smaku, która jest po prostu niebagatelna. Tak przygotowane domowe makarony wychodzą zawsze perfekcyjnie tej samej grubości, wchodzą w błyskawiczną „reakcję” z sosem i przenikają smakiem do samego środka, nie tracąc swojej jędrności jednocześnie. Kupne makarony niestety nie łączą się z sosem jak dobrze dobrane towarzystwo, zawsze grają jakby(...)wpisie znajdziecie dokładny przepis jak taki makaron przygotować oraz w bonusie prosty przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Ponieważ najlepszy makaron nie potrzebuje przebogatych sosów, wystarczy skromny sos na bazie oliwy który podkreśli smak domowego makaronu. Domowy makaron. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 5 jaj Nieważne
kuron.com.plsosie tysiąca wysp dowiedziałam się po raz pierwszy niedawno, czytając "Dwanaście niedokończonych snów" (recenzja niżej). Bohaterka książki zastanawia się, skąd ta dziwaczna nazwa. Pogrzebałam trochę i natrafiłam na informację, że sos jest autorstwa kobiety mieszkającej przy granicy USA i Kanady w tzw. krainie tysiąca wysp leżących na rzece św. Wawrzyńca. Podstawą sosu jest majonez i ketchup nadający nieco łososiowy kolor(...)Mój sos ma lżejszą konsystencję i jest mniej kaloryczny. Podałam go z pieczonymi warzywami i selerem naciowym. Składniki : 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego (oryginalnie to majonez) 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pół łyżeczki ostrej papryki lub chili w proszku odrobina słodkiej papryki Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieDopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym – to była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się(...)zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił). Krok 3 Dodajemy pieprz kajeński (lub drobno posiekane chili) i oregano. Mieszamy i wrzucamy na patelnię krewetki. Obtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu, żeby
Niedzielny kucharzpierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego Skąd takie menu? Niedawno nasza rodzina ze Słopnic stwierdziła, że dania które gotujemy są zbyt wyszukane i na wsi nie da się(...)Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym pysznych, pachnących krewetek w sosie maślanym. Świeże krewetki do dania kupiliśmy w lokalnym sklepie, który nasza rodzina też regularnie odwiedza. Wyszło genialnie. Gigantyczna patelnia makaronu zniknęła w kilkanaście minut. Ha! To danie będzie hitem w całych
Niedzielny kucharzmakaronu do lazanii 2 cebule szalotki 1 duży batat 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego sól i pieprz listki świeżej bazylii do podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej(...)garnku i wrzuć cebule oraz czosnek. Po dwóch minutach dodaj startego batata oraz opłukaną soczewicę i dokładnie zamieszaj, aby połączyły się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę z sosem sojowym, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190ºC. Kiedy sos będzie gotowy dopraw go według uznania solą i pieprzem
Roślinna - blog wegańskiŁatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Przepis inspirowany jednym z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety rybne podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych przez niego(...)surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis, bo wykonanie zajmuje kilka minut, a smakowo prezentuje się nader przyjemnie w dużej mierze dzięki treściwemu, wytrawnemu sosowi. Składniki: Wędzony pstrąg 4 ugotowane ziemniaki Siekana pietruszka Sól, pieprz Jajko 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania Sos Opakowanie jogurtu greckiego
Niedzielny kucharzzawinąć mnóstwo rozmaitych składników, wedle uznania i preferencji. Pieczony kurczak czuje się w otlulinie z placka nadzwyczaj dobrze, szczególnie jeśli dorzucicie mu do towarzystwa trochę warzyw, a całość skropicie sosem. Tortille można kupić w sklepie, ale jest to niemały wydatek, bo koszt jest wyższy niż chlebka z najwyższej półki cenowej – 7-8 zeta. W zamian dostajecie kilka bladych placków(...)ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na zupę pho na bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka
Niedzielny kucharzpieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Polecamy Wam też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Kalafior Opakowanie makaronu(...)spaghetti Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 3-4 litry wody, dość mocno posól, jak wodę do gotowania makaronu. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i blanszuj (gotuj) przez 2 minuty. Wyciągnij kalafiora łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego
Niedzielny kucharzDzieci lubią pizze, a w tej wersji ją pokochają. A co najważniejsze – to świeża, domowa przekąska bez sztucznych składników i tłuszczu. Najlepszy przepis na ciasto i najprostszy na sos pomidorowy Ciasto na pizzety jest bardzo proste, nie wymaga wysiłku, wyrabiania, zagniatania. Wychodzi zawsze i zawsze super smakuje. Do pizzet polecamy najprostszy na świecie sos pomidorowy, który smakuje jakby był(...)oliwy 1/3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody, czyli około szklanka i 1/3 – dodawajcie wody z wyczuciem, ciasto musi być dobrze wilgotne, a nie suche Sos pomidorowy : Puszka całych pomidorów bez skórki, albo opakowanie passaty (400 ml) Cebula 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki suszonego oregano Pół łyżeczki miodu lub cukru 2 łyżki oliwy Dodatki
Niedzielny kucharzIlość porcji: 4 osoby Składniki: 200 ml (1/3 słoika) dyni marynowanej ( Przepis ) 100 g mix sałat 100 g sera feta 10 sztuk pomidorów koktajlowych 10 sztuk czarnych oliwek Sos: francuski sos sałatkowy (np. Knorr) 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sos sałatkowy mieszać z olejem i wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki(...)ćwiartki, a oliwki w krążki. Do miski przełożyć mix sałat, a na wierzch wyłożyć pozostałe składniki. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować sos 2. Pokroić warzywa oraz ser 3. Do półmiska przełożyć sałatę oraz dodatki 4. Polać sałatkę sosem Poprzedni 1 z 4 Następny Artykuł Sałatka z marynowaną dynią pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.plSkrzydełka po indiańsku. Bardzo, bardzo smaczne. Pieczone w piekarniku polane sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu. Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)mąki ryżowej na czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czubata kurkumy 1/2 łyżeczki soli pieprz olej Sos 1 cebula 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki słodkiego sosu chilli Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z pozostałymi
O kuchni z uczuciemprawie zawsze wygrywa makaron. Mój mężczyzna zje absolutnie każdą ilość i nigdy przenigdy nie odmówi dokładki, a ja jako łasuch lubię sobie sprawiać przyjemność jedzeniem. Ten makaron w kremowym sosie z szalotek, czosnku, wytrawnego białego wina i śmietanki tortowej naprawdę jest do zrobienia w 10 minut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym(...)przygotujemy sos i wymieszamy go z makaronem. W pierwszej kolejności rozrywamy na strzępy bułkę pszenną – na małe kawałeczki, w miarę równe. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy okruszki i podpiekamy je – pieczywo powinno być chrupkie i zrumienione. Wyjmujemy takie grzanki z rondla i przekładamy je do miseczki. Kiedy ostygną, mieszamy je z posiekaną grubo natką pietruszki i estragonem. Odkładamy
Karo in the KitchenWaszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz, sól do smaku Makaron Lubellanitki cięte (filini) Papier ryżowy Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso(...)mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki
Słodki Zakątekgodziny do lodówki. Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem. Żeberka w coli możemy podać z kaszą pęczak , ziemniakami z wody albo frytkami. Jako surówka doskonale do tego dania sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki (4 porcje(...)cebula -1 ząbki czosnku -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżczka tymianku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu) Przygotowanie Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę
Zielona Kuchnia