sosy - 72234 przepisów (strona:630/4816)

A'la lazania cukiniowa 143

smażymy, aż mięso zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pomidory (wczesniej należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Smażymy aż odparujemy całą wodę wydzieloną przez pomidory i sos zrobi się gęsty. Dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i jeszcze chwilę smażymy aby smaki się połaczyły. Gotowy sos zostawiamy do przestygnięcia. Umytą cukinię tniemy(...)pokrojenia najlepiej użyć ręcznej szatkownicy do warzyw lub obieraczki do jarzyn. Na dno naczynia żaroodpornego układamy płaty cukini, aby lekko na siebie zachodziły, na to kładziemy cienką warstwę sosu, posypujemy serem. Na ser układamy kolejną warstwę płatów z cukini, sos i ser. Układamy tak do wyczerpania się składników. Ostatnia warstwa to sos i gruba warstwa sera. Pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
DOMOWE GOŁĄBKI 141

włoskiej) 1 kg ryżu 1 kg mielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, bazylia(...)pieczemy należy wcześniej nagrzać piekarnik na ok 180 stopni C.  Pieczemy ok 1-1,5 godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy aż będzie lśniąca, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy a następnie przykrywamy. Pomidory mają się rozpaść. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy przecier, dodajemy

Pani na deser
Dzika carbonara na sezonowo 205

gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella (lub więcej, sosu starczy :-) ) 125 g serka mascarpone 50 g parmezanu Szalotkę kroimy w cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy aż się lekko zarumienią(...)Jeśli dodajemy nóżki, kroimy je nieco cieniej, żeby zdążyły się udusić. Na patelnie wlewamy wino i dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu na opakowaniu, a na patelni grillowej podsmażamy plasterki boczku- mają być chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy

les mirabelles
Pizza inaczej, Stromboli 190

nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło. Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki kiełbasy

Kuchnia Pokoleń
Pyszny makaron z grzybami leśnymi 150

pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Makaron z grzybami leśnymi Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na sos, umyte pomidorki przekrawam na pół, umytą natkę pietruszki drobno siekam, czosnek drobniutko kroję. Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam(...)gorący podam z sosem. W tym czasie gdy gotuje się makaron przygotuję sos: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam czosnek przez około 2 minuty. Następnie do czosnku dodaję masło, grzyby i całość smażę około 8 minut. Po chwili smażenia do grzybów dodaję około jednej chochelki wody z gotującego się makaronu i nadal smażę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie do grzybów dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM 114

owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.   4 duże ziemniaki 1/3 op.warzyw chińskich-mogą być inne(ja innych nie miałam) 1 łyżeczka 5 smaków sos sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych) olej(...)starty sól pieprz   Sos ogórkowy: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej ogórki konserwowe 1 łyżka mąki 30ml śmietany kremówki natka pietruszki koperek sok z ogórków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie minutę smażymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tzatziki 150

Opis tzatziki: Tzatziki jest to dip (inaczej sos) grecki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs np. grillowanych lub pieczonych, burgerów, szaszłyków, ale nie tylko! Najlepsze w sosie jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego(...)doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Ja dodaję również do tego oliwę z oliwek, posiekana miętę oraz koperek, dla lepszego smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby składniki się połączyły smakiem. Sos podajemy schłodzony. Artykuł Tzatziki pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Lasagne z porem i z kurczakiem 393

drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos.  W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając  aby powstała gładka masa. Następnie należy powoli wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy(...)momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem.   Na dno naczynia wykładamy 1/3 kurczaka, wylewamy 1/4 sosu i posypujemy 1/4 mozzarelli. Układamy 3 płaty makaronu i znów 1/3 kurczaka, 1/4 sosu i 1/4 mozzarelli. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch układamy pozostałe 3 płaty makaronu, wylewamy resztę sosu i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy około 30 minut

Delusional Trine
Kluski śląskie z sosem grzybowym 186

Smaczne i szybki danie to dla mnie kluski i wszystkie dania z makaronem. Dzisiaj proponuję na obiad zrobić kluski śląskie z szybkim sosem grzybowym na bazie koncentratu bulionu Krakus.  Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań(...)wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE  z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego

Bon appetit mon amie
Pizza graham a'la CAPRESE 138

szkl mąki pszennej graham typ 1850, np. TOTA 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody Składniki na sos pomidorowy: 1/2 szkl przecieru pomidorowego bazylia oregano sól pieprz 1 łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka(...)przesianą mąkę orkiszową oraz stopniowo wodę. Urabiać ciasto ok 10 minut, jeśli trzeba dodać więcej wody lub podsypać bardziej mąką. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na ok 40 minut. Sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos gotować ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Całość. Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze

Trufelkowo
Bakłażan w ostrym sosie 97

pory nie zdarzyło się to. Dzisiejszy przepis miał być czymś zupełnie innym, jednak w trakcie gotowania plany się zmieniły i powstała właśnie potrawka z bakłażana w ostrym sosie. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka(...)kilka przepisów. Składniki: 2 bakłażany, umyte i pokrojone w grube paski sok z jednaj pomarańczy sok z jednej limonki pomidory w puszcze 1 cebulka, pokrojona w piórka 3 łyżki sosu sojowego 1/4 małej papryczki chili łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu olej do smażenia Przygotowanie: W duży garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy olej. Wrzucamy cebulkę i chwilę dusimy by była

Życie ze smakiem
Gołąbki bez zawijania. 115

mojego kucharzenia ;) To jest naprawdę dobre! Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (z łopatki) 3/4 szkl. ryżu 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos: 1 l bulionu, 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany słodkiej 30%, pieprz, 1 łyżka cukru Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić(...)dłoniach podłużne kotlety i obsmażyć krótko na patelni z dwóch stron (w razie gdyby masa rozpadała się przy formowaniu kotletów można dodać trochę kaszy manny). Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, który powinien je zakryć i zapiekać w temperaturze 180°C przez godzinę, część sosu powinna odparować i powinien

zadanie-gotowanie
Burrito alla studio kulinarne The Plate 135

smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu, chili(...)puszka pomidorów 100 gram suszonej żurawiny   4 blaty do tortilli 200 gram ryżu jaśminowego ugotowanego z łyżką kurkumy awokado pokrojone w paski i skropione sokiem z limonki   sos: 200 ml jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry   Przepis na burrito Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso

Ugotowane pozamiatane
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 201

grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli(...)Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować. Gdy wino niemal całkowicie się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego

Poezja smaku
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 97

KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka(...)start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie

Martyna Cooks