Końcówka lata i wysyp różnorodnych warzyw i owoców zachęca do przetwarzania czego się da. Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie(...)średnim ogniu przez minimum godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, ziele angielskie, chili i kolorowy pieprz. Gotować przez następne pół godziny aż sos nabierze intensywnej barwy i wyraźnie zgęstnieje. Wówczas zdjąć garnek z ognia a sos zblendować. Doprawić ewentualnie do smaku. Jeśli konsystencja sosu nadal jest dla nas zbyt rzadka, wówczas należy
My simple kitchenJestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu(...)Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni
Ania i Marcin gotująziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki powideł śliwkowych kilka kropel soku z limonki Przygotowanie Kaczkę umyć(...)osuszyć. Skórę lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem kilkoma kroplami octu ryżowego i sosu sojowego dodać ziarenka jałowca, listki laurowe wlać sok z całej pomarańczy i odstawić na noc. Aha i polać łyżką miodu. Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw skórą do dołu ok 10 min. następnie odwrócić i jeszcze z 5 min trzymać na ogniu. Kaczkę
Gaździnka warzypstrąga tęczowego duże (W zależności ile osób mamy przy stole) Młode ziemniaczki Koperek dużo koperku Natka piertuszki- troszkę Limonka Sol pieprz Smietana do sosu : •18% gęsta pół szklanki (Piątnica) •18% rzadka (laciata do zup i sosów) Sposób: Czyścimy filety wyciagamy reszte ości Solimy pieprzymy i wyciskamy sok z limonki i pozostawiamy na pol godzinki(...)SOS: Mieszamy dwie smietany Do rondelka z odrobina wody Wlewamy smietane i czesto mieszamy by nam sie nie zawazylo troszke soli i koperek Podgotowac musimy az zacznie gestniec Ziemniaki wstawiamy i zabieramy sie za rybe Kroimy na mniejsze kawalki Rozgrzewamy patelnie skorka do dolu musimy porzadnie zarumienic przewracamy na minutke i gitara Pamiętajmy
Viola cooks with passionCHILI I LIMONKĄ ViolaPassion SKŁADNIKI: 2 PIERSI całe Z KACZKI 2 ZĄBKI CZOSNKU 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 3 ŁYŻKI SOKU Z LIMONKI 1 ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻKA SOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA(...)JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam
Viola cooks with passionSkrzydełka bbq to zdecydowanie moje ulubione skrzydełka. Boski zapach pieczonego sosu barbecue roznosi się po całym domu, a przypieczona skórka skrzydełek skrywa w sobie soczyste mięsko. Składniki: 5 łyżek dobrego sosu barbecue 1 łyżka dobrego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku sól, pieprz wg uznania Skrzydełka myjemy, przecinamy na 3 części(...)lotki wyrzucamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: sos bbq, ketchup, sos sojowy, miód, tymianek i majeranek mieszamy. Gotową marynatą polewamy skrzydełka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy skrzydełka i przykrywamy warstwą folii aluminiowej. Pieczemy przez 45-55 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniepyszne naleśniki według Michela Moran, które pochodzą z książki kucharskiej "Doradca smaku" (jakiś czas temu wygrałam ją w konkursie kulinarnym), z sosem pomarańczowo-cynamonowym - doskonała propozycja na niedzielny deser ;) SKŁADNIKI Naleśniki 125 g masła, 2 jajka, 1 żółtko, ok. 125 g mąki puszystej Lubella , 250 ml mleka 2%, 1 łyżka cukru pudru, olej Sos pomarańczowy: skórka(...)cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, na końcu dodajemy wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Sos pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie paski, wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru, gotujemy ok. 3-4 min na małym ogniu. Przekładamy na sitko i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy
słodki bratekdługo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać(...)naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 10 minut. Jak dotkniesz naleśnika powinnien być lekko podpieczony. Podawać można z dowolną sałatą i polane sosem np czosnkowym. To już wtedy będzie” miód malina” Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj sos czosnkowy
Kuchnia Pokoleńprawda pita kupiona, ale farsz i sos to zrekompensował. Składniki 4 pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę. Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek
R'n'G Kitchenmięsa, ciut tlustszą , ale jaką smaczną.Można je robić na różne sposoby i zawsze wyjdą delikatne i smakowite.Tak też było i tym razem.Otuliłam je w przepysznym słodko- kwaśnym sosie pełnego pikantnych uniesień smakowych,bellissimo! 1KG.ŻEBEREK 4 ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ LUB MIELONEJ 3/4 SZKL.KECZUPU OSTREGO 1/2 SZKL.CUKRU 2-3 CEBULE KILKA ŁYŻEK OCTU WINNEGO KILKA ŁYŻEK SOSU SOJOWEGO(...)KILKA KROPEL PIRI-PIRI LUB TABASCO PIEPRZ SÓL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka umyć i osuszyć.Podzielić na kawałki.Zaparzyć szklankę mocnej kawy .Wymieszać składniki na sos:kawę,keczup,sos piri-piri,ocet,sos sojowy,cukier oraz starte na tarce cebule.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Żeberka ułożyć w naczyniu i zalać sosem.Piec w temp.180st.do miękkości.Żeberka co jakiś czas przewracać aby się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki, czerwona cebula, papryki i szynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 małe papryki (u mnie żółta i zielona) 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach) sos do pizzy lub gęsty ketchup mozzarella lub ulubiony żółty ser Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka
Słodkie okruszkimielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj ). Składniki (6 sztuk) 25 dag łopatki wieprzowej mielonej 1 biała cebula 1 pęczek pietruszki 3 ząbki czosnku Sól i pieprz(...)szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry cytryna Sos: mały jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie np. suszona bazylia Wykonanie: Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa. Doprawić i nabijać na patyczki w kształcie parówek. Grillować z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać. Mięso skropić sokiem
Tradycyjna Kuchniapszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży suchych (około 7 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju lub oliwy na sos: 200 g przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli oraz: 100 g salami lub pepperoni(...)Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotuję blachę do pieczenia oraz sos: Blachę z piekarnika smaruję olejem na której upiekę pizze. Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Formowanie pizzy i układanie składników
Uwaga Babcia Piecze Chlebpasztetu z indykiem firmy Profi , z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego(...)pucharkach będzie ozdobą każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela
SzczyptaSmaQdodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu(...)mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając przez około
cool and minty