pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) 3 ząbki czosnku sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym Przygotowanie : Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę(...)małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia. W tym czasie gdy mam odstawioną marchew do wystudzenia przygotuję sos: Umytą natkę pietruszki drobno siekam i daję do salaterki, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pietruszki. Dodaję również sok z cytryny, jogurt naturalny, doprawiam solą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do sosu dodaję wystudzoną marchew, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeprzygotować szybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku Profi , który świetnie go zastąpi. Wystarczy go zmiksować, dodać trochę koperku, marchewki i sos gotowy (nawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką. POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE(...)Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy. Kapuśniak Profi miksujemy
Bon appetit mon amieJAJKA PO BENEDYKTYŃSKU z sosem holenderskim, a inaczej jajka w koszulkach to jest nasz pomysł na leniwe śniadanie we dwoje, którym na pewno zaimponujecie swoim partnerkom! Składniki: 1 bagietka 4 jajka 4 plastry boczku garść siekanego szczypiorku 2 łyżki octu Na sos holenderski: 4 żółtka 80 g masła 2 łyżki soku(...)cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy
MenmagazineDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju(...)gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól Składniki na sos z białej rzodkwi: mały korzeń białej rzodkwi 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu winnego 2 żółtka ugotowane na twardo 4 łyżki gęstej śmietany (min. 12%) ½ łyżeczki cukru sól Wykonanie: Kapustę opłukałam. Liście włożyłam do osolonego
Kuchnia u Krysitrochę do podsypania 25 g świeżych drożdży 400 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Składniki sosu: puszka (400 g) pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli Do obłożenia: 200 g szynki(...)Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może kleić się ani do miski ani do rąk. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowałam sos: Czosnek przecisnęłam przez praskę. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Chwilę przesmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i gotowałam na małym gazie około 15-20 minut. W tym czasie
Kuchnia u Krysipokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu(...)zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką. Smacznego :) Źródło przepisu
Wołowina od rekinasmażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mdły, dlatego tym polecam majonez lub połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj Sałatka(...)czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu szczypta chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
Mieszam w GarnkuMoussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić(...)się o przygotowanie tego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania! Składniki: 800 g bakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką(...)powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie
O kuchni z uczuciemszklanki ryżu basmanti 1 szklanka wody około 0,5 kg polędwicy wieprzowej garść suszonych grzybów mun 1 szklanka mrożonego groszku 1 por (biała część) 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ciemny sos chili olej do smażenia szczypiorek do dekoracji Ryż przesypać na sito i przepłukać. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć wsypać ryż. Gotować(...)ognia i pozostawić pod przykryciem. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w cienkie talarki. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso. Przesmażyć i polać sosem sojowym. Gdy mięso zmieni kolor to dodać pokrojonego pora. Całość smażyć, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gdy por zmięknie to dodać mrożony groszek. Całość jeszcze chwilę smażyć. Przygotowane mięso
Ugotowaćoleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Przygotowanie: W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej(...)rozgrzać, przełożyć placek i smażyć ok. 3 minuty. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem (podgrzać go w rondelku z przyprawami do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje) i ułożyć na nim ulubione dodatki np. podsmażone pieczarki, pokrojone w plasterki salami i cebulę
Fabryka pomysłówNastępnie zdjąć sznurek i wstawić do lodówki. Pierwsza wersja szynki jako wędlina na chleb . Szynkę pokroić w plasterki i podawać z chlebkiem posmarowanym masełkiem i obłożonym plasterkiem szynki. Mniam Sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do małego pudełka i zamrozić. Zostawić do wykorzystania później, np do grochówki Druga wersja szynka imprezowa , szynkę pokroić na 0,5 cm plasterki(...)sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki i dodać później jak będziecie gotować grochówkę :)) Dolać trochę wody, zagotować
Kuchnia PokoleńNiedawno prezentowałam na blogu sos barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów. Składniki: 1 ½ kg żeberek ( paski ) Sól Pieprz Sos barbecue – mały słoik ( wielkość szklanki ) Bulion około 300 - 400 ml olej Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około(...)podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem ( warzywnym, można wykorzystać z kostki ). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek ( jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewytego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące. Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam je z nim i dopiero położyłam na kanapce i muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi smakowała ;) Składniki(...)małych krewetek 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 łyżki majonezu sok z cytryny (do smaku) koperek sałata pieczywo sól, pieprz Przygotowanie : W niewielkiej miseczce przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić do smaku salą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim sałatę i jajko, nałożyć sporą ilość sosu
Codzienne Gotowaniejest łatwe i szybkie do zrobienia. Choć przepis był właściwie na mięso z kurczaka, ja zdecydowałam się na wersję z polędwicy wieprzowej. Całość podana z aromatyczną kaszą i esencjonalnym sosem jest naprawdę świetna! Polecam na lekki obiad albo ciepłą kolację! składniki: mięso: polędwica wieprzowa szynka dojrzewająca w długich, wąskich plastrach ser pleśniowy kilka listków szałwii sól, pieprz do smaku kilka(...)ząbków czosnku oliwa do smażenia kasza: 300 g kaszy jęczmiennej (użyłam orkiszowej) 3 łyżki oliwy ząbek czosnku kilka listków szałwii 50 ml wytrawnego wina białego 100 g suszonych pomidorów sos: 1/2 cebuli 1/4 czerwonej papryki ząbek czosnku 200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki) 50 ml wytrawnego wina białego 70 g kaparów sól Polędwicę pokroić na plastry grubości
6niebo