sosy - 72234 przepisów (strona:623/4816)

Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 122

wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest to jedno z najlepszych danie jakie ostatnio przygotował i mam wrażenie, że wejdzie na stałe do naszego jadłospisu. Jest ono bardzo pożywne za sprawa maleńkich klopsików, które(...)wraz z sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera

Życie ze smakiem
Gulasz z karkówki orientalnie 109

fusion jest niesamowita. Łączy smaki i kultury, łamie tabu, pozostawia otwarte drzwi na każdym froncie. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 700 ml bulionu warzywnego 2-3 liście kaffiru 2 ziarna ziela angielskiego 50 ml soku z limonki tajskiej 100 g grzybów mrożonych (podgrzybki) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka(...)cukru palmowego cynamon sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min. Pod koniec wlewamy sos ostrygowy, wsypujemy cukier, dusimy bez przykrycia

R'n'G Kitchen
Mamma mia ! – makaronowy raj 241

bywam w tym miejscu. Jeśli lubicie włoskie gnocchi te są naprawdę rewelacyjne. 3 rodzaje tagliatelle : Tagliatelle con salmone (Makaron wstążki z kawałkami łososia, groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami w sosie z serka mascarpone i z natka pietruszki) Dla tych którzy lubią łososia z włoską nutą czyli dodatkiem suszonych pomidorów i serka mascarpone ten makaron jest strzałem w dziesiątkę. Groszek cukrowy(...)podany z łososiem idealnie podkreśla smak tagliatelle i podkreśla jego wyjątkowy charakter. Tagliatelle primavera (Makaron wstążki w sosie śmietanowym z bobem, szparagami, groszkiem cukrowym i serem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca. Tagliolini alla campagnola (Makaron wstążki z pomidorkami koktajlowymi,serem mozzarella, czosnkiem, świeżą

I LOVE LIFE
LASAGNE BOLOGNESE 120

Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni. Składniki na makaron: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 jaja 2 łyżki wody mąka do posypywania SHAPE \* MERGEFORMAT Składniki na farsz: 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)cebula 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde

Słodki Zakątek
Lazania z kurczakiem 226

Składniki: • opakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić(...)sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 2. Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć

KUCHNIA POLSKA
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 188

praskę czosnek i smażymy razem jeszcze przez minutę, dwie – aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Studzimy zawartość patelni, razem z tłuszczem przekładamy do mięsa. Do miski z mięsem wlewamy sos Worcestershire, dodajemy sól, pieprz, wbijamy całe jajko. Masę bardzo dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.   Kapuście wycinamy głąb i rozdzielamy ją na pojedyncze liście – jeśli wierzchnie(...)gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonym burakiem, marynowaną marchewką i plastrami polędwiczki wieprzowej 118

lodowa  ogórek  surowa cukinia  2-3 małe buraki  2-3 marchewki  marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego  100 gram polędwiczki wieprzowej  oliwa z oliwek do smażenia  marynata do mięsa: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, czubryca, pieprz dressing(...)pomarańczy, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek  Mięso zamarynuj w soku z pomarańczy, sosie sojowym i przyprawach. Odstaw na minimum 30 minut lub dłużej a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne

Mango Papaja
Kolorowy makaron z kurczakiem 209

odrobiną oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy kurczaka i przez chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, paprykę pieczarki i całość dusimy przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy sos solą, pieprzem i curry. W szklance z wodą rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodajemy go do pozostałych składników. Całość dusimy kolejne 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 128

prawidłowo smażyć. Już sam fakt, że wybieramy wyłącznie wersje z powierzchnią nieprzywierającą (i każde przywieranie traktujemy jako wadę), świadczy o braku wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości(...)bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli

Moja Delicja
Kremowy sos z pieczonej papryki 173

Kremowy sos z pieczonej papryki Już dawno nie sięgałem po świeżą paprykę – ta w proszku towarzyszy mi niemalże codziennie. Na ostatnich zakupach nie mogłem się powstrzymać, gdy zobaczyłem te piękne czerwony bomby – w dodatku przecenione – więc porwałem kilka sztuk na kuchenny warsztat. Na instagramie zadałem Wam pytanie, czy wolicie, żebym przygotował sos, czy zupę krem. Walka była(...)wyrównana do samego końca, więc zdecydowałem się na sos z pieczonej papryki , który oblepił mi makaron. Zresztą jedna zupa z pieczonej papryki na blogu już jest, więc moje gotowanie, miało dla Was i dla bloga wartość dodaną w postaci nowego, bardzo smacznego przepisu! Jak już bierzecie w obroty paprykę, to warto jej upiec troszkę więcej! Można jej użyć do wspomnianej

Blendman
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 272

rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki(...)mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SOS POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda Serenada – 300 g * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Pieczone nuggetsy z indyka z sosem paprykowym 199

Składniki: 70 dag mięsa gulaszowego z indyka (lub mięsa z udźca indyka) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 szklanki płatków kukurydzianych Sos paprykowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki jogurtu greckiego 4 łyżeczki ostrego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej(...)papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy na kawałki (o długości około 3 cm) i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. W misce miksujemy ze sobą mleko, jajko, mąkę. Doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Do masy wrzucamy mięso. Płatki kukurydziane rozdrabniamy np. w blenderze. Kawałki

Qchnia po prostu
Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania 176

oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany Nadzienie: 100 ml passaty 100 g suszonych pomidorów 200 g żółtego sera ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sos pomidorowy: 300 ml passaty 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Wieniec serowy Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże(...)Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut na złoto. Po upieczeniu postaw na środku miseczkę, aby wyrównać ciasto w miejscu, w którym postawimy później sos. Wieniec podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos pomidorowy Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przysmaż na oliwie z oliwek. Następnie

Food Square
Wątróbka w słodkim sosie figowym z karmelizowaną żółtą marchewką i duszonym szpinakiem 118

zupełnie w mojej kuchni. Przypomniano mi o niej ostatnio, w bistro w którym spędzam najwięcej czasu i zakochałam się w tym produkcie bez pamięci. Dla mnie, na słodko, w sosie figowym smakuje wspaniale.  Składniki (na 2 porcje): 400 gram oczyszczonej wątróbki  łyżka oliwy z oliwek  szczypta chili  1 szalotka  4 łyżki konfitury figowej(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki kwaśnego soku np. z jeżyn, granata, czarnego bzu  szczypta pieprzu  ząbek czosnku  Karmelizowana żółta marchew: 300 gram żółtej marchwi  łyżka masła  szczypta soli i chili  łyżka syropu klonowego  Duszony szpinak: łyżka masła  garść szpinaku  ząbek czosnku  sok z ćwiartki cytryny  sól i pieprz

Mango Papaja
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 295

pieczcie je bez termoobiegu . Szybka marinara ze świątecznym twistem? Puszkę pomidorów bez skórki przekładamy do rondla – całe pomidory rozgniatamy w dłoni na pulpę, z dużymi fragmentami miąższu – nie blendujcie sosu! Puszką po pomidorach odmierzamy sobie ½ jej pojemności wody, dodajemy wodę do pomidorów. Wsypujemy sól, pieprz, płatki chili, granulowany czosnek, suszone oregano i bazylię. Do tego – ½ do 1 pełnej łyżeczki przyprawy(...)piernika. To korzenny zestaw smaków – cynamon podbije słodycz pomidorów i przytłumi ich kwaśny smak, imbir świetnie zagra z chili i pieprzem, a reszta przypraw wyśmienicie podkreśli smak mięsa.   Sos mieszamy i zagotowujemy, wkładamy do niego klopsy (na taką ilość składników weźcie klopsy z połowy przepisu, czyli 10-12 sztuk, jeśli chcecie włożyć wszystkie klopsy składniki sosu należy podwoić). Gotujemy

Karo in the Kitchen