musimy kombinować z nożem i widelcem, a możemy po prostu chwycić je w rękę i zajadać. Tym razem, proponuję Wam przyrządzić rewelacyjne placki z kalafiora. Najlepiej smakują z domowym sosem tzatziki. Na co czekasz? Do roboty! Składniki na 5-6 porcji: – 1 kalafior (ok. 600-700g) – 1 mała cebula – 4 średnie jajka – 3 łyżki mąki(...)małym ogniu (pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek) ok. 6-8 min, aż delikatnie się przyrumieni, następnie ostrożnie przy pomocy łopatki odwracamy je na drugą stronę. Podajemy z sosem tzatziki. Sos tzatziki Składniki: – 360g jogurtu naturalnego – 2 ogórki szklarniowe – 150ml śmietanki 30% – 3 ząbki czosnku – pół pęczka koperku – szczypta oregano – sól, pieprz Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół
Be Fit Be Strongśrednie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane(...)Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj
U Fiolkimasę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent na powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście(...)porcje : 300g filetu z dorsza, bez skóry 300g marchwi 100g gotowanej kukurydzy (może być z puszki) 200g szpinaku baby 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sos: 400g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu ½ łyżeczki płynnego miodu pęczek szczypioru sól, pieprz do smaku Rybę umyć, jeśli trzeba zdjąć skórę, pokroić w grubą kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem
Dietologpolecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga jak mało co. Taki majonez może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda(...)BANANÓW MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca lub mielone tofu. Pierwsza wersja wychodzi tanio i jest łatwodostępna, a druga z kolei do złudzenia przypomina makaron z sosem mięsnym. Składniki na 2 porcje: 1 puszka pomidorów cieciorka (surowa) 120 g lub mielone tofu 1 cebula i 2 ząbki czosnku + łyżka oleju do podsmażenia przyprawy – papryka słodka
Powiedz dietom niegołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku(...)przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej posiekaną pozostałą cebulę
Zielona Kuchniarobi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar oraz czosnku i ozdobiłam kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie(...)zimną wodą. 2 Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem. 4 Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony
Kuchnia BazyliiLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Życie zaczyna się w kuchnimniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość
Moje Kuchenne Rewelacjepodsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. 4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h). 5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył(...)Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal Białko: 37,8 g Tłuszcze: 27,0 g Węglowodany: 51,9 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDyniowe gnocchi to obowiązkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym Wykonane z mąki ryżowej i dyni jest niezwykle mięciutkie i smaczne. A podane z warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo sycącym daniem. Polecam! Składniki: Gnocchi: zamiennik jajka: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody(...)drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje. W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty). Ja to robię w kilku partiach, żeby zapobieg sklejaniu
Lamarida.plCukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego Reypol 1 łyżka keczupu pikantnego Reypol 7 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżka oregano Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry
Monia miesza i gotujeMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków. Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g(...)ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie miał konsystencję sosu. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gotowy boczek dodajemy do sosu. Mieszamy z makaronem. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia
Klasyka GotowaniaMają znacznie mniej kalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki. Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy
Kuchnia Pełna Pasjikolację. By ją przyrządzić wystarczą podsmażone kawałeczki kurczaka, kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor i papryka oraz czerwona cebula. Wszystko razem zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z sosem. To smaczna przekąska z rodzaju ulubionych, której nikt w moim domu nie potrafi sie oprzeć. składniki na 5 porcji 5 placków tortilla ( przepis tutaj ) 1 czerwona papryka 2 pomidory(...)ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 – 4 liście kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia sos 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą
Smakowite Daniatylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je w różnych formach i kombinacjach smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują(...)słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże
Pieguskowa Kuchnia