sosy - 72234 przepisów (strona:673/4816)

BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 135

mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska

Martyna Cooks
Wegański sos "śmietankowy" alfredo z nerkowców 196

Klasyczny sos alfredo jest pyszny, ale to bomba kaloryczna. Przygotowuje się go głównie z masła i śmietanki. A co by było, gdyby odchudzić go i uczynić wegańskim? Bardzo proszę! Dzisiaj przedstawiamy Wam wegański sos alfredo z nerkowców. Jest pyszny, kremowy i można jeść go bez wyrzutów, bo do jego przyrządzenia używamy samych zdrowych składników. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu(...)kremową, śmietankową konsystencję, której wielu osobom brakuje po odstawieniu nabiału. Z tego właśnie powodu to idealna propozycja dla bezglutenowców i osób, które z różnych względów nie jadają nabiału. Sos można podawać z makaronem, ale również jako baza do pizzy. Pasują do niego brokuły, pietruszka czy pieczarki. Spróbujcie koniecznie! Czego potrzebujemy? - 1 średnia cebula - 2 szklanki wywaru warzywnego - 4 duże ząbki

two broke sisters
Mac n'cheese "cztery sery" 147

Pyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki "Mac n'cheese". Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Kuchnia dla faceta - męskie przepisy". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 400-500 g makaronu "macaroni" 40 g masła + trochę do wysmarowania formy  40 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta gałki(...)mąka się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi

My Culinary Art
Łopatka wieprzowa w sosie własnym 163

Gotować mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych ziół, zagotować całość. Moje uwagi: By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością wody, zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy(...)dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu. Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami. Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony buraczek

Proste Potrawy
Sos tatarski - najprostszy 134

Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić(...)szczypiorek posiekać majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Cezar 275

jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego oraz oleju przygotowujemy marynatę. Moczymy w niej filet z kurczaka przez około 20-25 minut. Jajka gotujemy(...)oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika

Jacob Tastes
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 166

wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos. Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w  małej

Kuchcik gotuje
Sałata MIMOZA z sosem winegret wg Aleex 104

sałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według różnorodnych pomysłów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób(...)przygotowania: 1. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski. 2. Z podanych składników przygotować sos według tego przepisu . 3. Sałatę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać, aby sos otulił każdy listek. 4. Jajka ugotowane na twardo posiekać na drobną kosteczkę. Posiekać też zioła. Wymieszać z jajkami. 5. Sałatę z sosem

W mojej kuchni
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 158

daniu też zawarłem pestki moreli które dzięki uprażeniu z solą himalajską świetnie wprowadzą do organizmu zbawienną witaminę B17. Zapraszam do przygotowania :) Czas przygotowania: 30-40 minut Dla 1 osoby (Sos starczy na 2-3 osoby) Składniki: 5 suszony moreli 10 pestek moreli 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka sambalu 1 łyżeczka świeżego tymianku sos sojowy odrobina(...)łyżki zmielonego lnu złotego kilka pokruszonych orzechów nerkowca kilka pokruszonych suszonych owoców morwy białej świeży bądź suszony czosnek niedźwiedzi ksylitol suszona trawa żubrowa świeże liście jarmużu olej rzepakowy Przygotowanie: Sos: pokrojoną w kostkę morelę, 100ml wody, miód zagotowujemy chwilę w rondelku. Dodajemy sambal, błonnik jabłkowy, tymianek oraz cytrynę - blendujemy i przeciskamy przez sito do metalowego dzbanuszka z dziubkiem Kotlet: Mielony

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 246

pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :)  Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu(...)łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży)  5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól  2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego

Apetyt na Zielone
Tostowe muffiny z jajkiem 98

robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4  plastry boczku 3 łyżki roztopionego masła sos na wierzch: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli  sól i pieprz Przygotowanie: Z pieczywa tostowego(...)układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek). Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko..  Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko)  przygotowanie sosu: Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką

Bon appetit mon amie
Sałatka z awokado i ogórka 204

Dziś zachęcam do przygotowania zdrowej i smacznej sałatki z awokado i ogórka z pysznym sosem podkreślającym ich smak. Sałatka miała być zielona, ale ja oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś kolorowego, w tym przypadku była to papryka (można jej nie dodawać). W tej sałatce świetnie sprawdzi się zamiast papryki dodanie garści rukoli lub roszponki, wtedy sałatka będzie zielona(...)pierwotnej wersji miało być. Oba warianty są bardzo smaczne i pasują z sosem musztardowo-majonezowym. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ogórki  2 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 1 mała papryka lub garść rukoli bądź roszponki 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól sos musztardowo-majonezowy: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu

Kuchcik gotuje
Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 147

Czasami do przygotowania przepisów inspiruję się przepisami z książek. Tym razem Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej, powstała pod wpływem przepisu Jerzego Pasikowskiego z książki „Księga szefów kuchni”. Przygotowując pierś kurczaka do doprawienia wykorzystałam oliwę wymieszaną z suszonym rozmarynem, solą i młotkowanym pieprzem, a następnie usmażyłam mięso na patelni grillowej. Do piersi kurczaka został przygotowany pyszny, zielony(...)sos na bazie śmietanki i sałaty, coś wspaniałego! Polecam też mój przepis na pierś kurczaka faszerowaną rukolą. składniki: 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz młotkowany z kolendrą 1 pierś kurczaka 100 g ryżu 1 łyżeczka soli 1/2 sałaty lodowej 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki domowy ketchup do dekoracji Przygotowanie: Pierś kurczaka smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i rozmarynem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 140

przygotowania, sięgnęłam po jasny cukier, i jest. Idealnie wiosenne ciasto.  Przepis znalazłam u Ani , jednak zgodnie z sugestią z bloga  Somewhere over the kitchen  przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie!  Nie dajcie się prosić, też takie upieczcie. Odwrócone ciasto(...)proszku do pieczenia 3 jajka 120 g cukru 120 ml oleju sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy 2 łyżki cukru trzcinowego sos: 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem 173

Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego(...)mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka. Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku

VioletoweKucharzenie