sosy - 72234 przepisów (strona:612/4816)

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 105

spisywania składników. Praktycznie rzecz ujmując, letnie sałatki wcale nie potrzebują zachowania proporcji, tak stricte, co do grama. Mieszamy tak jak lubimy...bo przecież w sałatce i tak najważniejszy jest sos ! Przygotowanie idealnego sosu do sałatki to wcale nie jakaś wielka umiejętność, choć nie każdy jest w tym fachu mistrzem...bo i być nie musi. Dla tych co nie lubią sobie(...)komplikować życia, albo inaczej - dla tych co lubią szybkie i proste rozwiązania, marka  Folwark wprowadziła na rynek gotowe sosy i dressingi do sałatek. 1 opakowanie to zestaw 4 różnych dressingów do sałatek. Znajdziecie tam:   sos Vinegrette – idealny do zielonych sałat oraz serwowanych na zimno jarzyn. Odpowiednio dobrane proporcje oleju, soku z cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy

kolorowotorcikowo
Sałatka z burakami i kozim serem 207

Sałatka z burakami i kozim serem będzie idealna dla osób, które kochają buraczki oraz ostrzejsze smaki. Słodki smak buraczków jest przełamany ostrością koziego sera. Te składniki, polane sosem winegret tworzą smaczną, lekką całość. Proponuję sałatkę na wszelkie przyjęcia okolicznościowe, jak i na zdrowy lunch. Przed przygotowaniem sałatki buraki należy upiec, ugotować, bądź… ugotowane kupić, aby było szybciej Sałatkę możecie(...)polać także sosem balsamico, w takiej wersji jest równie smaczna. Zobacz też: Zupa krem z buraków Buraczki z octem balsamicznym i miodem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Przepis na sałatkę z buraków i sera koziego Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki duży, ugotowany burak 2 garście mixu sałat ser kozi - roladka około

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake 171

odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona(...)oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego na tarce ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do naczynia

karmelowy
Filet z kurczaka w sosie porowym 150

Kawałki kurczaka w śmietanowo-porowym sosie. Do tego niespodzianka w postaci suszonej śliwki oraz ugotowany na sypko ryż. Danie szybkie do wykonania, kremowe, delikatne i bardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory(...)zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie i energicznie mieszamy, aż do utworzenia się sosu o gładkiej, kremowej konsystencji. Powstałą marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku. Marynatę łączymy z mięsem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem 116

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek(...)każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. 3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 151

ciepło. W sobotnie wczesne popołudnie, nim nadeszła pora pizzy, postanowiłam zrobić sobie i mężowi sałatkę z kaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy. Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została dla mnie! Sałatka bardzo przypadła mi do gustu! Przepis w oryginale znajduje się w najnowszej książce Kuchni(...)bulgur i grillowanych warzyw 200 g kaszy bulgur 300 ml wywaru warzywnego 1 cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 6 zielonych szparagów 2 łyżki oliwy sól i pieprz sos: 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml oliwy skórka z połowy pomarańczy sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka w sosie paprykowym – kuchnia podkarpacka 134

Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Karkówka w sosie paprykowym to przepis pań z okolic Krosna, z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki, na smaczne mięso do obiadu. Karkówka przygotowana według ich wskazówek jest mięciutka, a sos z dodatkiem mielonej papryki i śmietany jest delikatny i aromatyczny. Przygotowanie dania nie wymaga ani wiele pracy, ani szczególnych umiejętności. Potrzebny jest jedynie czas(...)mięso stało się miękkie i delikatne. Warto go poświęcić :) Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Składniki: 1,2 kg karkówki 5 łyżek śmietany liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 4 łyżki suszonej słodkie papryki 1 litr wody 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia

Trzeci talerz
Szparagi mimoza – francuski klasyk z jajkiem na twardo 193

mogę – na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów . Najbardziej lubię je w formie grillowanej, która kondensuje i wyostrza ich smak, ale ugotowane na parze i podane z charakternym sosem szparagi mimoza to przepyszny francuski klasyk, którego na blogu nie może zabraknąć! We Francji częściej niż zielone spotyka się białe i fioletowe szparagi. Czemu ja wybieram zielone? Mają mocniejszy, bardziej(...)Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy na 5-6 minut – cebulka straci na ostrości i lekko się zamarynuje. Dodajemy do niej musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Stale mieszając sos wlewamy do niego cienką strużką oliwę i mieszamy sos do zemulgowania, jak majonez (więcej o winegretach przeczytacie TUTAJ ). Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek

Karo in the Kitchen
Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem 242

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem w sosie czosnkowym – to wyjątkowo pyszna, kolorowa sałatka, która idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy czy kolację. Szybko się ją przygotowuje i bardzo ładnie wygląda. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowała. Grillowany, aromatyczny kurczak nadaje sałatce wybornego smaku. Choć jeśli nie mamy możliwości grillowania(...)mięsa, można je po prostu podsmażyć na zwykłej patelni. W przepisie podałam 3 ząbki czosnku, gdyż bardzo lubimy intensywnie czosnkowy sos, ale można poprzestać na jednym ząbku, wtedy sałatka będzie bardziej delikatna w smaku. Jeśli nie masz pomysłu na pyszną przystawkę, warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem będzie idealnym rozwiązaniem! [embed]https://youtu.be/k8t7cGoQpHo[/embed] Składniki: 2 piersi z kurczaka puszka

e-PrzepisyKulinarne
Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 128

Buon appetito ;):) **** Co powiecie na sałatkę z domowym kotletem sojowym? Świeży miks sa ł at, kolorowe pomidorki, awokado, plasterki czerwonej cebuli, czarne oliwki, kukurydza a do tego aromatyczny sos ziołowy i chrupiące kromki pieczywa.  Lekka i świeża sałatka, pełna koloru i smaku, w sam raz na letnie upały. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI  (4 porzioni) 4 cotolette(...)Sałatka 500 g mieszanki sa ł at 200 g żółtych pomidorków 200 g czerwonych pomidork ó w 100 g kukurydzy 50 g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 awokado Sos ziołowy 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 cytryna s ó l, pieprz PREPARAZIONE Cotolette di soia

La grande e la piccola cuoca
Sos kokosowy z mango i selerem 108

Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy mleko kokosowe. Dodajemy selera i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.   Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda

Kucharzyca
Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym 638

Roladki z kurczaka z cukinią w sosie pieczarkowym Mięso z kurczaka wypełnione farszem z cukinii, bazylii oraz serka śmietankowego zanurzone w kremowym sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą.     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 niewielkiej cukinii ok 7 łyżek serka śmietankowego(...)zeszkli dokładamy ponownie mięso *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki

Blog z Apetytem
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 151

porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz do smaku Sos: 1 średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek(...)mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z ziołami około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, wlewamy ciepły bulion, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem a następnie gotujemy

Smaczna Strona
Wytrawne zapiekane naleśniki z szynką i groszkiem 126

można śmiało przyznać, że każdy pomysł z ich użyciem jest przepyszny. Zapiekane naleśniki to przepysznie przypieczone sakiewki z twarogowym środkiem, groszkiem i szynką, a to wszystko scala serowym, kremowy sos. Świetna propozycja na obiad, ale też do podania w dużej ilości na spotkanie ze znajomymi – kwestia dosmażenia naleśników, zwiększenia ilości składników i znalezienia odpowiednio dużego naczynia Składniki(...)wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej   Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego

Smaczna Strona
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 113

sprężyste i wyglądają mega sexi.  W sklepach możecie kupić szparagi białe, zielone i te na które cały czas poluję- dzikie!  Białe świetnie pasują mi do zup, kremów, sosów i oczywiście do chrupiącej, opiekanej bagietki z duszonym szpinakiem lub szynką parmeńską i sosem holendeskim (czy ktoś oprócz mnie również sobie to wyobraził?). I to tyle jeśli chodzi o wykorzystanie(...)szparag, pozbywając się zdrewniałych końcówek. Co zrobić ze zdrewniałymi końcami żeby nie wyrzucać ich od razu do śmietnika? Są świetnym dodatkiem do bulionu, mogą stanowić bazę do sosów i podobno dobrze smakują w zupie krem z zielonych szparag, której ja nie zdążyłam jeszcze ugotować. Są natomiast sposoby na ich przygotowanie i nie jest powiedziane, że końcówki nadają się już tylko

Mango Papaja