko oliwą. Na dno wylać sos beszamel tak by pokrył całą powierzchnię. Ułożyć jedną warstwę makaronu na całym dnie. Następnie wyłożyć sos bolognese (pomidorowy), beszamel i tarty parmezan. Przykryć kolejną warstwą makaronu. Przekładać kolejno warstwy do skończenia składników :). Ostatnia warstwę zalać co najmniej sosem beszamel i posypać parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut

Czerwony Gupik
Zapiekanka Paryżanka 142

Zapiekanka Paryżanka Szybka zapiekanka z papryką, mięsem i pysznym sosem. Składniki: ·        2 torebki ryżu ·        1 fileta z kurczaka ·        Sos śmietanowo paprykowy w słoiczku ·        Por ·        Papryka czerwona(...)prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.   Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 3.   Ryż smarujemy połową sosu śmietanowo paprykowego. 4.   Na sos wykładamy mięso. 5.   Por kroimy w krążki oraz paprykę w paseczki, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.   Wykładamy na mięso

Kulinarna Chwila
Makaron z sosem z zielonego groszku 234

Zielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie(...)Mimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni. Makaron z sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora

Poezja smaku
Makaron z boczkiem i truflami 177

włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu do makaronu lepiej według mnie sprawdzi się pasta z białych trufli, wystarczy jej dosłownie płaska łyżka bo pasta jest bardzo aromatyczna. Jeśli lubicie makarony, zapraszam(...)czarnych oliwek – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – natka pietruszki do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. SOS DO MAKARONU: Boczek pokrój drobno i podsmaż go na suchej patelni. Do podsmażonego i lekko wytopionego boczku dodaj śmietanę, białe wino i pastę truflową. Wymieszaj, duś aż część wina odparuje i sos nabierze

nietylkopasta.pl