sosy - 72234 przepisów (strona:602/4816)

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 203

ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii 200 g śmietanki 30 % cebula (około 150 g) 2 marchewki (około(...)dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 132

danie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające. Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem).  Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku  1/2 szklanki pokrojonych(...)suszonych pomidorów  ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta

cool and minty
Zębacz w sosie mango z batatami 126

Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Zębacza podałam z batatami. Lekki, zdrowy i jaki dobry obiad. Zębacza jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba. 50 dkg zębacza smugowego 1 mango 1 cebula sól(...)pieprz 1 ząbek czosnku przyprawa do ryb 50 ml wina białego papryczka chili szałwia, estragon, oregano świeże bazylia, oregano, tymianek suszony 150 g sosu jasnego uniwersalnego 2 bataty 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem, oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam

wesoła kuchnia
Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym 201

duże powodzenie na obiad mają dania jednogarnkowe i dania "jednej patelni". Dań i pomysłów jest sporo, a ostatnie danie jakie zrobiłam to klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem makaronu. Do tego dania zachęcił mnie zakup pięknych garnków w FAVI.pl . Przeglądając cały asortyment można się zatracić i zakochać w niektórych rzeczach lub gadżetach. Znajdziecie tam meble, oświetlenie oraz sporo produktów(...)podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Klopsiki zalać bulionem wlać kremówkę dodać musztardę wymieszać i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Co jakiś czas sos należy przemieszać.  Sos nie powinien być zbyt gęsty by po dodaniu makaronu nie zrobiła nam się klucha. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jeśli danie podajemy

Ala piecze i gotuje
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 146

koktajlowe i dusimy całość ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wkładamy umyte i obrane z pancerzyka krewetki i całość smażymy ok. 5 minut. Do sosu z krewetkami dodajemy odcedzony makaron i wszystkie mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Środa: Błyskawiczny kurczak teriyaki 489

mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin(...)drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1/3 szklanki sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego

Niedzielny kucharz
Wołowina w sosie winno chlebowym 113

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito. Do sosu dodaję mięso

wesoła kuchnia
Pstrąg z pieczarkami i sosem grzybowym 113

Świąteczny pstrąg z pieczarkami, porem i sosem grzybowym. Szybkie, proste i jakie dobre danie świąteczne. Sos pieczarkowy podkręciłam w smaku pudrem grzybowym. Dzięki czemu ma jeszcze bardziej intensywny smak. 2 pstrągi 1 por biała część 25 dkg pieczarek 3 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana(...)albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę chwilę. Połowę odkładam na talerz, zrobimy sos z pieczarek. Dodaję por, natkę, doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi nadziewam farszem, spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, dodaje gałązki rozmarynu, pieprz czerwony. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni

wesoła kuchnia
Sałatka z gotowanym homarem 88

rękoma też damy radę. Składniki 400 g gotowanego mięsa z homara 100 g korniszonów 100 g marynowanych grzybów (dowolnych ) 8 łyżek majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 jajka 10 zielonych oliwek zielona sałata ( dowolna ) 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie Mięso z homara pokroiłem na małe kawałki. Przygotowałem sos : do majonezu dodałem sos sojowy, drobno pokrojone(...)korniszony, grzyby marynowane i drobno posiekane wcześniej ugotowane na twardo jedno jajko. Sos doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny i cukrem.   Na salaterce rozłożyłem liście sałaty, a na nich mięso homara. Polałem sosem. Udekorowałem krążkami drugiego jajka oraz zielonymi oliwkami

R'n'G Kitchen
Śledzie w sosie śmietanowym 139

Cześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie - teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka(...)jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Restauracja Indus Tandoor 139

pora na to co najważniejsze - zamówione dania: Zrobiłam zdjęcie całego zastawionego stołu, bo kuchnia indyjska robi wrażenie. Przystawka. Pikantny, chrupki pierożek z farszem warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą i śmietaną, liśćmi kozieradki(...)Rozpływające się w ustach kawałki jagnięciny i ten aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo

Karola gotuje
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią 182

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy 105

smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane z łagodzącym ogniste doznania sosem miętowym. Ostrzegam, że smak mięsa jagnięcego nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego kupcie sobie mniejszy kawałek, żeby poeksperymentować i zobaczyć, czy Wam podpasuje Nieco ognia i pyszne mięsko gotowe(...)KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! – PIECZONA JAGNIĘCINA Z DWUKOLOROWYMI FRYTKAMI SPYRO REIGNITED TRILOGY goleń jagnięca w cytrusach i rozmarynie, pikantne frytki z batatów, ziołowe frytki z fioletowych ziemniaków, sos miętowy 2,5h – 26 zł 2 porcje średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska piekarnik papier do pieczenia Składniki Koszt JAGNIĘCINA goleń jagnięca – 1 szt. (300g) czosnek – 1 duży

Nerds Kitchen
Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry 210

Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukurydzą i chrupiącą papryką stanowi przepyszne danie. A do tego lekko pikantny sos curry – mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym(...)kurczakiem w sosie curry – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 1 średni ogórek zielony – 200g 1 mała papryka czerwona – ok. 140g 1-2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu 1 płaska łyżeczka

Kulinarne Przeboje
Makaron w sosie bazyliowym 142

Pyszne danie dla miłosników bazylii. Makaron w pysznym aromatycznym bazyliowym sosie. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Do całości można dorzucić jeszcze pierś z kurczaka lub indyka. składniki: 500 g makaronu 2 solidne garście listków świeżej bazylii ok 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła sól,pieprz pomidorki koktajlowe ok 200 g Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wstawić wodę(...)Całość zmiksować blenderem aby rozdrobnić bazylię, można na gładko lub zostawić malutkie kawałeczki listków. Śmietankę zmiksowaną z bazylią przelać ponownie na patelnię, wlać też resztę śmietanki. Całość zredukować aby sos zgęstniał, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do sosu. Dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać aby makaron pokrył się sosem. Nakładać

Monia miesza i gotuje