żółty starty 1 szklanka, pieczarki marynowane 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pierś kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 2 łyżki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, olej do smażenia, sos: majonez 5 łyżek, ketchup 2 łyżki, jogurt naturalny 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy(...)kostkę. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Pieczarki odcedzamy i układamy w keksówce do góry korzonkami. Następnie posypujemy pieczarki posiekanym szczypiorkiem i mocno dociskamy. Następnie nakładamy pokrojoną marchewkę. Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy częścią sosu marchew. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros i mieszamy razem, następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego kurczaka należy
kulinarne odsłony patipieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego(...)minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie 10-15 minut otwieramy folię od góry, aby skórka ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie
Kulinarna Pokusakurczaka w sosie chińskim można znaleźć mnóstwo przepisów. Dlaczego, więc ten jest wyjątkowy? Ze względu na sposób przygotowania (mięso mielimy) oraz podania - ze smażonym makaronem ryżowym, który wygląda jak nasze prażynki. Można oczywiście podać w bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM Z PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula(...)imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 1 limonki 1 mała marchew 2-3 kolby kukurydzy marynowanej 1 łyża sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka mąki z tapioki makaron ryżowy typu wstążki olej do smażenia Przygotowanie: makaron prażony: Suchy (nie ugotowany) makaron smażymy na głęboki tłuszczu. Kiedy wyrośnie jak prażynki wyjmujemy
Bon appetit mon amieGrono przyjaciół, rodzina, unoszący się zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie(...)gustu. Sos kokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej
Jaglusiatego choroba więc za bardzo nie mogliśmy grillować. Teraz to nadrabiamy, mimo brzydkiej pogody uaktywniliśmy spotkania w domu :) Ostatnio towarzyszyły nam przy grach planszowych kulki drobiowe z sosem sojowym i sezamem. Polecam Wam taką przekąskę do piwa. Porcja ok 20 kulek Składniki: kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia cebula pokrojona(...)drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki bułki tartej świeżo mielony pieprz do smaku sos 65 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka cukru brązowego sezam do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać, aż powstanie dobrze klejące się ciasto. Uformować kuleczki
Niezły Młyneksmalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym. Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz. Do sosu należy wykorzystać sos z duszenia zrazów - będzie doskonałą bazą do sosu i nada głębi smaku
Ze smakiem bez glutenuwody nie było już co wyciągać. Podgotować trzeba koniecznie, bo nigdy nam tak makaron nie zmięknie smażąc, ale wszystko musi być z umiarem ;) Tak przygotowane krokieciki podałam z sosem pieczarkowym, ale i bez niego było smacznie, choć nie będę ukrywać- zjadłam tylko jednego! Resztę przejął Mąż, tak bardzo mu smakowały, że zniknęły w mgnieniu oka, co akurat mnie bardzo cieszy(...)szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: 300g pieczarek 1 cebula 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200ml wody 100g śmietany 18% ½ płaskiej łyżeczki pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka masła Sposób przygotowania: Makaron cannelloni wrzucamy
Kuchnia w czekoladziechorobą jelit, smakuje mi niemal wszystko. Jednak mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości(...)włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka chili do smaku, oliwa do smażenia (lub nierafinowany olej rzepakowy). Do naszego sosu możemy dodać również kukurydzę, ananas i wiele więcej. Jednak w mojej diecie są to produkty niepożądane dlatego nie znalazły się w przepisie. Tak samo nie używam cukru dla dosłodzenia sosu
Gar Zdrowiasoczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują tak, że jem je jak szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli(...)kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka pietruszki do ozdoby. Wykonanie: Cebulę szklimy
Jeść, by żyć w zdrowiuwymagają długiej obróbki termicznej. Jeśli tak jak ja użyjecie patelni grillowej, uda Wam się przygotować pyszne i odrobinę zaskakujące danie w dosłownie kilka minut. Grillowane szparagi z sosem orzechowym 2017-04-27 22:04:52 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g zielonych szparagów 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos orzechowy 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki syropu klonowego(...)cytryny szczypta soli Przygotowanie Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Połóż szparagi. Grilluj ok. 5 minut, po 2-3 minuty z każdej strony. Wszystkie składniki na sos wymieszaj na gładko za pomocą widelca lub trzepaczki (najpierw połącz masło z syropem, potem dodaj sok i sól). Polej ugrillowane szparagi sosem, zjedz od razu po podaniu. powiedz dietom
Powiedz dietom nieSkładniki: 150 g liści świeżego szpinaku baby; 3 średnie pomarańcze. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy; 2 łyżeczki soku z cytryny; 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej delikatnie słodkiej w smaku, u mnie miodowa); 1/2 łyżeczki chili w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Liście szpinaku(...)dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Pomarańcze obrać ze skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu. Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać. Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić
Gospodyni Miejskarozgrzanej patelni grillowej. Tak przygotowane, lekko pikantne, soczyste i aromatyczne, skropiłam sokiem z cytryny i podałam z pikantnym ryżem, ulubioną sałatką oraz kleksem jogurtu naturalnego i sosu pomidorowego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji KURCZAK 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)starte na tarce 1/2 papryczki chili / drobno posiekanej 1 szklanka suchego ryżu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 szklanki (500 ml) gorącego bulionu lub wody sól , świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 duże pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
cool and mintyszefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać(...)wegetariańskie menu dostępne jest również w poniższych restauracjach: Parole (ul. Sokoła 1) Przystawka Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem Danie główne Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie
Qlinarnie i QlinarnieMakarony są przepyszne!!! Zgadzacie się ze mną? Z makaronu możemy wyczarować wiele pysznych dań. Połączyć je z różnymi sosami i składnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na dzisiejszy obiad zrobiłam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje(...)potrawie cudownego smaku. Dla mojego męża, który jest miłośnikiem mięcha, dodałam do sosu usmażoną w kostkę pierś z kurczaka. Serdecznie polecam do dania z makaronem kieliszek winka, według mnie jest to idealne połączenie smaków...Zapraszam na moją odsłonę makaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, śmietanka 30 % 250 ml, sól i pieprz
kulinarne odsłony pati