sosy - 72734 przepisów (strona:656/4849)

Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala 191

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek(...)smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili. W między czasie

Kuchnia Bon Appetit
Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym 207

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym Składniki: Kalafior – 1 sztuka Pasta tahinia – 2 łyżki Sos sriracha – 1 łyżeczka Olej sezamowy – 1 łyżka Mielone siemię lniane – 2 łyżki Czarnyszka – szczypta + natka pietruszki Składniki – sos: Jogurt naturalny – 150g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżeczka Czosnek(...)ząbek Wykonanie: Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. W między czasie przygotowujemy sos – jogurt naturalny mieszamy z pastą sezamową, miodem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Upieczony kalafior polewamy

Kuchnia Bon Appetit
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 213

koniec lata, co uczciłam, a raczej uhonorowałam ostatnim obiedem na tarasie. Przygotowałam ravioli z dyniowym nadzieniem w sosie szałwiowym. Jak widać to były na tyle wielgachne pierogasy, ze dwa stanowiły porcję, no przynajmniej dla wszystkich dziewczyn w domu. Farsz to praktycznie trzy składniki, kluchy, to wiadomo mąka i woda, nic skomplikowanego, i jak to u mnie w domu bywa(...)wnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście może to być świeży, około 2 ząbków), pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kuminu Sos: 2 szklanki mleka sojowego 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy szczypta gałki muszkatołowej pęczek świeżej szałwii sól i pieprz do smaku

greenscarf
CIASTO GRUSZKOWE 242

Pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)kostkę gruszki i posiekane bakalie. Mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowaną blachę. Wierzch oprószamy lekko cukrem . Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i polewamy sosem waniliowym. Polecam gotowy a dla chcących spróbować , podaję przepis na sos waniliowy domowy. SOS WANILIOWY 2 żółtka 125 ml tłustego mleka 125 ml śmietany kremówki 36 % 5 dag masła 1/4 szkl

WYSPA SZCZĘSLIWA
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 205

Spaghetti w dyniowym sosie z pastą paprykową! Food photography by Karolina Smyk Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków! Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity(...)swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu.  SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru

SMYKWKUCHNI
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 220

się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odłóż 100 g malin do dekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu. Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę(...)sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chutney śliwkowy 188

Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego(...)godziny od czasu , do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jabłkowy. Ja zawsze wszystko smakujęi jęśli stwierdzam ,że czegoś mi brakuje w smaku , to dodaję. Sos powinnien być winny o lekkim smaku przypraw. Gorący sos przekłądamy do słoków. Dla pewności można zapazteryzować ok. 10 min.   SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki gryczane z sosem dyniowym i grillowaną kukurydzą. Pycha! 200

się działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy(...)dość wyraźnym smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego. Sos był mi niezbędny do cieniutkich naleśników gryczanych z dodatkiem ziół, całość podałam z grillowaną kolbą kukurydzy i kostką z awokado.  Danie prezentowało się i przede wszystkim smakowało wybornie. Na pewno będę do niego często wracać. Sprawdźcie czego potrzebujecie do przygotowania tego dania. SKŁADNIKI:  NA NALEŚNIKI GRYCZANE: - 1 szklanka mąki gryczanej

SMYKWKUCHNI
Potrawka z kury i czterech warzyw 215

czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA:  przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI: 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 lyżeczka czosnku granulowango 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka sosu worcestershire(...)łyżka Sosu kebab-gyros ostry od Folwark Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obsypać przyprawami i wycisnąć kleks Sosu kebab-gyros ostry od Folwark . Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę. Fasolkę pozbawić końcówek

Grunt to przepis!
MAKARON Z BROKUŁEM, SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM 182

Dzisiaj wersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam.                                                                       SKŁADNIKI : 250 g makaronu kokardki Lubella 1 mały brokułu ( może(...)SOS : 1 łyżka masła naturalnego  1 łyżka z czubkiem mąki pszennej  2 szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, tartego 2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy Sos Słodko-Kwaśny 433

Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.   Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej(...)papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut

Słodka Strona
Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 301

delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka  1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki(...)kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną

kruche babeczki
Spaghetti śródziemnomorskie 204

pestek 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach jak tuńczyk) 1 papryczka chilli 1 mała cebula łyżka masła SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4  świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz(...)smaku oliwa lub olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE SOSU Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy i siekamy. Na patelni  rozgrzewamy  4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan,  pomidory pokrojone w kostkę i dusimy

ClauditteMissCooking
Cielęcina zapiekana w sosie szparagowo – pomidorowym 183

Jakiś czas temu kupiłam w słoiku sos szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę. Składniki: Cielęcina około 1 kg Sos szparagowy w słoiku Pomidory pelati z puszki Sól Pieprz biały Pieprz czarny cukier Masło klarowane Wykonanie: Cielęcinę kroimy(...)ewentualnie odrobiną cukru. Podgrzewamy tak aby pomidory pozostały w całości. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy z obu stron kawałki cielęciny. Układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest

Smaki Ewy
Sos cukiniowo paprykowy. 185

Sos jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze

Radość kipiąca uśmiechem.