sosy - 72234 przepisów (strona:634/4816)

5 najlepszych marynat do tofu 134

się ser do stężenia razem z serwatką, przez co produkt końcowy jest delikany i kremowy, przypomina gęstą śmietanę. Takie tofu znajduje zastosowanie w dipach, sosach, masach ciast. Jak smakuje tofu? Co jakiś czas w Internecie pojawia się mem, który wygląda mniej więcej tak: Jestem pewien, że twórca tego mema nigdy(...)ludzie to jedzą i im smakuje, to może ja zrobiłem coś źle? Nie poddałem się i za drugim razem dodałem sporo przypraw i sos sojowy. Tofu smakowało o niebo lepiej! I tak właśnie zaczęła się moja przygoda z sojowym twarożkiem. Przygoda, która trwa to teraz. Dzięki temu wiem

Vegan Taste
Sos warzywny do słoików 158

mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które zmieniły jego smak(...)wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu

Weekendy w domu i ogrodzie
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 129

natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny i faszerowane masą mączno- jajeczną. Często dodaje się do nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku(...)liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści

Mango Papaja
MAC'N'CHEESE VEGAN 108

Przepyszny makaron w sosie serowym... bez sera! Za to z kalafiorem i pastą hummus 😇 Poniższa receptura to jedno z moich ostatnich odkryć. Razowy makaron penne zanurzony w kremowym sosie o konsystencji topionego serka to przepis który niedawno wpisał się na listę moich COMFORT FOODS. Nawet zdeklarowani mięsożercy stwierdzili, że sos jest pyszny i na pewno musi być w nim dodatek(...)czosnku przeciśnięte przez praskę, delikatnie solimy i podlewamy niewielką ilością mleka sojowego.  Łączymy całość w blenderze, dodajemy dwie łyżki hummusu i miksujemy z ugotowanym wcześniej kalafiorem na gładki sos. W razie potrzeby podlewamy mlekiem sojowym. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Podajemy posypany ostrą papryką w proszku i natką pietruszką.       Smacznego! 😇 ✩✩✩    Instagram

Kuchnia Ellie
Słodka pyza z powidłami w sosie waniliowym 158

przepisu jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Słodka pyza jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. To Germknödel, czyli mega pyza, pampuch na ciepło. Wypełniony jest powidłami śliwkowymi i zalewany najczęściej sosem waniliowym. Klasyczny niemiecko-austriacki deser posypywany jest zwykle makiem. To dziwne danie zaskoczyło mnie mocno, kiedy zamówiłem je w jednym z alpejskich schronisk, jakieś 1200 metrów na poziomem morza. Germknödel(...)jest prosty w swej idei, ale ma oryginalny zestaw smaków i przede wszystkim fajnie prezentuje się na talerzu. Poniżej przepis uproszczony (trzeba kupić gotowe pampuchy) z lekką modyfikacją, bo sos zastąpiłem budyniem waniliowym. Tak by było łatwiej Potrzebujemy tylko zestawu do gotowania na parze (duży garnek i sitko, które nie zatonie w gotującej się wodzie). Potrzebujemy 4-5 pampuchów, czyli

Królestwo Deserów
Sernik na zimno z musem malinowym 149

było jeszcze bardziej malinowo :)  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( tężeje szybko ). Mus malinowy : W garnuszku wymieszać maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Sos malinowy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek.  Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie garnuszek(...)żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia! Żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłego sosu malinowego ( jeśli sos malinowy za bardzo wystygł, można go lekko podgrzać ), dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia, ale pilnować aby sos malinowy nie stężał. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie

Opowieści z piekarnika
Ciasto do pizzy ( najlepsze ) 475

sprawiają, że ciasto jest kruche i nawet na zimno nie staje się gumowe. O tym też wcześniej nie wiedziałam ;) Aha, pod przepisem na ciasto mały bonus - przepis na sos pomidorowy, również autorstwa mojej Siostry. Pychota ;) Bardzo polecam :) Ciasto można przygotować wieczór wcześniej, umieścić w misce, nakryć ją folią spożywczą i od razu włożyć do lodówki. Następnego dnia, około 2 godziny(...)części uformować w zwartą kulę, następnie rozciągnąć tę kulę w dłoniach na wielkość formy, przełożyć na blachy posmarowane olejem, naciągając ciasto do brzegów blachy.  Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C i piec około 12 minut, do ładnego wypieczenia spodu. UWAGA: Najlepsza opcja pieczenia pizzy to grzanie góra - dół, jeśli

Opowieści z piekarnika
Sałatka z pomidorków w lekko czosnkowym sosie 135

tylko wspaniały dodatek do innych dań, ale też pyszne samodzielny posiłek. Dziś zapraszam Was na przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Sałatka z pomidorków w lekko czosnkowym sosie. Pyszna, szybka, idealna od tak lub jako dodatek do innych dań. W przepisie użyłam pomidorków paprykowych, ale możecie wykorzystać również np. malinówki. Wystarczy je pokroić na ćwiartki. Spróbujcie. Składniki: dwie garście(...)pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki) Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt naturalny (polecam gęstszy), majonez, starty na małych oczkach czosnek oraz przyprawy. Sos najlepiej wstawić na parę minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pomidorki kroimy na pół i wrzucamy

Słodkie okruszki
Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym / Danie wegetariańskie / Makaron bez mięsa 331

samym czasie. Mój makaron gotuje się około10 minut, więc dodałam go po około 5 minutach gotowania się samej fasolki. Ugotowany makron i fasolkę odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie sosu: Na rozgrzany olej na patelni daję cukinię, paprykę, delikatnie solę i smażę około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję pomidory, doprawiam ziołami(...)solą, pieprzem, można również doprawić ostrą papryką i całość jeszcze duszę około 10 minut – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie makaronu: Do gorącego makaronu z fasolką dodaję sos, dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Makron z cukinią w sosie pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie 138

filet z piersi kurczaka. Na szybko przygotowałam taki obiad! A smak zaskoczył mnie samą! Kruche i rozpływające się w ustach mięso nadziane pietruszką i serem camembert. Do tego kremowy sos na bazie mleka i serka topionego. Rewelacyjny obiad! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa curry Ostra papryka 60 g sera camembert z ziołami ½ pęczka natki pietruszki(...)Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka 60 g kremowego serka topionego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert

VioletoweKucharzenie
Sos pomidorowy z pieczarkami 138

Pyszny aromatyczny sos pomidorowy zrobiony na bazie passaty Jamar . sos ten robiłam z domowego przecieru i muszę stwierdzić że passata w niczym nie odbiega smakiem od tej domowej. Sos wyszedł taki sam jak zawsze robię. Nie ma żadnych udziwniaczy smakowych co jest bardzo ważne dla mnie. Mogę z czystym sumieniem polecić. 700 ml passaty pomidorowej Jamar 2 cebule(...)Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią i oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie. Pieczarki myję i kroję

wesoła kuchnia
Pomarańczowy dressing do sałaty 137

Pomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone(...)macie pożywny lunch Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni! Składniki: świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1 łyżka pasty miso 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy Dodajemy pastę

Lamarida.pl
Pity z grillowanym serem halloumi 183

sera halloumi; 2 chlebki pita; 1 średni ogórek gruntowy; 1/2 średniej, żółtej papryki; 4 liście sałaty masłowej; 2 plastry czerwonej cebuli (u mnie bez); 3 łyżki słodkiego sosu chili; Sok wyciśnięty z połowy średniej limonki; Skórka starta z połowy średniej limonki; 1 łyżka oleju. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w cienkie paski. Ogórka umyć(...)obrać, pokroić w plastry. Liście sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Limonkę, sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do miseczki wlać słodki sos chili i sok z limonki. Wsypać skórkę startą z limonki.Wymieszać. Ser halloumi pokroić w 4 plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster sera posmarować olejem (przy pomocy pędzelka

Gospodyni Miejska
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 328

SOS POMIDOROWY :  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 -3 łyżki ostrego ketchupu oregano do smaku 1/2 szklanki wody                                                                    PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski(...)wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego.  Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 153

mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku  Sposób wykonania(...)pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy sos. Do garnka z wywarem dodajemy usmażone pieczarki z cebulą (kilka sztuk pieczarek odkładam i dodaje później). Miksujemy na gładki krem.  Podgrzewamy. W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną, dodajemy łyżkę

Qchnia po prostu