pracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko ten wstęp, to podzielę się z najważniejszymi rzeczami do jakich doszłam(...)danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy
Ugotowane pozamiataneKolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)wegety oraz 1/4 chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne
Klasyka Gotowaniakrólika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju sos: 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/3 szklanki wody 1 łyżka płaska mąki krupczatki Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony(...)Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę. Sos: Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję
wesoła kuchniaśrednia, czerwona cebula 1 opakowanie sera feta liście ulubionej sałaty (może być mix) posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) sos: 5 filecików anchois 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos: fileciki anchois(...)łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Krok 2. Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami. Krok 3 Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki
Moja Książka Kucharskatego czasu firma poszerza swoje produkty, od klasycznego Monte po najnowszy Monte plus. Występuje on w dwóch wariantach smakowych, karmel i czekolada. Jest to połączenie klasycznego Monte z pysznymi sosami. Na górze jest tradycyjny mleczny krem, po środku krem orzechowo-czekoladowy a na końcu pyszny sos. Pierwszy który spróbowałam to Monte plus karmel. Sos karmelowy który znajduje się na dnie(...)kubeczka jest mocno karmelowy sos. Dla wielbicieli karmelu jest idealny, dobrze komponuje się z pozostałymi smakami. Drugi jest Monte plus czekoladowy i on jest moim faworytem ze względu na mocno czekoladowy sos, który jak dla mnie dopełniana całość smaku Monte. Ten jest idealny dla wielbicieli czekolady. Polecam spróbowanie obu wariantów, bo chociaż dla mnie numerem jeden jest czekoladowy to karmel
Kulinarne życieSkładniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki soku z granatu; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania(...)pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny
Gospodyni MiejskaKolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam! Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki 1 cebula(...)mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony
Smak mojej kuchnipieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa Wykonanie: Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę(...)energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy
Smak mojej kuchniKolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)pieprzem, z jednej strony smarujemy majonezem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy do sosu). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia. Na każdy płat mięsa
Smak mojej kuchniKurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam! Kurczak w kremowym sosie ziołowym Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki masła przyprawy: sól, pieprz(...)stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerz. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy gorący bulion o mieszamy, aż powstanie gładki sos. Do sosu dodajemy posiekane zioła i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagotuje. Wkładamy mięso, dodajemy śmietanę lub jogurt wcześniej zahartowany kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy i chwilę całość podgrzewamy
Smak mojej kuchniSkładniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenoraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać(...)śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Słodka Stronaklasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów i bazylii', dzięki któremu pizza nabiera zupełnie nowego, ciekawego i przeeeepysznego(...)wymiaru! 😋 Mąż stwierdził, że ten sos to 'bomba' i przy następnej okazji robienia domowej pizzy spróbujemy też z innym smakiem serka 😀 Koniecznie wypróbujcie! Ciasto na pizzę: * mąka pszenna- 2,5 szklanki (najlepiej typ 00) * ciepła woda- 1 szklanka * drożdże suche- 2 łyżeczki * oliwa- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać oliwę
Kraina Miodem Płynącaoraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać(...)śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona