też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na zapiekane szparagi pod beszamelem znajdziecie w najnowszym wiosennym numerze Magazynu Aromat. Składniki: 1 pęczek szparagów sól pieprz oliwa sos beszamelowy: 20 g masła 15 g mąki pszennej 180 ml mleka sól szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końce, właściwie to one same się złamią w odpowiednim miejscu(...)końce proponuję wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wkładamy i roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie wymieszamy rózgą na jednolitą masę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, po czym stopniowo wlewamy mleko wąskim strumieniem. Tym razem cały czas energicznie mieszając
Życie zaczyna się w kuchnidrobno pokroić i zamacerować na kilka minut w pesto, żeby przeszła aromatem bazylii i męty. Ser i pesto dodajemy do gorącego makaronu zaraz po odcedzeniu i energicznie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty możecie rozwodnić go kilkoma łyżkami wody spod makaronu. Ten genialny w swej prostocie przepis jest autorstwa Melissy Clark . Składniki: Pęczek bazylii Pęczek mięty 1 ząbek czosnku(...)Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków do dekoracji dania) parmezan, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Pokrój w małą kostkę mozarellę, przełóż do miseczki i wymieszaj z kilkoma łyżkami zielonego sosu. Krok 4 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię i chwilę praż, aż lekko
Niedzielny kucharzosób ● 2 średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru ● 5 łyżek soku z limonki ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● 2 dymki ● 1 garść listków świeżej kolendry ● ½ garści listków świeżej mięty Przygotuj sos : Drobno posiekane orzechy laskowe(...)gorącej, suchej patelni. Przełóż je na talerz i wystudź. Obierz czosnek i imbir. Usuń nasiona z papryczki chili. Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia. Odstaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarzodkiewki 10 dkg serka śmietankowego sól, pieprz, płatki chili bazylia świeża 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czerwonego kulki 1 kawałek bagietki 5 łyżek oliwy z oliwek sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz 1/3 łyżeczki bazylii suszonej 1/3 łyżeczki oregano suszone 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu Sos: Do słoiczka przekładam składniki(...)sosu, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty. Sałatka: Wszystkie warzywa myję. Sałatę osuszam i strzępie na talerzu. Układam pokrojone pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka. Serek przekładam do miski, dodaję sól, pieprz czarny, płatki chili zmielone i mieszam. Za pomocą łyżeczki nabieram serek, w środek wkładam kępkę kiełków i formuję kulki. Bazylię i natkę siekam. Posypuję nimi kulki sera
wesoła kuchniapomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki oleju Sos beszamelowy składniki: 650 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie sosu: W garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około(...)minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masłą i 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso, rozmiażdżony czosnek. Gdy mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory
MojaQchnia.plktóre nie wymaga długiej obróbki cieplnej, np. mięso ryb lub białe mięso takie jak zagrodowy kurczak czy indyk, bądź z czerwonego mięsa polędwiczki wieprzowe lub wołowe. POLĘDWICZKI W SOSIE ROZMARYNOWO -KAPAROWYM - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 gałązki rozmarynu - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 łyżki kaparów wraz z zalewą - sól, pieprz - 1/4 łyżeczki(...)wraz z zalewą i poduś całość przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj wrzątek i całość gotuj przez 5 minut. W kubeczku w 60 ml wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu na patelnię i wymieszaj równomiernie, sos mocno zgęstnieje. Całość zagotuj, sos jest gotowy. KASZOTTO JAGLANE - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki kaparów wraz z zalewą - 2 łyżki masła - 1 szklanka mleka
SMYKWKUCHNInaszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki A do tego… pyszna inspiracja Poza warzywami(...)moim oryginalnym sosie znajdziecie również coś dla mięsożerców. Spróbujcie moich pampuchów z warzywami i szynką. P.s. A jak się u Was najczęściej mówi na takie kluchy? U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze. Składniki: Na pampuchy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli
Słodkie okruszkijednym z najsłynniejszych włoskich sosów do makaronu kryje się ciekawa legenda. Jeśli bowiem swobodnie przetłumaczyć jego nazwę, wychodzi makaron po kurewsku. To właśnie spaghetti alla puttanesca . Nieprzyzwoicie pyszne. Jak każda legenda, być może ta też ma w sobie ziarno prawdy. Otóż wiele z włoskich domów uciech przyciągało do siebie klientów nie tylko damskimi wdziękami, ale też zapachem gotującego się sosu(...)wychodzącym na ulicę. Ladacznice gotowały go dla siebie w przerwach pomiędzy klientami, gdyż to przepis prosty i bardzo łatwy do wykonania. Bardziej oficjalna wersja podaje zaś, iż sos w 1950 roku wymyślił niejaki Sandro Petti – restaurator z włoskiej wyspy Ischia. Pewnego razu tuż przed zamknięciem jego lokal odwiedziła grupka wygłodniałych klientów. Spiżarnia świeciła jednak pustaki. Ktoś powiedział więc
Kulinarna Polskaniej namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego lub brzoskwinie. SKŁADNIKI: 1 seler średniej wielkości 1/2 białej części pora 1 jabłko 1 marchewka sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) sól pieprz Przepis na surówkę z selera o obiadu. Krok 1. Wszystkie składniki(...)sos łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- odstawiamy na chwilę. Krok 2. Warzywa obieramy, myjemy - ścieramy na tarce jarzynowej z małymi oczkami, pora siekamy w cienkie półplasterki. Krok 3. W salaterce łączymy starte warzywa i sos majonezowo-śmietanowy - mieszamy dokładnie. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, najlepiej lekko schłodzona. Możemy posypać posiekaną zieleniną. 3. SURÓWKA
Moja Książka KucharskaZamarynowanie wcześniej mięso po upieczeniu charakteryzuje się niezwykłą kruchością oraz aromatem. W połączeniu z pomidorowo sojowym sosem jest bardzo smaczne. Propozycja na rodzinny domowy obiad! 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Czosnek granulowany Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 cebule Mąka do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka(...)wody 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu 10% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka cukru Pieprz Czosnek granulowany Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem. Mięso marynujemy w przyprawie do karkówki, mieszance ziół włoskich, czosnku granulowanym, pieprzu, słodkiej czerwonej papryce i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy na całą
VioletoweKucharzenieduża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz Sos: 400 ml śmietanki 30% UHT skórka otarta z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Filety(...)rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty. Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym
kuron.com.plDziś zdecydowałam się na najbardziej pikantny spośród sosów Patak’s. Znajdziecie go w produkcie 3 steps – w którym w osobnych saszetkach są przyprawy, pasta przyprawowa i sos pomidorowy. W saszetce z przyprawami jest czarny pieprz, chilli, goździki, liście curry i gorczyca, w drugiej saszetce z pastą przyprawową znajdziecie już większą ilość przypraw w tym kolendrę, kurkumę, kmin rzymski(...)kozieradkę. W ostatniej największej saszetce znajdziecie sos pomidorowy, ale z dodatkiem puree z cebuli czy puree z imbiru. Produkt zawiera naturalny konserwant w postaci octu, który wygotujecie podczas obróbki cieplnej. Pasta madras jest najbardziej pikantna, jednak możecie dodać tylko część chilli dostępnego w pierwszej saszetce. To zależy już tylko od Was. Do tak pikantnych smaków idealnie pasuje słodki batat! MADRAS
nietylkopasta.plselera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego 1 łyżeczka mielonych nasion(...)kolendry 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego sól do smaku olej do smażenia Mięso drobno siekamy , wkładamy do miski dodajemy , jedną łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki
Ogrodnik w podróżyKlopsiki w kremowym sosie koperkowym Klopsiki pod różną postacią często goszczą na moim stole i równie często znajdziecie przepisy na nie na blogu. Po prostu je uwielbiamy. Do tego jest to w miarę szybkie i proste w przygotowaniu danie. Zawsze też można zrobić ich więcej i mieć obiad na dwa dni Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Klopsiki w kremowym sosie koperkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwcale to teraz gości u mnie na talerzu bardzo często. Składniki: 100g makaronu ryżowego 1 kostka tofu wędzonego 1 mała marchewka 1/2 papryki 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego Opcjonalnie: 1 łyżeczka słodko-pikantnego sosu Przygotowanie: Tofu dzień wcześniej marynujemy w sosie sojowym (3 łyżkach) i przeciśniętym czosnku. Marchewkę obieramy lub szorujemy i ścieramy na tarce(...)Paprykę kroimy w cienkie paski. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Na 1 łyżce oleju podsmażamy tofu. Wrzucamy marchewkę i paprykę. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i opcjonalnie słodko-pikantny sos. Wrzucamy makaron i chwilę podsmażamy
Czarnawisienka