Jeśli poszukujecie na obiad czegoś szybkiego do przygotowania, a jednocześnie smacznego, polecam Wam pyszne, delikatne i lekkie danie z dużą ilością warzyw i kremowym sosem ze śmietanki i wytrawnego białego wina. Doprawione odrobiną curry w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem smakuje wszystkim bez wyjątku. Warzywa będą najlepsze i najsmaczniejsze, gdy nie będą zbyt długo gotowane. Nie utracą wówczas jędrności(...)rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania
cool and mintyMakaron z sosem pieczarkowo -wieprzowym Pyszny , szybki , makaron w sosie pieczarkowo -wieprzowym , to dobra propozycja na zatłoczony dzień tygodnia . Wystarczy posiekać , podsmażyć , zamieszać i podać Generalnie moi chłopcy kochają makarony , jakie by nie były znikają z prędkością światła . Ja także je lubię , nie muszę spędzać godzin w kuchni , parę minut i gotowe Do tego przepisu, można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny(...)papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy na małym ogniu ,aż sos się zagęści . Makaron najlepiej ugotować , wedle przepisu z opakowania , gdyż każdy producent ,najlepiej zna swoje wyroby . Gorący odcedzony makaron ,łączymy z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem
Ogrodnik w podróżystanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób, tylko sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 papryka Mały kawałek selera Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy Puszka cieciorki 1 łyżka(...)papryki) 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 jajka 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki lekkiego jogurtu 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj
Niedzielny kucharzFaszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym L ubicie faszerowane warzywa? Ja bardzo. Papryki, bakłażany, pieczarki, pomidory, cebule i cukinie- wszystkie można napchać jakimś pysznym farszem i zapiec. I wszystkie będą smakować obłędnie. Ameryki tym przepisem nie odkrywam, ale tak nam te cukinie zasmakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem- może się komuś przyda, w przypadku braku(...)ryżu, ugotowanego 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 125 gramów mozarelli w zalewie (jedna kulka), pokrojona w kostkę 0,5 szklanki tartej mozarelli oliwa Na sos: 2 puszki pomidorów pelati (po 400g każda) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane duża szczypta płatków chili sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki
olalacookingnależę do osób, które przepadają za połączeniem mięsa z owocami. W przypadku porzeczek jest jednak inaczej. Powstaje z nich bardzo bogaty w smaku, kwaśny, słodki i cierpki sos. Idealnie komponuje się on z duszonym schabem. Takie danie zachwyci nie tylko dorosłych, ale też i maluchy. Duszony schab z sosem porzeczkowym można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Bez dodatku(...)jeśli to konieczne. W trakcie duszenia schabu obieramy porzeczki ogonków i wrzucamy na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso. Łopatką lekko rozgniatamy porzeczki, a następnie zagotowujemy i odparowujemy wodę z sosu. Na talerzu sosem możemy polać mięso, lub podać go jako dodatek
Dieta bez mlekaSałatka brokułowa z pysznym sosem Smaczna i zdrowa sałatka brokułowa z pysznym, jogurtowo-czosnkowym sosem to ciekawa propozycja także jako dodatek do grilla. Polecam! Składniki: 1 brokuł 4-5 jajek 20dkg szynki 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 pęczek rzodkiewek Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 przeciśnięte ząbki(...)kosteczkę *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki sosu *** *** Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemMakaron z sosem ze szpinaku to prosty, smaczny i szybki obiad. Przygotowanie sosu zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Do przygotowania sosu wykorzystałam świeży szpinak, ale może być również mrożony. Danie będzie bardziej kaloryczne, jeśli dodamy do niego podsmażoną pierś z kurczaka. Makaron ze szpinakiem dobrze smakuje posypany odrobiną żółtego sera długodojrzewającego. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania(...)sól do smaku 1 - 2 łyżki masła klarowanego 200 g makaronu (u mnie tagliatelle) tarty żółty ser długodojrzewający do podania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z sosem ze szpinaku? Nastawić wodę na makaron i ugotować go al'dente według przepisu na opakowaniu. Makaron zazwyczaj gotuje się w czasie, kiedy robimy sos. Liście szpinaku umyć i większe przekroić
Kuchcik gotujeprzeglądając jeden z moich ulubionych zagranicznych blogów kulinarnych. Zrobiłam i niesamowicie doceniłam ten pomysł. To niby wegetariańskie danie doskonale możesz uzupełnić także o dodatek mięsny, podając je z mięsnym sosem, grillowanym kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz(...)sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację kotlety z quinoa
nietylkopasta.plbobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się je z ziaren nieugotowanych, a jedynie namoczonych i obranych z łupinek. Smakują świetnie zawinięte we wrapa z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. 4. Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty Z bobu wychodzą pyszne pasty na kanapki, szczególnie gdy zmiksujemy je z dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta(...)lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną, zaś ziemniaczki podane z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem harissy - bardzo ostrego arabskiego
Chilli Czosnek i Oliwawyborne grzyby słyną ze swojego łagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę(...)znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy z kurczakiem okazał się trafem w sedno. No właśnie, jak więc taki sos kurkowy przyrządzić, żeby było szybko, tanio i smacznie? Wystarczy zebrać kilka uniwersalnych składników – natkę pietruszki, cebulę, czosnek, śmietanę i… no to w zasadzie tyle
A to pestkaOstatnie truskawki które kupiłam przeznaczyłam na letni obiad z sosem truskawkowo balsamiczym. Żałuję, że zrobiłam go za mało bo był pyszny, i zjadłoby się więcej. Na upalne letnie dni taki obiad to raj dla podniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek(...)szklanki malin 100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję i kroję w plasterki. Kilka zostawiam do dekoracji. Przekładam do garnka, wsypuję cukier, sos balsamico i na wolnym ogniu przesmażam aż sos zrobi się lekko gęsty. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Serek i śmietanę przekładam do miski i łączę mikserem. Nie dodaję cukru
wesoła kuchniaFasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)pozostałe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane. Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę wody. Z grubsza rozdrobnić pomidory, pozostawiając jednak część w większych kawałkach- mają być widoczne w sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić fasolkę i gotować kilka minut aż będzie miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić
olalacookingFajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " O kuchni z uczuciem ") ok. 1 kg łopatki wieprzowej sól i pieprz(...)szklanka wody 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody
Simply Foodpierwszą przygotowaną przeze mnie. Wyszła wyśmienita. Mięciutka i delikatna. Może była zbyt mało przyrumieniona, ale z drugiej strony bałam się trzymać ją w piekarniku dłużej, aby się nie przesuszyła. Sos pieczarkowy idealnie do niej pasował. 1 polędwiczka wieprzowa zioła prowansalskie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 350 g pieczarek 250 ml śmietanki 30% 1 cebula(...)stopni i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Następnie możemy naczynie odkryć i zapiekać jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. W czasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos. Cebule drobno siekamy. Szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki pieczarki i smażymy do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy posiekaną
Smaki Na TalerzuDelikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos: ok. 1 litra wody 250 g pieczarek 2 liście laurowe mała śmietana 18% sól i pieprz łyżka suszonego majeranku łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego mąka do zagęszczenia sosu pęczek koperku Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki
Simply Food