sylwestrowe w zaledwie kilka minut. Danie, które nie tylko zachwyca oczami ale smakuje tak wybornie, że możecie być pewni, że zostaną wyczyszczone talerze do zera! Argetyńskie czerwone krewetki w sosie szampańskim z zielonym prawdziwym włoskim makaronem. Jak dal mnie to strzał w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, wytrawne i lekkie. Zachwyci największego konesera smaku. Uwielbiam takie połączenia świeżości i klimat(...)śródziemnomorski. W imieniu swoim jak i sklepu LIDL , zapraszam Was na pyszności! JAK PRZYGOTOWAĆ KREWETKI W SOSIE SZAMPAŃSKIM? Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy zaledwie kilku składników takich jak: argentyńskie krewetki czerwone, które kupicie w ramach aktualnej oferty w sklepach LIDL, prawdziwy tradycyjnie robiony makaron włoski, dostępny na półce z produktami DELUXE, w sklepie
SMYKWKUCHNIwyjąć z lodówki, by się ogrzały obrać i pokroić warzywa. Na warzywach ułożyć kacze uda, podlać bulionem i umieścić w piekarniku. Piec w 180`C często podlewając wytwarzającym się sosem. Piec około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały(...)sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minął bardzo pracowicie. W natłoku wszystkich spraw, które są do zrobienia przed końcem roku mam do podzielenia się z Wami wspaniałym przepisem na tortille z pieczarkami, karmelizowaną cebulą i sosem pomidorowym. Przepisy na tortille znajdziecie u mnie często, bo bardzo lubię je przygotowywać i to w różnej postaci. Lubię je przede wszystkim dlatego, że doskonale nadają się do wykorzystania, kiedy(...)robię coś zdrowego i wegetariańskiego. Takie dania są na prawdę proste! Sos robi się praktycznie sam w międzyczasie, kiedy my zajmujemy się farszem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortillę to kliknijcie tutaj -> klik ! Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 2 porcje (1 porcja
rabarbarowodokładnie według tego przepisu robię ją teraz ja. Zapraszam :) Trik sałatkowy: żeby cieszyć się potrawą trochę dłużej, można część pokrojonych składników odłożyć do dużego słoja bez przypraw i sosu, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki. Gdy po 1-2 dniach zje się już pierwszą porcję, wtedy dopiero wymieszać resztę z sosem jogurtowo-majonezowym oraz solą i pieprzem, w ten sposób(...)kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz ze skórką - niektórzy obierają kiszonego ze skórki, żeby całość była delikatniejsza dla podniebienia, ale dla mnie to zupełnie zbędne . Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem. D o dużej miski wsypać odcedzony groszek z pus zki oraz pozostałe, pokrojone ju ż warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo
Grunt to przepis!minione, świąteczne wiktuały. Moja rada? Surówkę z zieleniną przyrządzić! Kilka rzodkiewek , trochę cebulki , kawałek papryki oraz świeżego ogórka , no i przede wszystkim duuużo sałaty . A wszystko to polane lekko sosem jogurtowo-czosnkowym . Do obiadu będzie jak znalazł! A może posłużyć nawet za lekką kolację czy dodatek do pożywnego śniadania :) Składniki na 1 średnią miskę surówki: 1/2 papryki czerwonej - dużej(...)skórki 1 pęczek rzodkiewek 1 cebula - mała 1/2 opakowania Mix Sałat z Roszponką FreshLine od Avit - umyte i gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania 1 łyżeczka sosu czosnkowego FreshLine od Avit 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz czarny - do smaku Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Rzodkiewkom
Grunt to przepis!filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO ) 130g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 2 gotowane/ pieczone buraki 1 por (mały; biała część) Sos: 100 ml śmietany 5-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku pieprz Dodatkowo: sól Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.) Całość(...)pomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora. Warstwy powtórzyć według powyższego schematu. Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym
Di gotujekaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości(...)zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie
karmelowyokazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej(...)ugotowanym w ostatniej chwili makaronem. Dodatek alkoholu można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci. Składniki: – 250 g makaronu wstążki z mąki durum – 1 puszka brzoskwiń Sos makowo-waniliowy – 2 szklanki mleka – 2 łyżki masy makowej gotowej – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru – po 1 czubatej łyżeczce mąki pszennej
To co kochamSos szczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki(...)było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski
R'n'G Kitchenszklanki mleka 2 czubate łyżki kawy zbożowej Inka 1 łyżeczka kakao 6 kostek czekolady deserowej szczypta przyprawy korzennej 1 łyżka miodu 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki pasty tahini Sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dodatkowo do kawy: 2-3 łyżki konfitury malinowej 2-3 czekoladowe ciastka piernikowe Mleko podgrzewam z kawą zbożową. Z laski(...)kakao, czekoladę, przyprawę korzenną, pastę taini oraz miód. Całość podgrzewam aż napój będzie bardzo ciepły ale nie wrzący. Ściągam z ognia, wyławiam laskę wanilii i dokładnie mieszam. Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam w garnku i gotuję 2 minuty aż sos zgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy
Mango PapajaJakiś czas temu miałem okazję odwiedzić wrocławską pracownię makaronów i spróbować pyszne krewetki z makaronem. Przygotowywany na miejscu czarny makaron, świeże krewetki, delikatny i aromatyczny sos sprawiły, że był to jeden z lepszych makaronów jakie miałem okazję jeść. Jestem ogromnym fanem pikantnych potraw dlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu(...)przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu użyłem jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze dania to użyjcie tylko połowę. Krewetki
ale Pyszniewspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu. kilka filetów(...)pokroić w piórka. Smażyć na patelni, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, gałkę, liść laurowy, ziele, sól, pieprz i rodzynki. Gotować ok. 5-10 minut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKompozycja na upalne dni. Owoce, lody, mięta, czekolada. Składniki na deser owocowo - lodowy w dwóch sosach (4 porcje): arbuz 600 g winogrona zielone 250 g 4 gruszki 3 brzoskwinie "ufo" pomarańcz lody śmietankowo - czekoladowe 1 l garść liści mięty mały jogurt naturalny 2 łyżeczki brązowego cukru mleko 30 - 40 ml 2 łyżeczki masła 9 kostek gorzkiej czekolady Owoce umyć, obrać(...)usunąć z nich pestki, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Schłodzić tak przygotowaną sałatkę owocową w lodówce. Sos miętowy: wrzucić do garnka liście mięty, jogurt naturalny, brązowy cukier i zblenderować. Sos czekoladowy: zagotować mleko, wrzucić kostki czekolady i masło. Dokładnie mieszać do powstania gładkiej masy. Na brzegach talerzy rozłożyć owoce, polać sosem miętowym. Na ich środku umieścić lody
Karola gotujepatelni grillowej. Moc witamin i warzyw z kurczakiem balsamico. pierś z kurczaka: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżeczka przyprawy greckiej 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 tofu naturalne 1 opakowanie rukoli 20 oliwek zielonych nadziewanych 5 pomidorów suszonych olej sos: 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki(...)oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii sól Pierś z kurczaka kroje na plastry, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, ocet i sos balsamiczny oraz przyprawę grecką, oliwę. Odstawiam do lodówki na godzinę. Bakłażana kroję na plastry obficie solę i odstawiam na 30 minut.Po tym czasie sól zmywam wodą i osuszam plastry. Na patelni grillowej
wesoła kuchniaUwielbiam łączyć mięso z owocami. Pierś z kaczki idealnie nadaję się do tego. Podałam ją z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty. 1 pierś z kaczki sól pieprz sos: 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję. Sos: Wydrylowane czereśnie przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje. Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty
wesoła kuchnia