sosy - 72234 przepisów (strona:677/4816)

Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 109

Kasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje.  Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.  Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje(...)rolady gotujemy na parze ok. 15- 20 min. Dodajemy również dowolne warzywa, żeby nam się ugotowały na parze, powinny być al dente. Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając do  momentu aż śmietanka

Moniki Smakołyki
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka 213

kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania  różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku. Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)słoiczka w oliwie 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej 2 jajka (ugotowane na twardo) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki curry Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być

Kuchcik gotuje
Steki z indyka z sambal oelek 197

Steki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie(...)podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka 4 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu Worcestershire 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka sambal oelek (dla fanów bardzo ostrego – 1,5) 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana natka

Poezja smaku
Pyszny sos czekoladowy do deserów. 120

ciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników  ....   lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;) Sos czekoladowy . inspiracja z TEGO bloga Po co kupować gotowe , nafaszerowane konserwantami jak można w kilka minut zrobić w domu taki pyszny gesty , konkretnie czekoladowy sos. Smak podstawowego sosu możemy tez na różne sposoby urozmaicać  , dodając np chili , rum , whisky , kawę itp .... Składniki(...)sosu 1 szklanka wody Pół szklanki (110g) cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki (65g) gorzkiego kakao  80 g gorzkiej czekolady (3/4 tradycyjnej kostki ) szczypta soli. Wykonanie : Wodę zagotować z cukrem.  Gdy ten się rozpuści dodać miód , sól i kakao. doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnek z ognia , wrzucić połamaną czekoladę i mieszać az ta się całkowicie rozpuści. Sos początkowo

Malinowa Kawiarenka
FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami 129

Zapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1 jajko 1½ łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła sól 150 g sera topionego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Składniki (pozostałe) 2 cukinie 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ½ paczki brązowego makaronu sól kilka kropli oliwy Przygotowanie Umyć cukinie(...)czosnek. Posolić i przykryć. Dusić, aż warzywa zmiękną. W garnku zagotować wodę, posolić i dodać oliwy. Wsypać makaron, gotować, aż makaron będzie al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Sos: w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając zrumienić. Wlać mleko i dalej mieszać. Dodać soli. W miseczce roztrzepać jajko i wlewać do niego stopniowo po odrobinie sosu

Tureckie Przepisy
ŞAKŞUKA, czyli sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym 126

Oryginalna sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 ziemniaki 1 bakłażan olej do smażenia Składniki (sos) 1 zielona papryka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki usmażyć na oleju. Bakłażan obrać w pionowe paski, naprzemiennie; jeden pasek (około 2 cm) ze skórką. Wymoczyć(...)solonej wodzie około 20 min. Potem wysuszyć papierem, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar oleju. Zmieszać w salaterce bakłażan i ziemniaki. Sos: W rondlu usmażyć cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Dodać czosnek i pomidory też pokrojone w kostkę. Dodać koncentrat i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, przykryć i gotować 15min. Podlać sosem

Tureckie Przepisy
MANTI, czyli pierogi tureckie 224

Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy suszona mięta czerwony pieprz, chili Przygotowanie W głębokiej misce wymieszać składniki(...)Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta. Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody i gotować około 20 min. Sos I: Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem. Sos II: Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać resztę składników, mieszać chwilę i wyłączyć ogień. Na talerzu najpierw położyć pierogi

Tureckie Przepisy
ISPANAKLI KIYMALI BÖREK, czyli börek z mięsem i szpinakiem 143

Turcji. Smacznego! Składniki 5 razy yufka (cienki placek) Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 500 g szpinaku 1 duża cebula sól czarny pieprz 3 łyżki oleju Składniki (sos I) 1 jajko + 1 białko 5 łyżek mleka 10 łyżek oleju Składniki (sos II) 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju   Przygotowanie Farsz: Obrać i umyć cebulę. Pokroić(...)dokładnie z wody . Jeśli szpinak jest świeży, umyć dokładnie, pokroić i odcedzić. Dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę wszystkie składniki i przyprawić. Posmarować blachę olejem. Rozłożyć jedną yufkę. Posmarować sosem i na nią położyć następną yufkę. Rozłożyć połowę farszu równo, a potem położyć kolejną yufkę. Resztę farszu rozłożyć na nią i znowu przykryć yufką, posmarować sosem. Powtórzać, aż yufki się

Tureckie Przepisy
Danie fit! Razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym. 190

Makaron... ileż z niego można wyczarować pysznych dań. Właściwie jedynym ograniczeniem jest nasza kulinarna wyobraźnia. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym. Jest to wersja light mojego ukochanego dania. Zazwyczaj do przygotowania sosu pieczarkowego używałam tłustej śmietany. Tym razem cały sos oparłam na jogurcie naturalnym i podałam ze zdrowym razowym makaronem(...)drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju). Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy makaron. Gotujemy

Słodkie okruszki
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 181

świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 2 łyżki cukru(...)jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól

Ala piecze i gotuje
Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami 196

kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram) 1 cebula 1/4 papryki czerwonej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez(...)Podsmażamy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygnie dodajemy 1 jajko i ser grana padano starty na tartce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykonanie sosu: Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę kroimy w kostkę o podsmażamy na patelni na złoty kolor.Dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

tojestpyszne.blogspot.com
Schab zapiekany z sosem chrzanowym 143

Schab zapiekany z sosem chrzanowym. Mamy ferie a na feriach dzieci w domu więc ja , żeby ich dobrze nakarmić, a są bardziej mięsożerni, postanowiłam upiec pierwszy raz schab. Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś przepisu. Jest tego mnóstwo więc podebrałam z kilku po trochę i zrobiłam po swojemu. Chłopcy się zajadali chociaż myślałam, że sos chrzanowy nie za bardzo im posmakuje(...)smakowało i byłam zdziwiona, że wyszło to tak dobrze :) Frytki też są tutaj z piekarnika niestety mrożone :/ Zakupy: - Schab 1 - 1,5 kg w kawałku - przyprawy - rękaw do pieczenia Sos: - 1/2 szklanki wywaru warzywnego - 200 g śmietanki - 1/3 szklanki wody - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - 80-90 g chrzanu ostrego - 1 łyżka mąki pszennej - sól, pieprz do smaku Przygotowanie

Tanio smacznie i prosto
Domowy sos słodko-kwaśny 153

Naszła nas ochota na ryż z sosem słodko-kwaśnym. Pewnie najszybszym rozwiązaniem byłoby kupić taki w słoiku, podgrzać w rondelku i gotowe. Jednak po przeanalizowaniu etykiet na słoikach, ten pomysł szybko został odrzucony. Dlaczego by nie zrobić takiego sosu samodzielnie? Wydaje się, że ciężko uzyskać taki smak w domowych warunkach i bez dodatku wymyślnych składników. Nic bardziej mylnego! Mamy(...)przepis na przepyszny domowy sos słodko-kwaśny, który smakuje jak te kupne, ale w pełni panujecie nad jego składem. Wychodzi go taka ilość, że spokojnie można go zawekować i trzymać w szafce na "czarną godzinę". Czego potrzebujemy? - 1 pomarańcza, - 1 spora cytryna, - ananas w puszce, - 400 ml passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy

two broke sisters
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 154

sałat ½ opakowania rukoli 3 łyżki oliwy extra vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz 2 łyżki masła klarowanego 500 g pomidorków koktajlowych Sos: 5 łyżki oliwy extra vergin 2 łyż soku z cytryny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)kubka dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.   Do miseczki wrzucamy mix sałat oraz rukolę, polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego! Produkty potrzebne do marynaty

Sprawdzone przepisy kulinarne
Makrela w teriyaki 168

najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki(...)żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku