obtaczamy w mące (choć ja zawsze o tym zapominam :)) i rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem drobiowym (np. domowym rosołem), dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Sos przecedzamy, chwilę redukujemy i zaciągamy odrobiną masła. Jeśli zapomnicie obtoczyć roladki w mące (tak jak ja :D), to możecie w rondelku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać łyżeczkę mąki pszennej, chwilę podsmażyć(...)wlać przecedzony sos z duszenia i zagotować, mieszając. Ja osobiście gustuję w sosach naturalnych, niezagęszczanych i dlatego mnie bardziej do gustu przypadła wersja zredukowanego sosu z dodatkiem masła (przy jednoczesnym braku obtaczania roladek w mące, o czym ciągle zapominam). Taki sos jest rzadszy i przez to lepiej się wchłania w polaną roladkę, nasączając ją całą od środka :) Pomysł
Moja DelicjaKolorowa, orzeźwiająca sałatka z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego selera naciowego, świeżych warzyw, i słodkiej pomarańczy przełamana łagodnym sosem ziołowo - jogurtowym. Składniki: 400g fileta z kurczaka 125g roszponki 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 puszka konserwowej kukurydzy 1,5 pomarańczy masło klarowane sól pieprz przyprawa do kurczaka Sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki ziół(...)wystygnięcia. 2. Roszponkę umyć i osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Selera pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, a pomarańczę dokładnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Sos: Wymieszać dokładnie składniki sosu, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Na talerzu układać kolejno: roszponkę, paprykę, kukurydzę, plasterki selera, kawałki kurczaka i pomarańczy. Całość
Szalona Kuchnia Ewelinystarterem na domowych przyjęciach. składniki na 4 porcje 4 solone filety śledziowe 1 jabłko 1 pieczony burak 3 czerwone cebule sok z połowy cytryny natka pietruszki do dekoracji sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru czarny pieprz sól przepis Do małej miski przekładamy śmietanę i majonez, całość doprawiamy cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie(...)mieszamy. Gotowy sos wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Upieczonego, wystudzonego oraz dobrze schłodzonego buraka kroimy w dość cienkie plastry. Wymoczone w wodzie lub mleku oraz odsączone i osuszone filety śledziowe kroimy w dzwonka. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Umyte jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki
Smakowite DaniaKuchnię szkocką lubię przede wszystkim za jej prostotę i nieskomplikowane, domowe potrawy. Jednym z takich dań jest sos z mielonej wołowiny z ziemniakami , czyli mince and tatties. ( Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki ). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem(...)groszku), podany z ziemniakami. Jest to proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest niezwykle smaczne. Danie będzie idealne na późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam! Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami Składniki: 500g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łodyga selera naciowego 2 marchewki 500ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu
Codzienne GotowanieDomowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy. Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku(...)Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni. Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy
AniaGotuje.plporcji: opakowanie 500 g grubszego makaronu (kokardki, świderki) 2 brokuły litr mleka (u mnie sojowe) 3 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól i pieprz *jeżeli sos będzie się wydawał za słodki można dodać łyżkę musztardy lub soku cytrynowego dwie łyżki suszonego koperku/pietruszki lub pęczek świeżego 200 g żółtego sera, u mnie wegański wiadomo *jeżeli akurat nie masz(...)brokuły, wyłowiłam je, a następnie w tej samej wodzie ugotowałam makaron Wierzch zapiekanki: Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli. Sos beszamelowy: W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj na nim mąkę cały czas mieszając. Następnie wlej całe mleko i gotuj cały czas mieszając
greenscarfryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami. Składniki: - 500 g matijasów - 2 małe słoiczki marynowanych kurek - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mały koncentrat pomidorowy - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy(...)łyżki octu sherry - 1 łyżka sosu Worcestershire - 1 chluśnięcie sosu Mad Dog Chipotle BBQ - 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - szczypta cukru - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - odrobina soli - łyżka masła Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
DominikaDolciSkładniki: I. Mięso: - 500 g mielonej wołowiny - masło - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - kumin - sól - pieprz - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki sosu HP - 1 łyżka Ajvar - 4 chluśnięcia Chipotle/Tabasco II. Pieczarki: - 500 g surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili(...)siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę, po chwili dodając czosnek. Dorzucamy mięso, sól, pieprz i kumin. Smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat, sos HP, Ajvar i Chipotle/Tabasco. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na maśle. Cały sok odparowujemy. Studzimy
DominikaDolcistylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli lubicie pasty i lubicie słodko - pikantne dania to ten przepis jest zdecydowanie(...)był świetny pomysł, bo ja z kubkami się lubię bardzo - szczególnie jeżeli ich pojemność jest większa niż 500 ml.. :) Składniki (na 2 lub 3 porcje): Wątróbka w sosie malinowym z chili: 1 kg wątróbki indyczej 200 ml syropu malinowego 50 ml octu balsamicznego 1 papryczka chili 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku
Mango Papajaroladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako(...)być z nadzieniem) ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski słodka papryka w proszku suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól
Czerwień i błękitpotatoes as well" 'Eat Well for Less' Jo Scarratt-Jones Oryginalnie, jako obiad dla dwojga dorosłych i 3 dzieci. Ale ja nie lubię, kiedy makaron 'pływa' w jeziorku sosu, i wolę, kiedy jest nim tylko delikatnie pokryty. Dlatego rozdzieliłam otrzymana ilość na 2 dość hojne części. Bolognese, jak niemal każdy inny bazujacy na pomidorach sos, bardzo dobrze znosi mrożenie(...)smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie dodaj pomidory, bulion i bazylię. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 10 minut, lub do czasu, aż mięso będzie ugotowane, a sos zredukowany. Dodaj cukier, dopraw sos do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowujac około 1/2 szklanki goracej wody, a następnie wrzuć
Lejdi of the houseczyli puszyste i lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka(...)mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka 1 czubata łyżka masła + 1 łyżeczka do smażenia 1 szczypta soli 40 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego SOS WANILIOWY: 150 ml mleka 2 żółtka jaj 12 g cukru pudru Laska wanilii PRZYGOTOWANIE : PANCAKES: 1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła
Marcepanowa kuchniasię więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko(...)dodajemy mąkę, jajka i sól. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Podjemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz ząbkiem czosnku roztartym z solą. Warmińskie pulpety rybne w jarzynowym sosie Nie jestem wielka fanką ryb, jednak od czasu do czasu lubię zjeść kawałek dobrej jakości ryby czy to smażonej, czy to na parze czy w formie pulpetów. Przepis ten zaciekawił
Życie ze smakiemKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany(...)grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć solą, pieprzem i polać sosem
Szalona Kuchnia EwelinyPełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2. Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki
Szalona Kuchnia Eweliny