Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Życie zaczyna się w kuchnimniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość
Moje Kuchenne Rewelacjepodsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. 4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h). 5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył(...)Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal Białko: 37,8 g Tłuszcze: 27,0 g Węglowodany: 51,9 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachniewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy(...)makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy. Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneDyniowe gnocchi to obowiązkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym Wykonane z mąki ryżowej i dyni jest niezwykle mięciutkie i smaczne. A podane z warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo sycącym daniem. Polecam! Składniki: Gnocchi: zamiennik jajka: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody(...)drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje. W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty). Ja to robię w kilku partiach, żeby zapobieg sklejaniu
Lamarida.plCukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego Reypol 1 łyżka keczupu pikantnego Reypol 7 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżka oregano Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry
Monia miesza i gotujeMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków. Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g(...)ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie miał konsystencję sosu. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gotowy boczek dodajemy do sosu. Mieszamy z makaronem. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia
Klasyka GotowaniaMają znacznie mniej kalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki. Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy
Kuchnia Pełna Pasjikolację. By ją przyrządzić wystarczą podsmażone kawałeczki kurczaka, kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor i papryka oraz czerwona cebula. Wszystko razem zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z sosem. To smaczna przekąska z rodzaju ulubionych, której nikt w moim domu nie potrafi sie oprzeć. składniki na 5 porcji 5 placków tortilla ( przepis tutaj ) 1 czerwona papryka 2 pomidory(...)ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 – 4 liście kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia sos 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą
Smakowite Daniatylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je w różnych formach i kombinacjach smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują(...)słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże
Pieguskowa KuchniaSos salsa to mocno pomidorowy sos z dodatkiem mieszanki przypraw, który świetnie pasuje do zapiekanek, nachosów, kanapek na ciepło i zimno. Wprawdzie jego gotowanie zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem jest tego wart Składniki: 2 kg pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki curry(...)dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy aż do zgęstnienia przez około 60-80 minut często mieszając. Ja ostrożnie wlewam gorący sos do słoików, mocno zakręcam i stawiam do góry dnem. Po kilku godzinach sprawdzam czy wieczko słoika jest wklęsłe – bo to oznacza, że słoik jest szczelnie zamknięty i sos się
Lamarida.plnasion słonecznika 1 łyżkę nasion lnu Przygotujcie spaghetti – w zależności od tego z jakiego przyrządu skorzystacie. Podzielcie je na dwie równe porcje i umieśćcie na talerzach. Teraz robimy sos i tutaj mała dygresja – jeżeli chcecie żeby byływ nim kawałki nasion, sięgnijcie po blender. Jeżeli lubicie gładkie sosy sięgnijcie po mikser z dużą mocą. Chociaż oba sosy były dobre(...)blenderowy” miał w sobie coś rustykalnego. Do naczynia w którym będziecie przygotowywać sos dodajcie umytą i osuszoną natkę pietruszki, olej rydzowy, wodę, sól, pieprz oraz nasiona. Zmiksujcie do otrzymania wymarzonej konsystencji. Jeżeli sos będzie dla Was za gęsty dodajcie trochę więcej oleju lub wody. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekokardki 500g bobu 250-300g pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy) 500g fasolki szparagowej żółtej ½ główki sałaty sos czosnkowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 czubate łyżki majonezu 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego) Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)sosu/wody) wykładamy na pomidorki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na kurczaku. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekana natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty
Pyry na Gazwtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki . Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda! Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma. Nawet(...)sos ściekający po policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków. Wieprzowina na ostro Składniki: na 8-10 kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo
codojedzeniaMakaronowe muszelki nadziane kremowym twarożkiem i esencją lata, czyli pomidorami malinowymi. Zapieczone w delikatnym sosie z dodatkiem ziół. To danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ możemy podać je zarówno na obiad czy kolację, jak i na przystawkę. Rozpływające się w ustach muszle z kremowym sosem, powinny zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. 200 g makaronu muszle 2 pomidory malinowe 200 g kremowego(...)twarożku sól i pieprz do smaku Jasny Sos Uniwersalny Łowicz 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej bazylii 2-3 łyżki parmezanu Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Twarożek mieszamy z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ugotowane muszle nadziewamy twarożkiem. Uniwersalny Sos Jasny Łowicz mieszamy
Mienta blog