sosy - 72234 przepisów (strona:596/4816)

Sałatka z kalafiorem, pomidorem i jajkami polanymi sosem czosnkowym 257

Sałatka z ugotowanym kalafiorem, pomidorami oraz jajkami. Całość polana domowym sosem czosnkowym i posypana dużą ilością koperku. Sałatka jest szybka do przygotowania i bardzo pożywna. Jeżeli nie lubicie zbyt czosnkowym sosów to dodajcie tylko 1 ząbek czosnku (lub go pomińcie). Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana mocno schłodzona.  Składniki na 3-4 porcje: 1 mały kalafior 3 pomidory(...)małe malinowe/śliwkowe 4 jajka ugotowane na twardo  1/2 pęczka koperku sól, pieprz z chilli sos  3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego  2 ząbki czosnku Kalafior obrać z zewnętrznych liści, usunąć głąba i pokroić kalafiora na mniejsze różyczki. Ugotować al dente, np. w garnku na parze (kalafior nie może się rozgotować!). Pomidory umyć, naciąć skórkę, zalać

Ugotować
Polędwiczki w sosie paprykowym 106

Polędwiczki w sosie paprykowym. Ja ostatnio mam fazę na wszystko z dodatkiem papryki. Tutaj papryka w postaci gęstego, kremowego i mocno paprykowego sosou w połączeniu z kruchymi polędwiczkami wieprzowymi. Całoś podana z podsmażaną polentą i chrupiącymi szparagami. Na sos paprykowy ⦁ 3 papryki : czerwona, pomarańczowa, żółta ⦁ 1/2 cebuli ⦁ 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawalki ⦁ 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)szklanki bulionu warzywnego ⦁ 150 ml słodkiej smietanki do sosów ⦁ olej Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę. Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodac bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem ⦁ 1 polędwiczka wieprzowa (450 g) ⦁ grubo zmielony pieprz ⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano ⦁ 1 łyżka oliwy Polędwiczkę

Spice things up
Pikantna zupa curry z warzywami 148

produktów Patak’s. Ta półroczna fantastyczna współpraca z marką pozwoliła mi pokazać Wam pyszne produkty i świetne smaki. Cieszy mnie to niezmiernie, że sięgaliście po polecane przeze mnie sosy i pasty, zauważaliście że mają bardzo dobre składy, a przede wszystkim niesamowite smaki. Marka Patak’s to przede wszystkim gotowe sosy w słoikach, na półkach znajdziecie takie smaki(...)Każdy z nich jest nieco inny. Trzy pierwsze są bardzo łagodne, Korma o kokosowo- śmietanowym smaku, Tandoori mocno pomidorowy, a Mild Curry pomidorowo-paprykowy, z cebulą i kokosem. Używałam sosów klasycznie do dań z kurczakiem czy warzywami, ale też doceniłam je jako fantastyczny dodatek do zup kremów czy samodzielnie jako dip do warzyw czy przykładowo pakory z kalafiora (idealnie smakuje

nietylkopasta.pl
Klasyczne mule w sosie z pomidorami 139

Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza, a szkoda bo są niezwykle smaczne. Lista składników oraz przepis jest poniżej… Składniki mule (1 kg) 2 szalotki 4-5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki Przepis na mule(...)sosie z pomidorami Zaczynamy od dokładnego umycia muli. Te otwarte wyrzucamy. W dużym garnku na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe. Dodajemy mule i pod przykryciem gotujemy ok. 4 minut. W tym czasie owoce morza powinny nam się otworzyć. Po ugotowaniu przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Mule możemy podać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lekka sałatka grecka z sosem balsamicznym 175

Okres letni zbliża się wielkimi krokami, już niedługo powoli będą pojawiać się świeże, sezonowe warzywa. I w związku z tym postanowiłam przygotować lekką sałatkę grecką z dodatkiem przepysznego sosu balsamicznego. Uwielbiam sałatki, wszelkie świeże zielone liście, mnóstwo warzyw i do tego oczywiście dobry dressing. Ta sałatka należy do jednych z moich ulubionych. Jest przepyszna, lekka i orzeźwiająca.  Sos balsamiczn(...)komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam! Składniki (1 porcja): 50 g mixu sałat 50 g sera feta 25 g kaszy jaglanej 1 pomidor 1/2 ogórka 1/2 cebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy  szczypta soli

Zdrowie na języku :P
Kurczak w sosie curry 106

Kurczak w sosie curry to bardzo prosty przepis. Polecam go dla osób, które lubią orientalne smaki i dość ostre przyprawy. To doskonałe danie, jakim możecie zachwycić gości czy drugą połówkę. Aromatyczne, kolorowe, z kremowym, delikatnym sosem z kokosową nutą. Mojego kurczaka przygotowałam z cebulą, groszkiem cukrowym i marchewką, jednak możecie podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego(...)lubicie (również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw). Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej. Danie doskonale smakuje z białym ryżem i dodatkiem kolendry lub natki pietruszki. Jeżeli lubicie sezam czy orzeszki, możecie przed podaniem posypać nimi curry z kurczakiem przed podaniem. Mam nadzieję

Kuchnia Bazylii
Kurczak z papryką i chorizo / Chicken with chorizo and pepper 166

wyśmienity obiad, który znalazłam w jednym kulinarnych czasopism i od razu wpadł mi w oko:) Rozpływający się w ustach miodowy kurczak z chorizo i papryką, duszony w słodko-kwaśnym sosie na bazie pomidorów na pewno zachwyci całą rodzinę. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję i zamrozić. To danie jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Kurczak(...)plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż do zarumienienia z każdej strony. Pod koniec

karmelowy
Żołądki w sosie chrzanowym 126

Żołądki w sosie chrzanowym to danie, które doskonale pamiętam z dzieciństwa. W zasadzie to mama robiła je raz z dodatkiem samego chrzanu, jak w tym przepisie, a raz z dodatkiem musztardy – tutaj znajdziecie przepis na żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym . Podroby kocham od dziecka, uważam, że to pyszna alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kurczaków czy już znudzonych kotletów schabowych(...)Jeżeli chcecie przygotować danie dla większej ilości, po prostu pomnóżcie składniki. Smacznego! Zobacz też: Wieprzowina po chińsku z ryżem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Przepis na żołądki w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g żołądków drobiowych średnia cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

Kuchnia Bazylii
Szparagi zapiekane pod beszamelem 161

też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na zapiekane szparagi pod beszamelem znajdziecie w najnowszym wiosennym numerze Magazynu Aromat. Składniki: 1 pęczek szparagów sól pieprz oliwa sos beszamelowy: 20 g masła 15 g mąki pszennej 180 ml mleka sól szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końce, właściwie to one same się złamią w odpowiednim miejscu(...)końce proponuję wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wkładamy i roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie wymieszamy rózgą na jednolitą masę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, po czym stopniowo wlewamy mleko wąskim strumieniem. Tym razem cały czas energicznie mieszając

Życie zaczyna się w kuchni
Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto 109

drobno pokroić i zamacerować na kilka minut w pesto, żeby przeszła aromatem bazylii i męty. Ser i pesto dodajemy do gorącego makaronu zaraz po odcedzeniu i energicznie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty możecie rozwodnić go kilkoma łyżkami wody spod makaronu. Ten genialny w swej prostocie przepis jest autorstwa Melissy Clark . Składniki: Pęczek bazylii Pęczek mięty 1 ząbek czosnku(...)Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków do dekoracji dania) parmezan, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Pokrój w małą kostkę mozarellę, przełóż do miseczki i wymieszaj z kilkoma łyżkami zielonego sosu. Krok 4 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię i chwilę praż, aż lekko

Niedzielny kucharz
SAŁATKA Z AWOKADO, ORZECHAMI I MANGO 126

osób ● 2 średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru ● 5 łyżek soku z limonki ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● 2 dymki ● 1 garść listków świeżej kolendry ● ½ garści listków świeżej mięty Przygotuj sos : Drobno posiekane orzechy laskowe(...)gorącej, suchej patelni. Przełóż je na talerz i wystudź. Obierz czosnek i imbir. Usuń nasiona z papryczki chili. Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia. Odstaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kulki serowo bazyliowe w wiosennej sałatce 110

rzodkiewki 10 dkg serka śmietankowego sól, pieprz, płatki chili bazylia świeża 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czerwonego kulki 1 kawałek bagietki 5 łyżek oliwy z oliwek sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz 1/3 łyżeczki bazylii suszonej 1/3 łyżeczki oregano suszone 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu Sos: Do słoiczka przekładam składniki(...)sosu, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty. Sałatka: Wszystkie warzywa myję. Sałatę osuszam i strzępie na talerzu. Układam pokrojone pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka. Serek przekładam do miski, dodaję sól, pieprz czarny, płatki chili zmielone i mieszam. Za pomocą łyżeczki nabieram serek, w środek wkładam kępkę kiełków i formuję kulki. Bazylię i natkę siekam. Posypuję nimi kulki sera

wesoła kuchnia
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami 204

pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki oleju   Sos beszamelowy składniki: 650 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie sosu: W garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około(...)minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.   Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masłą i 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso, rozmiażdżony czosnek. Gdy mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory

MojaQchnia.pl
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym na kaszotto jaglanym. 140

które nie wymaga długiej obróbki cieplnej, np. mięso ryb lub białe mięso takie jak zagrodowy kurczak czy indyk, bądź z czerwonego mięsa polędwiczki wieprzowe lub wołowe.  POLĘDWICZKI W SOSIE ROZMARYNOWO -KAPAROWYM - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 gałązki rozmarynu - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 łyżki kaparów wraz z zalewą - sól, pieprz  - 1/4 łyżeczki(...)wraz z zalewą i poduś całość przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj wrzątek i całość gotuj przez 5 minut. W kubeczku w 60 ml wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu na patelnię i wymieszaj równomiernie, sos mocno zgęstnieje. Całość zagotuj, sos jest gotowy. KASZOTTO JAGLANE - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki kaparów wraz z zalewą - 2 łyżki masła - 1 szklanka mleka

SMYKWKUCHNI
Pampuchy z warzywami i szynką 104

naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki A do tego… pyszna inspiracja Poza warzywami(...)moim oryginalnym sosie znajdziecie również coś dla mięsożerców. Spróbujcie moich pampuchów z warzywami i szynką. P.s. A jak się u Was najczęściej mówi na takie kluchy? U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze. Składniki: Na pampuchy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli

Słodkie okruszki