sosy - 72234 przepisów (strona:426/4816)

Tortilla z tuńczykiem i sosem jogurtowo-majonezowym 65

Tortilla to jeden z moich ulubionych fastfoodów, do której często zmieniam dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam kolejną propozycję na moim blogu na jej podanie. Tym razem z tuńczykiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Polecam wypróbować ten przepis fanom tortilli! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: placki ( przepis ) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (135 g po odsączeniu) kawałek świeżego ogórka 1/2 czerwonej cebuli sałata(...)lodowa 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki sosu wymieszać razem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Sałatę umyć, osuszyć. Tuńczyka odsączyć

Danka Pichci
Pizza z szynką i tapenadą z czarnego sezamu oraz oliwek – Death Stranding 106

patelnia malakser/robot kuchenny piekarnik blaszka do pieczenia papier do pieczenia SKŁADNIKI: TAPENADA czarny sezam – 100g oliwki czarne – garść miód – 1 łyżka czosnek – 2 małe ząbki sos sojowy – 1 łyżeczka pieprz – szczypta sok z cytryny – do smaku SOS POMIDOROWY pomidory, pelati lub malinowe – 2 szt. czosnek – 1 ząbek bazylia suszona(...)neico ostygł. 3. TAPENADA (5 min) Do robota kuchennego lub blendera dodaj letni sezam. Miksuj pulsacyjnie do uzyskania mokrego piasku. Następnie dodaj garść oliwek, miód, rozgnieciony czosnek, oraz sos sojowy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pod koniec dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej jakiegoś składnika (np. oliwek lub soli), żeby dopasować

Nerds Kitchen
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 123

ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku  opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina  - przygotowuję dzień wcześniej   50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić(...)porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką  pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru Ramen z wieprzowiną - dodatki makaron pszenny ramen upieczony boczek lub karkówka po 1 jajku ugotowanym na miękko do każdej porcji 150 g pędów bambusa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pełna kolorów sałatka ze szpinakiem, krewetkami i mango 100

listopadowe dni, a do tego rozpieści kubki smakowe fuzją smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj(...)smaż dosłownie po 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec posól je dwiema szczyptami soli. Szpinak umyj i oderwij długie, twarde łodyżki. Mango obierz, odłóż 1/4 owocu (do sosu), a resztę pokrój na plasterki. 1 pomarańczę obierz ze skóry, następnie obierz z białej błonki, a potem małym nożem powykrawaj z niej miąższ. Efekt powinien być taki – kawałki pomarańczy

Eat me! Fit me!
Piątek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 139

pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Polecamy Wam też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1-2 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania Sól(...)pieprz Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masla Liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2-3 litry wody, dość mocno posól, jak wodę do gotowania makaronu. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i blanszuj (gotuj) przez 2 minuty. Wyciągnij kalafiora łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego

Niedzielny kucharz
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 147

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje(...)około 35-40 min. W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 147

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje(...)około 35-40 min. W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Lazania z czerwoną soczewicą i cukinią 106

mięso zastępuje świetnie czerwona soczewica.  Udanego Halloween. LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 1 duża cukinia 100 g sera mozzarella 1 pomidor świeży  sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. bulionu szczypta soli i pieprzu szczypta oregano Przygotowanie(...)sos: Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie. Do Cebuli z czosnkiem dodajemy startą drobno marchew oraz soczewicę. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Cukinię kroimy w plastry

Bon appetit mon amie
Wieprzowina w grzybowym sosie 109

Wieprzowina w grzybowym sosie to pomysł na smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy wieprzowiny bez kości np karkówki, schabu lub szynki. Suszone grzyby dodane do sosu w którym dusi się mięso wnoszą niesamowity aromat i smak. Danie świetnie komponuje się z kaszami np pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, gryczaną, jaglaną czy bulgurem w towarzystwie sałaty. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ W GRZYBOWYM(...)SOSIE Składniki na wieprzowinę w grzybowym sosie: 500g wieprzowiny bez kości 1 garść suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego ghee – przepis 3 łyżki mąki 1 kostka bulionu ekologicznego sól himalajska pieprz majeranek Jak zrobić wieprzowinę w grzybowym sosie: Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i panierujemy w mące. Na rozgrzanym

Dorota Smakuje
Muszle nadziewane pulpecikami i mozzarellą 97

Wyobraźcie sobie smak tego dania - makaronowe muszle nadziewane pulpecikami z mięsa z indyka, zanurzone w pomidorowym sosie a do tego kawałki ciągnącej się mozzarelli na wierzchu. Brzmi jak comfort food? I tak jest w istocie. Pyszne domowe danie, makaron, mięso mielone i sos pomidorowy to połączenie bez pudła, tutaj w trochę innej formie. Będzie smakować! A ponieważ lato się kończy(...)takie ciepłe, domowe, kojące dania za chwilę będą potrzebne. Muszle nadziewane pulpecikami i mozzarellą w pomidorowym sosie Sos pomidorowy 1 litr passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku garść posiekanej bazylli 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Pulpeciki 600 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii ( ok 100 g) 1 cebula 2 łyżeczki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko pół

Smaczny zeszyt
Schab w sosie paprykowym 148

Schab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy.  Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych którzy szukają ciekawego pomysłu na plastry schabu. Do tego ryż albo ziemniaki i jakaś surówka i klasyczny obiad gotowy. Schab w sosie paprykowym Składniki: ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry 3 łyżki oleju(...)przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h. Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też   Wieprzowinę ze śliwkami w piwnym sosie  lub   Gulasz

Smaczny zeszyt
Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini 117

Frytki z ziemniaków są pyszne, wiadomo. Ale pieczone frytki z warzyw korzeniowych z dodatkiem sosu czosnkowego z tahini i chilli są absolutnie obłędne!!! Koniecznie je zróbcie, żeby się przekonać. Chrupiące warzywa, obtoczone w kaszce kukurydzianej i ten sosik! Danie jest wegańskie i bezglutenowe, ale najważniejsze: jest przepyszne. Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie i bulwy(...)batata, pasternak albo buraka. Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini Składniki: 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Smaczny zeszyt
Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty 122

Grillowane kuleczki wieprzowe to świetna propozycja na przystawkę albo danie na imprezę. Można je zawinąć w liść sałaty z dodatkiem kolendry, cebulki i sosu chilli i zjeść palcami. Kuleczki mają azjatycki charakterek - mięso wymieszane jest ze skórką z limonki, imbirem, ostrą papryką i sosami - sojowym i rybnym. Można je usmażyć na patelni grillowej a latem można z nich zrobić kotlety(...)hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty Kuleczki: 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej

Smaczny zeszyt