pełni, wciąż ogromnie słoneczne, ciepłe i pełne przygód! Toczą się po kuchennym blacie fioletowe, pękate borówki i rumieni dojrzała brzoskwinia. Obie zatańczą za chwilę argentyńskie tango w ziołowym sosie Chimichurri, który z Argentyny właśnie się wywodzi. Jako niecodzienny dodatek, w objęciach pietruszki i czosnku odnajdą rytm do cytrusowych rytmów ;) Na patelni obok zaczyna skwierczeć delikatnie różowy łosoś...to właśnie(...)wyląduje aromatyczny sos ziołowy z letnim, owocowym twistem. Chimichurri to tradycyjny sos argentyński a bazie oliwy/oleju, octu winnego lub innego kwasu (u mnie umiłowany przez rybę sok z cytryny ;)) i mnóstwa ziół! Natka pietruszki to absolutna podstawa, a do niej świeży czosnek i coś pikantnego. Podawany tradycyjnie do grillowanych mięs i warzyw sprawdzi się też idealnie jako marynata
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSos pomidorowy do pizzy – Sos z pomidorów w puszce, z dodatkiem oliwy, czosnku, bazylii i oregano, idealnie sprawdzi się jako sos do pizzy, ale także jako sos do innych dań. Sos pomidorowy do pizzy – Składniki pomidory w pu The post Sos pomidorowy do pizzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProsta sałatka z pomidorów i szpinaku z dodatkiem sera sałatkowego typu feta oraz czerwonej cebuli, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa w 10 minut! Mimo że składa się z kilku prostych składników, to smakuje naprawdę fantastycznie! Do sałatki oprócz zwykłych pomidorów użyłam żółtych koktajlowych, które to można zamienić na czerwone koktajlowe lub pominąć(...)dodać więcej zwykłych pomidorów. Sos czosnkowy podany do sałatki jest w wersji fit, dzięki temu, że nie zawiera majonezu. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego typu feta 1/2 czerwonej cebuli garść ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka z pomidorów i szpinaku z dodatkiem sera sałatkowego typu feta oraz czerwonej cebuli, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa w 10 minut! Mimo że składa się z kilku prostych składników, to smakuje naprawdę fantastycznie! Do sałatki oprócz zwykłych pomidorów użyłam żółtych koktajlowych, które to można zamienić na czerwone koktajlowe lub pominąć(...)dodać więcej zwykłych pomidorów. Sos czosnkowy podany do sałatki jest w wersji fit, dzięki temu, że nie zawiera majonezu. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego typu feta 1/2 czerwonej cebuli garść ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenySos tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., a The post Sos tysiąca wysp appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepis to nasze największe kulinarne odkrycie w ostatnim czasie. Cukinia jako podstawa sosu do bitek z kurczaka jest po prostu fantastyczna. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły! Przepis bitki z kurczaka w sosie cukiniowym Składniki: około 600 gramów piersi z kurczaka, 2 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, około 200 ml śmietanki kremówki, trochę(...)kostkę, następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Wszystko smaż jeszcze kilka minut, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę oraz drugie tyle wody, do sosu włóż mięso i duś około 10-15 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wodę. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Rada: bitki w sosie cukiniowym świetnie smakują
Kulinarna Polskasoli olej lub masło klarowane do smażenia farsz: 30 dag. piersi z kurczaka 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego kawałek cukini,selera,papryki czerwonej 1 marchewka 1 cebula ocet balsamiczny sos sojowy przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek masło klarowane,olej do smażenia sos koperkowy: mały pęczek koperku 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz(...)złoty kolor (około5-10 min.), usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym (po kilka kropli), następnie dodajemy pozostałe warzywa z pokrojoną w piórka połową cebuli,smażymy 5 min.mieszając,warzywa mają być al dente(lekko twarde), następnie na maśle
Kuchnia BeatyCacio e Pepe stał się makaronem idealnym a k rem z pecorino, który otacza makaron mia ł aksamitną konsystencj ę . 1 - TYLKO SER PECORINO Do przygotowania sosu wykorzystujemy jedynie ser pecorino. Ten dojrzewający ser po podgrzaniu, zwłaszcza po zmieszaniu z gorącą wodą, zamienia się w śmietanę i ma płynną, kremową konsystencj ę . Dzieje się tak, ponieważ(...)odsączyć 2-3 minuty przed czasem przewidzianym na opakowaniu. Odsączony makaron podgotowujemy później na patelni z bulionem z pieprzu z dodatkiem wody po ugotowanym makaronie. 5 - SOS BEZ GRUDEK W klasycznym przepisie stosunek gorącej wody i pecorino wynosi 1:1. Zazwyczaj na 100 g pecorino używa się 10 0 gram gorącej wody po ugotowanym makaronie. Pecorino
La grande e la piccola cuocaPlacki z pomidorów z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku Internet ostatnio przypomniał mi plackach, które kilka lat temu jadłem w Grecji na wyspie Santorini. Od razu przypadł mi do gustu ich niepowtarzalny smak. Był mocno pomidorowy z dodatkiem warzyw z nutą świeżych ziół. Dzisiaj przedstawiam Wam placki z pomidorów(...)łyżeczka suszonego oregano 4 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa z oliwek lub olej roślinny do smażenia sól, czarny pieprz sos czosnkowy do podania (ja wybrałem TEN od Roleskiego) Przygotowanie: Warzywa: pomidory, paprykę, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce jarzynowej, czyli tej o grubych
kuron.com.plpotrzebowali: 3 cukinie (około 700 g) 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, oregano około 1 łyżki soku z cytryny około 2 łyżek sosu sojowego (użyłam pikantnego) 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia z patelni Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobniutko kroję, umytą(...)czosnku. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut. Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut. Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos. Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny
Uwaga Babcia GotujeZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu
Niedzielny kucharzbardzo prosty sos śmietanowy z koperkiem (i szczypiorkiem) idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do np ryby, jak i sos w sałatce ziemniaczanej. Mimo obecności śmietany i majonezu nie jest ciężki – to z kolei zasługa ziół i soku z cytryny. Gorąco polecam! This very simple, cream sauce with dill (and chives) works perfectly with f.e. fish(...)mayonnaise, it’s not to heavy – thanks to dill, chives and lemon juice. You should try it! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1,5-2 szklanek sosu): 200g śmietany 12% (mały kubeczek) 200g majonezu 0,5 pęczka koperku* 0,5 pęczka szczypiorku* sok z ~ 0,5 cytryny (do smaku) pieprz sól wymieszaj śmietanę z majonezem koperek
SandraFrej.comWażny jest sam wybór mięsa. Alternatywą dla tradycyjnych udek z kurczaka są takie, które nie mają kości. Ja zawsze je wykorzystuję do pieczenia, bo są przede wszystkim miękkie. Sam sos jest dość intensywny i można określić go jako smak słodko-pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi? > Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane(...)łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz. Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu . Posiekaj dokładnie cebulę i czosnek na drobne kostki. Wymieszaj je z ketchupem, musztardą oraz wodą. Dopraw całość papryką wędzoną i ostrą, a także solą i pieprzem . Podgrzewaj sos przez około
Rozdomowiona