sosy - 72234 przepisów (strona:655/4816)

Dorsz w migdałach z sosem winnym 216

niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem(...)200g rozmrożonych filetów z dorsza 1/2 szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić

Jaglusia
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 633

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)bardzo smaczne. Ja swoje podsmażam przez duszeniem, ale można z tego zrezygnować i przygotować ich bardziej dietetyczną (i zdrowszą) wersję. Wtedy od razu po "ulepieniu" trzeba wrzucić je do sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut.  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki

Simply Food
Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym 181

Sos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo(...)ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.  Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest

Szczęśliwa kuchnia
Sałatka Pełna Witami z Sosem z Awokado 142

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną i kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 500 g pomidorów 1 czerwona papryka 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 cebula czerwona (około(...)pęczek usiekanej natki pietruszki 1 pęczek usiekanego szczypiorku na sos: 2 awokado 50 ml oliwy lub oleju sok z 1 cytryny około 50 ml 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry do smaku: sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz (około 1/2 łyżeczki) Link do filmu z przygotowania : Sałatka pełna witamin z awokado Przygotowanie: Do miski przekładam wypłukaną i osączoną kukurydzę

Uwaga Babcia Gotuje
Tortilla z kurczakiem z czerwonym curry 163

kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo że gotowe. Zjąć z patelni i odstawić. Przygotowanie sosu – idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny sos czosnkowy . Możecie też zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek(...)piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora i świeżego ogórka. Polać sosem, zawinąć i serwować. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Domowa pizza z drożdżami instant 148

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ "00", którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł) - pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody - 4 g drożdży instant(...)łyżki oleju - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - 1 łyżeczkę oregano - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 200 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera mozzarella - 50 g tartego parmezanu - kilka listków

Bez Cebuli
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 140

Kilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki(...)śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir i curry oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować

Czerwień i błękit
HAMBURGER Z WOŁOWINY 143

cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli 4 liście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną(...)chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety, położyć je na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki. Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pad Thai z krewetkami wersja podstawowa. 225

suszonych krewetek 2 jajka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 kostki tofu  1 limonka 2-3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka brązowego cukru 5 łyżek sosu tamaryndowego 1-2 łyżki sosu rybnego  1 łyżeczka suszonej papryczki chilli 4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych  garść świeżej kolendry ( tutaj niestety mrożona ) garść szczypiorku duża garść kiełków fasoli(...)Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Tofu pokroić w grubą kostkę. Paprykę pokroić w paski. Szczypiorek pokroić na 2-3 cm kawałki. Pokroić kolendrę. Posiekać i podprażyć orzeszki ziemne. Do sosu tamaryndowego dodać cukier i sos rybny oraz odrobinę wody. Nie mam woka więc Pad Thai przygotowuję na patelni do paelli. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego szalotkę

Jemy Pijemy
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 297

uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja dla 4 – 5 osób Składniki(...)sól, pieprz. W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać, aby powstała lekka zasmażka. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, bazylię i oregano. Wymieszać. Sos powinien być lekko gęsty. Sos dodać do warzyw na patelnię i wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do ryżu dodać 1/3 sera

Jaglusia
Polędwiczka w sosie grzybowym 185

Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny  obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)klasycznej użyłam Prymat 5 łyżek oleju Sos grzybowy: 30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków 1 duża cebula 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję,  osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam

Wanilia i Kardamon
Makaron z sosem chlebowym 130

Miśki 10/10, to ona test główną testerką moich makaronów i to z jej zdaniem się liczę jeżeli chodzi o tego typu dania. Bardzo swobodnie zainspirowałam się przepisem na chlebowy sos angielski, a że kiedyś robiłam zapiekankę makaronową z grzankami, to wiedziałam że takie połączenie jest niebiańskie. Danie jest baaaardzo sycące, a sosu na tyle dużo, że spokojnie 1/3 można nawet(...)zamrozić. Nerkowce dają tu maślanego posmaku, ale spokojnie można z nich zrezygnować i tym samym ciut odchudzić sos, no ale po co, no po co? Składniki na 6 porcji: opakowanie 500 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100-150 g pieczywa (może być czerstwe_ 1-2 cebule puszka 400 ml mleka kokosowego 400 ml mleka roślinnego

greenscarf
PIZZERINKI 125

sobą do pracy, szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym  (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody(...)pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy z mięsem mielonym * pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni (nie gorący!!!). W misce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową płynu, wymieszać. Zasypać to łyżka

Zrób to smacznie
Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 188

Dziś przedstawiam pomysł na sezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj(...)najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem (6 porcji) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella typu kokardki 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany 2 łyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku

karmelowy
LAZANIA 145

makaronu lazania 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 1 marchew 1 jajko 100 g sera gouda 1/2 łyżeczki oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa Składniki na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 żółtko 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 szklanki mleka 180 g startego sera żółtego 3/4 szklanki śmietany gęstej sól pieprz(...)Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Płaty makaronu gotujemy kilka minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny