Dzisiaj wersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu kokardki Lubella 1 mały brokułu ( może(...)SOS : 1 łyżka masła naturalnego 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, tartego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka(...)sól i pieprz Cukinię i bakłażana umyć, odciąć końcówki, pokroić w centymetrowe plastry, posypać przyprawami. Zgrillować z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu
Czerwień i błękitSos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej(...)papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut
Słodka Stronadelikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki(...)kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną
kruche babeczkipestek 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach jak tuńczyk) 1 papryczka chilli 1 mała cebula łyżka masła SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4 świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz(...)smaku oliwa lub olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE SOSU Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan, pomidory pokrojone w kostkę i dusimy
ClauditteMissCookingJakiś czas temu kupiłam w słoiku sos szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę. Składniki: Cielęcina około 1 kg Sos szparagowy w słoiku Pomidory pelati z puszki Sól Pieprz biały Pieprz czarny cukier Masło klarowane Wykonanie: Cielęcinę kroimy(...)ewentualnie odrobiną cukru. Podgrzewamy tak aby pomidory pozostały w całości. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy z obu stron kawałki cielęciny. Układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest
Smaki EwySos jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku(...)chili, ziela angielskiego i listków laurowych) sól,pieprz sos kurkowy około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanej pietruszki 2 płaskie łyżeczki mąki (do zagęszczenia) Schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawi. Gotowy schab przełożyć do rękawa i wstawić na kilka
Ugotowaćowczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek(...)marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki
Kuchnia Bazyliidrobno posiekana 100 g ryżu 15 g ( pęczek) natki pietruszki łyżka szczypioru 1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki 140 g fety sól, pieprz oliwa z oliwek na sos 400 g pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie trochę mięty. Odstawić. Papryki umyć, położyć na desce, ściąć(...)ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę sosu, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Przygotowany sos pomidorowy wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st
Stare GaryDzisiaj coś dla dorosłych i dzieci też (mój syn się zajadał). Obiad, kolacja w formie sałatki lub po prostu warzywa na ciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka(...)końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)) Składniki na 3 porcje: 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi) 1 większa papryka czerwona 1 cebula czerwona 300 g pieczarek pomidorki koktajlowe mała cukinia mix sałat (u mnie z roszponką) pieprz sól olej do smażenia (u mnie kokosowy) Sos winegret: 2 łyżeczki octu winnego 4 łyżki oliwy
kruche babeczkiczas odkurzyć stare przepisy i uruchomić głowę pełną pomysłów. Z racji tego, że sezon na zbieranie grzybów już się zaczął, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na schab w sosie grzybowym. Można ten przepis zmodyfikować i nie dodać grzybów, wtedy wyjdzie nam schab w sosie pieczeniowym. No to do dzieła! Składniki: około 0,7 kg schabu bez kości(...)żeby mięso było przykryte tą wodą. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszam gaz na mały i pod przykryciem mieszając od czasu do czasu gotuję około 1h- 1h15min. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, ale może być jeszcze wodnisty. Należy go posmakować czy trzeba go jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Następnie dodaję sproszkowane suszone grzyby i jeśli trzeba dodaję jeszcze mąkę rozmieszaną
Anielska Kuchnia Anikoncentrat pomidorowy i wodę. Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić. 2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą i pieprzem i również odstawić na bok. 3.W osobnym naczyniu utrzeć ser żółty(...)tarce o drobnych oczkach. 4.W między czasie przygotować beszamel wg przepisu poniżej: Sos beszamelowy: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 szklanki mleka przyprawy: świeżo utarta gałka muszkatołowa,pieprz, sól Masło z mąką na małym ogniu podgrzać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i chwilkę pogotować (aż masło zacznie lekko bulgotać).Dodać mleko i przyprawy. Gotować nadal
Aromatyczne Podróżepieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona(...)dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu). Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest
Posadzone i zjedzoneKolejnym daniem, które przygotowałam na nasz rodzinny niedzielny obiad, to pyszne klopsiki w sosie pomidorowym z przepisu Nigelli. To jest imprezowy pewniak! Któż nie lubi delikatnych mielonych klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano? To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku " Nigella gryzie" . Ja to danie poznałam niedługo(...)nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek, jaki mam akurat w domu) 1 ząbek
Posadzone i zjedzone