Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 1-1,5 kg ładnych żeberek wieprzowych 8 łyżek gotowego sosu BBQ 4 łyżki oleju 1/2 łyżki miodu sól pieprz Żeberka myjemy i odsączamy z wody. Sos BBQ mieszamy z miodem i olejem, a następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem(...)Żeberka wkładamy do sosu i dokładnie obtaczamy, żeby całe były oblepione sosem. Odstawiamy na około godzinę. Po godzinie przekładamy mięso razem z całym sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie odkrywamy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Tak pieczemy jeszcze około 40 minut. Co jakiś czas należy żeberka przemieszać
kuchnia doskizostała poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki(...)młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki na sos: 400 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany Wykonanie: ugotować kaszę wg tego przepisu zmielić mięso z indyka. Kapustę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki
Mango PapajaSałatka ze szpinaku i tuńczyka Składniki : Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami - 160 g ( 1 puszka ) szpinak świeży - 250 g Sos : sos sałatkowy- paprykowo ziołowy - 1 torebka woda - 4 łyżki oliwa z oliwek - 4 łyżki Dekoracja pomidory Przygotowanie : Liście szpinaku umyć, osączyć na durszlaku. Rozłożyć na talerzu liście szpinaku, na szpinak wyłożyć tuńczyka z kuskusem perłowym i suszonymi(...)pomidorami. Sos : Do szklanki wlać oliwę z oliwek, wodę i sos paprykowo- ziołowy, wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiwstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz., mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min. sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę(...)smażymy na maśle, grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy, następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki, mięso podajemy z makaronem i sosem
Kuchnia Beatywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Chyba prościej się nie da... Tak przygotowany kurczak jest niezwykle soczysty, miękki i posiada chrupiącą skórkę. Sos podczas pieczenia - praktycznie w całości wsiąka w mięso, dzięki czemu jest ono tak delikatne - z chrzanowym posmakiem. Jeśli chcecie osiągnąć inny smak - użyjcie dowolnego wariantu sosu na bazie majonezu lub przyrządźcie go sami. Zdziwicie się(...)łatwo można przyrządzić smaczny obiad. (2 porcje) 2 ćwiartki z kurczaka (mogą być inne części) 100 ml sosu majonezowo-chrzanowego sól Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem majonezowo-chrzanowym. Całość lekko przemieszać (żeby sos dokładnie pokrył kurczaka), przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70-80 minut
Di gotujeMałe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki(...)dodajemy po plastrze sera żółtego. Grillujemy do momentu, aż ser zmięknie. Rada: od spodu w foli można za pomocą wykałaczki wykonać nakłucia, żeby nadmiar soków mogła wypłynąć. Sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ½ łyżeczka sosu chili. Sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy i dodajemy do grillowanej cukinii. http://www.alma24.pl
Moniki Smakołykiprzypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat. Składniki: sałata rzymska grzanki z pszennego pieczywa grillowana pierś kurczaka plasterki parmezanu natka pietruszki pieprz bratki do dekoracji Sos cesarski: 75 ml oliwy 1 jajko (całe) 2 fileciki anchois 1 łyżeczka musztardy dijon ząbek czosnku (rozgnieciony) 1 łyżeczka sosu Worcester garść tartego parmezanu Przygotowanie: Sos: Potrzebny będzie blender(...)wąskie naczynie. Najpierw wlewamy oliwę, potem wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach blendera, ruszając końcówką w górę i w dół. Po kilku sekundach sos powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty
Smakowity Blog KulinarnyBiały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście(...)minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: cebula 1 ząbek czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól pieprz oregano tymianek oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć
zadanie-gotowanieDzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki(...)wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem/ W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać mięso i zrumienić je lekko z dwóch stron, a następnie wlać wodę
O kuchni z uczuciemwarzywniaczka więc nie mogło być inaczej i musiała powstać jakaś fajna sałatka. Namieszałam, do rzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna. Całość połączyłam sosem na bazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek 250 g sera sałatkowego typu(...)feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól,pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej 1/3 łyżeczki słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej
Monia miesza i gotujedomowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :) Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam. Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 25 dag szpinaku olej(...)cytryną i bazylią sól czarne oliwki takie: KLIK tuńczyk w oleju taki: KLIK mozzarella Sos: pomidory z papryką 400 g lub te: KLIK biały pieprz 30 % koncentrat pomidorowy sól Zaczynam od ciasta. Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam
Takie tam pichcenieDziś na obiad moje ulubione połączenie smaków z makaronem. Delikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć. Porcja na 6 osób Składniki: 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 500 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka 1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki(...)muszkatołowej 12 -14 plastrów makaronu lasagne 100 g sera gouda startego sos łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając
Niezły MłynekProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść(...)laurowy olej rzepakowy Sos: 1 mały kubeczek gęstej śmietany (np. 18%) połowa opakowania sera pleśniowego - niebieski Lazur mały serek topiony śmietankowy pęczek kopru Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu
Zasmakuj Kuchniidealnie! Były miękkie, delikatne i ani trochę ciągnące czy gumowate. Nie rozpadały się podczas gotowania. Cały sekret polega właśnie na odpowiedniej proporcji mąki i krótkim wyrabianiu. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam(...)następnie toczymy z nich kulki, które delikatnie spłaszczamy dłonią, dzięki czemu uzyskamy kształt okrągłych klusek. Dłonie podsypujemy mąką i w każdej klusce robimy wgłębienie kciukiem – otrzymamy miejsce na sos. Tak przygotowane kluski delikatnie wrzucamy na osolony wrzątek (woda ma lekko pyrkać, a nie mocno się gotować). Gotujemy ok. 1,5 – 2 minuty od wypłynięcia. Z nieco ponad
Poezja smaku