sosy - 72234 przepisów (strona:654/4816)

Szaszłyki z zielonym sosem 135

Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone(...)papryczka chili 9 pomidorków koktajlowych przyprawa grecka oliwa sos: 200 g jogurtu greckiego 1/3 pęczka koperku 1/3 pęczka natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Pierś z kurczaka kroję w długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki

wesoła kuchnia
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 142

Dietetyczne pulpety z indyka, z marchewką młodą i dużą ilością koperku. Z sosem koperkowym i młodymi ziemniakami są pyszne. Idealne dla dzieci, bo są bardzo lekkie i delikatne. pulpety: 60 dkg piersi z indyka 2 marchewki młode 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kaszy jaglanej sos: ! łyżka masła(...)gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch. Sos: Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką

wesoła kuchnia
Zapiekanka z fasolką i cukinią 160

warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wywaru drobiowego sól, pieprz gałka muszkatołowa Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko(...)bulion zimny i mieszam energicznie aż się połączą Wstawiam ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką.  Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko. Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo

wesoła kuchnia
Tort naleśnikowy z pieczarkami 165

pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól szczypta 2 jajka 1 łyżka oliwy farsz: 400 g pieczarek 1 por biała część sól, pieprz 200 g szpinaku olej sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka mleka 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 pomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka(...)pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem. Sos: Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień

wesoła kuchnia
Zapiekanka kalafiorowo brokułowa 169

Zapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje. 1 brokuł 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku 1 kromka chleba na zakwasie sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 5 pomidorków koktajlowych sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżką maki pszennej 1 szklanka mleka sól Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki(...)suchej patelni na grzanki. Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania, układam w nim kalafior, brokuł, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Łosoś z sosem selerowym 109

Zdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich 4 łyżki oliwy 3 garście rukoli 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów sos selerowy: 4 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Bataty obieram i kroję

wesoła kuchnia
Gniazdka makaronowe z jarmużem 155

farszem. Makaron to sposób na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie.  Dobry i dobrze ugotowany makaron  nie potrzebuje wiele, by stać się pysznym daniem. Wystarczy odrobina dobrego sosu i szczypta startego  sera  typu parmezan, bursztyn, oscypek czy np. któryś z korycińskich rarytasów serowych,  Mogłabym tak pisać i pisać o zaletach makaronu, ale zapewne czekacie(...)paseczki  szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski możecie użyć różnego typu makaronu, który  można  ułożyć się w gniazdka.  Mogą to być   Wstążki Dlugie nr 11 ,  Gniazda Wstążki

Gotuj Sam!
Bursztynowe pióra w dyni z orientalną nutą 154

Przyszło mi na myśl Lubella Orientella ze wzgledu na orientalne smaki imbiru i chili  mięsa  drobiowego użytego w daniu. jednak z drugiej strony nasza polska dynia i sos żurawinowy na miodzie.....no więc niech jest bardziej po naszemu.  Danie "jednodyniowe" :D przygotowałam w ramach konkursu 1000 osobowości, 1000 pomysłów jedna Lubella Bursztynowe pióra w dyni z orientalną(...)nutą Pióra nr 17 marki Lubella 600 g piersi   indyka lub kurczaka 1 cebula 1 niewielka dynia 1 papryczka chili lub 1 łyżka sosu z papryczek  1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka żurawiny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego 1 łyżka masła wiejskiego

Gotuj Sam!
Wegański MAC&CHEESE z kalafiora 150

dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie. Dlatego bardzo często pojawiają się w moim jadłospisie. Czy to spaghetti z tofu, świderki z sosem pieczeniowym lub rurki z smażonymi warzywami. Jednym z moich ulubionych dań  makaronowych (zaraz po lasagne)  jest mac&cheese, czyli makaron z sosem serowym. Moja wersja oczywiście bazuje(...)makaronie typu kolanka z sosem z kremowego kalafiora z dodatkiem płatków drożdżowych i mleka roślinnego .  Wegański MAC&CHEESE z kalafiora Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego 1  średnia marchewka  1/2 małej cebuli  1 ząbek czosnku szkl. mleka roślinnego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szkl. płatków drożdżowych

wegujemy
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 182

Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą mozzarelli z pewnością nasyci wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem(...)porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki

karmelowy
AZJATYCKI BIGOS 104

pomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :) Składniki: kapusta 1/2 średniej główki filety z piersi kurczaka 3 szt. sos sojowy jasny 1 łyżka(...)sos sojowy ciemny 1 łyżka pieprz 1 szczypta marchew 2 szt. brokuł 1 mała szt. bulion drobiowy 3 łyżki sól, pieprz do smaku cebula prażona 3 łyżki liść laurowy 2 szt.  ziele angielskie 2 kulki olej ryżowy 3 łyżki ( znajdziesz go tutaj ->  http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/ Metoda: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać jasny

Kuchnia Paulettes
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 124

zmotywowałam się i do ćwiczeń i do gotowania. Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki(...)natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt.  bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki  kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 118

smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku(...)przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim

Ciastka - domowe słodkości
Pulpety z kaszą jaglaną. 239

Uwielbiam wszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka(...)ugotowana na miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut , dodajemy do sosu . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę

Ladylaura.