najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej z tej opcji nie skorzystam. Co zatem zrobić z jedzeniem po świętach? Zamrozić to co się da. Mięsa i sosy – najlepiej poporcjowane, aby można było wyjąć tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone(...)przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone
Między kuchnią a pokojemtragedia murowana. Żyjmy rozsądnie Składniki: MASŁO KURKOWE 10 kurek 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 szklanki masła (najlepiej niesolonego) 1 łyżeczka soli DUSZONE KURKI garść kurek 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka masła niesolonego 300 ml bulionu z KRAKUS bulion warzywny NALEŚNIK: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka sól pieprz szczypta cebuli(...)łyżki oleju rzepakowego MASŁO KURKOWE : Kurki skrapiamy oliwą i pieczemy ok 25 minut do uzyskania złotego koloru. Dodajemy kurki do masła z solą i miksujemy do konsystencji puree. SOS GRZYBOWY: Rozpuszczamy masło i podsmażamy kurki. Zalewamy bulionem warzywnym KRAKUS. Dodajemy sos ostrygowy i sojowy i dusimy ok 20 minut aż grzyby będą miękkie. NALEŚNIK: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól
Kuchnia w oparachSałatka z tortellini Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 1 opakowanie kolorowego tortellini z szynką lub z serem 15 dkg szynki 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 1 ogórek zielony 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól i pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu(...)opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy *** *** Szynkę, paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: jogurt, majonez, musztardę, miód i przeciśnięty czosnek *** *** W dużej misce umieszczamy tortellini, szynkę i warzywa. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy *** *** Sałatkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy *** *** Przed
Blog z Apetytemzawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność(...)patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały
Niedzielny kucharzdecyzji o jej zrobieniu do samego wykonania. Początkowo miałam opory przed gotowaniem brokułów na parze – zastanawiałam się czy takie „uparowane” będą miały jakiś smak. Smakowały brokułowo;) Sos wyszedł bardzo ciekawy. Dość intensywny. Długi czas zastanawiałam się czy mi smakuje, czy nie, ale koniec końców chyba jednak jestem na TAK;) 1 mały brokuł 4 jajka 1/2 małej puszki(...)kukurydzy (wykorzystałam Bonduelle tzw „puszkę na raz”, tą najmniejszą) 1 mini sałata rzymska kilka pomidorków koktajlowych tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu Sos: 5-6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie
Smaki Na Talerzunadmiar płynu. Tak przygotowaną paschę wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4h, a najlepiej na całą noc, by miała szansę stężeć, a płyn odsączyć się. Sos mango: 1 dojrzałe mango 2-3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji Do misy blendera wkładamy obrane ze skórki dojrzałe mango i dodajemy(...)mleko kokosowe, całość blendujemy na gładki sos. Jeśli sos wydaje się Wam mało słodki możecie dodać cukier puder. Paschę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy talerz, odkrywamy gazę, sitko zdejmujemy z miski, w której powinien znaleźć się cały płyn. Przykładamy do spodu talerz i ostrożnie odwracamy sernik. Zdejmujemy gazę. Wcześniej przygotowany sos delikatnie rozprowadzamy na wierzchu sernika i pozwalamy mu swobodnie spłynąć
Cooking MonsterMoją kolejną propozycją na podanie łososia to połączenie go ze szpinakiem w sosie śmietanowy podany z makaronem, który uwielbiam w każdej postaci. Łosoś i szpinak wydawał mi się dziwnym połączeniem dopóki nie spróbowałam tego dania. A jeśli chcielibyście spróbować tej ryby w nieco innym wydaniu polecam też łososia z sosem tajskim ( kilk ). Polecam obydwa dania. MAKARON z ŁOSOSIEM i SZPINAKIEM(...)Składniki: (2 porcje) makaron spaghetti lub inny dowolny 150 g łososia sól, pieprz, oliwa sos: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1,5 szkl śmietany 18% 50 g sera Lazur lub 1 jajko Przygotowanie: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Łososia posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym polanym
Bon appetit mon amiePachnąca kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 1 mango 130g mix sałat z burakiem 75g orzechów nerkowca 1 czerwona cebula 1 pęczek kolendry 2 łyżeczki przyprawy(...)kurczaka olej kokosowy Sos: 4 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z limonki starta skórka z 1 limonki 2cm startego imbiru 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z jabłek szczypta białego pieprzu Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinybył kompletny, powinny się znaleźć na blogu także i domowe hamburgery. Dla mnie idealny hamburger to taki, który oprócz wyśmienitych i wilgotnych bułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso... Kluczem(...)też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej. Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. Proporcje na 8 sztuk. Składniki na kotlety: 40 dag mielonej wołowiny 40 dag mielonej wieprzowiny 100 ml rosołu (ewentualnie wody) nieduża cebula posiekana bardzo drobno sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyChrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski. Składniki: 9 sztuk białych szparag 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki bulionu drobiowego sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki musztardy miodowej sól pieprz Wykonanie: 1. Szparagi umyć(...)naczynia żaroodpornego. 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi. 4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 6. Szparagi podawać na ciepło z przygotowanym sosem
Szalona Kuchnia EwelinyChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej, pikantnej kiełbasy chorizo, czerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżeczka suszonej bazylii oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g kiełbasy chorizo w plastrach 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 150g pieczarek 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 80g żółtego sera gouda 120g sera mini mozzarella
Szalona Kuchnia Ewelinytrwa. Pod warunkiem, że w lodówce znajdziemy rozmrożone udka z kurczaka ( bez skóry i kości ), możemy je zastąpić łopatką wieprzową, piersią z kurczaka np. Do tego na półce z sosami mamy sos teryiaki a w zamrażarce schowane warzywa mrożone ( najlepiej chińską mieszanka, ale mogą to być brokuły, fasolka, cebula, por ) no i makaron w tym przypadku do woka chiński. Udka(...)kurczaka na szybko do pracy ( na jedną porcję ) 10 dkg mięsa ( do wyboru z powyższego ) 1 ząbek czosnku garść warzyw mrożonych 1/4 opakowania makaronu 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżki oleju rzepakowego szczypta płatków chili #jeśli masz zieloną cebulkę możesz danie nią posypać :) Zaczynamy od postawienia wody w garnku na makaronu, gdy tylko
Kuchnia na wzgórzupożywna i zdrowa. Polecamy! Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność(...)patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały
Niedzielny kucharzinnego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla. Składniki (4 porcje) -2 puszki pomidorów krojonych(...)kapary. Doprawić solą, pieprzem, oregano i płatkami chilli. Całość dusić na śrendim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, Pietruszkę posiekać. 1-2 łyżki dodać do sosu i wymieszać, resztę pozostawić do podania. Połowę sosu dodać do makaronu. Podgrzać przez chwilę mieszając tak, aby cały makaron pokrył się sosem. Wyłożyć na 4 talerze polewając pozostałym sosem. Podawać
Zielona Kuchniachicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek(...)rzepakowy lub ryżowy) ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) sól i pieprz do smaku pęczek natki kolendry lub pietruszki Składniki sosu do kurczaka tandoori 5-6 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju o neutralnym smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka tandoori masala 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata