Węg i erskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę s ł odko, trochę kwaśno, troch ę pikantnie. Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym kolosalnie rozpuszczona primadonna ... Raz kurę skonsumuje na obiad z wielką przyjemnością i pietyzmem, innym razem kręci nosem na cokolwiek co drób przypomina. Ciężko nadążyć za tymi jego gastronomicznymi humorami . Przy okazji aktualnego obiadu trafiłam(...)akurat w ten bardziej rozkapryszony dzień . Mimo iż podobnie przyrządzoną kurę Pan Mąż zjadł niedawno z wielkim smakiem - Kurczak zapiekany w sosie barbecue - tym razem wybitnie wybrzydzał i pastwił się nad resztkami kurczęcia na talerzu . - "Za często kurczaka gotuję?" - pytam zaciekawiona głębszą filozofią tych Mężowskich wstrętów. - "Nieeeeee, może być..." - odpowiada z robrajającą szczerością. - "Nie smakuje? Nie takie przyprawy?" - dociekam
Grunt to przepis!składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest za to zbitką kilku moich kulinarnych pomysłów, dodam że nader smaczną. Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu (!) jest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu zatopiona w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna(...)cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek bazylia sól pieprz Sos beszamelowo - serowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 40 g parmezanu drobno startego 40 g cheddaru również startego ½ łyżeczki startej gałki
Jadło i czytadłonastępnego dnia nie trzeba gotować obiadu :P Składniki: Zapiekanka: 250g pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem) brokuły- 1szt żółta papryka 200g pieczarek cebula pierś z kurczaka (ok 700g) sól, pieprz Sos: czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty do posypania(...)gotujemy al dente, w oddzielnych garnkach oczywiście ;) Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Sos: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. W miarę gdy mleko będzie się podgrzewało, sos będzie gęstniał
Czerwona Porzeczkadrugie w szkole, no i nawet obiad ogarnął i to na dwa dni zrobił. Powie Wam, że wyszło mu to bardzo smacznie. Zjedliśmy z chęcią. Kopytka tradycyjne, do tego sos z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem cebuli i czosnku. Na to rukola, starty cheddar i było wielkie mniam :-). Składniki podałam na podwójną porcję, więc jak by ktoś był(...)mniej to musi pomniejszyć składniki. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki kopytka: 8 dużych ugotowanych ziemniaków mąka pszenna (ile przyjmie ciasto) około 40 g mąki ziemniaczanej sól jajko Składniki sos: 2 małe cukinie mały słoiczek suszonych pomidorów 1 cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietany 30% Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów rukola starty cheddar Ugotowane ziemniaki musimy zmielić
kruche babeczkimięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko(...)sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Robimy sos: Drugą cebulę również kroimy w drobną kostkę, podsmażamy delikatnie na maśle, do zeszklenia. Obie śmietany łączymy
Kulinarne przemysleniaUdźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia(...)podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory ( ok 400 g) 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego szczypta szafranu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy
cool and mintykaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują i swoimi smakołykami(...)gości częstują. Turyści chętnie je zamawiają, bo dzięki temu smaki podkarpackie poznają. Jeśli w najbliższym czasie w te rejony się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie :) Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i Hereczanyki smakujcie. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego), ½ kg kaszy gryczanej palonej, 2 jajka, 4 - 6 ząbków czosnku (w zależności
Moniki SmakołykiKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu(...)posklejamy, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. 9. Kluski wykładamy łyżką cedzakową do półmiska. 10. Kluski śląskie gotowe do spożycia z ulubionym sosem lub masełkiem. Jako dodatek idealnie pasują również buraczki lub czerwona kapusta. Polecam
Mój pomysł naMiruna w sosie teriyaki, to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu(...)ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki
Kuchcik gotujeKolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano(...)oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron
Smak mojego domuTaki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można(...)Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem szczypty soli
zadanie-gotowaniesamo ( jeśli nie bardziej) pyszne i zachwycające. Całość delikatna, miękka, kremowa, pachnąca wiosennymi stokrotkami i okraszona świeżymi truskawkami sprawi, że zatoniecie w smakach maja :) Dodatkową rozpustą może być lekki sos z rabarbaru. Symfonia smaków! Być może przepis wyda Wam się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości jest naprawdę prosty i warty wypróbowania :) Mamy będą zachwycone :) Pavlova prosto z łąki(...)rabarbarowym sosem Potrzebujesz: Pavlova 4 duże białka jaj 250g cukru pudru 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 20 kwiatów stokrotki Sos rabarbarowy: 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wody Do tego: 500g serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 300g świeżych truskawek 10 kwiatów stokrotek kilka kandyzowanych kwiatów stokrotek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pavlova: 1. Piekarnik
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzęsto jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę , dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta. Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj wyznaję zasadę(...)smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu do podania jej. Jak sami widzicie, przepis na ciasto do pizzy to podstawa, a cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo
BlendmanSkładniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również umyć. Przy pomocy szatkownicy do warzyw lub nożyka do ich obierania kroimy je na wstążki. Nastawiamy wodę w garnku by się zagotowała. Gdy będzie wrzeć, to ją solimy. Jednocześnie przygotowujemy dla równowagi zimną wodę(...)wstążki są bardzo cienkie, to wrzucamy je dosłownie na moment. A następnie szybko przelewamy zimną wodą. Cukinię możemy pozostawić surową, a do marchewki dobrać np. pietruszkę. Co kto lubi. Sos winegret: Pomarańczę dokładnie myjemy ciepłą wodą, a nawet szczotkujemy. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Połowę tego soku wypijamy na zdrowie, a drugą wykorzystujemy do naszego sosu. Dolewamy
Karczma Honoriettykanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego
Mama Gotuje