Dokładnie je oczyściłam, część z nich zamroziłam a część z nich ususzyłam. Dzięki temu mam ich nie mały zapas na zimę. Z takich mrożonych maślaczków można przygotować niesamowicie pyszny sos. A taki sos smakuje najlepiej z plackami ziemniaczanymi i to z takimi pieczonymi na blasze. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać placki ziemniaczane na gorącej blasze ta jak to kiedyś robiły(...)więc kolejne smażyłam już bezpośrednio na blasze. Wystarczy smażyć placki na blasze posmarowanej olejem po 2 minuty z jednej stronie i pysze, domowe i swojskie jedzenie gotowe. Do tego sos z maślaków. Prawdziwa kuchnia zgodna z zasadą „z pola na stół”. Spróbujcie koniecznie! Składniki na sos: 1,5 kg maślaków, oczyszczonych i obranych 1 duża cebula pokrojona
Życie ze smakiemSałatka chlebowa w stylu panzanella salad . Macie chęć spróbować tej niesamowitej sałatki chlebowej, która jest pełna pomidorów, sałaty rzymskiej, sera feta, grzanek i sosu winegret. Klasyczny i najbardziej popularny sos do sałatek na bazie oliwy, z sokiem z cytryny lub octem winnym, solą, pieprzem oraz opcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem. Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową(...)podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu feta sól i pieprz grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry, pokroić w kostkę, dodać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeden sos a zastosowań wiele. Sos ciemny uniwersalny od Łowicz świetnie sprawdził się jako dodatek do tarty z grzybami i kurczakiem. To dzięki niemu quiche zyskał niepowtarzalny, unikalny smak a jego przygotowanie nie zajęło mi zbyt wiele czasu. Sos uniwersalny od #lowicz to świetne rozwiązanie dla osób, które na przygotowanie posiłku nie mają zbyt wiele czasu. Quiche z grzybami(...)Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 300 gram piersi kurczaka 1 mała czerwona cebula masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek ząbek czosnku Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam
Mango PapajaLeśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów czeremchy okupują blaty i kawałek balkonu. Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka. Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami suszonych śliwek to nie byle co! Szczególnie wtedy, kiedy inspiracją staje się współczesny Mistrz(...)jest takie danie, którym ciężko jest się nie zachwycić, nie wydać z siebie przeciągłego mmmmm i nie dać się pochłonąć smakom i zapachom. Bo oto całkiem wytrawny początkowo sos o głębokiej grzybowej nucie przeplata się ze słodkimi śliwkami i cebulą w śmietance. Mięso delikatne, że ojeja...i jak tu nie przepaść? Podobno najbliższy weekend ma być ładny, więc czemu
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 saszetka suchych drożdży 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki papryki chilli Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty(...)pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki na min 1 godziny. Między czasie przygotowuję sos. Pomidory umyte przekładam do malaksera. Cebulę obieram również dodaję do malaksera, wlewam olej, dodaję przyprawy, czosnek i blenduję dokładnie. Następnie sos przelewam do garnka o grubym dnie. Dokładnie duszę
Gotowanie PatkiPyszne mięsne klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem koperku.Do sosu użyłam bazy do sosu jasnego marki ŁOWICZ.Sosik wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 600-700g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól pieprz koperek świeży 4 łyżki śmietany 1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ olej do podsmażenia WYKONANIE Jeśli mamy łopatkę w kawałku(...)zmienią kolor. Później dodajemy wodę i koperek i dusimy ok.10 min.pod przykryciem. Następnie wlewamy nasz sosik od Łowicza,mieszamy i dusimy jeszcze ok.15-20 min.Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki sosu dodajemy śmietanę mieszamy i wlewamy do naszego sosu.Mieszamy,zostawiamy do zagotowania.Odstawiamy.Możemy jeszcze doprawić według uznania. W osobnym garnku gotujemy makaron.U mnie były to świderki Polecam serdecznie to danie.Szczególnie
Mała w garnku mieszazrobić dzieciom na obiad na dzień jutrzejszy, no co. Zaczyna się przeszukiwanie szafek i coraz większy bunt przed pojechaniem do sklepu i proszę jest pomysł. Puszka tuńczyka, domowy sos pomidorowy i ukochany makaron i zaczyna się kombinowanie. Kombinowanie na tyle dobrze, że przepis tu wrzucam od razu. Makaron z tuńczykiem 0,5 kg makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)litra sosu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 cebula żółta łyżka kaparów 2 szalotki 4 suszone pomidory oliwa z suszonych pomidorów ( może być zwykła ) sól, pieprz, chili, pęczek natki z pietruszki Zaczęłam od wstawienia garnka z wodą na makaron. Woda się gotowała, a ja obrałam czosnek i cebule. Cebulę i czosnek pokroiłam w mniejsze kawałki i włożyłam do blendera
Kuchnia na wzgórzukurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha(...)sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą
codojedzenianimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu(...)serka śmietankowego z papryką capresi, 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego, sos kurkowo kremowy: 400 g świeżych małych kurek, 1 mała główka czosnku, ½ cytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego
Moniki Smakołykiposmakuje,gwarantuje to :). Zapraszam na przepis:). SKŁADNIKI na chlebki (mnie wyszło ok.12 chlebków) ok.1kg mąki 5 łyżek oleju 2,5 szklanki wody 5 łyżek cukru kostka drożdży łyżeczka soli Sos do kebaba 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego 2 łyżki śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku pieprz,sól do smaku Mięso 800-900g mięsa(...)łopatki lub szynki wieprzowej przyprawa do kebaba olej do przesmażenia ok.4-5 łyżek Sałatka 1 sałata lodowa duża 3 pomidory 3/4 szklanki śmietany 18% 2 opakowania sosów sałatkowych z koperkiem w proszku WYKONANIE W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier,zostawiamy aby drożdże zaczęły pracować na ok.15 min.Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy sól,olej i nasze
Mała w garnku mieszaSezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby(...)sos przygotowany ze świeżych podgrzybków lubimy najbardziej. Mój sos jest prosty i szybki, bez gotowania i dodatku mąki, a grzyby są jędrne, pełne smaku i aromatu. Najlepszy jestem pewna, że i Tobie posmakuje. Oczywiście do przygotowania sosu nadają się każde grzyby leśne, moga być również mieszane. Innego traktowania wymagają jedynie maślaki (więcej przeczytasz tutaj ). Polecam! Skladniki na 2 osoby: około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś będzie mięsko i to pieczone w dużym kawałku w sosie jabłkowo musztardowym. Jest to specjalny sosik w słoiczku który przysłała mi Firma Natjun abym mogła go wypróbować na mojej rodzince i znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest. Składniki: szynka 1/1/2 kg sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek pieczarki(...)pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii i pozwalamy mu się dopiec. Mięso puszcza
Różowa kuchniaMakarony uwielbiamy i jeśli tylko przyjdzie okazja to wykorzystuję różne sosy pomidorowe, te domowe jak i kupne, np. pomidory z puszki lub passatę i przygotowuję makaron z sosem pomidorowym. W sezonie wybieram świeże pomidory z bazarku lub dobrego sklepu. Zawsze dodaję lubczyk, który świetnie podkreśla smak pomidorów. Sosy z pomidorów do makaronów przesmażam czasem na maśle, nadającemu pomidorom niesamowitego(...)aromatu. Dodaję do sosu fetę, sery pleśniowe lub fasolkę z puszki i jest! Jest inaczej! I jak zawsze smacznie, rodzinnie. Taki sos pomidorowy przesmażony na maśle wspaniale smakuje z makaronami bądź jako sos do gołąbków z dużą ilością kopru. Polecam! Składniki: 1 duży pomidor 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wody papryka słodka
Zasmakuj Kuchniniedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie, że Łooo! Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach(...)Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy
Smakołyki AsiOpis: Najbardziej znanym i lubianym sosem jest sos barbecue (BBQ). Sos idealnie podkreśla aromat i smak mięs z grilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich. Składniki: 4 łyżki łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej(...)zeszklenia. Przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy. Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu całość przemieszać. Sos możemy podawać od razu po ugotowaniu. Możemy również przełożyć
CookMag