Klasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć. Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność(...)pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka
Słodka Stronamakaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Dodatkowo 150 g sera żółtego Instructions kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety(...)kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego
Wędrówki po kuchniżeberek 2 łyżki miodu sól pieprz majeranek hyzop szczypta chili 1 łyzka sosu sojowego ciemnego pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki oliwy 3 łyżki śmietany. Żeberka dzielimy na porcje, przyprawy mieszamy z oliwą i nacieramy żeberka, odkładamy na kilka do kilkunastu godzin do lodówki. Rozgrzewamy głęboką patelnię i smażymy żeberka a obu stron na ciemno złoty kolor. Podlewamy wodą i dusimy(...)miękkości, uzupełniając wodę od czasu do czasu by nie doszło do przypalenia. Na koniec odparowujemy żeberka by sosu zostało tylko kilka łyżek na dnie, wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu śmietanę. Gotujemy sos kilka minut. Podajemy żeberka z ziemniaczkami i surówkami , polewając sosem
Gotowanie jest łatweSos holenderski jest doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych czy gotowanych szparagów. Jego smak nadaje daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru. Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi? Przepis na sos holenderski Drukuj przepis Czas gotowania: 20 minut Składniki 3 żółtka 150 g masła 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu Przepis 1 Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy(...)miski wkładamy żółtka (w temperaturze pokojowej), rozcieramy je trzepaczką oraz dodajemy sok z cytryny, gałkę i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo masło. Ubijamy składniki do momentu, aż sos zgęstnieje. 4 Nie możemy ubijać sosu zbyt długo, aby się nie zważył. Powinien mieć konsystencje delikatnego kremu. Artykuł Sos holenderski pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiProsty przepis na przygotowanie domowego sosu Yakisoba, nieodłącznego składnika klasycznego w Japonii smażonego makaronu Yakisoba (przepis wkrótce ), ale może być również używany do innych potraw. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w miseczce i gotowe. Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie
Oryginalny smakOwocowe Smoothie z dodatkiem sosu waniliowego Kiedy pogoda piękna, na dworze gorąco, nie wiem jak u was, ale u mnie nie zawsze ma się ochotę na ciężkie jedzenie. Idealnym rozwiązaniem na upały jest taki owocowy koktajl. Treściwy a zarazem orzeźwiający. Do dzisiejszego smoothie użyłam arbuza, truskawek, winogron, zielonych jabłek, banana i sosu waniliowego. Z podanych(...)składników można również zrobić pyszną sałatkę owocową polaną sosem waniliowym. Idealne śniadanie, deser, czy też podwieczorek, pełne witamin i dobrodziejstw dla naszego organizmu. :) Przepis: Składniki: 1/4 arbuza 12 truskawek 1 banan 2 zielone jabłka kiść ciemnych winogron 3/4 kubka sosu waniliowego Wykonanie: 1. Przygotowanie takiego koktajlu jest na prawdę bardzo proste i szybkie. Najpierw oczyszczamy wszystkie owoce, jabłek
Mój pomysł najedna z moich ulubionych sałatek grillowych. Przygotowuję ją tuż przed grillowaniem, a sosem polewam dopiero przy stole, żeby sałata lodowa dłużej zachowała świeżość i kruchość. Zdjęcia były robione jeszcze zanim polałam sałatkę sosem. Polecam, nie tylko na grilla. Składniki: 1 sałata lodowa 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 zielony ogórek cebulka dymka 1 czerwona papryka kolorowe koktajlowe pomidorki(...)Sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu z białego wina 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić w szerokie paski. Oliwki i pomidorki pokroić na połówki, paprykę w krótkie paski, a ogórka w plasterki. 2. Cebulkę dymkę posiekać, dorzucić do warzyw, wszystko delikatnie wymieszać. 3. Składniki sosu włożyć
Kuchnia domowa Anipieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju roślinnego szklanka bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Przygotowujemy warzywa(...)Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pamiętajcie, że kurczaka smażymy na bardzo gorącym
PatiGotujeDzisiaj proponuję Wam wegetariańską sałatkę. Połączenie brokuła i jajek już znacie z sałatki brokułowej i wiecie, że jest doskonałe. Tutaj smak podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Składniki: 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej 1 mały brokuł 4 jajka połowa puszki(...)kukurydzy szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni) Sos: 6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka granulowanego czosnku pieprz sól Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy
PatiGotujeKochani sezon na szparagi jeszcze trwa, wiec szkoda byłoby z niego nie skorzystać! Oto przepis na trochę inną pizzę niż zazwyczaj. Zamiast sosu pomidorowego, jej bazą jest beszamel . Powiem Wam szczerze, ta wersja skradła moje serce! Pizza bianca ze szparagami 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos beszamel z TEGO PRZEPISU(...)cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie
PatiGotujewiecie, to zwyczajne cienkie pity są, tylko zamiast przekrawania zwinęłam je w rulon. Prawda jest jednak taka, że nawet gdybyście podali je na talerzu pod stertą warzyw, sosów i oczywiście mięsa- smakowały by tak samo. Tak samo dobrze, znaczy się :) Gdyby nie obawa, że niedługo zajdzie potrzeba poszerzania drzwi w domu (a to jednak stare budownictwo, więc nie chcę ryzykować(...)łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek świeży Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pita: Odmierzamy
Kuchnia w czekoladziesię z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe
Słodka StronaPostanowiłam dzisiaj odświeżyć mój garnek rzymski i na obiad zrobiłam dorsza z młodymi ziemniaczkami w sosie koperkowym. Bardzo lubię ryby z dodatkiem tego sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit. SKŁADNIKI: 2 średnie płaty dorsza bez skóry 1kg ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa(...)garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając, sosem zalać rybę z ziemniakami, (można posypać serem, ale będzie bardziej kaloryczne) , zapiekać w piekarniku
Kuchnia BeatyDziś szybki pomysł na pyszny posiłek Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę wiele różnych możliwości. Mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje Składniki: 1 pita pszenna 4 liście sałaty 1/4 małej żółte papryki 1/2 ogórka gruntowego 4 plastry ulubionej wędliny(...)mnie schab wędzony parzony szczypta pieprzu ziołowego Skworcu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 2-3 łyżki sosu czosnkowego (u mnie z eSłoneczko ) około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka Przygotowanie: Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane
Słodkie okruszki