sosy - 72234 przepisów (strona:667/4816)

Sosy do pizzy/grila 96

Proponuje bardzo smaczne sosy, które idealnie pasują zarówno do pizzy jak i grila. Są urozmaiceniem wielu dań. Polecam! :) Sos pomidorowy Składniki: mały słoiczek koncentratu pomidorowego 5 czubatych łyżek pikantnego ketchupu 2-3 łyżki przegotowanej wody sól, pieprz duża ilość oregano szczypta cukru pudru  Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Sos odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się dokładnie(...)połączyły ze sobą. Sos czosnkowy     Składniki:  1 szklanka gęstego jogurtu 1-2 łyżki śmietany/majonezu 2-3 ząbki czosnku oregano, bazylia sól, pieprz szczypta cukru pudru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się dokładnie połączyły ze sobą

Smaki Natalii
Pizza na grubym cieście z salami i serem 153

Danie które uwielbiają wszyscy. Ja osobiście preferuje pizze na grubym cieście, pikantną i z dobrym sosem: np. sosy do pizzy , które ukazały się już na blogu . Smacznego! :) Pizza na grubym cieście z salami i serem Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo 3 łyżeczki cukru 1/2 paczki drożdży szczypta soli szklanka letniej wody Dodatki: salami ser żółty papryka czerwona pieczarki(...)Sos (na spód pizzy): 1 koncentrat pomidorowy sól,pieprz odrobina wody oregano Sposób wykonania: W dużej misce wymieszać: 3 łyżki mąki, 3 łyżeczki cukru, drożdże i szklankę letniej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Później dodać 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Wymieszać. I znów pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować sos: W misce wymieszać koncentrat, wodę, oregano, sól i pieprz. Uformować pizze ( kształt

Smaki Natalii
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 133

cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra lub pietruszka do posypania Do dekoracji można użyć pomarańczy lub mandarynek. Przygotowanie: wołowina teriyaki(...)misce mieszamy: sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, wino, imbir, czosnek. Dodajemy pociętą na małe kawałki wołowinę i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju. Wyciągamy wołowinę z marynaty, wrzucamy na rozgrzany wok i smażymy około 5 minut, aż zrobi się brązowa. Kiedy już cała wołowina jest usmażona ściągamy

PaleoLife
ozory w musztardowym sosie 85

ozory w musztardowym sosie Oczywiście wiem o tym iż są tacy, którzy krzywią się na samą myśl o potrawach wykonanych z wieprzowych ozorów. Ci niech od razu  porzucą lekturę poniższego tekstu.  Bowiem przepis ten, jest on skierowany przed wszystkim do tych, którzy ceną sobie tradycyjne smaki naszej kuchni. Oni z pewnością docenią delikatny smak ozorków podanych(...)aromatycznym i wyrazistym musztardowym  sosie i będą wiedzieli iż jest  to danie które zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę.  składniki dla czterech osób 4 ozorki wieprzowe 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera  2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 2 łyżki masła składniki sosu 3-4 łyżki dobrej musztardy

Miód i pieprz
Desereki z kaszy manny z sosem malinowym 145

Przepyszne mini deserki podane z malinowym sosem doskonale umilą nam letnie popołudnie. Przygotujecie je naprawdę szybko a dobrze schłodzone orzeźwią w upalny dzień.  Są dziecinnie proste. Nawet moja córka nie miała z nimi większego problemu ;) Deserki: 1/2 l mleka 5 łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej(...)mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek na babeczki (najlepiej z dziurką). Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki aby się schłodziły. Sos: w międzyczasie rozdrabniamy maliny, podlewamy 1 łyżką wody i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Maliny przecieramy przez sitko, dosładzamy do smaku i redukujemy sos. Można odrobinę

Smakołyki Asi
Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone 131

Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj .  Może i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt  papryk zielonych lub czerwonych(...)mięsa mielonego 300 g ryżu 1 duża cebula  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 250 g serka mascarpone sól bazylia pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka 170

jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe) 1 mała cebula Dodatkowo: olej Opcjonalnie: sos serowo-czosnkowy (opis na końcu) Sos serowo-czosnkowy: 150g serka topionego 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki masła pieprz biały   Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki(...)ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu). Podawać na gorąco polane sosem. Sos serowo-czosnkowy. Posiekany czosnek przesmażyć na maśle. Dodać śmietanę, mleko oraz pokrojony serek.  Całość mieszać - do momentu połączenia się składników. (Jeśli sos jest za gęsty należy dolać mleka

Di gotuje
Wegańska pizza ze szparagami, białym sosem i karmelizowaną cebulką. 180

temu wyszedł mi spód idealny i od tego czasu nie ma tygodnia bez pizzy! Bardzo długo chodziła za mną wegańska pizza ze szparagami. Od razu zobaczyłam ją z białym sosem z nerkowców. Kiedyś pewnie zrobiłabym ją z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą. Do tego karmelizowana cebula, która dodaje słodyczy i idealnie komponuje się ze szparagami. Reszta dodatków tak naprawdę zależy(...)have’em’ jest awokado i pomidorki koktajlowe. Można też dodać pesto i dowolne zielone dodatki (ja dodałam kiełki słonecznika). Bon Appetit!   Wegańska pizza ze szparagami Składniki Na sos z nerkowców 70g nerkowców moczonych przez 3-4 godziny 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 90ml mleka kokosowego (nieco ponad 1/3 szklanki) sól himalajska

Fill The Bowl
Spaghetti z mięsem i marchewką 148

Dzisiaj zapraszam Was na spaghetti z sosem, którego głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy. W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Połączenie mięsa, oregano i marchewki daje sos, który zachwyca prostotą, smakiem i aromatem :) Składniki (4 duże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej(...)minut.  Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano oraz ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę i całość gotujemy jeszcze około godziny.  W międzyczasie sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. Smacznego

Smak mojego domu
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 404

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki do obtoczenia 100 ml oleju  magi do smaku wykałaczki mąka z wodą do zagęszczenia sosu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym. 93

taśmę wykorzystaliśmy ostatni moment na kulinarną zabawę z truskawkami :) Przygotowana przeze mnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni. Składniki: mieszanka sałat 250 g truskawek(...)sera pleśniowego lazur sos z granatu / sos balsamiczny sezam / orzeszki piniowe Wykonanie: Mieszankę sałat ułożyć na talerzu. Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce rozłożyć na sałacie.  Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Sałatkę skropić sosem i posypać sezamem / orzeszkami

zadanie-gotowanie
Szakszuka jajka w pomidorach 428

masło. Dodać cebulę i czosnek – podsmażać kilka minut aż się zeszklą. Dodać pokrojone pomidory (jeśli dodajecie te z puszki – razem z sokiem). Podsmażać na niewielkim ogniu aż sos się zredukuje (w zależności od soczystości pomidorów może to potrwać nawet do 20 minut; sos można też przygotować dzień wcześniej). W międzyczasie dodać sól, pieprz, paprykę, posiekane chili i cukier(...)sos zgęstnieje delikatnie wbić jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały (można w sosie zrobić niewielkie wgłębienia). Dla dodatkowego efektu szakszuki, czyli bałaganu, można delikatnie wymieszać białka (tylko białka!) z sosem z pomidorów. Patelnię przykryć i smażyć jeszcze całość na małym ogniu przez kilka minut aż białko się zetnie, a żółtka osiągną pożądaną przez Was konsystencję (my lubimy, gdy żółtko

Pociąg Do Kuchni
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 129

Dorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest(...)wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 94

ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka rada jak go ugotować. Ja zawsze bób wrzucam na gotującą(...)czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno

ladykitchen
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 171

dań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam  taką  ) / można pominąć lub zastąpić np. miodem, syropem klonowym(...)łyżki soku z cytryny 4- 5 łyżek oliwy extra vergine sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE SOS WINEGRET : do miseczki wrzucamy roztarty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Łyżka po łyżce dolewamy oliwę, za każdym razem energicznie mieszamy, tak, aby składniki utworzyły gęsty i jednolity sos. Komosę płuczemy na sitku, odsączamy

cool and minty