gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się(...)ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam sos : szklanka czerwonego wina pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego 2 szalotki łyżeczka suszonych żurawin Figa świeża ( ale może być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna
AZgotuj!zupa pomidorowa Składniki: pół średniej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łodyga trawy cytrynowej 500-700g dojrzałych pomidorów puszka (400ml) mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego sok z polowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie) świeża kolendra do przybrania sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić tajska zupę pomidorowa? W garnku(...)kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać, doprawić
Codzienne Gotowanieróżyczki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 mała cebulka, posiekana kawałek imbiru, posiekanego kawałek papryczki chili. posiekanej 3 łyżki orzechów nerkowca do posypania dymka i prażony sezam (u mnie brak) sos: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka wody 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki sosu mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przez pół minuty smazymy(...)czosnek, cebulę, chili i imbir. Dorzucamy różyczki kalafiora i smazymy na średnim ogniu ok 5 minut, kalafior powinien zmięknąć ale nadal być chrupiący. Wlewamy sos i wsypujemy orzechy a następnie zwiększamy płomień i mieszamy wszystko tak by sos pokrył warzywa. Danie podajemy w miseczkach, posypane dymką i sezamem, lub po ostudzeniu wkładamy do pudełka i zabieramy ze sobą do szkoły
Dzieje kuchennej Wiewiórymamy gwarancję, że obiad wyjdzie nam smaczny niemalże na sto procent. Pierś kurczaka jest bardzo uniwersalna, ponieważ możemy jej użyć do sałatek, zrobić z niej kotleciki czy dodać do sosów do makaronów. Zapraszam Was na poniższe zestawienie. Mam nadzieję, że wybierzecie swoje ulubione danie, które na stale zagości na Waszym stole Stir fry z kurczakiem Quesadilla z kurczakiem Kurczak(...)tofu i warzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka
Kuchnia Bazyliiscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 ogórki sałatkowe -5 suszonych moreli -5 suszonych pomidorów w oleju -1/2 papryki zielonej - sos: -2 garście pietruszki -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 ząbek czosnku -50 ml oliwy z oliwek -1 sos sałatkowy grecki Knorra Pietruszkę siekamy i wrzucamy wraz(...)resztą składników,oprócz sosu greckiego, do blendera i miksujemy na gładki krem. Wylewamy do kubka i mieszamy dokładnie z suchym sosem sałatkowym. Składniki sałatki kroimy w kostkę, polewamy sosem i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko razem mieszamy i podajemy do obiadu lub z grzankami jako samodzielne danie
Kulinarne przemysleniadelikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi . Wybór pozostawiam już Wam, bo obie(...)duże bakłażany 100 ml oliwy z oliwek skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki miodu szczypta płatków chili sól morska lub himalajska Dodatkowo: 1 granat garść natki kolendry Sos z tahini: 6 łyżek pasty sezamowej tahini 12 łyżek wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Pieczone bakłażany Bakłażany umyj i przekrój
Food SquareMiękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp. Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam. Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją(...)bardzo dziękuję. 500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę) 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody 2 średnie cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej sól pieprz Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemsię czegoś bardziej treściwego. To czas, aby zainspirować Was moim kolejnym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe. A jest nim zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem. Całość scala kremowy sos na bazie śmietanki i żółtego sera. Zapiekanka będzie idealnym daniem, które możecie podać podczas weekendowego obiadu. Przygotowanie składników zajmie Wam jedynie 15 min. Później Wasz piekarnik zrobi(...)Boczek kroimy w kostkę lub słupki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przesmażamy i doprawiamy majerankiem. Dolewamy śmietanki i na średnim ogniu redukujemy sos, aby delikatnie zgęstniał. Na końcu dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia . Plastry ziemniaków odcedzamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym
kulinarnyJamężczyźni to burgerożercy ! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. będzie wtedy bardzo kruche. Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza(...)fileta z piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki soli 250 zsiadłego mleka 1 jajko 100 g mąki 100 g mąki kukurydzianej masło do smażenia Sos do burgerów 250 g creme fraiche 1 łyżka miodu 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól do smaku odrobina pieprzu do smaku Coleslaw 300 g modrej kapusty 1 duża marchewka 60 g majonezu
codojedzeniaPolędwiczki w sosie kurkowym Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietanki(...)POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Polędwiczki w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych(...)muszelek conchiglioni 2 bakłażany 3 ząbki czosnku 100 g mascarpone ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 3 filety anchois chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu garść świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE
Food SquarePrzyprawione frytki z batatów, prze genialny i prosty sos, ulubione dodatki. To jest przepis na najbardziej udaną kolację na ciepło. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy(...)batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko Bataty z sosem z awokado Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 1 średniej wielkości batat – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 łyżeczka papryki wędzonej – garść rukoli – 1 awokado
nietylkopasta.plDzień dobry :-) Na początku tygodnia polecam warstwową sałatkę z tuńczykiem, brokułem, jajkiem, kukurydzą, rukolą i pomidorkami. Do tego sos z majonezu i ketchupu. Wyszło bardzo smacznie, nawet dzieci zjadły, syn z dokładką, ale przed spróbowaniem bronił się przed nią rękami i nogami :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3-4 jajka kukurydza(...)puszki rukola pomidorki koktajlowe 3 łyżki majonezu (dobrego gatunkowo) 2 łyżki ketchupu (dobrego gatunkowo) 1. Brokuła dzielmy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, tuńczyka odsączamy z sosu, kukurydzę z zalewy, rukolę myjemy, pomidorki myjemy i kroimy na połówki. 2. W misie na spód dajemy ugotowane różyczki brokuła, następnie odsączonego tuńczyka. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem i polewamy takim
kruche babeczkiprzygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu nie brakuje jej amatorów Poniższy przepis jest dla tych co lubią mięsa w sosie słodko kwaśnym . Nieco w stylu azjatyckim . Polecam , szczególnie jeśli macie ciężki dzień lub musicie przygotować obiad dzień wcześniej . Składniki : 0,5 kg piersi z indyka ( filet bez skóry i kości(...)szklanki zielonego groszku, mrożonego 1 mała puszka kukurydzy ( lub 1/2 zwykłej ) 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 1/2 małej cukinii 1 dość duża cebula 1 papryczka chilli 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 szklanki śmietany , słodkiej 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka, startego, świeżego imbiru 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól do smaku jajka przepiórcze ,parmezan
Ogrodnik w podróży