sosy - 72234 przepisów (strona:625/4816)

Pieczeń z udźca dzika 138

laurowe 12 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego kilka goździków ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli suszony tymianek 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki smalcu dodatkowo do sosu: powidła śliwkowe ocet winny szczypta cukru Wykonanie: z mięsa usunąć błonki, powięzi i wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki(...)słoniny ułożyć na górze piec dzika w 180`C przez 1 godz 20 minut, na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywę, by mięso zrumienić. w międzyczasie przynajmniej dwukrotnie podlać mięso sosem gotowe mięso wyjąć i odłożyć, by odpoczęło, a w międzyczasie przygotować sos. Można zblendować całość, przyprawić do smaku octem winnym i zaprawić śmietaną. Można przecedzić sos, przyprawić i zagęścić powidłami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w pomidorowym sosie! 164

Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-))) Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule(...)się da - nie używaj tego w proszku. Cebulkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia

SMYKWKUCHNI
Pieczony schab w boczku z warzywami i jabłkami 170

porcji 1 kg schabu bez skóry i kości 10 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 2 łyżki francuskiej musztardy 1 czosnek solo 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka skrobii kukurydzianej 2 łyżki wody Do podania 3 jabłka 300 g jarmużu, tylko miękkie liście 2 łyżki masła 2 bataty 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy sól(...)pieprz do smaku Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, miód i sos Worcestershire. Schab wymasuj solą i pieprzem, następnie posmaruj marynatą i owiń plastrami boczku. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach, 5 minut po każdej. Zmniejsz temperaturę ( u mnie kuchnia indukcyjna na czwórce). Mięso można również wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC. Smaż

codojedzenia
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 105

fasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? Mam dla Was rozwiązanie Poznajcie casserole z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża cebula 1 szklanka(...)smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 szklanki wody Sos: 2/3 szklanki ziaren słonecznika 1 szklanka wrzątku Wykonanie: Sos: Słonecznik płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą na sitku. Następnie, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Po namoczeniu miksujemy

Lamarida.pl
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 238

Zapiekanka, jedna z wielu, które przygotowuję w naszym domu. Bardzo aromatyczna, z parmezanem i sosem beszamelowym z makaronem penne oraz kurczakiem. Mama Ela tak zasmakowała w podanej przeze mnie zapiekance, że przepis – wręcz musiał, musi! – być z dedykacją (to i jest ;), oczywiście dla Mamy i wszystkich smakoszy mięsnych chrupiących z zewnątrz gorących zapiekanek makaronowych ♥♥♥ Zapiekankę można podawać(...)umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, jednak krócej o 3 minuty. Przygotować sos: w rondlu rozgrzać masło, włożyć czosnek, smażyć minutę, mieszając. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasny kolor, około minuty. Powoli, stale mieszając wlewać mleko, potem bulion. Zmniejszyć ogień i gotować sos około 10 minut

Zasmakuj Kuchni
Makaron z sosem kurkowym 109

grzyby, zaglądajcie szczególnie pod sosny i świerki, a jeżeli nie to znajdziecie je na targu lub w warzywniaku. Świeże, żółciutkie pieprzniki jadalne świetnie nadają się do zrobienia kremowego, aromatycznego sosu na bazie słodkiej śmietanki i masła. Odrobina czosnku, natki pietruszki, ulubiony makaron i mamy znakomite danie. Sami spróbujcie. Składniki (2 porcje): 200 g makaronu (u mnie Casarecce) 150 g kurek(...)jeszcze 4-5 min. 5) Całość zalać śmietanką wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 6) Sos podawać z ugotowanym makaronem (można na koniec dorzucić ugotowany makaron na patelnię i wymieszać z sosem przed podaniem).   Artykuł Makaron z sosem kurkowym pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem 125

pozytywne nastawienie Składniki (2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego ananasa 2 garści rukoli 2 łyżki słonecznika ok. 8 kuleczek mini mozzarelli Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka(...)oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron, aż się zarumieni. 5) Ananasa obrać

Fitsweet.me
Lasagne z mięsem i szpinakiem 150

roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa powoli cały czas mieszając na małym ogniu wlewamy mleko (dalej mieszając), zagotowujemy do zgęstnienia sosu beszamelowego, który doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy z 5 łyżek sosu beszamel, następnie układamy płaty makaronu, cały szpinak, płaty makaronu, połowę mięsa z sosem(...)sos beszamelowy, płaty makaronu, druga połowa mięsa z sosem, potarty ser. Zapiekamy przez 40 - 45 minut w temp

W Moim Magicznym Domu
Kolorowa peruwiańska causa z tuńczykiem i czarną quinoą 173

ziemniaki w kolorze fuksji zawsze robią wrażenie. Do ozdoby oprócz oliwek, użyłam, kaparów, zielonego pieprzu, marynowanych ostrych papryczek i kiełków rzodkiewki dodałam też kilka kleksów z ketchupu i sosu majonezowo-ketchupowego. Przepis, który podaję powinien starczyć na 6 dużych porcji.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka(...)ostrymi papryczkami (bez pestek).  Majonez łączymy z ketchupem. Jajka i smaczliwkę obieramy i kroimy w plasterki.  Tuńczyka odsączamy dokładnie z zalewy i łączymy z kilkoma łyżkami sosu z majonezu i ketchupu. Czarną quinoę również łączymy z 2 łyżkami sosu. W ringu układamy warstwy ziemniaczane na zmianę z jajkiem, quinoą, tuńczykiem i smaczliwką (jak na zdjęciach), Ważne, aby pierwsza

Quinoa Raz!
Kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów 168

kuchni używając nieznanych nam jeszcze produktów. Tym razem padło na bataty, czyli słodkie ziemniaki, które przygotowałam pierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty . Składniki: mięso w sosie: - 600 g schabu - 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Kotleciki schabowe w sosie(...)mięsa z jednej strony. Przyprawę z opakowania mieszam w 200 ml zimnej wody. Mięso wkładam do woreczka (tego z opakowania przyprawy lub do rękawa do pieczenia) i zalewam sosem. Następnie zamykam specjalnym zamknięciem. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika:  200 °C Czas pieczenia:  45 minut Bataty obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję

Kuchnia co dnia
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 141

mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile ->   klik(...)passaty pomidorowej około 1 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka wędzona, szczypta cukru oliwa do smażenia 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 marchewka (opcjonalnie, gdy passata pomidorowa jest zbyt kwaśna) Wykonanie: 1. Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy

Kawa z mlekiem
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 160

prawidłowo smażyć. Już sam fakt, że wybieramy wyłącznie wersje z powierzchnią nieprzywierającą (i każde przywieranie traktujemy jako wadę), świadczy o braku wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości(...)bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli

Moja Delicja
Cukinia i dynia panierowana w płatkach z wytrawnym kremem z masła orzechowego 124

lubisz warzyw? A może ktoś z Twoich kręci na nie nosem? Można to zmienić! Wystarczy zapanierować je w płatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw!  Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia kawałek dyni  1 jajko  szklanka płatków kukurydzianych Lubella  szczypta soli(...)pieprzu olej do smażenia  Sos na bazie masła orzechowego: łyżka masła orzechowego łyżka miodu  łyżka sosu sojowego  szczypta chili  Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku

Mango Papaja
Tajskie pulpeciki drobiowe 143

pulpeciki drobiowe Składniki : 500g mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka 1 duża szalotka 3cm świeżego imbiru startego na tarce 1 czerwona papryczka chilli garść świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz Jak przygotować tajskie pulpeciki drobiowe : W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą(...)tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą, sosem sojowym i rybnym, jajkiem oraz solą.  Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrabiać, aby masa była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dłonie zwilżyć zimną wodą i formować niewielkie pulpeciki. Pulpeciki drobiowe

Codzienne Gotowanie