sosy - 72234 przepisów (strona:609/4816)

WŁOCHY NA WIDELCU CZYLI BAKŁAŻAN FASZEROWANY POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ 122

świeże sól 1/2 papryczki chilli 2 op. Galbani mozarella 125 g 4 łyżki oliwy z oliwek 7 pomidorków cherry (żółtych i czerwonych) 6 listków świeżej posiekanej bazylii 350 g sosu pomidorowego  SOS POMIDOROWY: 2 puszki pomidorów w puszce oregano tymianek sól bazylia pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Przygotowujemy sos pomidorowy: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć chwilę(...)Podsmażyć cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek na rozgrzanej oliwie z oliwek. Jak cebula zeszkli się dodać pokrojony miąższ. Podsmażać przez 1-2 minuty. Listki bazylii posiekać. Do cebuli dodać sos pomidorowy oraz bazylię. Gotować aż sos będzie gęsty. Każdą połówkę bakłażana nafaszerować pomidorowym farszem. Bakłażana piec w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temp 180 st. Ser mozarella Galbani kroimy

Kuchnia w oparach
PALUSZKI HALLOUMI z pikantnym sosem jogurtowym 172

mleka owczego, krowiego i koziego. Ma miękką teksturę i w greckiej kuchni występuje równie często jak feta czy graviera. Do konkursu kulinarnego zgłaszam przepis na: PALUSZKI HALLOUMI Z PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM. Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska do ouza czy piwka. SKŁADNIKI: 225 gr. Halloumi 50 gr. mąki 1 łyżeczka(...)oregano 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu SOS: 200 gr. jogurtu greckiego (bardzo gęstego) sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu czarnego (wg. uznania) łyżka oliwy z oliwek pare oliwek czarnych lub zielonych do dekoracji WYKONANIE: ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube

RITA food channel
Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza 130

Ciasto właściwe: ¼ szklanki ciepłej wody (65 g) ½ łyżeczki soli (4 g) 1,5 łyżki oleju lub oliwy (15 g) 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (310 g) Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1,5 łyżki wody (22 g) 1,5 łyżki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę zioła prowansalskie do smaku Dodatki dowolne(...)wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiamy ciasto rękoma przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki oraz dodatki do pizzy (na przykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta

KulinarneImpresje.pl
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 225

Moje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌 Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe.  Polecam!  Składniki: 600 g  mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym(...)sól i pieprz i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Wyciągamy na talerz. Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na olej od smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli

Walijskie Pichcenie
Klopsiki cukiniowe 98

Cukiniowe klopsiki to warzywna odmiana szwedzkich köttbullar . Cukiniowe klopsiki przyrządzam często i na wiele sposobów. Te powstały z sera ricotta i pestek słonecznika. Najlepiej smakują z pomidorowym sosem, makaronem lub kaszą. Jarskie klopsiki z cukinii to najlepszy sposób na wykorzystanie cukinii w sezonie. Nie wiem jak u Was ale u mnie w tym roku cukinia bardzo obrodziła. Ten fakt jednak(...)ricotta 150 g pestek słonecznika 4 łyżki mąki lnianej 2 jajka 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki winnego octu 4 łyżki oliwy 200 ml warzywnego bulionu

codojedzenia
Leniwe wytrawne, z ziołami 138

Upał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały(...)wszelkich sosów mięsnych.  składniki ( dla 2 osób) kluski 250 g tłustego twarogu ok 100 g mąki plus dodatkowo do podsypania 2 jajka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku  świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry starty parmezanu 1 nieduża cukinia przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek

Stare Gary
Łosoś teriyaki 163

bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z pulpecikami ŁOSOŚ TERIYAKI Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 2 średniej wielkości filety z łososia – 3-4 łyżki sosu teriaki (polecam Blue Dragon) – 100-150 g makaronu ryżowego lub chow mein – 1 zielona papryka – 1 czerwona papryka – 2 cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek(...)ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony sezam do podania Przygotowanie : Łososia włóż do naczynia lub plastikowej torebki z zamknięciem i wlej sos teriaki. Obtocz łososia w sosie i odstaw do lodówki na 10-15 minut lub nieco dłużej. W tym czasie pokrój paprykę w cienkie podłużne paseczki i przygotuj makaron zgodnie z instrukcją

nietylkopasta.pl
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKA 119

Carbonara to danie wywodzące się z Włoch czyli makaron i sos na bazie jajek, czarnego pieprzu  i sera żółtego. Makarony w domu jemy często. Najczęściej jednak są to ciemno pełnoziarniste makarony. Pasują nam konsystencją jak i smakiem. Są też zdrowsze od innych makaronów białych. Historia carbonara nie jest jednak do końca znana. Niektórzy twierdzą, że danie zostało wymyślone przez(...)światowej, a inni uważają, że danie zostało przywiezione przez górników z Umbrii do Lacjum. Osobiście uważam, że carbonara to mistrzostwo świata. Każdy z nas ma własny sposób na ten sos. Ja zamiast boczku dodaje szynki parmeńskiej która nadaje wyrazistości makaronowi. Do Carbonara ugotowałam makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol . Idealnie sprawdził się w sosie carbonara. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego

Kuchnia w oparach
Pizza z borowikami 158

mąki pszennej + 3 łyżki 100 g. mąki krupczatki 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml. ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Sos 1 szkl. przecieru pomidorowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce drobniutko posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn (lub jeszcze inne, które lubisz) sól i pieprz do smaku(...)jeśli potrzebujesz podsypuj dodatkową mąką pszenną). Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Sos: Do rondelka wlej przecier, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i zioła. Gotuj na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Grzyby

Delicious Place
Pizza Margherita z salami i rukolą + filmik 168

wody 25 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta (na filmiku zapomniałam o tym cukrze, a i tak się ciasto udało) 3 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 3 kulki sera mozarella sporo oregano 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę) sól, pieprz garść świeżych(...)miski, nacinamy z góry na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lud dwie - musi podwoić swoją objętość. 7. Gdy ciasto rośnie sobie pod ściereczką - przygotowujemy sos. Do miski przekładamy pomidory z puszki (ja wcześniej usuwam szypułki i niedoskonałości) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 8. Siekamy bazylię. 9. Do sosu dodajemy sól, pieprz, dużo oregano, połowę

Kawa z mlekiem
Menu na tydzień: Dieta z pudełka Azja Express 99

Kurczak po koreańsku, wege Lo mein, krewetki Kumg Pao, Poke bowl z łososiem i awokado oraz wegański makaron ryżowy w sosie imbirowym – tak wygląda menu na ten tydzień. Orientalne, aromatyczne, mega łatwe i szybkie dania. Czyli takie, jakie lubimy najbardziej! Na początek blog od kuchni Kochani! Czytelnicy, sympatycy i kibice Niedzielnego Kucharza! Ten wpis zaczynamy(...)jest naprawdę proste do zrobienia. Poniedziałek: Poke bowl, czyli hawajska sałatka Wtorek: Skrzydełka z kurczaka po koreańsku Środa: Krewetki Pung Pao Czwartek: Wegańskie Lo Main Piątek: Makaron w sosie imbirowym To dość szczególny zestaw dań, który powstał dość ciekawych okolicznościach. Otóż, jak wspomnieliśmy, przebywamy obecnie w Słopnicach, przepięknej beskidzkiej wsi (trzecia co do wielkości w Polsce, z 18 km długości

Niedzielny kucharz
Domowa pizza na grubym cieście 139

suchych drożdży 4 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Szczypta cukru 1 łyżeczka soli Szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Sos: 6 łyżek przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki:    20 dag sera żółtego tartego(...)miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.  Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę.  Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam

Gotowanie Patki
Placki z jabłkami i cynamonem 115

obowiązkowe danie na lato. Uwielbiam placki z jabłkami i przyrządzam je różnie. Smażę drożdżowe racuchy lub jak dzisiaj placki z jabłkami na proszku. Do dzisiejszych placków zrobiłam jeżynowy sos i ubiłam śmietankę. Placki są puszyste i bardzo smaczne. Miłośnicy placków na pewno je docenią. Placki smażę na maśle. Wtedy są najlepsze! Placki z jabłkami jemy na śniadanie lub kolację(...)bitą śmietaną, jeżynowym sosem to smaczne danie na podwieczorek. Placki z jabłkami Składniki: na 16 placków 150 ml mleka 2 jajka, białka i żółtka rozdzielone ¾ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 170 g pszennej mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 5 papierówek Sos z jeżyn 250 g jeżyn 3 łyżki cukru Żółtka zmiksuj z mlekiem, solą i cukrem. Wymieszaj

codojedzenia
Makaron w sosie kurkowym 132

Być może tęsknię za tradycyjnym włoskim jedzeniem, a być może po prostu makaron to mój numer jeden, który sprawdza się w każdej sytuacji. Dziś zapraszam Was na makaron w sosie kurkowym. Wbrew pozorom to danie mega proste i naprawdę szybkie. I za to chyba najbardziej je lubię – szybkość przygotowania. Zapewne znacie to uczucie, gdy wracacie zmęczeni z pracy(...)pustki. W takich sytuacjach makaron sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Zanim się obejrzymy ( i pochłoniemy wszystko co będzie w zasięgu ręki, gotowe i pożywne danie będzie gotowe. Tak naprawdę przygotowanie sosu nie zajmuje więcej czasu niż samo ugotowanie makaronu. Dodatkowym plusem tego zadania jest fakt, że na drugi dzień smakuje równie dobrze, dlatego spokojnie możecie zapakować je do pojemnika i zabrać

365 dni dookoła kuchni