sosy - 72734 przepisów (strona:638/4849)

Spring rolls z łososiem w azjatyckiej marynacie i zielonymi warzywami 256

Domowe spring rolls to moje ostatnie odkrycie. Zrobiłam je z łososiem, którego zamarynowałam już po usmażeniu, awokado, sałatą rzymską, ogórkiem, szypiorkiem, kolendrą i czarnym sezamem. Podałam do nich sos sojowy. U nas sprawdziło się jako szybki finger food na wieczór ze znajomymi, ale równie dobrze można je zabrać do pracy, jako lekki lunch. Składniki: 6 placków papieru ryżowego(...)surowego łososia bez skóry 1 dojrzałe awokado 1 zielony ogórek szczypiorek kolendra kilka liści sałaty rzymskiej czarny sezam 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki  chilli w płatkach 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego.  Łososia pokroić w paski o szerokości

Kulinarne Inspiracje
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 140

mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia -  natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól i pieprz Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy(...)pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku

Różne smaki w kuchni
Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym 994

Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli(...)płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być z kostki) 200 ml śmietany 30% sól pieprz duża garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez

Smak mojego domu
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem 145

polecamy go w takim towarzystwie.  Składniki 10 świeżych fig 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą(...)sól pieprz     Przygotowanie   Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu w słoiku. Przekroiłem figi n połówki, posmarowałem je pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Na desce do krojenia rozsypałem cukier, położyłem na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko docisnąłem. Mocno rozgrzałem żeliwną patelnię , rozłożyłem na niej figi, karmelizowałem około 3 minuty. Sałatka : wymieszałem listki sałat z uprażonymi na suchej patelni

R'n'G Kitchen
Łosoś piccata na wielkanocny obiad 435

się zestresowani przygotowaniami do świąt to mam dla Was szybki i łatwy przepis na łososia. Piccata to właściwie sposób przyrządzenia, a nie nazwa potrawy. Do smażonego łososia przygotowałam pyszny sos z białego wina. Całość podałam z ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku(...)białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ czosnku solo, 4 ząbki 100 ml białego wina, wytrawnego 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywny 150 g creme fraiche 150 g śmietanki

codojedzenia
Jajka w sosie chrzanowym na ciepło 386

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na zimno z jogurtu naturalnego, który również pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również jajka po szkocku , które są łatwe do zrobienia, świetnie smakują i ładnie prezentują się na talerzu. Składniki 7 jajek(...)masło i wsypać mąkę, wlać bulion i cały czas mieszając chwilę gotować. Dodać śmietanę, sól, pieprz i chrzan. Wszystko razem zagotować mieszając. Jajka ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Posypać posiekanym koperkiem. Gdy sos jest zbyt gęsty dolać bulionu i wymieszać. jajka w sosie chrzanowym na ciepło

O kuchni z uczuciem
Sałatka z pieczonymi burakami i jajkami 336

dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat  3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika(...)sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju  2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie w dużą kostkę. Jajka

Ugotować
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 207

Uwielbiam te smaki :). Sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy(...)ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g), 1/2 szklanki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku Dodatkowo: 1/2  słodkiej papryki czerwonej, 1/2 słodkiej papryki żółtej, 1 mała papryczka chili, 250 g pieczarek, 2 ogórki konserwowe, 2 duże cebule, 3 duże ząbki czosnku, Sposób przygotowania: Skrzydełka opłukać, osuszyć

Nie tylko w kuchni
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 232

pracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko ten wstęp, to podzielę się z najważniejszymi rzeczami do jakich doszłam(...)danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy

Ugotowane pozamiatane
Makaron z wołowym mięsem mielonym 185

Kolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)wegety oraz 1/4 chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne

Klasyka Gotowania
Królik w rozmarynie 184

królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju sos: 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/3 szklanki wody 1 łyżka płaska mąki krupczatki Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony(...)Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę. Sos: Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję

wesoła kuchnia
SALATKA "DUCH KORSYKI " 160

średnia, czerwona cebula 1 opakowanie sera feta   liście ulubionej  sałaty (może być mix) posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) sos: 5 filecików anchois 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos: fileciki anchois(...)łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Krok 2. Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami. Krok 3 Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki

Moja Książka Kucharska
Monte Plus 228

tego czasu firma poszerza swoje produkty, od klasycznego Monte po najnowszy Monte plus. Występuje on w dwóch wariantach smakowych, karmel i czekolada. Jest to połączenie klasycznego Monte z pysznymi sosami. Na górze jest tradycyjny mleczny krem, po środku krem orzechowo-czekoladowy a na końcu pyszny sos. Pierwszy który spróbowałam to Monte plus karmel. Sos karmelowy który znajduje się na dnie(...)kubeczka jest mocno karmelowy sos. Dla wielbicieli karmelu jest idealny, dobrze komponuje się z pozostałymi smakami. Drugi jest Monte plus czekoladowy i on jest moim faworytem ze względu na mocno czekoladowy sos, który jak dla mnie dopełniana całość smaku Monte. Ten jest idealny dla wielbicieli czekolady. Polecam spróbowanie obu wariantów, bo chociaż dla mnie numerem jeden jest czekoladowy to karmel

Kulinarne życie
Sałatka z roszponki z serem pleśniowymi i pestkami granatu 324

Składniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki soku z granatu; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania(...)pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny

Gospodyni Miejska
Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami 180

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!       Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami   Składniki na 4 porcje:   opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki 1 cebula(...)mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania