sosy - 72234 przepisów (strona:605/4816)

Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami 357

Moja ulubiona   warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4   pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta   z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4   ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać    łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 666

Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw(...)cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Dodatkowo

Słodkie okruszki
Wieprzowina Adobo 283

Dziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula(...)Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli nie dodajemy melasy, ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki

Oslov.
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM 188

zwykłym garnku gotujemy ok.1,5-2h. Następnie zestawiamy garnek z palnika i odstawiamy na ok.10 minut. Schłodzony lekko garnek odparowujemy i dopiero wówczas otwieramy pokrywę. Podajemy z domowym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: - połowa podsmażonej wcześniej cebuli - ok.600-800 ml soku pomidorowego (lub gęstej passaty) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.2 łyżek mąki orkiszowej (lub dowolnej innej, niekiedy daję(...)zwykłego Do podsmażonej cebuli wlewam sok pomidorowy , kilka minut gotuję, by lekko odparował. Zagęszczam mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Nasz sos jest bardzo gęsty (taki lubimy). Ja dolewam do niego także trochę wody od ugotowanych gołąbków (ma wówczas lepszy smak). Plus dodatkowo łyżkę masła klarowanego. Kiedyś doprawiałam także dobrym keczupem. Odkąd

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina 161

gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam  kapustę. Zostało  kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się(...)ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam sos : szklanka czerwonego wina pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego 2 szalotki  łyżeczka suszonych żurawin  Figa świeża ( ale może być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna

AZgotuj!
Tajska zupa pomidorowa 144

zupa pomidorowa Składniki: pół średniej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łodyga trawy cytrynowej 500-700g dojrzałych pomidorów puszka (400ml) mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego sok z polowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie) świeża kolendra do przybrania sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić tajska zupę pomidorowa? W garnku(...)kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę  pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać, doprawić

Codzienne Gotowanie
Kalafior smażony z nerkowcami 167

różyczki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 mała cebulka, posiekana kawałek imbiru, posiekanego kawałek papryczki chili. posiekanej 3 łyżki orzechów nerkowca do posypania dymka i prażony sezam (u mnie brak) sos: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka wody 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki sosu mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przez pół minuty smazymy(...)czosnek, cebulę, chili i imbir. Dorzucamy różyczki kalafiora i smazymy na średnim ogniu ok 5 minut, kalafior powinien zmięknąć ale nadal być chrupiący. Wlewamy sos i wsypujemy orzechy a następnie zwiększamy płomień i mieszamy wszystko tak by sos pokrył warzywa. Danie podajemy w miseczkach, posypane dymką i sezamem, lub po ostudzeniu wkładamy do pudełka i zabieramy ze sobą do szkoły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepisy na pierś z kurczaka 243

mamy gwarancję, że obiad wyjdzie nam smaczny niemalże na sto procent. Pierś kurczaka jest bardzo uniwersalna, ponieważ możemy jej użyć do sałatek, zrobić z niej kotleciki czy dodać do sosów do makaronów. Zapraszam Was na poniższe zestawienie. Mam nadzieję, że wybierzecie swoje ulubione danie, które na stale zagości na Waszym stole Stir fry z kurczakiem Quesadilla z kurczakiem Kurczak(...)tofu i warzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka

Kuchnia Bazylii
Zielona sałatka 118

script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 ogórki sałatkowe -5 suszonych moreli -5 suszonych pomidorów w oleju -1/2 papryki zielonej -  sos: -2 garście pietruszki -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 ząbek czosnku -50 ml oliwy z oliwek -1 sos sałatkowy grecki Knorra Pietruszkę siekamy i wrzucamy wraz(...)resztą składników,oprócz sosu greckiego, do blendera i miksujemy na gładki krem. Wylewamy do kubka i mieszamy dokładnie z suchym sosem sałatkowym. Składniki sałatki kroimy w kostkę, polewamy sosem i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko razem mieszamy i podajemy do obiadu lub z grzankami jako samodzielne danie

Kulinarne przemyslenia
Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą 107

delikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi . Wybór pozostawiam już Wam, bo obie(...)duże bakłażany 100 ml oliwy z oliwek skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki miodu szczypta płatków chili sól morska lub himalajska Dodatkowo: 1 granat garść natki kolendry Sos z tahini: 6 łyżek pasty sezamowej tahini 12 łyżek wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Pieczone bakłażany Bakłażany umyj i przekrój

Food Square
Wołowina w sosie 149

Miękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp. Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam. Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją(...)bardzo dziękuję. 500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę) 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody 2 średnie cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej sól pieprz Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i  zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem 120

się czegoś bardziej treściwego. To czas, aby zainspirować Was moim kolejnym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe. A jest nim zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem. Całość scala kremowy sos na bazie śmietanki i żółtego sera.    Zapiekanka będzie idealnym daniem, które możecie podać podczas weekendowego obiadu. Przygotowanie składników zajmie Wam jedynie 15 min. Później Wasz piekarnik zrobi(...)Boczek kroimy w kostkę lub słupki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przesmażamy i doprawiamy majerankiem. Dolewamy śmietanki i na średnim ogniu redukujemy sos, aby delikatnie zgęstniał. Na końcu dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia .  Plastry ziemniaków odcedzamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym

kulinarnyJa
Burgery z kurczaka z coleslaw 127

mężczyźni to burgerożercy ! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. będzie wtedy bardzo kruche. Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza(...)fileta z piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki soli 250 zsiadłego mleka 1 jajko 100 g mąki 100 g mąki kukurydzianej masło do smażenia Sos do burgerów 250 g creme fraiche 1 łyżka miodu 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól do smaku odrobina pieprzu do smaku Coleslaw 300 g modrej kapusty 1 duża marchewka 60 g majonezu

codojedzenia
Polędwiczki w sosie kurkowym 541

Polędwiczki w sosie kurkowym Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietanki(...)POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Polędwiczki w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone 127

onchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych(...)muszelek  conchiglioni 2 bakłażany 3 ząbki czosnku 100 g mascarpone ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 3 filety anchois chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu garść świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE

Food Square