sosy - 72234 przepisów (strona:585/4816)

ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 106

Zastanawiacie się pewnie co to takiego ta pasta al forno? To zapieczony makaron z sosem bolońskim  i serem. Danie przygotowałam z makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy(...)cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler naciowy pokroić w plastry, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek i na maśle podsmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać wołowinę i podsmażać aż stanie się

Kuchnia w oparach
Szwedzkie klopsiki w sosie pieczeniowym jak köttbullar z Ikea. PRZEPIS 453

mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny sos sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi i odstaw do lodówki. W tym czasie masa stężeje. Zwilżonymi wodą dłońmi(...)papryki w proszku i dokładnie wymieszaj, po czym wlej około 2 szklanek wody, gotuj około 10 minut, następnie wszystko zmiksuj blenderem, ponownie zagotuj, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego. W niepełnej szklance wody rozrób dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopilnuj, aby nie było grudek. Mieszkankę wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, dołóż

Kulinarna Polska
Lasagne 204

doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Pozwolić się mące trochę podsmażyć, ale nie dopuścić do zmiany koloru. Dodawać mleko partiami - po pół szklanki. Po dodaniu mleka mieszać sos w rondelku aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy zgęstnieje dodać kolejną partię mleka. Sos beszamel należy prawie cały czas mieszać aby się nie przypalił. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać(...)180C. Naczynie na lasagne wysmarować cienko oliwą. Na dno wylać sos beszamel tak by pokrył całą powierzchnię. Ułożyć jedną warstwę makaronu na całym dnie. Następnie wyłożyć sos bolognese (pomidorowy), beszamel i tarty parmezan. Przykryć kolejną warstwą makaronu. Przekładać kolejno warstwy do skończenia składników :). Ostatnia warstwę zalać co najmniej sosem beszamel i posypać parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut

Czerwony Gupik
Zapiekanka Paryżanka 144

Zapiekanka Paryżanka Szybka zapiekanka z papryką, mięsem i pysznym sosem. Składniki: ·        2 torebki ryżu ·        1 fileta z kurczaka ·        Sos śmietanowo paprykowy w słoiczku ·        Por ·        Papryka czerwona(...)prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.   Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 3.   Ryż smarujemy połową sosu śmietanowo paprykowego. 4.   Na sos wykładamy mięso. 5.   Por kroimy w krążki oraz paprykę w paseczki, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.   Wykładamy na mięso

Kulinarna Chwila
Makaron z sosem z zielonego groszku 240

Zielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie(...)Mimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni. Makaron z sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora

Poezja smaku
Makaron z boczkiem i truflami 183

włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu do makaronu lepiej według mnie sprawdzi się pasta z białych trufli, wystarczy jej dosłownie płaska łyżka bo pasta jest bardzo aromatyczna. Jeśli lubicie makarony, zapraszam(...)czarnych oliwek – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – natka pietruszki do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. SOS DO MAKARONU: Boczek pokrój drobno i podsmaż go na suchej patelni. Do podsmażonego i lekko wytopionego boczku dodaj śmietanę, białe wino i pastę truflową. Wymieszaj, duś aż część wina odparuje i sos nabierze

nietylkopasta.pl
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 79

wierzy, że potrawy roślinne mogą być równie aromatyczne, jak ich mięsne odpowiedniki. Jest jednak wiele sposobów na to, aby w kuchni wegetariańskiej podkręcić smak. Jak to zrobić? Sięgnąć po sos sojowy, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, rośliny cebulowe. 1. Zmiana smaku 2. Czym doprawiać dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach Zmiana smaku Przejście na dietę wegetariańską wiąże się(...)powraca i produkty pochodzenia roślinnego zaczynają smakować zupełnie inaczej. Na początku trzeba jednak wytrwałości. Absolutnie oprócz mięsa z diety powinny zostać wyeliminowane ulepszacze smaku, zamiast nich lepiej postawić na sos sojowy czy płatki drożdżowe. Czym doprawiać dania roślinne? Istnieje wiele naturalnych dodatków, jak i samych warzyw, które można wykorzystać w roli wzmacniaczy smaku. I wbrew wyobrażeniom wielu osób

Ugotowane pozamiatane
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 163

Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy zdecydowanie więcej, a kurki trafiają się sporadycznie. Wyjedliśmy już wszystkie brokuły z warzywnika(...)wychodzi dużo. Można je odgrzać następnego dnia i będą pysznym śniadaniem. Składniki : Kluski (gnocchi) 1 kg obranych, mączystych ziemniaków 250 ml mąki pszennej uniwersalnej jajko łyżka zimnego masła sól Sos 5 sporych borowików garść kurek cebula duża garść suszonych pomidorów 3 różyczki romanesco łyżka ziemnego masła sól pieprz grubo mielony 3 łyżki oleju Dodatkowo twardy, dojrzewający ser starty na duże

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne z cukinii 107

kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Suszonym oregano i bazylią. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i nadmiar wody odparuje. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo dodajemy bulion naprzemiennie z mlekiem, mieszając(...)dokładnie aby nie było grudek za każdym razem jak dodajemy płyn. W międzyczasie dodajemy ser pleśniowy. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Na dno układamy 1/3 cukinii, zalewamy 1/4 beszamelu, układamy 3 płaty nieugotowanego makaronu lasagne, zalewamy 1/3 sosu pomidorowego. I powtarzamy to jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu był makaron, zalewamy go resztą sosu beszamelowego i rozerwaną na cząstki

Delusional Trine
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków 97

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście  w pełni rozwiną swój aromat.  Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów.  Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki(...)sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki: 500 polędwiczki wieprzowej 300 gram mrożonych grzybów Leśne skarby 200 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula świeże zioła po 3 gałązki tj. tymianek i rozmaryn 1/2 główki polskiego czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz oliwa do zamarynowania polędwiczki 1 łyżka masła 200 gram makaronu spaghetti

Życie zaczyna się w kuchni
Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 118

Niezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 250g mrożonych krewetek 400ml mleczka kokosowego 200g groszku cukrowego 3 łyżki zielonej pasty curry 200g mini marchewki 400g pieczarek 1 limonka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku(...)podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje. 3. Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać. 4. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Sos pieczarkowo-pomidorowy 99

Miał być sos pieczarkowy z dużą ilością kopru i śmietanki, a że pomidory z ogródka takie piękne to dorzuciłam. Rewelacyjny sos w konsekwencji powstał, idealny do ziemniaków z wody (które się w nim wręcz topią:) i mięs wszelakich. Śmietankę możecie zastąpić jogurtem lub śmietaną kwaśną. Dużo kopru, przypraw i dodatek w postaci ciepłego sosu do obiadu jak znalazł! SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 148

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)zezłociło, a nie puściło sok i zaczęło gotować. Śliwki, które dodamy do tego dania wniosą pyszną, owocową nutę i lekko kwaskowaty posmak – jeśli chcecie by się rozpadły w sosie, dodajcie je wcześnie, jeśli wolicie jak ja by zostały w miarę całe – dorzućcie je pod koniec gotowania. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki na bitki wieprzowe ze śliwkami

Dorota Smakuje