Ossstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g(...)wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony
Smak mojej kuchnimoże ze 2 metry szerokości. W środku dwóch kucharzy, my oraz ON czekający na każde nasze skinienie “kelner” lub BOSS tego przybytku ( ciężko stwierdzić ). Gotowy żeby podać jedzenie, chusteczki, sos czy wodę. Aby odebrać jedzenie z lady, nawet nie musiałbym wstawać. Ale i tak wszystko podawał nam ON Obsługi mogliby im pozazdrościć w niejednej ekskluzywnej restauracji Cała przyjemność kosztowała tylko(...)piersi z kurczaka marynata: 1/2 szklanki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki chilli 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru. sos: ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie 2 cebule drobno pokrojone 4 pomidory drobno pokrojone 1 cebula pokrojona w paski 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego dużo świeżej kolendry 1 mała papryczka chili
PaleoLifeNastępnie ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać przygotowaną wcześniej zalewą, a gołąbki przykryć drugim pozostawionym liściem kapusty. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Gdy sos zacznie się gotować to zmniejszyć temperaturę (do 165ºC) i piec jeszcze 50 minut. Zagęszczanie sosu Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić(...)łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem, gołąbki polać sosem pomidorowym. Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćtani i wydajny. Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem. Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie na bazie pieczonej dyni, pomidorów i papryki :) Do tego jeszcze wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka! Sycące danie w kolorach(...)jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;) Bardzo proste i naprawdę pyszne! Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni Potrzebujesz: 400g makaronu penne 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa prowansalska) 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka świeżego tymianku 3cm świeżej chilli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSos Tatarski to idealny dodatek niemal do każdej przekąski. Idealnie komponuję się z rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj. Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany(...)łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli Domowy Sos Tatarski - Sposób przygotowania: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier
Słodka Stronasmaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki (na 2-3 porcje): filet czarniaka 200 g pora łyżka sosu chili łyżka sosu teriyaki 2 łyżki oleju łyżka masła nasiona kolendry sól pieprz cytryna Filet podzielić na dwie lub trzy kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Pora dokładnie wypłukać. Połowę(...)rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu obsmażyć czarniaka. Po odwróceniu ryby na drugą stronę wrzucić na patelnię pokrojonego pora. Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć na talerzyk. Do pora dodać sos chili i sos teriyaki. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Na talerze wyłożyć najpierw pierzynkę z pora, a potem rybę. Podawać z cząstkami cytryny, by danie skropić sokiem
Weekendy w domu i ogrodzietylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je w różnych formach i kombinacjach smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują(...)słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże
Pieguskowa KuchniaNaleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem, który całkowicie się wchłania w naleśniki smakują bosko. Jeżeli macie ochotę na zmodyfikowanie popularnych naleśników z serem, odsmażanych na maśle – to bardzo polecam ten przepis. Ja z całą pewnością będę do niego wracać(...)zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest
Pieguskowa KuchniaJeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe. Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie. Mięso 700 g karkówki(...)patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik. Po wierzchu można polać sosem
O kuchni z uczuciemSos teriyaki to jeden z moich ulubionych w kuchni wschodniej. Dziś zapraszam Cię na skrzydełka w tym sosie. Składniki: 1,5 kg skrzydełek na sos: 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez(...)Przygotowanie: skrzydełka umyj i odetnij końce miód i wodę wymieszaj w garnku i podgrzej, aż miód się rozpuści następnie wyłącz grzanie, wsyp cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia. wlej sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszaj skrzydełka włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 45 minut piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. skrzydełka układamy na blasze wyłożonej
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZapraszam na sałatkę z niezwykle dekoracyjnymi fioletowymi ziemniakami. Do sałatki dodałam chrupiące ogórki konserwowe od Krakusa. Zamiast majonezu do sosu wykorzystałam kwaśną śmietanę 12% i dzięki temu zaoszczędziłam trochę kalorii. Sałatka wyszła pyszna i sycąca. Polecam #krakus Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków pół czerwonej papryki pół słoika (0,9 l) ogórków konserwowych Krakus 8 jaj przepiórczych ugotowanych plaster czerwonej cebuli(...)sos: 200 g kwaśnej śmietany 12% łyżeczka miodu łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego i czosnku suszonego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ziemniaki ok. 30 minut aż będą miękkie. Następnie zlewamy gorącą wodę i zalewamy gorące ziemniaki zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy ziemniaki ze skórek, kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię nie da! Dzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken . Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące. Gotowanie curry sprawia(...)Kurczak curry Składniki: na 4-6 porcji 1 puszka kokosowego mleka 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 łyżki tajskiej soi 2 łyżki rybnego sosu 450 g dyni, u mnie Olga mała paczka baby szpinaku, 70 g 3 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Coleslaw 200 g białej kapusty 10 cm pokrojonego pora
codojedzeniaZapraszam Was do Kuchni Nicponia :) Dzisiaj przepis na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną i sosem czosnkowo - pietruszkowym z tahini Pyszne kotleciki, które smakują każdemu. Ilość przypraw można dopasować do indywidualnych preferencji w naszej rodzinie. Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej najlepiej smakują z cudownie zielonym sosem jogurtowo-czosnkowym z pietruszką i tahini. Kotlety z czerwonej soczewicy(...)kaszy jaglanej z czosnkowym sosem z tahini i zieloną pietruszką Składniki na kotleciki: duża cebula 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną
Kurnikowosmaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie(...)Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa
Poezja Smaków - blog kulinarnytylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. var metaslider_8644 = function($) { $('#metaslider_8644').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false(...)mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu) 100 g boczku Sos: ½ szklanki śmietanki kremówki (125 ml) 2 jajka Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Dynię obrać, usunąć
KuchniaWeDwoje.pl