SOS POMIDOROWY : 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 -3 łyżki ostrego ketchupu oregano do smaku 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta przekładamy do miski(...)wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Sposób wykonania(...)pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy sos. Do garnka z wywarem dodajemy usmażone pieczarki z cebulą (kilka sztuk pieczarek odkładam i dodaje później). Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy. W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną, dodajemy łyżkę
Qchnia po prostumięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól i pieprz Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy(...)pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku
Różne smaki w kuchnistir fry to ultra szybka, kilkuskładnikowa, zdrowa i bardzo charakterna potrawa. U mnie kaczka w woku ląduje zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na szybko przygotowane czerwone mięso. Słodko-ostry sos, miękka i soczysta kaczka a do niej chrupiąca, obłędnie zielona kapusta. Pyszne o każdej porze roku! Jeśli nie możecie zdobyć kapusty pak choi można ją zastąpić bardzo zdrową sałatą rzymską(...)przypalenia czosnku i cebuli. Wrzucamy kapustę pak choi i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kapustę z dodatkami około 1,5-2 minuty, aż widocznie zmięknie i przywiędnie. Wlewamy do woka sos sojowy, miód, sos ostrygowy, dodajemy usmażone mięso i podgrzewamy całość. Mieszamy skrobię z łyżką wody i dolewamy do woka, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy kaczka i kapusta pokryją się szklistą glazurą
Karo in the KitchenDziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie. Do sosu miałam okazję użyć przypraw od Cykoria . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniawokado i chodziła za mną tak długo, że w końcu ją dzisiaj zrobiłam. Do tej pory jakoś omijałam szerokim łukiem awokado a szkoda, bo w połączeniu z krewetkami i sosem jest po prostu przepyszne. Troszkę smak psuł mi w tej sałatce mix sałat, myślę, że tylko lodowa byłaby idealnym dopełnieniem smaku. Sałatka z awokado i krewetek Składniki 3 awokado(...)mrożonych krewetek 100 g różnych sałat 1 łyżka soku z cytryny Sos 100 ml śmietany 1 łyżka sosu pomidorowego lun ketchupu 1 ząbek czosnku (dałam dwa) sól, pieprz Według oryginalnej receptury rozmrożone krewetki powinnam podgotować, ja jednak je podsmażyłam, bo takie bardziej mi smakują. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny
Pieguskowa Kuchniamarchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć ze sobą i dodać do pokrojonej(...)zmieni kolor. Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy wymieszane składniki sosu, dokładnie mieszamy i dzielimy na porcje. Smacznego Artykuł Makaron z wołowiną i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaochoczo przystępuję do tej wspaniałej akcji. Ponieważ w moim domu mieszkają zwolennicy słodkich i ostrzejszych smaków postanowiłam dogodzić jednym i drugim. Przygotowałam słodkie złociste naleśniki dyniowo-serowe z pysznym sosem pomarańczowo-imbirowym oraz ostrzejszą i bardziej wyrazistą w smaku pastę dyniową z kurkumą i lubczykiem. Sama nie wiem, która wersja do mnie bardziej przemawia, gdyż obie są zupełnie od siebie(...)różne i tak samo smaczne, polecam więc obie :). Naleśniki dyniowo-serowe z sosem pomarańczowo-imbirowym 1 szkl mleka 10 dag mąki 2 jajka 500 ml soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 szkl obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag twarogu sól, olej Z jajek, mąki, odrobiny soli i mleka zrobić gładkie ciasto naleśnikowe. Miskę
Pieguskowa Kuchniatyle te zbieram. W tym roku wyjątkowo udało nam się zebrać całkiem pokaźne ilości i sporo już sobie ich nasuszyłam i zamroziłam. Taki placek świetnie też smakuje z sosem pieczarkowym, więc jeżeli nie macie dostępu do grzybów leśnych zastąpcie je po prostu pieczarkami. Wyjdzie równie pysznie PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI PLACEK ziemniaki 1 cebula 1 jajko(...)łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia SOS obgotowane grzyby leśne 2-3 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra NADZIENIE ryż Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dość cienkie placki na całej powierzchni. Ryż ugotować
Pieguskowa Kuchniawątróbki drobiowej 2 średnie cebule 3 jabłka (najlepsza szara reneta) 2 łyżki miodu garść rodzynek ziemniaki majeranek, rozmaryn 0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego mieszanka sałat SOS 3 łyżki miodu 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki lub szóstki jeżeli są duże. Ugotować na parze. Gdy ziemniaki będą(...)rodzynek można dać żurawinę. Dodać rozmaryn, majeranek, wlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami dodać wątróbkę. Wymieszać i chwilkę poddusić razem z sosem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem. W tym samym czasie ugotowane na parze ziemniaki obsmażyć na maśle (najlepiej klarowanym). Do słoiczka dodać wszystkie składniki sosu, zakręcić pokrywką
Pieguskowa Kuchniamakaronowa. Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie, w przypadku niespodziewanych gości, na wielkanocnym stole jak i na co dzień. Wystarczy ugotować tortellini, zrobić sos czosnkowy i pokroić pomidory i szczypiorek. Z praktycznych porad mogę dodać, że makaron łączę z sosem nieco wcześniej, a pomidory dodaję tuż przed podaniem. Dzięki temu sałatka zawsze wygląda świeżo(...)SAŁATKA Z TORTELLINI I POMIDOREM makaron tortellini z szynką dojrzałe pomidory szczypiorek SOS CZOSNKOWY 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego czosnek w ilości wedle uznania szczypta soli Makaron tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Pomidory pokroić na cząstki a szczypiorek drobno posiekać. Pierożki tortellini
Pieguskowa Kuchniaokazało się prawdziwym hitem w naszym domu, a muszę dodać, że mięso jemy niezwykle rzadko. Schabowe roladki nadziałam kaszą jaglaną przyprawioną na ostro. Po upieczeniu, poddusiłam je w Ciemnym Sosie Uniwersalnym Łowicz z dodatkiem koperku i ogórków kiszonych. Całość komponowała się ze sobą naprawdę fantastycznie i myślę, że takie danie mogłoby być serwowane w niejednej restauracji :) 600 g schabu(...)kości 70 g kaszy jaglanej (waga suchej) łyżeczka mielonej papryki ostrej 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz łyżka oleju rzepakowego cebula czosnkowa 3 ogórki kiszone łyżka posiekanego koperku Sparzoną i przepłukaną kaszę zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej kaszy
Mienta blogsposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania znajdziecie w sklepie Wesoil(...)pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część) limonka do podania (opcjonalnie) prażone (niesolone) orzechy ziemne *jeśli użyjecie tak jak ja kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć Składniki na sos: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki około 1/2 łyżki płatków chili (dałam ciut mniej) 1-2 łyżki pasty z tamarydowca (ja dodałam 1 bo moja pasta była dość gęsta
Słodkie okruszkiniedzielę można się porozpieszczać.... :) Chciałabym Wam zaproponować bardzo proste, ale efektowne danie- takie małe muffinki śniadaniowe ;) Można podać je z sosem holenderskim- jest to aksamitny sos, o łagodnym smaku, który wspaniale komponuje się z jajkami. Polecam! :) Składniki: Muffinki: 3 plasterki szynki parmeńskiej 3 suszone pomidory 3 jajka pieprz Sos holenderski: 1 żółtko szczypta soli 25g masła odrobina soku(...)kosteczkę suszonym pomidorze i wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy odrobiną pieprzu. Pieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne. Sos holenderski: Żółtko ubijamy ze szczyptą soli dotąd, aż jego kolor zrobi się znacznie jaśniejszy. Nie będzie białe, ale jaśniutko żółte. Dodajemy roztopione, gorące masło. Ubijamy. Doprawiamy sokiem z cytryny
Czerwona Porzeczkabrokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 brokuł (500g) 1 bułka kajzerka 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Sos: 300 ml kwaśnej śmietany 12 % 150g twardego sera, u mnie(...)mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety. 2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku. 3. 1/2 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy kotlety, zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez
Szefowa kuchni