niczym modelki na okładce Vogue’a, może się przydać! ;) Oczywiście to żart, ale to, że ten talerz zieleniny jest piekielnie dobry, jest akurat faktem. Głównie za sprawą mojego ulubionego sosu z pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl , jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych(...)SKŁADNIKI na 1-2 porcje Sałatka: miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina) 1 awokado kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado
Food SquareVeroma. Pierwszy koszyk z kaszę, a na drugim rozłożyć klopsy. Przykryć i gotować Verona, obroty wsteczne 1/2, czas 35 minut. W połowie czasu jak będziecie sprawdzać ile jest sosu. Zamieszać kaszę. Można zamiast kaszy położyć małe ziemniaczki. do sosu dodać mąkę i gotować Verona, obroty wsteczne, 5 minut na koniec dolać śmietanę i wrzucić posiekany koperek. Śmietanę można zastąpić gęstym(...)jogurtem. sos wylać do dużej miski, wrzucić do niej klopsy. Kaszę włożyć na talerze, polać sosem. Dodać klopsy. Wykonanie bez thermomiksu Mięso, grzyby i cebulę zmielić przez maszynkę z tarczą o dużych oczkach. Dodać wszystkie składniki na klopsy. Dokładnie wymieszać rękoma i uformować klopsy. Radzę sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na głębokiej patelni rozgrzać masło
Kuchnia Pokoleńosób: * 1/2 kg mięsa mielonego * 2 puszki krojonych pomidorów * ok. 20 dkg sera żółtego * 3 ząbki czosnku * nieduża cebula * sól, pieprz, bazylia, oregano * makaron lazania Na sos beszamelowy: * 0,5 l mleka * 2 łyżki masła * 1,5 łyżki mąki * gałka muszkatołowa * sól, pieprz Mięso mielone podsmażam na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli w kostkę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część mięsa mielonego z pomidorami. Na wierzch ścieram ser żółty. Czasami używam w plastrach, szybciej ciut
Pieprzyć z Fantazjąsię ucieszyła, że w końcu wymyśliłam coś lżejszego, mi w sumie też brakowało tak kolorowego posiłku. Do zrobienia sałaty z tuńczykiem potrzebowałam: * gotowy mix sałat * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes * 2 jajka ugotowane na twardo * 4 rzodkiewki * 1 ogórek gruntowy * pomidorki koktajlowe Na sos winegret: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka musztardy(...)wykładałam jajko, rzodkiewkę i ogórka. Dekorowałam również przekrojonymi na pół pomidorkami. Na sam wierzch sałaty układałam kawałki tuńczyka Princes. To właśnie tuńczyk Princes był honorowym gościem tego dania. Przygotowałam sos winegret. Do naczynia wlałam oliwę, sok z cytryny i musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Wszystko porządnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed konsumpcją każdy sobie polewał sosem wedle uznania. Przyznam
Pieprzyć z Fantazjądomowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i spora ilość oleju aby mogły się one usmażyć w głębokim tłuszczu. Sam proces ich przygotowania jest już dość krótki. Jakie sosy podać do kalmarów? Możecie podać je ze słodkim sosem chilli lub sosem aioli z czosnkiem. Te sosy według mnie najbardziej pasują do tych smażonych kalmarowych krążków. Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj(...)jajku, a następnie w mące, mąka powinna całkowicie pokryć krążki. Krążki kalmarów wrzuć na gorący olej i smaż 1-2 minuty aż do zrumienienia. Podawaj od razu z wybranymi sosami. SMACZNEGO! Artykuł Krążki kalmarów cieście pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plprzepisu :) Składniki: - dwa pasy polędwiczek wieprzowych (1/2 kg ) - po pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka - 150 g jogurtu naturalnego - 3 łyżeczki musztardy miodowej Oczyszczone z błon polędwiczki d zielimy na cztery kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy(...)warzywa wykładamy polędwiczki, podlewamy niewielka ilością (ok.1/2 szkl. )przegotowanej ciepłej wody i wstawiamy przykryty rondel do nagrzanego ( 180 stopni ) piekarnika na 20 minut. W tym czasie robimy sos. Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać jogurt i musztardę. Wszystko dobrze zmiksować. Składniki sosu muszą mieć temperaturę pokojową. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy do mięsa
Kulinarne przemysleniapokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty(...)nori ( KLIK ) Marynata do jajek: - 200 ml wody - 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 4 cm zmiażdżonego imbiru ze skórką - 50 ml sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny. Wołowinę i boczek marynujemy w sosie sojowym (ok. 2 godzin). Gotujemy jajka
mojewypiekiinietylkoconsigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :) **** Klasyczne danie kuchni włoskiej uwielbiane chyba przez wszystkich, i tych dużych i małych ;) zapiekany makaron z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad, w sam raz na zbliżającą si ę niedziel ę. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI (4 porzioni) Sformato 320 g di penne integrali(...)drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano
La grande e la piccola cuocagron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francukiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka octu winnego sos: Składniki sosu przekładam do słoiczka,zakręcam go i mocno potrząsam(...)sos zrobi się gęsty. Końce szparagów odcinam, resztę kroję na kawałki. w garnku zagotowuje wodę z odrobiną soli i cukru. Do gotującej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję 4 minuty, potem wrzucam główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka
wesoła kuchniapopcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią kaszę i podpiekaj na średnim ogniu(...)piecz 15 minut. Bakłażany możesz też obsmażyć na patelni z minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym i posyp 1/3 parmezanu. Ułóż
Niedzielny kucharzugotowałam na parze. Do nadzienia użyłam quinoy zamiast ryżu i tuńczyka zamiast mięsa, a żeby było jeszcze bardziej wiosennie wykorzystałam młodą pokrzywę i liście rzodkiewki. Całość polana jest sosem śmietanowo -koperkowym, oczywiście bez żadnych zbędnych zasmażek. Zapewniam Was, że to danie przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy zrzucają oponkę na lato. Podaję przepis na małą porcję, mi wyszło(...)gołąbków, jeśli macie większą rodzinę niż 2-osobową, trzeba będzie podwoić, lub potroić ilość składników. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 1 główka młodej kapusty pół szklanki młodych liści pokrzywy pół szklanki liści rzodkiewki 1 cebula pęczek koperku 200 ml kwaśniej śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony pieprz
Quinoa Raz!Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym Dziś polecam schabowe w trochę innym wydaniu bo marynowane w sosie czosnkowym. Kotlety wychodzą kruche, soczyste i bardzo aromatyczne. Polecam! Składniki: 0,5 kg schabu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka sól, pieprz olej lub smalec(...)smażenia *** Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy ze sobą składniki sosu czosnkowego: majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron sosem czosnkowym *** *** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na kilka godzin (albo na całą noc) do lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz
Blog z Apetytemznacie tego miejsca, musicie je odwiedzić koniecznie. Co z nich robię. Już same są pyszne po lekkim zblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia, kilka listków rukoli oraz pyszny sos który zrobicie w 2 minuty. Całość(...)przygotowaniu. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kanapka ze stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka
nietylkopasta.plprzed planowanym podaniem; ma wówczas całą noc na to, aby stężeć i nabrać właściwej konsystencji. Tym razem pokusiłam się o wersję kawową tegoż deseru, a podałam go z wiśniowym sosem. Jak dla mnie połączenie warte grzechu ;). Doskonały deser na każdą okazję. Polecam! Składniki na 5 porcji: 500 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% 100 ml mleka 60 g cukru(...)żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać
Opowieści z piekarnikapopcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią kaszę i podpiekaj na średnim ogniu(...)piecz 15 minut. Bakłażany możesz też obsmażyć na patelni z minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym i posyp 1/3 parmezanu. Ułóż
Niedzielny kucharz