sosy - 72234 przepisów (strona:668/4816)

SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 148

przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą  prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym smakiem.  Fajną sprawą(...)łyżka masła 50-100 g cukru  KRUSZONKA 125 g masła 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki lub ziemniaczanej 50 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych SOS POMARAŃCZOWY 2 duże soczyste pomarańcze 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki dżemu pomarańczowego DODATKOWO: 150 g dżemu pomarańczowego do przełożenia  WYKONANIE SPÓD : Formę o wymiarach

cool and minty
PATATAS BRAVAS 170

Patatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy(...)ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka.  Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki

cool and minty
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 129

sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky  Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy na blacie(...)około 2 godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki

cool and minty
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ, KURCZAKIEM i KREWETKAMI 203

Czerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami. Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie  podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą(...)przepisie kaszy jaglanej.  SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

cool and minty
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 170

Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI(...)proszku, nasion kuminu(kminu rzymskiego) i kolendry roztartych w moździerzu, czarnego pieprzu, przyprawy garam masala po 1/4 łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np.   takich 1/4 szklanki gorącego bulionu

cool and minty
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 121

Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili

cool and minty
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 166

przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe bez problemu dostaniecie na działach(...)innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam  TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy

cool and minty
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM 277

rozpoczęty sezon grillowy polecam prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną z brokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu(...)Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko pokrojonego boczku oliwa SOS  2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam  taką 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska  pieprz 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie WYKONANIE

cool and minty
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ 119

Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy. Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy.  Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy.  Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 106

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)SOS :  4 łyżeczki przecieru pomidorowego wywar z gotowania gołąbków 200 ml wody  sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 148

karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj(...)trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj

karmelowy
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 153

żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.  Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka(...)posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 g mielonej wołowiny sól, pieprz sos: 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki 250 ml gorącego bulionu wołowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 174

Wiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest jak w niedzielne popołudnie muszę iść do pracy a rodzinka głodomorów zostaje w domu. Przepis na sos podpatrzony TU i zmieniony wg własnego widzi mi się :) Sos jest sycący, trochę tłusty, ale niesamowicie smaczny(...)polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 400 g puszka pomidorów bez skórki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Panna Cotta paleo 168

moich ulubionych włoskich deserów – Panna Cotta, oczywiście w wersji Paleo. Deser bez nabiału, glutenu i innych, nie do końca zdrowych składników. Panna Cotta paleo dopieścimy aksamitnym truskawkowym sosem , który nada jemu obłędnego aromatu i smaku (możemy go wykorzystać także na kilka innych sposobów, np. do dziecięcych naleśników, chlebków naan, deserów smoothie ). Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie(...)vege agar agar) 400 ml mleka (robiłem i w wersji z mlekiem migdałowym i z kokosowym z puszki) 2 łyżki miodu ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Składniki na sos truskawkowy: ⅓ szklanki octu balsamicznego około 400 gram truskawek 2 łyżki miodu szczypta soli wanilia łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Panna Cotta paleo: Do ¼ szklanki wody wsypujemy 1½ łyżki żelatyny

PaleoLife
Makaron z łososiem – w kremowym sosie 202

smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś i rozpuszczony parmezan sprawiają, że ten sos jest delikatny, ale naprawdę kremowy i aromatyczny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu al dente, w zależności od rodzaju makaronu 9-12 minut (sprawdźcie na opakowaniu). Makaron odcedzamy, mieszamy(...)Gotujemy razem około 3-4 minut, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, wsypujemy starty na drobnej tarce parmezan. Mieszamy całość, czekamy aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje. Sosu nie solimy – wędzony łosoś jest już wystarczająco słony. Dodajemy do sosu ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy, żeby równo rozprowadzić sos po makaronie. Od razu podajemy. Ta ilość spokojnie wystarczy jako

Karo in the Kitchen