sosy - 72234 przepisów (strona:644/4816)

Makaron z wołowym mięsem mielonym 125

Kolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)wegety oraz 1/4 chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne

Klasyka Gotowania
Królik w rozmarynie 134

królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju sos: 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/3 szklanki wody 1 łyżka płaska mąki krupczatki Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony(...)Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę. Sos: Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję

wesoła kuchnia
SALATKA "DUCH KORSYKI " 103

średnia, czerwona cebula 1 opakowanie sera feta   liście ulubionej  sałaty (może być mix) posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) sos: 5 filecików anchois 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos: fileciki anchois(...)łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Krok 2. Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami. Krok 3 Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki

Moja Książka Kucharska
Monte Plus 170

tego czasu firma poszerza swoje produkty, od klasycznego Monte po najnowszy Monte plus. Występuje on w dwóch wariantach smakowych, karmel i czekolada. Jest to połączenie klasycznego Monte z pysznymi sosami. Na górze jest tradycyjny mleczny krem, po środku krem orzechowo-czekoladowy a na końcu pyszny sos. Pierwszy który spróbowałam to Monte plus karmel. Sos karmelowy który znajduje się na dnie(...)kubeczka jest mocno karmelowy sos. Dla wielbicieli karmelu jest idealny, dobrze komponuje się z pozostałymi smakami. Drugi jest Monte plus czekoladowy i on jest moim faworytem ze względu na mocno czekoladowy sos, który jak dla mnie dopełniana całość smaku Monte. Ten jest idealny dla wielbicieli czekolady. Polecam spróbowanie obu wariantów, bo chociaż dla mnie numerem jeden jest czekoladowy to karmel

Kulinarne życie
Sałatka z roszponki z serem pleśniowymi i pestkami granatu 265

Składniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki soku z granatu; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania(...)pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny

Gospodyni Miejska
Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami 124

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!       Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami   Składniki na 4 porcje:   opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki 1 cebula(...)mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony

Smak mojej kuchni
Lasagne z soczewicą 95

pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella   Na sos beszamelowy:  2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa   Wykonanie:   Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę(...)energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy

Smak mojej kuchni
Roladki z pieczarkami 129

Kolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)pieprzem, z jednej strony smarujemy majonezem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy do sosu). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia. Na każdy płat mięsa

Smak mojej kuchni
Kurczak w kremowym sosie ziołowym 107

Kurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam! Kurczak w kremowym sosie ziołowym Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki masła przyprawy: sól, pieprz(...)stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy gorący bulion o mieszamy, aż powstanie gładki sos. Do sosu dodajemy posiekane zioła i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagotuje. Wkładamy mięso, dodajemy śmietanę lub jogurt wcześniej zahartowany kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy i chwilę całość podgrzewamy

Smak mojej kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym 103

Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 346

oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać(...)śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku.     Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Słodka Strona
Pizza Italiano- z pomidorami i bazylią, mozzarellą oraz kwiatami z szynki parmeńskiej na kremowym sosie 127

klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów i bazylii', dzięki któremu pizza nabiera zupełnie nowego, ciekawego i przeeeepysznego(...)wymiaru! 😋 Mąż stwierdził, że ten sos to 'bomba' i przy następnej okazji robienia domowej pizzy spróbujemy też z innym smakiem serka 😀 Koniecznie wypróbujcie! Ciasto na pizzę: * mąka pszenna- 2,5 szklanki (najlepiej typ 00) * ciepła woda- 1 szklanka * drożdże suche- 2 łyżeczki * oliwa- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać oliwę

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 473

oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać(...)śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka: Dynia zapiekana z ryżem 163

obiad... 😄 Składniki: ok. 800g dyni 2 papryki czerwone 2 torebki ryżu 1 cebula duża 150g sera wegańskiego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia około 0,5l sosu pomidorowego  Przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym Przygotowanie: Ryż ugotować. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w kostkę(...)jest już gotowa dodajemy do ryżu, dyni, papryki i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem (ale nie tak dużo, ponieważ będziemy polewać sosem, który też jest doprawiony i może się okazać, że zapiekanka będzie zbyt słona i ostra). Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut

Dieta Rozdzielna i Zdrowie