Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki(...)sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka suszonej kolendry 100 ml wrzątku 50 ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy
R'n'G KitchenCukinia faszerowana Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka(...)cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym
Blog z Apetytemmarokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj
codojedzeniaGołąbki to jedno z tych dań, które często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze przygotowywała je moja babcia. Klasyczne, faszerowane mięsem i ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami(...)pomidorowym sosie. Dziś kolejna inspiracja na letnie danie. Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą jaglaną i boczkiem. Czas przygotowania: 2 h Składniki na ok. 16 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka młodej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 100 g wędzonego boczki 1 por 400 ml śmietany 18% 150 g masła 1 szklanka bulionu warzywnego
kulinarnyJawieprzowego – w tych bułkach powinno być naprawdę sprawdzone mięso wysokiej jakości! Dodajemy do mięsa drobno posiekany szczypior razem z cebulką, starty na drobnej tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i olej sezamowy, sól i utłuczony w moździerzu pieprz. Mieszamy składniki dokładnie i wlewamy po łyżce wodę lub rosół – mieszamy tak długo, aż mięso całkowicie wchłonie płyn. Nadzienie powinno(...)przez 8-9 minut – aż z patelni zniknie cała woda. Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI 20 sztuk wielkości mandarynki – patelnia
Karo in the Kitchenmozzarella 1 puszka pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Pomidory z puszki blendujemy, przelewamy na patelnie, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz i sól). Wszystko razem smażymy do momenty(...)sos się zredukuje czyli dopóki większość wody z niego odparuje. W przypadku pasaty wystarcz ją doprawić i dodać tylko czosnek i cebulę. Następnym krokiem jest podsmażenie piersi z kurczaka, oczywiście doprawiamy ją wedle uznania i kroimy na małe kawałeczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Teraz już nam zostaje tylko, wszystkie składniki nałożyć na nasze tortille. Na początku smarujemy ją sosem
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipietruszki – sól i pieprz – 1 puszka ciecierzycy – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – szczypta pieprzu cayene – sól i pieprz Składniki sos tahini: – 1/3 szklanki pasty tahini – 1/3 szklanki wody – 1/4 szklanki soku z cytryny – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – 1/2 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki(...)piecz przez 20 minut. Po czym wyjmij z piekarnika, obróć wszystkie różyczki i wstaw na kolejne 10 minut. Podczas gdy kalafior i cebula są w piekarniku, przygotuj cytrynowy sos tahini. Dodaj do blendera tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, kminek, pieprz cayenne i sól. Blenduj aż sos stanie się gładki. Sos przechowuj w lodówce do czasu podania. Przyszedł czas
nietylkopasta.plNieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych. Składniki 750 g ziemniaków 200-250 g mąki ziemniaczanej 2 kulki mozzarelli Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 180 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego bazylia świeża cukier sól, pieprz Przygotowanie C Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym(...)Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem. Przygotowujemy sos. W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy
R'n'G KitchenSos tatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam Składniki: 1 szklanka jogurtu(...)czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! Możliwości podania jest całe mnóstwo! Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wegabów<klik> . W sezonie, sos taziki świetnie
Lamarida.plburgery warto poświęcić chwilę czasu, a ich smak docenią nawet wielbiciele mięsnych burgerów. Dlaczego? Te kotlety kalafiorowe są wręcz obłędnie dobre, a do tego magiczny zielony sos i czerwona kapusta zrobią niesamowitą robotę. Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie(...)łyżki oliwy z oliwek – przyprawy: po łyżce chilli, cayenne, kminu rzymskiego, soli, czosnku suszonego, pieprzu – 3/4 szklanki bułki tartej – 3 jajka – olej do smażenia Zielony sos: – 1 awokado – pęczek natki pietruszki – 1 pęczek lub mała doniczka świeżej kolendry – 1-2 łyżki papryczek jalapeno z zalewy lub 1 świeża papryczka – 2 ząbki
nietylkopasta.plmakaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować(...)pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojone na drobno oliwki. Chwilę podsmażamy. Makaron odcedzamy. Dodajemy go do podsmażonych pomidorów i oliwek. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Wlewamy sos. Mieszamy do połączenia. Zostawiamy na ok 1 minutę na ogniu aby smaki przegryzły się. Podajemy gorące! Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachSKŁADNIKI Rukola truskawki pomidorki koktailowe ser pleśniowy cebula podprażone płatki migdałów SOS: truskawki 3/4 szklanki sos balsamiczny 1 łyżka miód 1 łyżka musztarda dijon 1 łyżka sól szczypta pieprz Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, można to zrobić w blenderze. Rukolę rozłożyć na półmisku i porozkładać wszystkie składniki, polać sosem. Resztę sosu postawić obok sałatki
harrisaChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnymi, aromatycznymi krewetkami, wyrazistą czerwoną cebulą, świeżą papryką, które idealnie współgrają ze słodkością mango i ananasa to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 180g krewetek tygrysich (waga po obraniu) 1/2 mango 120g świeżego ananasa 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 180g żółtego wędzonego sera 80g mozzarelli sól pieprz
Szalona Kuchnia Ewelinydokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII(...)śmietana 18% – 1 łyżka [20g] 0,20 zł woda – 1/4 szklanki ser żółty [50g] 1 zł koperek świeży – garść 0,40 zł // SOS // mąka – 1 łyżka [15g] 0,10 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40 zł mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz
Nerds KitchenPolędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 2018-06-14 10:00:02 Porcje 4 Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste(...)Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Polędwiczki 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz czarny estragon cząber sól Sos rabarbarowy 300 g rabarbaru (tylko czerwona część) 2 średnie cebule cukrowe 100 ml wytrawnego wina czerwonego * 3 łyżki oleju rzepakowego 50 ml wody 3 łyżki miodu płynnego ** szczypta cynamonu
Wędrówki po kuchni