TAJSKĄ PASTĄ MISO podany z musztardą francuską, aioli kolendrowym, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi. Koszt: 26zł, przepyszne! Jeśli odwiedzicie to miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki węgierki i tamaryndowca Niesamowity smak, delikatności, rozpływa się w ustach! Cena: 24zł Wiecie, że jestem fanem ryb i je jadam najczęściej, zamawiam wobec tego FISCH CAKE(...)powyżej), kuleczki mięsne smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo- kolendrowym, są przepyszne i polecam Wam je gorąco! Myślę, że to danie sprawdzi się idealnie też dla dzieciaków. Cena: 24zł Zamawiamy również KALMARY CHRUPIĄCE , i są pyszne, przede wszystkim nie są gumowate co się czesto zdarza, więc polecam Wam je bardzo! Podane są z sosem aioli. Cena: 23zł
SMYKWKUCHNIpomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli gruboziarnistej – zielenina wg smaku (u mnie po garści świeżej bazylii, świeżego koperku i świeżej pietruszki) Sos: 2 łyżki sosu teriyaki, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka sosu sriracha lub kilka kropel tabasco, 2-3 ząbki czosnku, odrobina świeżego imbiru, 1 łyżka płynnego miodu. Bakłażany oczyścić, pokroić(...)ładnie się zarumienią. Ciecierzycę odcedzić, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zieleninę drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać sos teriyaki, sok z cytryny, sos sriracha, imbir starty na drobnych oczkach i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Ciepłe bakłażany polać sosem, wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnych bakłażanów
Smaki Armineposyp jeszcze raz z serem z góry. Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści. Czynność powtórz jeden raz (druga porcja). 8 Podawaj z ulubionymi sosami (polecam guacamole bądź ostry sos pomidorowy). Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE CIASTO 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej 80 ml gorącej wody 2 łyżki oleju(...)posyp jeszcze raz z serem z góry. Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści. Czynność powtórz jeden raz (druga porcja). 8 Podawaj z ulubionymi sosami (polecam guacamole bądź ostry sos pomidorowy). Smacznego! Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2019-03-30","name":"Domowa quesadilla
A to pestkaPrzyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco(...)ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy. Tarta z jabłkami , szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki
codojedzeniaBitki z indyka w sosie – mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. PRZEPIS NA BITKI Z INDYKA W SOSIE Składniki na bitki z indyka w sosie: 500g piersi z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 0,5 szkl śmietany 12% 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki(...)indyka w sosie: Mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś indyka kroimy w plastry. Każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchew startą na tarce. Do warzyw dodajemy mięso i wlewamy bulion, dusimy
Dorota Smakujepierożki, gotowane w jogurcie lub labnehu, spotkacie pod nazwami chuchuara, joshpara, tushbera lub tushpara. Gotowanie w jogurcie sprawia, że delikatne ciasto i aromatyczny farsz cudownie komponują się z kwaskowatym sosem. Jeśli kwaśność jogurtu będzie dla was za duża, możecie dodać słodkiej śmietanki. Jeśli boicie się tak ugotować shish barak, ugotujcie jak nasze pierogi i podajcie z jogurtem. Shish barak(...)oliwek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na 30 min. Zamiast wszystkich przypraw, możecie użyć libańskiej przyprawy 7 smaków. Kupicie ją w internecie lub w sklepach z kuchnią bliskowschodnią. Sos jogurtowy: 2 łyżki masła 500 ml jogurtu naturalnego lub 400g labnehu 500 ml wody 1 łyżeczka suszonej mięty lub opcjonalnie za’ataru sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku przeciśnięte
ladykitchenblogowania po małej przerwie z pysznym i bardzo prostym przepisem na gulasz z papryką, zielonym groszkiem oraz maleńkimi klopsikami. Największą robotę w całym tym daniu robią przyprawy oraz dodatek sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a także idealne do lunchboxa. Zapraszam po przepis! Składniki: 500g mielonego mięsa wołowo -wieprzowego jajko bułka namoczona w mleku(...)pieprzu, łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry 1 l bulionu 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkiesłupki 200g mrożonego groszku 4 duże pieczarki,obrane i pokrojone w plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie
Życie ze smakiemDelikatne ziemniaczane gnocchi czyli włoskie kopytka, tym razem w wersji z buraczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą. Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej(...)wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej patelni orzechy pekan lub włoskie, czarnuszka, rukola, natka pietruszki WYKONANIE SOS GORGONZOLA: W rondelku zagotowujemy śmietankę
cool and mintyLasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki: 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej karkówki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu(...)lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy solą
Smak mojego domuDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenysię ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około dwóch łyżek plaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry(...)podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem. Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango. Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione
Cytryna&Co.Magda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut
Smaczna StronaWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka(...)gustu) do smaku sól, pieprz olej do smażenia ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego
Uwaga Babcia Gotuje