Carbonara to danie wywodzące się z Włoch czyli makaron i sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i sera żółtego. Makarony w domu jemy często. Najczęściej jednak są to ciemno pełnoziarniste makarony. Pasują nam konsystencją jak i smakiem. Są też zdrowsze od innych makaronów białych. Historia carbonara nie jest jednak do końca znana. Niektórzy twierdzą, że danie zostało wymyślone przez(...)światowej, a inni uważają, że danie zostało przywiezione przez górników z Umbrii do Lacjum. Osobiście uważam, że carbonara to mistrzostwo świata. Każdy z nas ma własny sposób na ten sos. Ja zamiast boczku dodaje szynki parmeńskiej która nadaje wyrazistości makaronowi. Do Carbonara ugotowałam makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol . Idealnie sprawdził się w sosie carbonara. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego
Kuchnia w oparachmąki pszennej + 3 łyżki 100 g. mąki krupczatki 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml. ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Sos 1 szkl. przecieru pomidorowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce drobniutko posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn (lub jeszcze inne, które lubisz) sól i pieprz do smaku(...)jeśli potrzebujesz podsypuj dodatkową mąką pszenną). Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Sos: Do rondelka wlej przecier, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i zioła. Gotuj na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Grzyby
Delicious Placewody 25 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta (na filmiku zapomniałam o tym cukrze, a i tak się ciasto udało) 3 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 3 kulki sera mozarella sporo oregano 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę) sól, pieprz garść świeżych(...)miski, nacinamy z góry na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lud dwie - musi podwoić swoją objętość. 7. Gdy ciasto rośnie sobie pod ściereczką - przygotowujemy sos. Do miski przekładamy pomidory z puszki (ja wcześniej usuwam szypułki i niedoskonałości) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 8. Siekamy bazylię. 9. Do sosu dodajemy sól, pieprz, dużo oregano, połowę
Kawa z mlekiemKurczak po koreańsku, wege Lo mein, krewetki Kumg Pao, Poke bowl z łososiem i awokado oraz wegański makaron ryżowy w sosie imbirowym – tak wygląda menu na ten tydzień. Orientalne, aromatyczne, mega łatwe i szybkie dania. Czyli takie, jakie lubimy najbardziej! Na początek blog od kuchni Kochani! Czytelnicy, sympatycy i kibice Niedzielnego Kucharza! Ten wpis zaczynamy(...)jest naprawdę proste do zrobienia. Poniedziałek: Poke bowl, czyli hawajska sałatka Wtorek: Skrzydełka z kurczaka po koreańsku Środa: Krewetki Pung Pao Czwartek: Wegańskie Lo Main Piątek: Makaron w sosie imbirowym To dość szczególny zestaw dań, który powstał dość ciekawych okolicznościach. Otóż, jak wspomnieliśmy, przebywamy obecnie w Słopnicach, przepięknej beskidzkiej wsi (trzecia co do wielkości w Polsce, z 18 km długości
Niedzielny kucharzsuchych drożdży 4 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Szczypta cukru 1 łyżeczka soli Szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Sos: 6 łyżek przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki: 20 dag sera żółtego tartego(...)miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę. Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę. Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam
Gotowanie Patkiobowiązkowe danie na lato. Uwielbiam placki z jabłkami i przyrządzam je różnie. Smażę drożdżowe racuchy lub jak dzisiaj placki z jabłkami na proszku. Do dzisiejszych placków zrobiłam jeżynowy sos i ubiłam śmietankę. Placki są puszyste i bardzo smaczne. Miłośnicy placków na pewno je docenią. Placki smażę na maśle. Wtedy są najlepsze! Placki z jabłkami jemy na śniadanie lub kolację(...)bitą śmietaną, jeżynowym sosem to smaczne danie na podwieczorek. Placki z jabłkami Składniki: na 16 placków 150 ml mleka 2 jajka, białka i żółtka rozdzielone ¾ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 170 g pszennej mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 5 papierówek Sos z jeżyn 250 g jeżyn 3 łyżki cukru Żółtka zmiksuj z mlekiem, solą i cukrem. Wymieszaj
codojedzeniaByć może tęsknię za tradycyjnym włoskim jedzeniem, a być może po prostu makaron to mój numer jeden, który sprawdza się w każdej sytuacji. Dziś zapraszam Was na makaron w sosie kurkowym. Wbrew pozorom to danie mega proste i naprawdę szybkie. I za to chyba najbardziej je lubię – szybkość przygotowania. Zapewne znacie to uczucie, gdy wracacie zmęczeni z pracy(...)pustki. W takich sytuacjach makaron sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Zanim się obejrzymy ( i pochłoniemy wszystko co będzie w zasięgu ręki, gotowe i pożywne danie będzie gotowe. Tak naprawdę przygotowanie sosu nie zajmuje więcej czasu niż samo ugotowanie makaronu. Dodatkowym plusem tego zadania jest fakt, że na drugi dzień smakuje równie dobrze, dlatego spokojnie możecie zapakować je do pojemnika i zabrać
365 dni dookoła kuchniBłyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy ! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu! Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem . Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy
AniaGotuje.plEnchilada-czyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli(...)puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia mięsa Sos pomidorowy ½ kg mięsistych czerwonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska
Wanilia i Kardamonniekończące się źródło w Hali Gwardii - stoisko Daktylove. Jeśli tak jak ja, należycie do fanów słonego karmelu i daktyli - jesteście w domu. Zapraszam na wspólne DAKTYLowanie się tym sosem... Składniki: 6 szt. daktyli typu medjool* (im bardziej miękkie tym lepiej) *Jeśli macie twarde daktyle to namoczcie je w ciepłej wodzie przez mnimum 30 minut przed ich zmiksowaniem 1/4 szklanki napoju(...)roślinnego) Sól himalajska do smaku (ok. 1/8 łyżeczki) Przepis: Daktyle pozbawiamy pestki. Do miksera (użyłam Thermomixa) dodajemy wypestkowane daktyle, mleko oraz sól. Miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli sos będzie za rzadki należy dorzucić kilka daktyli i ponownie zmiksować sos. W odwrotnym przypadku dodajemy ciut więcej "mleka". Podobnie z dodawaniem soli - sprawdzajcie jaka ilość Wam pasuje. Uwielbiam
Emcia Pichciramach wspólnego gotowania w temacie "Letnia, sezonowa propozycja śniadaniowa Słodka lub wytrawna) proponuję sałatkę z kurczaka z groszkiem cytrynowym, pomidorem, ogórkiem małosolnym i fetą. Sałatkę podałam z sosem tatarskim. Ciekawa jestem co przygotowały moje blogowe koleżanki :) Składniki: 2 duże garście groszku cukrowego 10 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 ogórki małosolne pół kostki fety (ważne, by dobrze się kroiła) 1 mały(...)filet z kurczaka olej do smażenia sól i pieprz zioła do pizzy suszony czosnek słodka papryka mały kubek jogurtu greckiego 2 łyżki sosu tatarskiego Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. Groszek ugotować w ocukrzonej
Czerwień i błękitcukru, gdyż myślałam, że jeśli nie słodzę kawy i herbaty, to z nadmiarem spożywanego cukru nie mam problemu. I tu był błąd, bo cukier jest wszędzie. Pieczywo, wędliny, sery, sosy, płatki śniadaniowe, napoje smakowe i wiele innych gotowych produktów, niestety w składzie zawiera cukier i w ciągu dnia nieświadomie zjadamy jego całkiem sporą ilość. Trudno byłoby nie wspomnieć o słodkich(...)szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które w moim gotowaniu stosuję bardzo rzadko. Przecież, aby zagęścić np. sos, możemy go dłużej gotować i zredukuje się do postaci, jaka nam odpowiada. Sosy czasami zagęszczam śmietaną, która na pewno ma mniej tłuszczu niż zasmażka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak to jest
Kuchcik gotujebyły one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te babeczki jeszcze długo chodziły mi po głowie, więc postanowiłam pokombinować, ale z zupełnie innym nadzieniem – z przepysznym sosem beszamelowym. Babeczki wyglądają przepięknie i baaaardzo apetycznie. W smaku bardzo przyjemne, z mocno wyczuwalnym smakiem sera. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robiłam je już 3 razy(...)najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem. Składniki na sos beszamelowy: 1/3 kostki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz biały Składniki na 12 babeczek: 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 12 kromek chleba tostowego kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać do ozdoby kawałek
Mojewlasne.plKlopsiki z jelenia w sosie z brandy 2018-07-14 13:27:19 Porcje 4 Lubicie dziczyznę? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcam. Mięso z dziczyzny ma tą zaletę, że pochodzi od zwierząt, które nie są sztucznie dokarmiane. Żywią się głównie roślinami z lasu, więc nie natkniemy się w nim na wszelkie niespodzianki nowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów(...)dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania
Wędrówki po kuchnitrakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, są smaczne i mają dobry skład. DOMOWE PITY: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka gorącej wody 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli(...)łyżki oliwy z oliwek DODATKI: 500 g bobu 4 pomidory 8 jajek 2 cebule słodkie natka pietruszki sól pieprz czarny mielony sos ziołowy Winiary Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na ok.10 min. Mąkę wymieszać z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić
https:KKuchniaMniam