sosy - 72234 przepisów (strona:437/4816)

KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 85

behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie(...)rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą

Ciastka - domowe słodkości
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 123

smakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli czy matematycznie ułożona sałatka którą widzicie w social media – ten bardzo zdrowy trend rozpoczął(...)plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozkładamy awokado na sałacie. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry, rozkładamy po połowie piersi pośrodku każdej z misek. Wierzch dekorujemy kiełkami i skrapiamy sosem jogurtowym, który elegancko łączy wszystkie smaki. Jak zrobić sos – wymieszajcie wszystkie składniki, osólcie i dopieprzcie do smaku.   Buddha Bowl możecie naszykować z wyprzedzeniem i zabrać na drugi dzień

Karo in the Kitchen
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 134

Zdecydowanie miałam problem z nazwą posta, bo gdybym miała wymienić wszystkie istotne składniki, to nazwa musiałaby brzmieć: Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą, polane sosem jogurtowym czosnkowym i zapieczone w piekarniku. Mimo skromnego dodatku żółtego sera, naleśniki w takim wydaniu to samo zdrowie. Przede wszystkim same naleśniki są już zdrowszą wersją tradycyjnych, do tego buraki(...)ciecierzyca, a całość podana z odchudzonym sosem na bazie jogurtu greckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli i pieprzu 300 ml mleka 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Farsz: 1 kg buraków 1 puszka ciecierzycy

Passions hobbies life
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 158

danym momencie wygodnie.   Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką-ubijaczką albo ręczną ubijaczkę balonową. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki sosu w odpowiedniej kolejności .   Wkładamy starty na najdrobniejszych oczkach tarki korzeń imbiru, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy przyprawy : sól, pieprz i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)już teraz, do rozpuszczenia miodu i soli. Dopiero do tej mieszanki powoli wlewamy olej, cienką strużką , cały czas ubijając sos. Gotowy, zemulsyfikowany sos próbujemy – może potrzebuje jeszcze odrobinę soli, pieprzu, cynamonu albo miodu? Dodajemy sos do surówki i bardzo dokładnie mieszamy wszystko razem. Gotowe! Surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki

Karo in the Kitchen
GOTOWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA + PYSZNY SOS ŚMIETANOWY Z WARZYWAMI 164

gotowane, większość preferuje wszystko co smażone. Ja wręcz przeciwnie. U mnie smażone - przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja  lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i  szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną(...)selera 1 pietruszka opakowanie małych marchewek mała 200g puszka groszku (lub mrożona mieszanka marchewka z groszkiem) 2 ząbki czosnku śmietana 18% szczypiorek sól pieprz 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Ćwiartki myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, odrobinę soli .Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po czym dodajemy seler

Walijskie Pichcenie
Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym. 131

Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym powstała zupełnie przypadkiem, ponieważ brakowało mi wegetariańskiego dania na imprezę. Okazała się hitem, zniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu.  Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion(...)dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo

Codziennik Kuchenny
Schab w sosie własnym 113

Przepisy na podstawowe dania są najczęściej wyszukiwane na mojej stronie. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem jak zrobić schab w sosie własnym. Niby proste – prawda? ale nie każdy wie jak go zrobić, tak aby schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam(...)delikatnie rozbić) przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula

CookYourself
Koreańskie bulgogi z tofu i brokułów 90

które tradycyjnie jest niewegańskie. Ale w roślinnej wersji też można je robić Kiedyś podałam Wam przepis na bulgogi z boczniaków, a dzisiaj z tofu i brokuła. Oczywiście sekretem jest sos, który sprawia, ze całość smakuje wybornie. Bulgogi z tofu to idealne danie na obiad, kolację albo lunch do pracy. Polecam Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 1 duża cebula(...)niewielkiego brokuła sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku) szczypiorek lub pietruszka oraz ziarna sezamu do dekoracji olej do smażenia * Tutaj znajdziecie przepis na bulgogi z grzybów boczniaków. Wykonanie: Tofu odciskamy z wody ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielką kostkę. Na patelni

Lamarida.pl
GRECKIE SOUVLAKI 85

potrawa składająca się z kawałków mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego. Souvlaki mogą być owinięte w boczek nadziane na szpadkę. Mięso można podawać klasycznie na talerzu lub z pitą, sosem tzatziki i z warzywami. Moje souvlaki są podane z ryżem, ogórkiem i sosem tzatziki. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w grubszą kostkę skórka i sok z 2 cytryn(...)ząbki czosnku 100 m czerwonego wina 300 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki świeży tymianek świeża mięta pieprz sól SOS: 500 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta papryki w proszku szczypta świeżej posiekanej mięty 2 ogórki Przygotowujemy sos: czosnek posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem

Kuchnia w oparach
Warstwowa sałatka z kurczakiem i rzodkiewką 281

Lubię wszelkie sałatki. Nie pogardzą żadną, począwszy od zwykłej zielonej z odrobiną oliwy, a na ciężkich, z sosem majonezowym skończywszy. Nie ma znaczenia czy wymieszana w całości czy podana warstwowo. Najważniejsze, by była odpowiednio doprawiona. Sałatki w ogóle mają to do siebie, że co by człowiek nie połączył, to zawsze wyjdzie coś fajnego! Dziś chciałam Wam pokazać jaką sałatkę zrobiłam(...)300g szynki konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 6 jajek ugotowanych na twardo ½ pęczka szczypiorku Kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju Sos: 1 mały słoik majonezu ½ szklanki pikantnego ketchupu Opcjonalnie sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju roślinnego Przyprawa do gyrosa Szczypta wędzonej papryki Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy

Kuchnia w czekoladzie
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 102

Kotleciki są chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku.  Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą(...)rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą

Ciastka - domowe słodkości
Kurczak z ananasem i sosem hoisin 109

Wracam do Was po kilku dniowej przerwie z pysznym przepisem na kurczaka z ananasem i sosem hoisin. Oboje z Piotrkiem bardzo lubimy od czasu do czasu zjeść coś takiego trochę na styl azjatycki. Sos hoisin to połączenie wielu składników tj. masło orzechowe, miód, ocet ryżowy, sos sojowy czy czosnek. Ma ciemnobrązową barwę i jest dość gęsty, dzięki czemu można stosować(...)żółtej i zielonej papryki pokrojonej w paseczki 1 średnia marchewka starta na tarce o grubych oczkach 5 plastrów ananasa pokrojonych w kostkę mała cebulka pokrojona w piórka 3 łyżki sosu hoisin olej do smażenia sól, pieprz, czerwona czubrica Przygotowanie: Do miseczki z kurczakiem dodajemy sos hoisin i dokładnie mieszamy tak aby mięso się nim pokryło. Zostawiamy na 10 minut

Życie ze smakiem
Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw 99

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy(...)Omega-3, aminokwasy i inne składniki odżywcze ten tak tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka

Lamarida.pl
Kapsalon – holenderski kebab 1475

dużych pomidorków, najlepiej dojrzałych i słodkich pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g pół średniego ogórka zielonego – ok. 100 g 4 łyżki kukurydzy konserwowej Składniki na sos nr 1: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) Składniki na sos nr 2: 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz(...)minut, by mięso się nieco zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnie, wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż się zarumieni i przestanie być surowy w środku. Przygotować sos nr 1, czyli po prostu wymieszać ze sobą ketchup z majonezem. Przygotować sos nr 2: Do jednej miseczki wrzucić majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać, doprawić do smaku

Kulinarne Przeboje
Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym 131

Moją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak ostatnio miała ochotę na łososia. Znalazłam przepis na całkiem ciekawego łososia w sosie miodowo sojowym z sezamem. Okazał się pycha! Podałam go z kaszą i szpinakiem. Całkiem zdrowy i smaczny obiad ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym: 3 filety z łososia ze skórą 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu(...)sojowego 1 łyżeczka octu z białego wina  1 ząbek czosnku sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym: Łososia osuszamy,  podsmażamy na oliwie z oliwek z każdej strony po dwie minuty. W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na sos, oprócz sezamu. Polewamy usmażonego łososia i smażymy z każdej strony do momentu aż łosoś będzie

Delusional Trine