sosy - 72734 przepisów (strona:625/4849)

Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie 165

związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy:  Krem z kurek w czarce chlebowej.  Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym.  Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet(...)pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki.  Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu. Restauracja jest bardzo przestronna, piętrowa. Jest w stanie pomieścić wielu gości. Wyposażenie

Karola gotuje
Spaghetti - najlepsze pod słońcem ! :) 232

Spaghetti to według mnie jedne z najlepszych dań obiadowych :). Zapraszam, bo jest naprawdę dobre! :) Produktu użyte do przepisu:  Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej 1 szklanka sosu Arrabbiata Melissa Primo Gusto 2 szklanki prostego sosu do spaghetti  Melissa Primo Gusto 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka ostra Prymat papryka słodka Prymat pieprz mielony w młynku Prymat sól(...)smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Do garnka wlewamy sos Arrabiatta Melissa Primo Gusto oraz prosty sos do spaghetti Melissa Primo Gusto, mieszamy i zagotowujemy. Kiedy już się zagotuje wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy przez 15 minut co jakiś czas mieszając

Gotuj z Mąką
Naleśniki z serem – zapiekane 441

Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem, który całkowicie się wchłania w naleśniki smakują bosko. Jeżeli macie ochotę na zmodyfikowanie popularnych naleśników z serem, odsmażanych na maśle – to bardzo polecam ten przepis. Ja z całą pewnością będę do niego wracać(...)zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest

Pieguskowa Kuchnia
Domowa Musaka 243

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem. Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej. W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy – roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń). Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro 181

marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sos Sriarcha (wg smaku) sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie) Dodatkowo: świeża kolendra sok z limonki Opcjonalnie: sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania  Cebulę drobno posiekać(...)roztopionym maśle. Dodać kawałki czosnku i pokrojoną w plasterki marchewkę. Warzywa smażyć (co chwilę mieszając) przez około 8-10 minut, a następnie wlać do nich bulion oraz dodać odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha

Di gotuje
Domowy ketchup (keczup) 203

Pyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku.  Przeciery na zimę  już z  nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup, czyli gęsty sos pomidorowy. Wszyscy go bardzo lubimy i często używamy, ale taki domowy jest najlepszy najlepszy. Na blogu jest też  inna wersja ketchupu . Ilość mielonych przypraw podaję bez konkretnych ilości, bo wszystko(...)zależy od tego jak mocno odparujecie sos. Domowy ketchup (keczup) Czas przygotowania: 3 - 4 godziny  Składniki: 2000 g podłużnych polnych pomidorów 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 5 ziarenek czarnego pieprzu papryka słodka gałka muszkatołowa brązowego cukru pieprz sól 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie

Kulinarne przygody Gatity
Salatka z gotowanym kurczakiem 208

Jednak musiałem coś zrobić i jakoś zmienić - zagłuszyć smak mięsa i tak powstała sałatka z odrobiną kurczaka gotowanego. Składniki: 2 pomidory 1 mała cebula  pieprz sól ząbek czosnku sos chrzanowo-majonezowy - najlepiej własnej roboty kurczak - odrobina z udka z rosołu Składniki do sosu: łyżka chrzanu łyżka majonezu łyżeczka musztrdy - ostrej Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki mieszamy na samym początku(...)można polać oliwą z oliwek) posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry. Po ok. 30 minutach potrawa jest gotowa do spożycia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 198

Lekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe.  Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki(...)łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Hiszpańska sałatka z fasoli, tuńczyka i ziemniaków 239

sałatka to świetna opcja na lunch, obiad czy kolację. Połączenie gotowanych ziemniaków, fasolki, ryby i jajka to lekka, ale zadziwiająco syta kombinacja. Wszystkie składniki spaja mocny, kwaśny, paprykowo-ziemisty sos winegret. Jajko w koszulce to tutaj piękna, kremowa kropka nad i. Mocno wakacyjny, świeży smak – ale wszystkie składniki bez problemu dostaniecie przez cały okrągły rok. Odcedzamy fasolkę z puszki(...)długo, aż będą prawie miękkie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania dorzucamy do gotujących się ziemniaków paprykę – zmięknie, będzie lekko chrupka, nie będzie w sałatce dominować, dobrze wchłonie sos.   Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Winegret zaczynamy od przeciśnięcia

Karo in the Kitchen
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym 171

Szybki sycący makaron z piersią z kurczaka w aromatycznym sosie z pomidorów i śmietanki. U mnie dzisiaj włoski makaron strozzapreti, który idealnie sprawdza się w połączeniu z mięsnym sosem. Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu  2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz(...)patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i dodać do cebuli. Całość przesmażyć kilka minut, wlać pomidory lub passatę i smażyć, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i poddusić jeszcze 2 minuty. Doprawić sos do smaku i wymieszać z ugotowanym makaronem. Przełożyć na talerze i ozdobić listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki

wyzwania kuchenne
A'la lazania cukiniowa 184

smażymy, aż mięso zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pomidory (wczesniej należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Smażymy aż odparujemy całą wodę wydzieloną przez pomidory i sos zrobi się gęsty. Dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i jeszcze chwilę smażymy aby smaki się połaczyły. Gotowy sos zostawiamy do przestygnięcia. Umytą cukinię tniemy(...)pokrojenia najlepiej użyć ręcznej szatkownicy do warzyw lub obieraczki do jarzyn. Na dno naczynia żaroodpornego układamy płaty cukini, aby lekko na siebie zachodziły, na to kładziemy cienką warstwę sosu, posypujemy serem. Na ser układamy kolejną warstwę płatów z cukini, sos i ser. Układamy tak do wyczerpania się składników. Ostatnia warstwa to sos i gruba warstwa sera. Pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
DOMOWE GOŁĄBKI 196

włoskiej) 1 kg ryżu 1 kg mielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, bazylia(...)pieczemy należy wcześniej nagrzać piekarnik na ok 180 stopni C.  Pieczemy ok 1-1,5 godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy aż będzie lśniąca, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy a następnie przykrywamy. Pomidory mają się rozpaść. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy przecier, dodajemy

Pani na deser
Dzika carbonara na sezonowo 244

gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella (lub więcej, sosu starczy :-) ) 125 g serka mascarpone 50 g parmezanu Szalotkę kroimy w cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy aż się lekko zarumienią(...)Jeśli dodajemy nóżki, kroimy je nieco cieniej, żeby zdążyły się udusić. Na patelnie wlewamy wino i dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu na opakowaniu, a na patelni grillowej podsmażamy plasterki boczku- mają być chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy

les mirabelles
Pizza inaczej, Stromboli 245

nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło. Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki kiełbasy

Kuchnia Pokoleń
Pyszny makaron z grzybami leśnymi 191

pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Makaron z grzybami leśnymi Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na sos, umyte pomidorki przekrawam na pół, umytą natkę pietruszki drobno siekam, czosnek drobniutko kroję. Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam(...)gorący podam z sosem. W tym czasie gdy gotuje się makaron przygotuję sos: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam czosnek przez około 2 minuty. Następnie do czosnku dodaję masło, grzyby i całość smażę około 8 minut. Po chwili smażenia do grzybów dodaję około jednej chochelki wody z gotującego się makaronu i nadal smażę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie do grzybów dodaję

Uwaga Babcia Gotuje