kostki świeżych drożdży (25g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli zioła prowansalskie bazylia oregano farsz: 5-6 plastrów szynki oliwki kukurydza konserwowa pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta) zioła prowansalskie 200g sera żółtego Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM Ketchup extra Kielecki łagodny firmy WSP SPOŁEM Sposób wykonania: Świeże drożdże pokruszyć do miski, posypać(...)ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami
Prosto i Smacznie z AnetąKlasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki) 250 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1 mała cebula sól(...)pieprz, oregano Składniki na sos: puszka krojonych pomidorów- 400g 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła ghee, oleju 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz oregano, tymianek Wykonanie: mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!delikatny. Brasato Składniki: - 1,5 kg mięsa wołowego - 2 szt marchewki - 1 szt pietruszki - 1 cebula - 1 szt pora - 0,5 selera naciowego - 0,5 butelki wina czerwonego - sos pieczeniowy - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z włókien, solimy i pieprzymy . Obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy. Warzywa kroimy(...)mięso i podlewamy winem. Odparowujemy wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy do miękkości około 3 godzin na małym ogniu razem z sosem pieczeniowym. Gdy mięso wystygnie wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy kroimy na plastry, grubość według uznania i wkładamy do warzyw. Całość dusimy około 2 godzin. Przed końcem duszenia dodajemy
Kulinarne życiePudding daktylowy z sosem krówkowym to pyszny i rozgrzewający deser na zimowe, mroźne dni. Pudding pieczony wraz z parą wodną ma zupełnie inną konsystencję od tradycyjnych ciast. Jest mazisty i niesamowicie wilgotny. Dzięki sporej ilości daktyli jest słodki i karmelowy w smaku. Szczególnie smaczny jest podany na gorąco! Pudding daktylowy z sosem krówkowym: 200 g suszonych daktyli Bakalland 2/3 szklanki(...)wlewamy wrzątek do blaszki tak, aby sięgał do 1/3 wysokości kokilek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka). Przygotowujemy sos: dwie łyżki budyniu krówkowego rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy wraz z czubatą łyżką cukru trzcinowego. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy ok. 1-2 minuty
Poezja smakuZapiekane naleśniki z serem to pomysł na piątkowy obiad. Naleśniki przygotowane w poniższy sposób wsiąkną sos waniliowy, a dzięki temu będą miękkie i delikatne w smaku. Upieczone naleśniki przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na naleśniki (12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju do smażenia farsz twarogowy 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 5-6 łyżeczek jogurtu* 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego sos 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, np. za pomocą
UgotowaćMakaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety nie oddaje tego jak niesamowicie smaczne było to danie. Jedząc doznawałam kulinarnego orgazmu. Mega kremowy i delikatny, lekko słodkawy sos przełamany wyraźnym smakiem podsmażonej i chrupiącej szynki parmeńskiej. Niebo w gębie. Zachęcam wszystkich(...)znowu. Powtarzamy ten proces tak długo, aż kawałki dyni zaczną się rozwalać. Wtedy wlej mleko i lekko rozwalając dynię łopatką lub łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu. Gdy konsystencja sosu już nam odpowiada zdejmij patelnię z ognia i dodaj jedną łyżeczkę mascarpone. Serek rozpuści się pod wpływem temperatury sosu. Dokładnie wymieszaj i dodaj podsmażona szynkę parmeńską oraz
Moja MichaŚwietny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy Składniki 100 g ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cukru palmowego 1 łyżka oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy(...)pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż. Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenMakaron z kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym z podsmażoną cukinią (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki 100g piersi z kurczaka1/2 cukini 150g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) duża łyżka śmietany 12% 1/2 płaskiej łyżeczki tapioki (skrobi z manioku) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masło klarowane lub olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj(...)patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Kiedy kurczak będzie już lekko podsmażony dodaj cukinię i smaż dalej. Gdy kurczak i cukinia się już zezłocą dodaj passatę pomidorową. Poczekaj, aż sos zacznie się gotować. Do małej miseczki przełóż kilka łyżek gorącego sosu pomidorowego z patelni. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Do odłożonej wcześniej miseczki z gorącym sosem pomidorowym dodaj
Moja MichaZiarenka orkiszu (pszenicy) wykorzystałam do smacznej sałatki. Tym razem bez majonezu. Można podawać ją na dwa sposoby. Pierwszy to polać sosem na bazie oliwy z oliwek, a drugi to z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Wszystko zależy kto co lubi. Poza tym ziarenka te mają w sobie wiele zalet zdrowotnych, ale są tez bardzo smaczne. Polecam! Składniki 1 szklanka orkiszu(...)czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 7/-8 pomidorków koktajlowych 1 cebula koperek sól pieprz Sos nr 1 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz Wszystko wymieszać i polać sałatkę. LUB sos nr 2 200 ml jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i polać sałatkę Orkisz
O kuchni z uczuciemKotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej(...)post Kotlety mielone w sosie serowo-porowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekusłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami(...)przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 oC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy. Przelej sos z pieczenia kaczki
karmelowydomu kilka pysznych gruszek. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie była zdrowa, zielona i chrupiąca sałatka. Połączenie smaku słodkiej, soczystej gruszki, orzechów, migdałów, zieleniny, a zwieńcza to wszystko sos miodowo-musztardowy. Szybko i smacznie. Idealna sałatka na spotkanie ze znajomymi. Moja sałatka znikła bardzo szybko podczas babskich pogaduszek ;) Zapraszam Was na chrupiącą sałatkę z gruszką w miodowo-musztardowym sosie(...)osoby) 2 garście ulubionego miksu sałat 10-12 orzechów laskowych 1 łyżka łuskanego słonecznika 1/2 łyżki płatków migdałowych 1 gruszka (chrupka, nie za miękka) 1/2 cytryny miodowo-musztardowy sos do mięs i sałat Roleski Przygotowanie: Rozłupane orzechy laskowe kroimy na pół, lub mniejsze kawałki. Następnie chwilę podsmażamy na suchej patelni. Gruszkę kroimy na ósemki *, wycinamy gniazda nasienne. Przekładamy do miseczki
Słodkie okruszkiprezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety(...)mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK
W kuchennym oknie Ewytylko z małymi modyfikacjami jak to zwykle u mnie bywa powstała pierś kacza w wydaniu orientalnym. Składniki 2 piersi kacze ok 250 g każda Składniki na marynatę 3 łyżki sosu teryiaki (jeśli nie mamy możemy zrobić z sosem sojowym jasnym) 1 łyżki sosu rybnego (jak nie mamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej(...)żeby odleżała swoje, w między czasie na patelnię przelewamy marynatę doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż zacznie delikatnie gęstnieć zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko i mamy gotowy sos do kaczki. Ja podałam kaczą pierś z puree z groszku z nutą miętową w towarzystwie lekkiej sałatki z feta spryskanej balsamico
Piekielna Kuchnia Patizmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto(...)wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody. Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec
W kuchni u Moniki