ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować na półtwardo(...)krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć
KuchniaWeDwoje.plmakaronu 10 sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej Sos: 2 łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości 2-3 cm i podsmażyć na patelni na łyżce(...)oliwy. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Pokroić oliwki oraz suszone pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cukinia zmięknie i zarumieni się dodać do niej sos, pomidory, oliwki i makaron. Wszystko razem wymieszać, dodać ziół i gotowe. Przepis na domowe Pesto pomidorowe: http://kuchniawedwoje.pl/pesto-z-suszonych-pomidorow/
KuchniaWeDwoje.plSzybka i tania sałatka na kolację. Jeżeli lubicie lekko ostre smaki to sos musztardowy na pewno Wam przypadnie do gustu. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 100 g ryżu (2 paczki) 2 piersi z kurczaka (500 g) 2 duże pomidory sałata masłowa przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy Sos: 2 ząbki(...)Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek. Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek
KuchniaWeDwoje.plpasuję właśnie jako dodatek do kiełbaski lub mięsa z grilla. Sałatka składa się ona z sera feta, sałaty lodowej, pomidora i kukurydzy. Dodatkiem jest pikantny sos na bazie musztardy i miodu. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: sałata lodowa 1 opakowanie sera feta (180 g) 25 – 30 sztuk pomidorków koktajlowych(...)puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki musztardy (dowolny rodzaj) 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać pokruszoną fetę. Sos: Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. W zależności od rodzaju musztardy sos będzie lekko słodkawy
KuchniaWeDwoje.plBardzo delikatne w smaku kotleciki. Możemy je jeść solo, w połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę(...)przypadku był to koperek. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy zgrabne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką
Kulinarne przemysleniamarketów. Kogucik był niewielki, ważył niecały kilogram, robiłam jednego, ale lepiej robić większą porcję. Dusiłam mięso w garnku na kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam aby sos nie wyparował. Metoda okazała się świetna, kurczak (bo za drugim razem był(...)kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5 (lub 2 małe) 500 ml czerwonego wina + dodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
Stare Garykimś kiedyś zamienił na muszkatołowe drzewka ;) Gałkę muszkatołową dodaje się do potraw wszelakich! Od mięsiw i warzyw po desery i wino. I taki delikatnie muszkatołowy, bardzo kremowy, oblany malinowym sosem deser, stawiam dzisiaj przed Wami. Sernik...wymagający odrobinę więcej czasu, niż te klasyczne, bo największą robotę robi tu nocne leżakowanie w lodówce. Po tym czasie można już się tylko rozpłynąć(...)sernik rozpływa się w ustach ;) Pachnący domem ale i jednocześnie odrobinę wykwintny, będzie idealny na zimowy deser i jako towarzysz do kawy, czy herbaty :) Sernik muszkatołowy z sosem malinowym Potrzebujesz: Spód: 200g herbatników 100g masła Masa serowa: 500g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 3 jajka 6 łyżek cukru 200ml mleka 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1/3 cytryny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDługo nosiłam się z zamiarem kupna sosu worcestershire i w końcu jest :) To sos, który powstaje dzięki procesowi fermentacji, ma lekko korzenny, pikantny smak. Znajdzie swoje zastosowanie między innymi jako składnik marynat. Nadaje mięsu specyficzny, nienarzucający się smak i sprawia, że jest kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Składniki: - ok 1 kg karkówki - 3 posiekane ząbki czosnku - sól(...)pieprz - jedna średnia cebula marynata: - 2 łyżki sosu worcestershire - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego miodu - łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki ketchupu pikantnego - łyżeczka wędzonej słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku Karkówkę kroimy w ok 2 cm plastry. Nacieramy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie
Cook&LoveAromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie(...)przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Sos przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy bazylię i gotujemy, bez przykrycia, jeszcze 3 minuty. Sos zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzony makaron
Smak mojego domupodwójny filet z kurczaka - duży sól, pieprz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka 2 małe ząbki czosnku ok. 350 g makaronu Penne (krótkie) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - do sosu szczypta ostrej papryki - do sosu 400 ml śmietanki 18% do sosów 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki oliwa z oliwek - do smażenia Przygotowanie: Filety umyj i oczyść(...)smaż kawałki fileta z obu stron na złoty kolor - odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku podgrzej śmietankę - dodaj ser i paprykę (słodką i ostrą), wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka, dosyp pietruszkę i dobrze wymieszaj - pozostaw na minimalnym ogniu. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze. Penne polej sosem z kurczakiem ... Smacznego
Alutka-GotujeOgraniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)pomidorowy gotować w garnku z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i oregano około 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na łyżce oliwy. Do cebuli dodać sos pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski
BullioPulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Bulliokomponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy. Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie. Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć". składniki: sos: 1/2 szkl jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka oliwy(...)pieprz do smaku sałatka: 1,5 szkl grubego makaronu podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 2 pomarańcze kilka listków rukoli Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydze osączyć z zalewy. Pomarańcze
6nieboZima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest(...)małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku 4 jajka kolendra do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż
karmelowystronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak(...)sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka pietruszki Przygotowanie: Nastawiamy wodę na ryż, solimy
Życie zaczyna się w kuchni