Lasagne, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tradycyjnych przepisów, jak to zwykle we Włoszech, jest tyle ile kuchni. Można zatem zrobić lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego, ale można też zrobić nieco lżejszą wersję z sosem pomidorowym, którą też przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję(...)duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki. W kosteczkę pokroić też paprykę, ogórki i cebulę. Pomidory wrzucić do rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki
Przepysznik - BLW i nie tylkobaza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć mój dodatek do gnocchi, bardzo włoski sos, na pewno zapachnie każdemu południem. Gnocchi po włosku jest to liczba mnoga od słowa gnocco, czyli dosłownie "grudka", wydaje mi się, że jest to nazwa równie trafna co urocza, dlatego(...)niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według podań pochodzi z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki na jego temat we Włoszech pojawiły się już
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybko odzyskują turgor i stają się żywo zielone. Z wakame przyrządza się wiele potraw, m.in. zupę misoshiru. Ja wykorzystałem ją do zrobienia sałatki z ogórkiem, którą doprawiłem słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego. Sałatka z wakame i ogórka Składniki (dla 2-3 osób): 10 g suszonej undarii (wakame) 1 ogórek wężowy 1 łyżka białego sezamu sos: 2 łyżki octu(...)ryżowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania: Suszone wakame Ogórek umyć, pokroić w półtalarki (ja wcześniej obieram wzdłuż część skórki, co daje fajny efekt wizualny), natrzeć solą i odstawić na sicie, by zmiękł. Suche wakame zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wodę odlać, glony odcisnąć i pokroić
W SMAKDzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Pomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę(...)cebulę oraz pomidory a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz 2 łyżkami bazylii, przykryć pokrywką i dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną i sos zrobi się gęsty. Na sam koniec do sosu dodać pokrojoną mozzarellę, przemieszać i podgrzewać do czasu aż ser się rozpuści. Sos podawać z ugotowanym makaronem razowym. Smacznego
Krakowskie smaki Anifasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej(...)kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm. Składniki ciasto: 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłej wody, 500 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy. Składniki sos: 500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki), 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy, Sól, Pieprz. Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. Wykonanie ciasto: Do miski wrzucić(...)oraz zalać ciepłą wodą. Pomieszać delikatnie, aby się drożdże rozpuściły dodać mąkę i sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy sos. Sos: Rozgrzać oliwę w wysokim garnku. Musi być bardzo rozgrzana, dodać pomidory pokrojone w kostkę a po chwili czosnek. Smażyć około 5 min. Następnie przecedzić całość przez sito, trzeba pozbyć
Smaki Przyprawy i Kolorymiałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą. We wszystkich daniach typu(...)ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryktóre można zrobić w domu. Bardzo prosta i smaczna potrawa. Smak tego kurczaka, jest świetny i może to być miłą odmianą w codziennym gotowaniu. Składniki: ½ filiżanki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego ¼ filiżanki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju sezamowego ¼ filiżanki miodu 1 ząbek czosnku 1 kawałki kurczaka (zrobiłam z udek) sezam 1 łyżeczka soku(...)limonki posiekane chilli i szczypiorek, jako dekoracja. Wykonanie: Nastawić piekarnik na 200°. W misce pomieszać sojowy, rybny i ostrygowy sos, miód, olej sezamowy, sok z limonki i czosnek. Kawałki kurczaka zamoczyć w sosie. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec 50 min, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i posikanym chilli. Najlepiej
Smaki Przyprawy i Koloryczubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra lub natka pietruszki ocet ryżowy sól Warzywa rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Piersi(...)pieczemy przez 15 minut. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę, cukier i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy
Zawsze głodna!końcu pada deszcz, może będzie więcej czasu na gotowanie ;) Dziś zapraszam na bardzo smaczny obiad. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń mięsno-owocowych ;) Obłędnie pyszny sos z pysznych malin i borówek...- spróbujcie nie wyjadać go z garnka w trakcie robienia! :P ... i delikatna polędwiczka z nutą rozmarynu. Mmmm... niebo na talerzu ;)) Polecam! ;) Składniki: ok. 0,5kg polędwiczki wieprzowej 150g(...)Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Sos: Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i owoce. Gotujemy aż owoce się rozpadną, a sos zredukuje. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po 1 minucie na każdej stronie. Następnie przekładamy
Czerwona PorzeczkaSos z cukinii "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Uwielbiam cukinię za to, że świetnie przechwytuje inne smaki. Sama na surowo jakoś specjalnie smakowita nie jest, za to jako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek(...)choć w połowie rozgotowana. Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Wyjąć. Smacznego :) Pozdrawiam
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cebula czerwona 2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 1 płaska łyżeczka chilli cayenne 4 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich. 1/4 papryki zielone, żółtej i czerwonej sok z 1/2 limonki PRZYGOTOWANIE Pierś umyć(...)oczyścić. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać po czym dodać ją do mięsa, wymieszać i następnie doprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
ClauditteMissCookingwiększa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć i wyciąć głąb. Zagotować wodę(...)gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 550g mąki pszennej, 300ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, łyżka oliwy lub oleju. Sos: 1 puszka pomidorów, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju, bazylia, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru. Ponadto: 200g startego sera żółtego, 125g mini mozzarelli lub jedna duża kulka, 140g kukurydzy, ok.50-70g salami. Przygotowanie: Mąkę należy wymieszać(...)wlewać je do mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Połowę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula nabrała już koloru dodać pomidory z puszki oraz doprawić
W kuchni u Monikisurówka była dodatkiem do kotletów drobiowych ..i tym razem też trochę eksperymentowałam...tak samo jak do kotletów tak i do surówki , do majonezu dla zaostrzenia smaku dodałam troszkę sosu sosu barbecue . por marchewka szyczpiorek sól, pieprz majonez sos barbecue Pora pokroić w półplasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem(...)posiekanym szczypiorkiem.Majonez wymieszać z sosem i dodać do pora z marchewką.Wymieszać sos z surówką i doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła
Moje domowe kucharzenie