grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli(...)Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować. Gdy wino niemal całkowicie się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego
Poezja smakuKASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka(...)start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie
Martyna Cookskażdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert
Martyna Cooksmięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska
Martyna Cooksspaghetti od razu, mimo, że surową cukinię jadłam po raz pierwszy. O walorach cukinii (tych najważniejszych) tylko wspomnę: jest niskokaloryczna, lekkostrawna i odkwasza organizm. Mój warzywny makaron podałam z sosem po bolońsku zrobionym też w lżejszej wersji czyli z mięsa mieszanego: indyka i szynki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe, niskokaloryczne, ale do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤ Składniki: 1 porządnie(...)wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti Na sos: 600 g mielonego mięsa z indyka i szynki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka papryka kilka listków bazylii 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa Wykonanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty
Walijskie Pichceniesmaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas wlewania mieszać sos. ja nie lubicie zagęszczanych sosów to dolać mniej wody podczas gotowania. Na koniec
Kuchnia Pokoleńsezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :) Składniki(...)Sos: 50 dag grzybów prawdziwków 1 duża cebula 1 duża łyżka masła 250 ml śmietany 12 % 10 dag serka ricotta sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonych warzyw świeża natka pietruszki według uznania świeży szczypiorek według uznania niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 20 dag makronu długie wstążki 1 łyżka
Izabelawkuchnimnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu, 3 większe ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą(...)Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam
JejKuchniaSzybki sycący makaron z piersią z kurczaka w aromatycznym sosie z pomidorów i śmietanki. U mnie dzisiaj włoski makaron strozzapreti, który idealnie sprawdza się w połączeniu z mięsnym sosem. Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz(...)patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i dodać do cebuli. Całość przesmażyć kilka minut, wlać pomidory lub passatę i smażyć, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i poddusić jeszcze 2 minuty. Doprawić sos do smaku i wymieszać z ugotowanym makaronem. Przełożyć na talerze i ozdobić listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki
wyzwania kuchenneDzień dobry Kochani! Za oknem gorąco, dlatego na obiad idealnym rozwiązaniem będzie zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym! ➺ Lekka. ➺ Pyszna. ➺ Łatwa w przygotowaniu. Składniki: 600 g młodych ziemniaków 1 brokuł 2-3 ząbki czosnku 1 por, biała część 2 młode marchewki 1 puszka groszku Składniki na sos: 2 małe jogurty naturalne pęczek koperku pęczek natki pietruszki(...)jaja 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Dodatkowo: kawałek startego sere typu parmezan odrobina oliwy Wykonanie: Najpierw przygotować sos jogurtowy. Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut. Brokuła podzielić
TrufelkowoSezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli. A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki(...)porcje: 200-250 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody sól ziołowa pieprz cytrynowy Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni
Życie zaczyna się w kuchniPierwszy raz spróbowałam tego genialnego sosu w restauracji, która specjalizowała się w kuchni brazylijskiej, meksykańskiej i z Ameryki Południowej. Zakochałam się w nim. To eksplozja smaków! Próbowałam odtworzyć ten smak w domowym zaciszu, ale skapitulowałam i poprosiłam o przepis przyjaciółkę, która w tej restauracji od wielu lat pracuje jako chef. Przepis mam wiec z pierwszej ręki(...)znajomi na grillu i wszystkim bardzo zasmakował. Przepis więc musiał pojawić się na blogu. Prawda jest taka, że w Argentynie każda pani domu robi własny sos chimichurri. Sama komponuje smak i dodatki. Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej. Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksezonowość. Jesienią nie może być inaczej. Zanim moja kuchnia i potrawy staną się "dyniowe", wcześniej wykorzystam grzyby na multum sposobów. Są uniwersalne, smaczne i sycące. Z makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów! Składniki (na 2 porcje): 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne) 500 gram grzybów ząbek czosnku(...)cebuli 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam
Mango PapajaPyszne kotleciki z kalafiorem , bardzo proste do wykonania , oraz sos z trzema rodzajami warzyw :) Składniki : *KOTLECIKI : 0,5 mięsa mielonego ( u mnie gulaszowe ) 30 dag kalafiora sól , pieprz 1 jajko mąka olej do smażenia * SOS: 1 papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni pomidor vegeta śmietana 18% Przygotowanie : * KOTLECIKI : Różyczki kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości , studzę i drobno(...)kroję . Do mięsa mielonego dodaję pokrojony kalafior, sól, pieprz i jajko . Dokładnie mieszam . Formuję średniej wielkości kotleciki, obtaczam je w mące i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju . *SOS: Paprykę wydrążam , płuczę i kroję w niewielką kostkę . Marchewkę trę na tarce o małych oczkach . Paprykę i marchew wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam . Pomidora wyparzam, obieram ze skórki , kroję
Domowa Kuchnia u MamySałatka z zupek chińskich .. Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest bogate w witaminy A i D :) ją na różne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :) Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1 świeży ogórek 30dag sera żółtego Sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2łyżki śmietany 12% Pół pęczka posiekanego kopru Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem żeby się zaparzył. Tuńczyka odcedzam z sosu i kroję go na średnie kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkuje . Paprykę myję , osuszam
Domowa Kuchnia u Mamy